Kinderen helpen in het huishouden: Hier moet je op letten

Als kinderen in het huishouden helpen, leren ze heel snel omgaan met verantwoordelijkheid. Kinderen vinden huishoudelijk werk niet per se stom. Als u uw kinderen goed kunt motiveren, wordt huishoudelijk werk een echt familieproject, wat …

Kinderen helpen in het huishouden: Hier moet je op letten

kind hilft im Haushalt
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Kinderen helpen in het huishouden: Hier moet je op letten
 • Als kinderen in het huishouden helpen, leren ze heel snel omgaan met verantwoordelijkheid.
 • Kinderen vinden huishoudelijk werk niet per se stom. Als u uw kinderen goed kunt motiveren, wordt huishoudelijk werk een echt familieproject, wat een positief effect kan hebben op het gemeenschapsgevoel en het zelfvertrouwen van het kind.
 • Helpen rond het huis moet de ontwikkeling van de kinderen bevorderen. Het ondersteunen en ontlasten van de ouders zou slechts een prettige bijkomstigheid moeten zijn.

Welke taken kinderen in het huishouden op zich kunnen nemen, hangt natuurlijk vooral af van hun leeftijd. Eén ding is zeker: regelmatig huishoudelijk werk traint het verantwoordelijkheidsgevoel en het zelfvertrouwen van uw kind. In het artikel van vandaag laten we zien welke taken geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Ook geven we enkele nuttige tips over hoe u uw kinderen kunt motiveren en hoe u de klusjes het beste kunt organiseren.

1. er zijn precieze richtlijnen over wanneer je kinderen moeten beginnen met helpen in het huishouden…

Gezamenlijk huishoudelijk beheer bevordert de samenhang

Het beheer van het huishouden is een zaak van het hele gezin en mag niet aan de moeder of de vader alleen worden overgelaten. Uw kinderen kunnen al op jonge leeftijd taken als opruimen, schoonmaken en koken op zich nemen. Na afloop zijn de kleintjes trots op wat ze hebben bereikt en het hele gezin profiteert van een versterkt gevoel van samenhang.

Gelukkig is kinderarbeid in dit land verboden. Weinig mensen weten echter dat § 1619 van het Duitse Burgerlijk Wetboek (BGB) bepaalt dat jongeren en kinderen verplicht zijn mee te helpen in het huishouden – maar alleen volgens hun leeftijd en capaciteiten.

1.1 De juiste werkbelasting vinden is belangrijk

Hoeveel kan of mag een kind helpen in het huishouden? Natuurlijk kun je hen niet met al het werk opzadelen. School en vrije tijd moeten altijd voorrang krijgen. De kinderen moeten echter al een stevige bijdrage aan het huishouden leveren.

Eenvoudige taken die elke dag gedaan moeten worden, zijn het beste. Dat zijn bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen, het vuilnis buiten zetten of de dagelijkse wandelingen met de familiehond. Als uw kinderen helpen in het huishouden, kunt u hun verantwoordelijkheidsgevoel al vroeg positief beïnvloeden.

2. de taken moeten altijd passen bij de leeftijd van uw kind

kind hilft im Haushalt
Kinderen kunnen natuurlijk ook betrokken worden bij de afwas.

Tussen de leeftijd van drie en zes jaar willen kleintjes het huishoudelijk werk alleen overnemen. Want wat mama en papa doen is in principe interessant en wil geïmiteerd worden. Speelgoed opbergen, een paar sokken zoeken, helpen met koken of bloemen water geven – de kleintjes beleven hier veel plezier aan.

Tussen zes en tien jaar kunnen kinderen al verantwoordelijk worden gemaakt voor het opruimen van hun eigen kamer. Naast het opruimen zelf, omvat dit ook afstoffen en stofzuigen. Daarnaast kan uw kind nu ook helpen met de was, de vuilnis buiten zetten of de verantwoordelijkheid nemen voor een huisdier. Ook kunnen ze zich zelfstandig aankleden, hun schoenen strikken of brood bakken.

Als uw kind tussen 10 en 14 jaar oud is, kan hij of zij de tafel dekken en de vaatwasser uitruimen. Hij of zij kan ook de eerste eigen pogingen in de keuken wagen – misschien met een beetje hulp. Eenvoudige gerechten zoals noedels, roerei of pannenkoeken zijn gemakkelijk te bereiden en trainen het gevoel van het kind voor de houten lepel. Uw kind moet tenslotte voor zichzelf kunnen zorgen.

Vanaf 14 jaar, wanneer veel kinderen midden in de puberteit zitten, is het vaak moeilijk om ze het huishouden te laten doen. Hier is het belangrijk dat u consequent bent en uw kind ook straft als de huishoudelijke taken worden verwaarloosd. Zo leert uw kind ook verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden.

3 Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen te motiveren voor huishoudelijk werk.

kind saugt den teppich ab
Stofzuigen is voor kinderen best een makkelijke taak.

De volgende stappen helpen je om je kind op den duur te motiveren voor huishoudelijke taken:

 • wees een goed voorbeeld
 • verdeel de klusjes eerlijk
 • maak een vaste planning
 • prijs in plaats van beloon
 • niet te veel maar ook niet te weinig

3.1 Geef het goede voorbeeld

U kunt alleen van uw kinderen verwachten wat u zelf als voorbeeld stelt. Daarom is het goed als u de u opgedragen huishoudelijke taken met dezelfde inzet uitvoert als u van uw kinderen verlangt. Je kunt ook toegeven dat je geen zin hebt, maar de klusjes toch nauwgezet uitvoeren.

3.2 Het huishoudelijk werk moet eerlijk worden verdeeld

Het werk in het huishouden moet altijd eerlijk verdeeld worden. Doe dit in overeenstemming met de leeftijd en de beschikbare tijd van uw kinderen. Idealiter wordt de taakverdeling afgewisseld. Dit zal de waardering voor de verschillende activiteiten vergroten.

Tip: Het is zinvol om uw kind op drukke dagen (bv. sportclub of bijles) vrij te stellen van huishoudelijk werk. Zo voorkomt u dat u uw kind onbedoeld overbelast.

3.3 Maak een vaste planning voor het huishouden

De beste manier om dit te doen is een kleurrijke plattegrond waarop de klusjes zijn opgeschreven , evenals kleine naamkaartjes die individueel verplaatst kunnen worden. Zo kan iedereen in één oogopslag zien wat hij vandaag moet doen en zijn naam van de plattegrond verwijderen als het werk gedaan is. Deze variant heeft ook het voordeel dat het budget maar één keer hoeft te worden aangemaakt. U kunt het vervolgens zo lang gebruiken als u wilt.

3.4 Prijzen in plaats van belonen

Hetmotto is: Beter één keer te vaak prijzen dan één keer te weinig. Door te prijzen voelt uw kind de waarde van het gedane huishoudelijke werk en ontwikkelt het trots en zelfvertrouwen. Het belonen van huishoudelijk werk met zakgeld of snoepjes is niet erg nuttig – uw kind moet immers ook als volwassene klusjes doen waarvoor niet wordt betaald.

3.5 Houd de juiste balans

Zorg er altijd voor dat de taken van uw kind passen bij zijn of haar capaciteiten. Als u uw kind te weinig uitdaagt, maak hem/haar dan duidelijk dat hij/zij niet tot meer in staat is. Maar taken die uw kind te veel uitdagen, leiden alleen maar tot frustratie en hebben een negatief effect op de motivatie. Een goede middenweg is de sleutel tot succes.

4. Het optimale budget creëer je niet van de ene op de andere dag

Het isniet nodig om meteen het perfecte plan te vinden. Probeer gerust verschillende methoden uit. Pas na verloop van tijd kun je met zekerheid zeggen of het bepaalde schoonmaakplan het juiste is voor jou en je gezin. Het belangrijkste is dat het plan bij u en de ontwikkelingsfase van uw kinderen past.

Aangezien uw kinderen zich altijd ontwikkelen, moet het huishoudplan ook steeds worden aangepast. Een huishoudplan heeft daarentegen het grote voordeel dat u niet elke dag nieuwe taken hoeft toe te wijzen en dat uw kinderen leren werken volgens een vooraf vastgesteld plan.

Bij het maken van een plan kunnen de volgende punten behulpzaam zijn:

 • Taken visualiseren voor de kleintjes: Als uw kinderen nog niet kunnen lezen, kan een gevisualiseerd budgetplan met symbolen die de afzonderlijke taken aangeven, helpen. U kunt magneten gebruiken om de taken steeds opnieuw te verdelen.
 • Pas het plan aan aan de leeftijd van uw kind: Zodra uw kind kan lezen, kunt u het plan wat uitgebreider maken. Voeg wat afwisseling toe, zodat uw kind niet te weinig uitdaging heeft. U kunt op internet ook huishoudplannen vinden om uit te printen.
 • Lamineer uw schoonmaakplan zodat het langer meegaat: Een eenvoudige laminering helpt zodat u het plan niet steeds opnieuw hoeft te maken en er met niet-permanente stiften op kunt schrijven. U kunt het plan ook inlijsten en op het glazen oppervlak schrijven.

Gerelateerde berichten