Verdoezel het resultaat niet en probeer de situatie niet te bagatelliseren. Ga in plaats daarvan open om met de vragen van uw kinderen.
Op dit punt heeft de betreffende ouder de moeilijke taak om de weg vrij te maken voor zijn of haar kinderen om een redelijke relatie met de nieuwe partner te hebben en duidelijk te maken dat de nieuwe partner slechts een aanvulling is op het gezin.
Blijf kalm en begripvol en laat de kortstondige misstappen niet alleen over u en uw relatie met uw kind gaan.
Een scheiding van ouders heeft een beslissende invloed op de relatie met beide ouders en de omgeving. Maar hoe kan een scheiding voor kinderen zo aangenaam mogelijk worden gemaakt zonder dat hun ontwikkeling eronder lijdt?
Welke mogelijkheden zijn er om gescheiden kinderen te helpen? En waarom lijdt de psyche bij sommige kinderen meer en bij andere minder?
In ons artikel laten we zien dat kinderen van een scheiding wel degelijk gelukkig kunnen zijn. U leert waarom het zo belangrijk is om een scheiding uit te leggen en in welke gevallen u hulp van buitenaf moet inroepen.
[button] Verder advies bij scheiding [/button]
Inhoudsopgave
1. scheiding is pijnlijk – vooral voor kinderen
Als vader en moeder uit elkaar gaan, is dat altijd een ingrijpende ervaring in het leven van elk kind. Het is dan ook prima als kinderen aanvankelijk wat tijd nodig hebben om het vertrek van één ouder te verwerken.
Probeer de uitkomst niet te verbloemen en de situatie niet te bagatelliseren. Ga juist open om met de vragen van uw kinderen. Bij een baby is dat misschien niet nodig, maar zelfs peuters hebben al vragen die beantwoord moeten worden.
Ouders moeten daarom altijd proberen de verandering als een feit te presenteren en de scheiding zelf niet bespreken. De relatie met de belangrijkste gehechtheidsfiguren verandert onvermijdelijk, maar hoeft niet slechter te worden.
Opdat de psyche van kinderen er niet te veel onder lijdt, moeten beide ouders, indien mogelijk, een belangrijke rol blijven spelen in het leven van het kind.
Vooral wanneer één ouder het contact met het kind verbreekt of wanneer de alleenstaande ouder contact weigert, worden kinderen geconfronteerd met uitdagingen die bijna niet te overwinnen zijn. In deze YouTube-video is te zien dat dit tot blijvende negatieve veranderingen kan leiden:
https://www.youtube.com/watch?v=swuZTK3xfRY
2. liefde, veiligheid en zekerheid – de basisbehoeften van gescheiden kinderen
Details over echtscheidingen in Duitsland:
Volgens gegevens van het Bundesamt für Statistik waren er in 2017 153.500 echtscheidingen. Volgens deze gegevens duurt het gemiddelde huwelijk slechts 15 jaar. Scheidingskinderen zijn dus geen uitzondering meer.
Ook als een scheiding aanvankelijk het hele leven van kinderen op zijn kop zet, betekent dit geenszins dat deze breuk een negatieve invloed moet hebben op hun verdere leven.
Ouders die vaak ruzie maken en beter eerder hadden kunnen scheiden, vormen een veel groter probleem voor kinderen dan de scheiding van hun ouders.
In deze fase van ontreddering is het echter belangrijk om zo min mogelijk verdere veranderingen voor de kinderen te verwachten. Onder bepaalde omstandigheden kan een verhuizing onvermijdelijk zijn. Dit mag echter niet leiden tot het verlies van de hele vriendenkring, als dit kan worden gerealiseerd.
Geef uw kinderen meer steun dan gewoonlijk tijdens de scheiding. Wees zo open mogelijk met elkaar, zodat de relatie er niet onder lijdt en de kinderen van de scheiding gelukkig kunnen zijn.
In het belang van je kind moet redelijk contact met de ex-partner mogelijk zijn. Dit geldt natuurlijk voor beide partijen, ook al voelt meestal een van de twee ex-partners zich onrechtvaardig behandeld en is het daardoor wat moeilijker uit te voeren.
Zorg voor duidelijke regels en probeer het mogelijk te maken dat het kind contact heeft met u en uw ex-partner. Als een nieuwe partner al een rol speelt, is het vaak zinvol een beroep te doen op hulp van buitenaf.
Veel kinderen ervaren het binnendringen van een vreemde in het gezin als een aanval en maken het de nieuwe partner bijzonder moeilijk.
Op dit punt heeft de betreffende ouder de moeilijke taak om voor zijn of haar kinderen de weg vrij te maken voor een redelijke relatie met de nieuwe partner en duidelijk te maken dat de nieuwe partner geen vervanger is, maar slechts een aanvulling op het gezin.
Let op: een rozenoorlog helpt geen van beide partijen en is vooral schadelijk voor de kinderen van de scheiding.
3. leren omgaan met sterke gevoelens
Woede, verdriet, haat – het zijn allemaal emoties waar veel kinderen van een scheiding mee te maken krijgen. Geen wonder, het vorige leven is immers ontspoord en het is moeilijk om gelukkig te zijn in de huidige situatie.
Het ouderschap is in deze fase uiterst moeilijk en er wordt vaker gescholden en gekwetst, wat er soms toe leidt dat je kind zich terugtrekt of agressief gedrag jegens jou vertoont.
Blijf kalm en begripvol en betrek de kortstondige inzinkingen niet te veel op uzelf en uw relatie met uw kind. Zolang de basisvoorwaarden goed zijn, u uw kind liefdevol en zelfverzekerd opvoedt en moeite doet om met de gevoelens van uw kind om te gaan, hebben gescheiden kinderen een goede kans om snel weer gelukkig te worden.
Negatieve gedachten en gevoelens zijn normaal en steken op bijna elke leeftijd de kop op. Vaak gaan de cijfers op school achteruit wanneer iemands leven zo ernstig wordt beïnvloed.
Probeer uw kinderen op dit punt te helpen met de chaos van emoties om te gaan. Praat over de behoeften van uw kind en laat zien dat u het begrijpt en zelf soms ook verdrietig bent.
Angsten en zorgen hebben is prima, zolang ze niet je hele leven beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk samen wat luchtige dingen beleeft en laat je kinderen een nieuw perspectief zien.
4. onderbreek negatieve gedachtespiralen
Vaak leidt één negatieve gebeurtenis tot meer slechte gedachten en bij elkaar opgeteld kan dit erg verpletterend zijn voor een kind. Scheidingskinderen zien zichzelf vaak als slachtoffer en veroordelen de ouders voor het mislukken van de relatie.
In sommige gevallen neemt dit gedrag echter extreme vormen aan, zodat u niet moet aarzelen om professionele hulp in te roepen en naar een kinder- of jeugdtherapeut te gaan.
Hoe eerder de carrousel van gedachten kan worden onderbroken, hoe eerder kinderen van een scheiding kunnen lachen en weer gelukkig kunnen zijn.
Dit hoeft natuurlijk niet van de ene op de andere dag te lukken. Geef uzelf en uw kind daarom voldoende tijd en ruimte om de chaos van een scheiding achter zich te laten.
Ondanks alle sterke gevoelens en negatieve gedachten moet het altijd mogelijk zijn om een beetje plezier te maken. Ga daarom vaker naar het openluchtzwembad of eet samen een ijsje.
Zodra je merkt dat het in principe beter gaat met je kind, kan de wat lossere opvoeding weer aan.
5 De belangrijkste tips voor het omgaan met gescheiden kinderen op een rij
- Wees vanaf het begin open en eerlijk en kaart problemen aan.
- Geef je kinderen de tijd om in het reine te komen met de nieuwe situatie.
- Vermijd negatieve opmerkingen richting de andere ouder.
- Probeer je kind contact te laten hebben met beide ouders.
- Laat uw kind zien dat de scheiding niets met hem of haar te maken heeft.
- Als het verdriet aanhoudt, aarzel dan niet om een therapeut te raadplegen om uw kind te helpen.
6. verdere gidsen over scheiding
No products found.