High-Need Baby: Is mijn kind een 24-uurs baby?

[button]Koop Hoognodige Baby’s Gids[/button] Voor alle ouders verandert de geboorte van hun kind hun hele leven. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in hoe veeleisend het eigenlijk wordt. Sommige baby’s hebben gewoonweg meer tijd nodig dan …

High-Need Baby: Is mijn kind een 24-uurs baby?

High-Need-Baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. High-Need Baby: Is mijn kind een 24-uurs baby?
Wat maakt een baby met hoge nood?

Een baby met hoge behoeften is extreem in al zijn stemmingen. Een enthousiaste lach kan snel gevolgd worden door een hartverscheurende huilbui.

Is mijn baby een high-need baby?

Lees hier over de criteria die u kunt gebruiken om te ontdekken of u een baby met hoge behoeften hebt.

Hoe kan ik mijn baby kalmeren?

Dicht bij de moeder zijn is heel belangrijk voor een baby met hoge behoeften. Daarom heeft borstvoeding meestal een kalmerend effect, dat echter na verloop van tijd erg vermoeiend kan worden.

[button]Koop Hoognodige Baby’s Gids[/button]

Voor alle ouders verandert de geboorte van hun kind hun hele leven. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in hoe veeleisend het eigenlijk wordt. Sommige baby’s hebben gewoonweg meer tijd nodig dan andere kinderen.

Wat is het verschil tussen een baby met hoge nood en een kind dat wat vaker huilt? Op welk moment wordt het beter? En wat zijn de oorzaken?

In ons artikel willen we het fenomeen high need baby tot op de bodem uitzoeken en uitleggen aan de hand van welke symptomen je kunt herkennen of je kind in deze categorie valt.

1. sommige kinderen zijn gewoon veeleisender

Baby schreit
Huilen en schreeuwen klinken existentieel.

Een huilbaby, een high need baby of zelfs een 24-uurs baby heeft meer aandacht en tijd nodig. De nabijheid van mama en papa is uiterst belangrijk en er is nauwelijks een rustige minuut voor de nieuwe ouders.

Vooral tijdens de eerste zwangerschap weten veel jonge ouders echter niet in hoeverre het gedrag van hun kind normaal is, na een tijdje zal afnemen of dat ze iets verkeerd doen.

Natuurlijk zijn er fouten in de opvoeding die een negatief effect hebben op het algemene gedrag van een kind. Er zijn echter ook grote verschillen die niet kunnen worden toegeschreven aan opvoedingsmaatregelen.

Meestal valt dit echter pas op bij het tweede of derde kind, wanneer een dagelijkse vergelijking mogelijk is. Wees daarom niet ongerust als klassieke tips bij uw kind niet lijken te werken.

Misschien is het een hoognodige baby, wiens behoeften wat anders zijn. Maar maak je geen zorgen, want ook deze meer stressvolle fase gaat voorbij en mettertijd zul je steeds meer ontspannen raken.

2. Hoognodige baby – een test brengt zekerheid

De term “high need baby” is bedacht door de Amerikaanse kinderarts Dr. William Sears. In de volgende paragrafen laten we u kennismaken met de verschillende criteria die u kunnen helpen te bepalen of uw kind een high need baby is.

Houd er rekening mee dat elk kind anders is en dat er geen duidelijke classificatie bestaat. Een high need baby is zeker niet ziek, maar vraagt gewoon meer aandacht dan andere kinderen. Het resultaat kan u wel helpen om in de toekomst wat rustiger om te gaan met opmerkingen van buitenstaanders.

2.1 De criteria op een rijtje

Elke baby of peuter die bijzonder veel tijd vraagt, kan worden aangemerkt als een high need baby. De volgende 12 punten zijn van bijzonder belang:

Mutter spielt mit ihrem Baby
High Need Babies hebben veel nabijheid nodig.
 • Intense
 • Hyperactief
 • Draining (energieverslindend)
 • Voedt vaak (wil vaak gevoed worden)
 • Veeleisend
 • Wordt vaak wakker (wordt vaak wakker tijdens de slaap)
 • Ontevreden
 • Onvoorspelbaar
 • Supergevoelig (zeer gevoelig, zeer gevoelig)
 • Kan de baby niet neerleggen (de baby neerleggen is moeilijk)
 • Geen zelfkalmeerder (kan zichzelf niet kalmeren)
 • Separatiegevoelig (heeft problemen met scheiding; verlatingsangst)

U kunt een korte samenvatting van de afzonderlijke categorieën zien in deze YouTube-video:

Wie de details van de afzonderlijke punten in het origineel wil lezen, kan dat hier doen.

2.2 Baby’s met hoge behoeften hebben een andere persoonlijkheid

ein Baby robbt über den Boden
Elk kind is anders.

Elke baby heeft behoeften. In het begin blijven deze beperkt tot de basisfactoren zoals dorst, honger en nabijheid. Na verloop van tijd worden deze individuele behoeften echter complexer en gelaagder.

In principe hebben alle baby’s veel aandacht nodig, maar meestal vragen ze die slechts in bepaalde mate op afzonderlijke gebieden. Het aantal punten waarop high need baby’s meer tijd vragen is daarentegen schijnbaar onbeperkt.

Veel van de hierboven kort genoemde criteria om een kind als high need baby te classificeren spreken voor zich. Er zijn echter een paar punten waarop wij willen ingaan en wat meer willen uitweiden.

2.2.1 De intensiteit is verhoogd

Bij een high need baby zijn de emoties zeer merkbaar. Kort na de geboorte huilen baby’s extreem hard en eisen ze de aandacht van de moeder op.
Als de behoeften niet worden verpleegd, verandert het volume nauwelijks. Wat kinderen willen, wil je direct en zonder compromissen bereiken.

Aandacht: De term hyperactief is enigszins verwarrend, omdat dit al snel wordt verward met ADHD. In feite zijn high need baby’s echter slechts extreem helder en vol gedrevenheid. Ze zijn echter niet snel afgeleid.

2.2.2 Borstvoeding als probleem
Mutter stillt ihr Baby
Borstvoeding wordt meestal een last.

De meeste hoognodige baby’s vragen vaak om de borst van hun moeder. Helaas is dit niet alleen erg vermoeiend, maar ook een grote fysieke belasting.
Het is daarom bijna onvermijdelijk dat veel moeders uiteindelijk vroegtijdig spenen. Zorg er echter voor dat je baby niet alleen honger heeft, maar tegelijkertijd ook geborgenheid zoekt.

Probeer dus de fysieke nabijheid in stand te houden. In ons artikel over attachment parenting gaan we dieper in op de mate waarin fysieke nabijheid een positief effect kan hebben op de relatie met je kind.

2.2.3 Baby’s met hoge behoeften slapen slecht

Door de enorme energie die een high need baby de hele dag heeft, zou men kunnen veronderstellen dat de nacht rustig is en de baby zijn slaap moet inhalen.
Tot ontsteltenis van bezorgde ouders is dit echter niet het geval. Integendeel, kinderen slapen naar verhouding onrustig en krijgen moeilijk rust.

Dit komt vooral door de enorme snelheid van hun gedachten. Door hun grote gevoeligheid overspoelen invloeden van buitenaf je kind zonder voldoende filter. Het heeft tijd nodig om deze informatie te ordenen en te verwerken. Vooral op spannende dagen als een kind veel nieuwe dingen heeft meegemaakt, kan inslapen nog moeilijker worden.

Tip: Probeer daarom voor het slapengaan een ontspannende fase in te plannen. Lees uw kind iets voor, luister naar een rustgevend hoorspel of luister samen naar een ontspannende cd.

2.2.4 Ontevredenheid en onvoorspelbaarheid – een echte uitdaging

Als uw baby gisteren iets leuk vond, betekent dat niet noodzakelijk dat het vandaag ook zo zal zijn. Helaas zijn veel high need baby’s nogal ontevreden, wat meestal merkbaar wordt door luid huilen.

Het is belangrijk dat u zich hierdoor niet van de wijs laat brengen. Er zijn dagen waarop niets goed gaat, maar ook die gaan voorbij.

Er is echter ook iets positiefs aan onvoorspelbaarheid: vreselijk geschreeuw kan worden gevolgd door heerlijk gelach.

2.2.5 Plan tijd voor scheidingen

Een high need baby is erg gehecht aan de ouders. Geef uw kind daarom wat meer tijd om te wennen aan een nieuwe omgeving en vreemden.

Dit is vaak problematisch als het kind naar de kleuterschool moet. Wees je bewust van de angst van je kind en werk vol vertrouwen aan het langzaam stap voor stap weggaan.

3. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Kleinkind lacht
Veel kinderen hebben steeds minder tijd nodig.

Neemt de benodigde tijd in de loop van de eerste maanden of jaren af?

Over het algemeen maken high need baby’s zich na verloop van tijd steeds meer los van hun ouders. Dit kan echter iets langer duren dan bij andere kinderen. Maar zodra de gewenningsfase in de kleuterschool voorbij is, krijgen bijna alle ouders weer wat tijd voor zichzelf.

Is een high need baby bijzonder intelligent?

Er zijn zeker kinderen die zeer intelligent zijn. High need baby’s leren snel omdat ze erg nieuwsgierig zijn en zich door niets laten tegenhouden. Dit kan de intelligentie zeker beïnvloeden, maar het betekent niet automatisch dat high need baby’s opgroeien tot intelligentere volwassenen.

Hoe regel ik het dagelijks leven met een high need baby?

Toegegeven, dit is een grote uitdaging. Maar anderen hebben het al voor elkaar gekregen. Wissel ideeën uit, aanvaard hulp indien mogelijk en probeer elke dag kleine time-outs te creëren om diep adem te kunnen halen.
Het is gemakkelijker om individuele vrijheid toe te staan in een partnerschap.

4. koop een gids over baby’s met hoge behoeften

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten