Onderwijsdoelen: Voorbeelden en tips voor onderwijsdoelen vandaag

Er zijn veel verschillende stijlen van onderwijs. Een groot deel van de bevolking is het echter eens over de te bereiken opvoedingsdoelen. Vooraleerlijkheid en respect, gevolgd door betrouwbaarheid en onafhankelijkheid zijn belangrijk, zo blijkt uit …

Onderwijsdoelen: Voorbeelden en tips voor onderwijsdoelen vandaag

Erziehungsziele
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Onderwijsdoelen: Voorbeelden en tips voor onderwijsdoelen vandaag
Wat is belangrijk voor een goede opvoeding?

In de moderne samenleving zijn klassieke waarden zoals een standvastig geloof slechts voor weinigen belangrijk. De nadruk ligt veeleer op het zo vrij mogelijk ontwikkelen van iemands persoonlijkheid.

Wat zijn de opvoedingsdoelen?

Veel ouders willen dat hun kind tolerant en ruimdenkend is om zijn weg te vinden in de maatschappij. Over de basispijlers van de opvoeding en de tips die u kunt gebruiken om uw kinderen zover te krijgen, leest u hier.

Waar moet je rekening mee houden in de opvoeding?

Je eigen waarden spelen ook een rol. Als je zelf goede waarden hebt, is het de moeite waard om die door te geven aan je kinderen.

Er zijn veel verschillende stijlen van onderwijs. Een groot deel van de bevolking is het echter eens over de te bereiken opvoedingsdoelen. Vooraleerlijkheid en respect, gevolgd door betrouwbaarheid en onafhankelijkheid zijn belangrijk, zo blijkt uit het Ipsos-onderzoek in 2018.

Hoffelijkheid en een goede opvoeding waren daarentegen doelen die de meeste ouders in een onderzoek uit 2009 bij hun kinderen wilden.

Maar hoe kunnen belangrijke opvoedingsdoelen worden bereikt? Is het belangrijk om al vroeg doelen te formuleren?

In ons artikel bekijken we de populairste onderwijsdoelen in Duitsland en leggen we uit welke mogelijkheden je hebt om ze te bereiken.

[button]Aanbeveling van de redactie: Opvoedingsgidsen voor oog-in-oog met de ouders[/button]

1. vrije persoonlijkheidsontwikkeling heeft een hoge prioriteit

Kinder rennen ausgelassen
Vrijheid vormt een belangrijk criterium van het moderne onderwijs.

Het huidige onderwijs verschilt aanzienlijk van de pedagogie uit het verleden. Rigide regels en autoritaire opvoedingsstijlen zijn niet meer van deze tijd en worden door de meeste ouders afgewezen.
In plaats daarvan staat de vrije ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid van het kind centraal in veel onderwijsbenaderingen.

Om met zelfvertrouwen en openheid de wereld in te gaan, moeten kinderen leren hun eigen capaciteiten in te schatten en vertrouwen in zichzelf te hebben. Dit lukt bijzonder goed als ouders hun kind talrijke verschillende mogelijkheden bieden waarin het zichzelf kan uitproberen.

Opvoeders kunnen al op de kleuterschool waarnemen dat sommige kinderen de neiging hebben zich terug te trekken en met bouwstenen te spelen, terwijl andere kinderen muzikale belangstelling tonen of bijzonder actief zijn in de sport.

Tip: Laat uw kind veel verschillende dingen zien, zodat talenten niet over het hoofd worden gezien en de persoonlijkheidsontwikkeling wordt ondersteund.

2. opvoedingsdoelen en manieren om ze te bereiken – met deze tips zal het lukken

Kinderen opvoeden is een wetenschap op zich en zeker niet iets dat gemakkelijk in een paar woorden kan worden uitgelegd.
Er zijn echter een paar basisregels die u kunnen helpen om bepaalde doelen beter te bereiken.

Als algemene regel geldt dat ouders altijd het goede voorbeeld moeten geven. U kunt praten en uitleggen zoveel u wilt; als u zich er niet naar gedraagt, zal uw kind er weinig van meenemen.

In de volgende korte hoofdstukken bekijken we belangrijke waarden in het leven en laten we voorbeelden zien van manieren om ze te bereiken.

Dat elk kind zich individueel ontwikkelt en dat opvoedingsdoelen op zeer verschillende manieren kunnen worden bereikt, is duidelijk te zien in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=Hke_ZE3xlAA

2.1 Eerlijkheid – gelukkig nog steeds een van de belangrijkste onderwijsdoelen vandaag de dag.

Kind flüstert der Oma etwas ins Ohr
Vertrouwen vormt de basis van een eerlijke relatie.

Eerlijkheid en betrouwbaarheid zijn waarden die relatief moeilijk over te brengen zijn. Neem op dit punt je voorbeeldfunctie binnen het gezin serieus en spreek niet ongepast over anderen.
Als uw kinderen u vriendelijk zien praten met de buren, maar vervolgens boos op hen worden, is het voor hen heel moeilijk in te schatten hoe belangrijk eerlijkheid werkelijk is.

Laat uw kind zien dat eerlijk gedrag voordelen heeft en op de lange termijn loont.

Als uw kind bijvoorbeeld heeft gelogen, maar vervolgens naar u toe komt en uitlegt dat hij of zij een fout heeft gemaakt, verdient dit lof en geen kritiek. Ook al is het op dat moment misschien moeilijk voor u om de feitelijke overtreding van de regels te accepteren, uw kind zal op deze manier veel beter leren eerlijk tegen u te zijn.

Geef uw eigen fouten toe om te laten zien dat ze iedereen kunnen overkomen. Het is veel belangrijker om achteraf met de fout zelf om te gaan.

2.2 Zelfstandig leren zijn – hulp is niet altijd nuttig

Kind steigt in den Bus
Moedig je kind aan om iets zelf te proberen.

Zelfstandig worden en op eigen benen staan vereist een zekere mate van vrijheid. Als een kind wanhoopt over een taak, grijpen de meeste ouders direct in, helpen hun kind en laten zien hoe de taak wordt opgelost.
Wat het kind van deze situatie heeft geleerd, is echter niet wat vanuit ouderlijk oogpunt de bedoeling was.

Het gevolg is dat kinderen leren dat als de taak te moeilijk is, hun ouders het in geval van twijfel zelf overnemen. Dit betekent natuurlijk niet dat u uw kind niet moet helpen. U moet echter niet bij de eerste of tweede poging overhaast te hulp schieten en zo de zelfstandigheid onderdrukken.

Tip: Zelfstandigheid aanleren betekent voor ouders bewust fouten toestaan. Alleen zo kunnen kinderen leren het de volgende keer beter te doen.

Strikte richtlijnen en strenge regels daarentegen bemoeilijken de zelfstandigheid.

2.3 Assertiviteit is een must in de moderne arbeidswereld

Eine Gruppe Kinder
Teamwerk en assertiviteit sluiten elkaar niet uit.

Bij de term assertiviteit denken veel mensen aan egoïsme. In feite zijn veel egoïsten relatief assertief. Jezelf kunnen laten gelden betekent echter niet dat je ten koste van alles je eigen voordeel nastreeft.

Assertiviteit is veeleer een teken van gezond zelfvertrouwen, dat het mogelijk maakt de eigen belangen tegenover anderen te verdedigen.

Zorg er in de opvoeding voor dat uw kind zijn wensen duidelijk en ondubbelzinnig kenbaar maakt. Door middel van zogenaamde ik-boodschappen ontwikkelen kinderen een gevoel van wat haalbaar is. Tegelijkertijd verbetert u het taalbegrip van uw kinderen, omdat zij zich beter leren uitdrukken.

Schiet de ideeën van het kind niet meteen af, maar geef uw kind altijd de gelegenheid om uit te leggen waarom hij of zij dit of dat graag zou willen hebben.

Opmerking: Niet alle kinderen zijn hetzelfde. Meer terughoudende kinderen laten zich minder vaak gelden. Belangrijker dan de frequentie van het opkomen is echter de algemene mogelijkheid om met zelfvertrouwen voor iets op te komen.

2.4 Leren sparen – met zakgeld stap voor stap naar meer zelfstandigheid

Veel jongeren hebben al schulden. Om uw kind dit lot te besparen, is het de moeite waard om op jonge leeftijd inzicht in geld te ontwikkelen.

Met wekelijks en later maandelijks zakgeld leren kinderen naar iets toe te werken en niet altijd direct actuele wensen te kunnen vervullen.

Meer informatie over zakgeld, de ideale leeftijd en de mogelijkheden vindt u in ons aparte artikel.

2.5 Een actief leven leiden

Paar hält ein Kind an den Händen in der Luft
Het leven heeft veel te bieden.

Laat je kinderen zien wat het betekent om actief te zijn. Sport samen, doe iets als gezin en kook samen.

Het avondprogramma hoeft niet op de bank plaats te vinden, ook al heeft dat soms zijn aantrekkingskracht. Als u actief bent, uzelf niet in de steek laat en probeert veel tijd met uw kinderen door te brengen, hoeft u zich nauwelijks zorgen te maken over hun gezondheid.

Probeer nieuwe dingen uit en laat je kinderen meedoen, hoe oud ze ook zijn. Zo leren uw kinderen spelenderwijs omgaan met veel verschillende situaties en zullen ze niet te snel overweldigd zijn.

Let op: actief zijn betekent niet dat je geen rustmomenten toestaat. Deze zijn belangrijk om de eigen persoonlijkheid te vormen en zich bewust te worden van hoe men zijn tijd wil doorbrengen.

3. de eigen waarden doorgeven

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling. Een generatie eerder waren andere waarden belangrijker. Onderwijs betekent echter niet dat je je altijd moet laten leiden door de huidige stand van het onderzoek.

Koester je eigen waarden en geef ze door aan je kinderen als ze belangrijk voor je zijn. Misschien zullen over 10 of 20 jaar juist deze zaken als ideaal worden beschouwd in het kader van de opvoeding van kinderen.

4. aanbeveling van de redactie: gidsen voor opvoeden op ooghoogte

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten