Leren omgaan met geld: Hoe leer je kinderen over geld?

Veel jongvolwassenen hebben financiële problemen. Volgens de huidige cijfers doenjaarlijks meer dan een half miljoen mensen in Duitslandeen beroep op schuldhulpverlening. Dit schrikbarende cijfer toont aan hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk verstandig …

Leren omgaan met geld: Hoe leer je kinderen over geld?

Umgang mit Geld lernen-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Leren omgaan met geld: Hoe leer je kinderen over geld?
Vanaf wanneer moeten kinderen leren omgaan met geld?

Laat uw kind zo vroeg mogelijk zien dat geld ook beperkt is. Bij het winkeltje spelen, bijvoorbeeld, kunnen kinderen al rond 2 of 3 jaar leren dat goederen een waarde hebben en met geld worden betaald.

Wanneer moet met zakgeld worden begonnen?

Ten laatste wanneer ze naar school gaan, zou elk kind een beetje eigen zakgeld moeten hebben, zodat ze beter leren sparen. Het beste is om te beginnen met wekelijks zakgeld. Op de leeftijd van vier à vijf jaar is 50 cent per week al voldoende.

Moeten huishoudelijke activiteiten financieel beloond worden?

Zorg ervoor dat je normale huishoudelijke taken niet koppelt aan financiële voordelen. Er mag geen geld zijn voor het buitenzetten van de vuilnis of het opruimen van de kamer.

Veel jongvolwassenen hebben financiële problemen. Volgens de huidige cijfers doenjaarlijks meer dan een half miljoen mensen in Duitslandeen beroep op schuldhulpverlening.

Dit schrikbarende cijfer toont aan hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk verstandig met geld te leren omgaan.

In onze gids geven we daarom tips die u kunt gebruiken om uw kinderen geleidelijk te laten wennen aan het goed omgaan met geld.

[button]Kinderspelletjes bij het thema zakgeld[/button]

1. begin op tijd en maak van geld de kwestie

gemeinsamer Umgang mit Geld
Om te leren sparen, breng je kinderen al op jonge leeftijd in contact met geld.

In het begin is geld relatief oninteressant voor kinderen. Alle uitgaven worden automatisch door de ouders gedaan, dus is er geen behoefte aan geld.
Laat je kinderen daarom heel bewust kennismaken met geld. Laat je kind bijvoorbeeld op drie- of vierjarige leeftijd een ijsje betalen door het juiste geld neer te leggen.

Geleidelijk aan worden kinderen zich ervan bewust dat geld er is om dingen te kopen. Zelfs als de relatie met de waarde van geld zelf en met hogere getallen nog niet aanwezig is, is het de moeite waard om deze stappen vooraf te zetten om de hele cyclus van geld beter te begrijpen.

Geldspelletjes:

Bij het winkeltje spelen kunnen kinderen al rond 2 of 3 jaar leren dat goederen een waarde hebben en betaald worden met geld.

Laat uw kind zo vroeg mogelijk zien dat geld ook beperkt is. Natuurlijk moet u niet op elk moment vermelden dat uw financiële situatie het een en ander niet toelaat. Bij kinderwensen wordt het budget meestal niet te snel opgebruikt. Toch moet u niet elke wens van uw kind vervullen, zodat het verstandig met geld leert omgaan.

Als uw kind bijvoorbeeld vorige week al speelgoed heeft gekregen, maar deze week een nieuw speelgoed wenst, praat er dan openlijk over dat het maandsalaris pas later komt en dat dan pas aan een ander speelgoed kan worden gedacht.

Laat zien dat het nodig is geld te sparen om het later te kunnen gebruiken voor de dingen die je wilt kopen.

Tip: Kinderen volgen automatisch het uitgavenpatroon van hun ouders. Wees dus een rolmodel en geef niet al je geld uit op de eerste van de maand.

2. het eerste eigen geld van kinderen

Kind spart Geld
Een spaarvarken helpt om financieel inzicht bij te brengen.

Om kinderen goed met hun financiën te leren omgaan, moeten ze hun eigen ervaringen met geld hebben.

Een spaarvarken voor kinderen is een goede plek om te beginnen. Ook al verdwijnt contant geld uit het dagelijks leven, het is een perfecte manier om over geld te leren.

Naarmate ze ouder worden, krijgen ze langzaamaan hun eigen kleinere wensen, die perfect gefinancierd kunnen worden met hun eigen zakgeld. Wacht dus niet te lang met het pakken van je eerste zakgeld voor kinderen.

Tegende leeftijd van vier à vijf jaar zijn de meeste kinderen al in staat om hun eigen geld verstandig te beheren. Ze kunnen voor het eerst zelf uitzoeken welke dingen ze kunnen kopen. Om de waarde te kunnen schatten, moeten kinderen echter automatisch prijzen vergelijken en leren sparen.

Let op: Uiterlijk als ze naar school gaan, moet elk kind een beetje eigen zakgeld hebben om beter te leren sparen.

Het beste is om te beginnen met wekelijks zakgeld. Op vier- à vijfjarige leeftijd is 50 cent of één euro per week al voldoende.
Begin zo laag mogelijk, zodat je het zakgeld langzaam en gestaag kunt verhogen.

Exacte voorbeelden van bedragen en vele andere tips over zakgeld vindt u in ons artikel over zakgeldtabellen.

Zakgeld voor kinderen gaat u als ouder echter niets aan. Daarom moet u uw kind ook toestaan om onzinnig geld uit te geven. Slechte aankopen en negatieve ervaringen zijn ook nodig om te leren omgaan met geld. Of uw kind in plaats daarvan een boek of een actiefiguurtje koopt, is aan hem of haar.

3. Leren sparen – zo ontwikkelen kinderen hun eigen gevoel voor digitaal geld

den Umgang mit digitalem Geld lernen
Laat je kind ook kennismaken met digitaal geld.

Het onderwerp geld speelt bijna geen rol op school. Het is dus aan u om uw kinderen een gezond begrip van geld mee te geven.

Naast het klassieke spaarvarken zouden kinderen op jonge leeftijd hun eerste bankrekening moeten krijgen. Omdat contant geld in onze wereld steeds meer wordt afgeschaft, is de juiste omgang met digitaal geld net zo belangrijk als die met contant geld.

Een bank biedt kinderen meestal een gratis rekening aan zodra ze zes jaar oud zijn. Toch moet het zakgeld al op zo’n jonge leeftijd persoonlijk worden overhandigd.

Bij de overgang naar een middelbare school kunt u echter de betalingsmodaliteiten aanpassen en eens per maand een vast bedrag overmaken op de zakgeldrekening van uw kind.

Afhankelijk van hoe zelfstandig uw kinderen zijn, kan het zakgeld ook hoger zijn, zodat tieners bijvoorbeeld hun eigen kleren moeten kopen.

4. straffen en belonen

Als kinderen voor bepaalde dingen sparen, kan het moeilijk zijn om die alleen met zakgeld te financieren. Om hen te leren omgaan met geld, moet u hen dus wijzen op alternatieve manieren om geld te verdienen.

Kranten bezorgen of een ander minibaantje laten kinderen op indrukwekkende wijze zien hoeveel werktijd nodig is om een bepaalde wens in vervulling te laten gaan.

als Kind Geld verdienen
Creëer extra financiële prikkels.

Het is echter niet altijd nodig om direct een baan aan te nemen. Als ouder kun je ook kleinere activiteiten financieel belonen, zodat de spaarpot wat sneller vol is.

Zorg er wel voor dat je geen taken in het gewone huishouden koppelt aan financiële voordelen. Er mag geen geld zijn voor het buitenzetten van de vuilnis of het opruimen van de kamer.

Als het daarentegen om speciaal, niet alledaags werk gaat, is er niets tegen kleine financiële compensaties te zeggen.
Wees wat vrijgeviger als uw kind bijvoorbeeld het gras maait, de heg trimt of de auto wast.

Koppel straffen daarentegen niet aan financiële verliezen. Zakgeld moet altijd betaald worden, ongeacht het gedrag. Anders kan er geen natuurlijke relatie met geld ontstaan, omdat het voortdurend in gevaar is.

Tip: Veel ouders koppelen goede rapportcijfers aan financiële prikkels. Prestaties moeten echter om andere redenen worden aangemoedigd. Het is veel zinvoller om in plaats daarvan een gezamenlijke activiteit in het vooruitzicht te stellen.

5. kinderspelletjes over zakgeld

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten