Zet samen de eerste stappen via het World Wide Web. Leg uw kind ook al vroeg de gevaren uit en moedig hem of haar aan voorzichtig te zijn.
Er zijn verschillende websites die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van kinderen en jongeren.
Met speciale jeugdbeschermingsblokken kunnen individuele websites worden geblokkeerd. Tegelijkertijd kunnen ouders ook automatische tijdsblokken gebruiken om het mediagebruik beter te controleren.
Bijna geen enkel ander onderwerp verdeelt de samenleving zo sterk als internet voor kinderen. Ook al kunnen de standpunten nauwelijks meer uiteenlopen, één ding is zeker: internet is niet meer weg te denken uit onze tijd.
Maar hoe veilig is het internet voor kinderen? Welke mogelijkheden zijn er om de toegang te reguleren en welke websites zijn bijzonder geschikt voor kinderen?
In ons artikel willen we de positieve en negatieve kanten van het internet bespreken en u een manier voorstellen om u zo goed mogelijk te beschermen.
[button]Verdere literatuur over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. gemeenschappelijke start op het net – de eerste stappen op het internet
Computers, smartphones en tablets behoren tegenwoordig tot de basisuitrusting van de meeste huishoudens. Elk kind groeit vrij automatisch op met internet. Hoe jonger de kinderen zijn die het internet gebruiken, hoe onbewuster ze door het net klikken. Gevaren op het internet spelen voor kinderen aanvankelijk geen rol.
Daarom is het belangrijk kinderen vanaf het begin te laten zien hoe veilig ze op internet kunnen zijn. Laat uw kinderen speciale internetsites zien en laat ze zelf surfen, aanvankelijk onder begeleiding.
Zo bouwen uw kinderen vertrouwen op en leren ze op welke manier het internet gebruikt kan worden.
Op speciale kindersites leren de kleintjes over spelletjes en kunnen ze inhoud selecteren op basis van hun interesses. In dit verband kunnen ouders heel goed bepalen welke interessegebieden hun kinderen prikkelen.
Hoe beter de omgang verloopt, hoe sneller het gebruik van het internet kan worden overgebracht naar het competentiegebied van het kind.
2 Veilig surfen mogelijk maken – zodat het internet voor kinderen een beschermde plek blijft.
Om veilig te kunnen internetten, moeten ouders zich van een aantal zaken bewust zijn. De meeste gevaren op internet schuilen op twijfelachtige websites. Pornografische sites en sites die geweld verheerlijken of anderszins illegaal zijn, maken het niet altijd gemakkelijk om veilig te surfen.
Een systeem voor ouderlijk toezicht op het internet moet daarom worden geïnstalleerd op elk apparaat dat wordt gebruikt. Bij veel verschillende aanbieders is speciale software voor ouderlijk toezicht verkrijgbaar waarmee minderjarigen kunnen worden beschermd en tal van internetsites kunnen worden geblokkeerd.
Het jeugdbeschermingsprogramma JUSPROG biedt een gratis optie voor individuele instellingen op hun website. Alle belangrijke antivirusprogramma’s, zoals
- Kapersky
- Norton
- Avira
bieden ouders ook de mogelijkheid om individuele instellingen voor jeugdbescherming te activeren en specifieke websites te blokkeren. Om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn op internet, moet u een sterk wachtwoord kiezen dat zelfs sluwe jongeren niet kunnen kraken.
Afhankelijk van het gekozen programma kunnen de instellingen voor ouderlijk toezicht voor elk gezinslid afzonderlijk worden aangepast. Zo kan het kind van zes slechts enkele websites bezoeken, terwijl de puber van twaalf al aanzienlijk meer vrijheid geniet.
Tip: Kinderbeschermingssoftware is er niet alleen voor pc’s, maar ook voor smartphones en tablets.
3. stel duidelijke regels op voor het internetgebruik
School en internet:
Aangezien het internet voor kinderen vaak al nodig is voor schoolwerk, is het belangrijk om ook met deze tijden rekening te houden.
Ook al is het soms moeilijk om de veiligheid op internet te garanderen, strenge verboden zijn niet erg effectief. Spreek in plaats daarvan vanaf het begin duidelijke richtlijnen af, zodat uw kinderen weten in hoeverre zij het internet mogen gebruiken.
Als algemene regel geldt dat internet in de eerste levensjaren voor kinderen geen of nauwelijks een rol mag spelen. Zolang kinderen nog niet op school zitten, moet het mediagebruik daarom beperkt blijven tot maximaal 30 minuten per dag.
Daarnaast kan het internetgebruik tijdens de vrije tijd geleidelijk worden opgevoerd. Als ruwe richtlijn is ongeveer 10 minuten dagelijks gebruik per levensjaar geschikt.
Op zesjarige leeftijd moet de gebruiksduur dus beperkt worden tot maximaal 60 minuten. Kinderen van 10 jaar kunnen daarentegen al 1 uur en 40 minuten per dag het internet of andere sociale media gebruiken.
Vanaf het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, is het zinvol een wekelijks tijdsquotum in te stellen. Zo kunnen kinderen in het weekend drie uur aan een stuk spelen, terwijl het internetgebruik door de week nauwelijks plaatsvindt.
Strikte grenzen zijn niet altijd absoluut noodzakelijk, zolang er verstandig met internet wordt omgegaan. Als u echter merkt dat het internetgebruik veel tijd in beslag neemt, moet u vroegtijdig reageren.
Praat regelmatig over de dingen die uw kind op internet doet. Vraag ook specifiek naar games, ook als dit helemaal niet uw onderwerp is.
Let op: wijs uw kinderen er regelmatig op dat ze nooit persoonlijke gegevens op internet mogen geven of doorgeven.
4. nuttige internetsites voor jonge kinderen
Al vanaf een jaar of vier zijn er kindersites om te leren die heel nuttig zijn.
Het bijzondere voordeel van het beveiligde internet voor kinderen is dat u al in een vroeg stadium de belangrijkste interesses van uw kinderen kunt bepalen.
Hieronder vindt u daarom een overzicht van enkele internetsites voor kleuters:
- De olifantensite: Deze op luisteren gerichte website biedt kinderen vanaf vier jaar de mogelijkheid om verschillende behendigheidsspelletjes te spelen of puzzels te kraken.
- Das Sandmännchen: Hier vinden kinderen tussen vier en zes jaar verschillende leuke spelletjes, zoals memory of puzzels.
- Kikaninchen: Naast spelletjes en kleine films kunnen de kleintjes op deze site knutselen ontdekken of kindvriendelijk zingen en dansen met filmpjes.
5. slimme websites voor kinderen op internet
Zodra je kinderen wat ouder zijn, is het de moeite waard om je te verdiepen in het internet. De website Internet-ABC is een goede plek om te beginnen met het leren van begrippen en het krijgen van waardevolle tips over het gebruik van e-mails of sociale netwerken. Daar kunnen kinderen ook een internetrijbewijs halen.
Omdat het internet voor kinderen vooral qua kennisinhoud relevant is, zijn er nu ook enkele zeer goede zoekmachines voor scholieren. Bekende zoekmachines voor kinderen zijn bijvoorbeeld
- Klexikon: Hier kunnen kinderen eenvoudige verklaringen vinden van meer dan 2000 verschillende termen. De nog eenvoudigere versie voor kleinere kinderen is Einfach Lexikon. Deze kinderencyclopedie op internet probeert contexten op een zeer duidelijke maar toch correcte manier weer te geven.
- De website blinde Kuh (blinde koe), gefinancierd door het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend, fungeert eveneens als een uitstekende zoekmachine voor kinderen. Daarnaast biedt de website actueel nieuws en talrijke actuele kennisvideo’s en kleinere onlinespelletjes om de geleerde kennis te testen.
- De website Fragfinn.de biedt kinderen een manier om van andere kinderen te leren. Naast spelletjes en korte verklarende video’s over actuele en interessante onderwerpen vinden kinderen er uitgebreide achtergrondkennis over journalistieke onderwerpen.
De kleine reporters zijn niet bang om zelfs ervaren politici vragen te stellen.
6. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Vanaf welke leeftijd moeten kinderen toegang hebben tot internet?
Zinvol gebruik van internet voor kinderen is mogelijk vanaf ongeveer vier jaar. Computers, tablets en dergelijke worden echter pas veel gemakkelijker en praktischer in het gebruik zodra kinderen kunnen lezen en schrijven.
Moeten kinderen sociale netwerken mogen gebruiken?
Een algehele weigering heeft weinig zin, omdat dit snel kan leiden tot uitsluiting binnen de klassengemeenschap.
Het devies is hier echter om zo min mogelijk persoonlijke gegevens te verstrekken.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind ongecontroleerd internetten?
Met speciale filters ter bescherming van minderjarigen kunnen activiteiten worden beperkt, zodat het toezicht geleidelijk kan worden afgeschaft.
Dit ontslaat ouders echter niet volledig van de taak om het gedrag van hun kinderen op internet af en toe aan de orde te stellen.
Vanaf ongeveer 12 jaar moeten kinderen echter meer vrijheid krijgen om hun eigen ervaringen op te doen.
7 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.