Latchkey kinderen: Wanneer het kind alleen thuis is

Niet elk kind dat thuiskomt van school wordt al met open armen verwacht. Latchkey-kinderen zijn al eerder op zichzelf aangewezen en moeten een deel van hun tijd alleen doorbrengen. Maar op welk moment is het …

Latchkey kinderen: Wanneer het kind alleen thuis is

Schlüsselkinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Latchkey kinderen: Wanneer het kind alleen thuis is
Wat is een latchkey-kind?

Volgens de definitie zijn latchkey-kinderen regelmatig alleen thuis omdat de ouders of de alleenstaande ouder werkt. De term, die zijn oorsprong vindt in de psychologie, dook voor het eerst op in Duitsland in 1956, en in de VS zelfs 10 jaar eerder.

Wanneer kan mijn kind alleen thuis zijn?

In het algemeen leert de ervaring dat kinderen niet voor hun achtste verjaardag een eigen sleutelhanger moeten krijgen om zichzelf langere tijd bezig te houden.

Welke regels moeten worden gesteld voor kinderen die aan de lijn zitten?

Wij hebben in hoofdstuk 4 enkele tips gegeven. Onder andere moet het bereide eten eerst worden opgewarmd en opgegeten, daarna hebben de kinderen wat vrije tijd (15 – 30 minuten), daarna is het tijd voor huiswerk.

Niet elk kind dat thuiskomt van school wordt al met open armen verwacht. Latchkey-kinderen zijn al eerder op zichzelf aangewezen en moeten een deel van hun tijd alleen doorbrengen.

Maar op welk moment is het eigenlijk goed om een kind alleen thuis te laten? Zijn er problemen voor de psychologische ontwikkeling?

In ons artikel gaan we in op het probleem van kinderen die aan de lijn zitten en geven we tips om gezin en carrière te combineren.

[knop]Gids om kinderen onafhankelijk te maken[/knop]

1. latchkey kinderen – een term met negatieve connotaties.

Kind öffnet eine Tür
Kinderen moeten eerst leren dat niemand thuis zit te wachten.

Per definitie zijn latchkey-kinderen regelmatig alleen thuis omdat de ouder of alleenstaande ouder werkt. De term, die zijn oorsprong vindt in de psychologie, dook voor het eerst op in Duitsland in 1956, en in de VS zelfs 10 jaar eerder.

In die tijd konden veel gezinnen het zich eenvoudigweg niet veroorloven voor hun kinderen te zorgen, zodat zij al op de lagere school een set sleutels kregen, zodat zij thuis na schooltijd niet voor een gesloten deur hoefden te staan.

De term, die in een kwaad daglicht is komen te staan, heeft niet meer zulke negatieve connotaties. Toch vragen veel ouders zich af of het wel goed is om hun eigen kind een paar uur alleen te laten.

2. de wereld is veranderd

Mädchen mit einem Smartphone
Mama en papa zijn gemakkelijk bereikbaar dankzij smartphones.

In tegenstelling tot vroeger worden kinderen tegenwoordig minder aan hun lot overgelaten en leren ze geleidelijk aan zelfstandig te zijn, waardoor ze een niet te onderschatten vrijheid krijgen.

In de regel zijn de redenen om kinderen alleen te laten werkgerelateerd. Er is echter niet altijd genoeg geld om voor alternatieve zorg te zorgen.

Integendeel, opvang lijkt niet absoluut noodzakelijk, mits de kinderen niet te lang en niet te vroeg moeten leren zich min of meer alleen te redden.

Door het digitale tijdperk hebben ouders thuis meer controle. Belangrijke kinderen hebben de mogelijkheid om hun moeder of vader op elk moment te bellen of een berichtje te sturen.

Let op: Ook al is het contact gemakkelijker, dit vervangt geen echte nabijheid. Laat uw kind daarom niet te veel alleen.

3. laat kinderen niet te vroeg alleen

Geen bepaling in de wet:

Volgens § 1626 BGB is het de verantwoordelijkheid van de ouders om voor hun minderjarig kind te zorgen. In hoeverre dit het mogelijk maakt een kind alleen te laten is echter niet in detail geregeld.

Elk kind is afhankelijk van zijn eigen ouders. Afhankelijk van hoe de opvoeding plaatsvindt en hoe vroeg kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen, zijn er verschillende ontwikkelingen waar te nemen.

Sommige kinderen zijn bang om alleen gelaten te worden. Worden zij daartoe toch gedwongen, dan heeft dat vaak ingrijpende gevolgen voor hun psyche. Andere kinderen daarentegen zijn graag één, twee of drie uur alleen, zodat er geen problemen zijn.

Beslis daarom altijd individueel of u uw kind vertrouwt om alleen te zijn. Ga na of uw kind klaar is om iets nuttigs met de tijd te doen en het aankan, of dat het alleen maar onzin in zijn of haar hoofd is.

Kind springt vom Sofa
Kinderen moeten zich thuis veilig voelen.

In het algemeen leert de ervaring dat kinderen niet voor hun 8e verjaardag een eigen sleutelbos moeten krijgen, zodat ze zich langer kunnen bezighouden.
Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat zowel een baby als een peuter nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. Maar zelfs een kind in de 1e klas van de basisschool is zelden in staat om eten op te warmen, de klok correct te lezen en te weten in welke situaties het hulp nodig heeft.

Dus als u overweegt uw kind voor langere tijd zonder verzorging thuis te laten, begin dan geleidelijk. Er moet worden vastgesteld dat uw kind zich goed kan redden voordat u het daadwerkelijk alleen kunt laten.

Kinderen die drie uur alleen moeten blijven, moeten eerst leren een half uur, een uur en twee uur zonder begeleiding door te brengen. Is dat eenmaal bereikt, dan staat niets meer in de weg.

Het is bijzonder nuttig als buren, vrienden of familieleden in de buurt weten op welke tijden het kind alleen is.

4. regels voor kinderen die aan de lijn zitten

Om ervoor te zorgen dat kinderen tijdens hun tijd alleen niet volledig overweldigd worden, is het belangrijk duidelijke regels op te stellen waaraan de kinderen zich moeten houden terwijl u weg bent.

Idealiter heeft u een geregelde dagelijkse routine met specifieke tijden voor individuele activiteiten. Als alles soepel verloopt, kunt u de vrijheden geleidelijk uitbreiden, zodat uw kind steeds meer ruimte voor zichzelf krijgt.

Kind öffnet die Haustür
De deur staat niet open voor vreemden.

Vooral in het begin is een afgebakend kader echter belangrijk om kinderen een gevoel van veiligheid te geven. Psychologisch gezien is het voor kinderen gemakkelijker om zich vrij te ontwikkelen als bepaalde basisregels hun leven bepalen.

Hieronder vindt u enkele regels voor latchkey-kinderen die zeer geschikt zijn om de onafhankelijkheid te bevorderen en tegemoet te komen aan de behoefte aan bescherming:

 • De deur wordt niet geopend voor vreemden. In plaats daarvan worden de ouders ingelicht.
 • Eerst wordt het bereide eten opgewarmd en opgegeten.
 • Na de maaltijd is er 15 tot 30 minuten vrije tijd (ook om TV te kijken of spelletjes te spelen). Dit kan heel goed worden gecontroleerd met instellingen voor ouderlijk toezicht.
 • Daarna is het tijd voor huiswerk.
 • In geval van nood wordt onmiddellijk contact opgenomen met de ouders. De beschikbaarheid moet gegarandeerd zijn. Als dit niet het geval is, moeten andere mensen die vertrouwd zijn met het kind worden ingelicht.
 • Als er iets verandert in de dagelijkse routine (ontmoeting met vrienden), moeten latchkey-kinderen hun ouders informeren.

Tip: Zorg er altijd voor dat de ruimtes helder verlicht zijn, bijvoorbeeld met een smart home control of een timer, zodat uw kind zich meteen thuis welkom voelt en niet bang hoeft te zijn om een donker gebouw binnen te gaan.

5. belangrijke gedragingen voor ouders van latchkey-kinderen

zwei Hände
Zonder vertrouwen mislukt het project.

Je kind alleen laten kan alleen werken als er wederzijds vertrouwen is. Enerzijds moet je erop vertrouwen dat je kind thuis geen kattenkwaad uithaalt. Maar aan de andere kant moet uw kind ook de zekerheid hebben dat u zich te allen tijde aan gemaakte afspraken houdt.

Concreet betekent dit dat afgesproken tijden altijd nag eleefd moeten worden. Als een vertraging niet te vermijden is, informeer uw kind dan tijdig.

Als er iets gebeurt, moet u tijd hebben of moet iemand in de buurt uw kind kunnen opvangen.

Bij twijfel zijn er altijd alternatieve mogelijkheden, zoals een hele dag opvang op school, een naschoolse club of het boeken van een oppas of nanny.

6. Gids voor het zelfstandig maken van kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten