De oorzaak van heimwee bij kinderen is een rouwsituatie als gevolg van de scheiding van de ouders. U kunt van tevoren zien of uw kind gevoelig is voor heimwee.
Dat hangt af van de band met de ouders. In het algemeen hebben jongere kinderen meer heimwee dan oudere kinderen, omdat zij een nog sterkere emotionele band met hun ouders hebben.
In de meeste gevallen helpt het om met het kind te praten en het zo nodig te betrekken bij de reisplannen. Bij extreme hevigheid kan therapie helpen.
Volgens ervaringsberichten krijgt ongeveer tien procent van alle kinderen te maken met acute heimwee tijdens een schoolreis of een andere reis waarbij zij voor langere tijd van het gezin gescheiden zijn. Elk kind heeft zijn eigen manier om met heimwee om te gaan. Terwijl het ene kind zich terugtrekt, slaapt het andere veel of huilt het over de scheiding. Sommige kinderen reageren prikkelbaar en agressief op de situatie.
In de volgende gids wordt uitgelegd welke oorzaken van heimwee u al voor het vertrek bij uw kind kunt herkennen en wat u kunt doen om de heimwee voor uw kind draaglijker te maken.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. vooral jonge kinderen hebben vaak last van heimwee
Sommige kinderen hebben meer last van heimwee dan andere. Als je kind een van de volgende kenmerken heeft, kun je er op voorhand van uitgaan dat hij of zij meer naar het comfort van thuis verlangt dan andere kinderen.
- Jongere kinderen hebben vaker heimwee omdat zij meer behoefte hebben aan ouderlijke zorg dan oudere kinderen.
- Kinderen die zich in een emotioneel en psychologisch stressvolle levenssituatie bevinden, zijn kwetsbaarder dan andere kinderen. Zij reageren dan ook sterker op negatieve invloeden van buitenaf.
- Als uw kind een eerder stil en introvert karakter heeft, kan het gebeuren dat het tijdens een schoolreisje moeilijk aansluiting vindt en sneller naar zijn vertrouwde omgeving wil terugkeren dan extraverte kinderen.
- Natuurlijk zal uw kind het gevoeligst reageren als het nog nooit een nacht alleen in een vreemde omgeving heeft doorgebracht.
- Soms hebben kinderen na een verhuizing heimwee naar hun oude thuis. Dit is een natuurlijk proces, want het kind moet geleidelijk wennen aan de nieuwe omgeving en dit veroorzaakt aanvankelijk angsten of verlangen naar het vertrouwde.
1.1 Externe en interne gedragingen laten zien of uw kind risico loopt
Aan de hand van enkele verbale en gezichts”uitingen” kunt u herkennen of uw kind mogelijk last heeft van heimwee, nog voor het vertrek. In de volgende tabel staan de “typische” tekenen en gedragingen die kinderen met heimwee plegen te vertonen kort voor hun vertrek naar een schoolreisje of vakantie.
Uiterlijk/verbaal Gedragingen |
Innerlijk/onuitgesproken gedrag |
---|---|
Uw kind uit angst om niet veilig thuis te komen. | Het kind is angstig, voelt zich alleen gelaten, is depressief of huilt. |
Het kind controleert alle spullen voordat het weggaat en maakt zich zorgen of alles thuis op zijn oorspronkelijke plaats blijft terwijl hij/zij weg is. | Uw kind kijkt niet bepaald uit naar het schoolreisje en/of wordt plotseling ziek. |
Uw kind vraagt u of u het wel alleen redt. |
Overigens: Kinderen beseffen de gedachten en gevoelens die typisch zijn voor heimwee meestal pas enkele uren of minuten voor de dreigende scheiding. Soms ontstaat het verpletterende verlangen naar huis pas tijdens de reis. Dit is meestal het geval als het schoolreisje voor het kind niet naar tevredenheid verloopt of als er ter plaatse conflicten met klasgenoten ontstaan.
2. Bij extreme symptomen zoals hoofdpijn en buikpijn is therapie raadzaam.
Heimwee manifesteert zich bij alle kinderen anders. Terwijl normale heimwee geen therapie vereist, vereist de ernstigere vorm van verlatingsangst, die in de psychologie verankerd is, uitgebreidere maatregelen. Als een kind tijdens de periode van scheiding extreme en ernstige symptomen ontwikkelt, kan het zinvol zijn het kind op te halen en vervroegd mee naar huis te nemen. Dit is vooral raadzaam als het kind lichamelijke ongemakken ervaart zoals hoofdpijn, buikpijn, verlies van eetlust of misselijkheid.
Als het kind al erg bang is om ’s ochtends het ouderlijk huis te verlaten om naar school te gaan of een nachtje weg te blijven, moet u een ervaren therapeut op het gebied van kinder- en jeugdpsychologie raadplegen. Hij of zij kan helpen de verlatingsangst van het kind in een voor het kind aanvaardbaar evenwicht te brengen. Als uw kind daarentegen aan “normale” heimwee lijdt, zullen de volgende tips en remedies helpen om de glimlach terug te brengen naar het kind, zelfs ver van huis.
2.1 Boost het zelfvertrouwen van je kind zodat het minder snel heimwee krijgt.
Een kind met een gezond zelfvertrouwen heeft minder kans op heimwee dan andere kinderen. Je helpt het kind om zelf heimwee te reguleren door het zelfvertrouwen te versterken. U kunt dit doen door de manier waarop u tot nu toe met uw kind bent omgegaan te heroverwegen.
U gaat heimwee bij kinderen tegen door het kind zo vaak mogelijk bij uw beslissingen te betrekken of door het kind zelf beslissingen te laten nemen. Zo leren kinderen geleidelijk aan om zichzelf te kalmeren, te troosten en in een positieve stemming te komen.
Er zijn verschillende manieren waarop kinderen zichzelf zelfstandig kunnen opvrolijken. Die moet je de kleintjes zo vroeg mogelijk introduceren. Deze omvatten het omgaan met hun eigen emoties, d.w.z. praten over hun gevoelens en gedachten of ze opschrijven in een dagboek. Knuffeldieren en zelf vertelde verhalen kunnen ook nuttig zijn zodra het verlangen naar het gezin de overhand krijgt.
Tip: Soms is een schoolreisje zelfs nuttig, omdat uw kind minder last heeft van heimwee wanneer het omringd is door vrienden en klasgenoten dan wanneer het met een kleine groep reist.
2.2 Verminder heimwee door de reis goed te plannen
Een reis kan het best samen met het kind worden gepland.
U kunt en mag preventieve maatregelen nemen zodra de datum voor het schoolreisje of de eerste reis met familieleden is vastgesteld. In dit verband is het nuttig het verblijf samen met het kind voor te bereiden en te plannen. Deze aanpak geeft de kinderen een gevoel van veiligheid, omdat ze beter weten waar ze aan toe zijn.
Praat zeker met uw kind over zijn verwachtingen, maar ook over de plannen, doelen en wensen die het heeft voor het schoolreisje of de reis. Laat heimwee niet buiten beschouwing, maar maak het kind duidelijk dat dergelijke gevoelens normaal zijn. Vermeld in dit verband misschien dat zelfs de “sterke volwassenen” last hebben van heimwee en er niet immuun voor zijn.
Als de heimwee te groot wordt, moet u van tevoren bedenken welke communicatiemiddelen zij zullen gebruiken om in contact te blijven en hoe vaak zij die zullen gebruiken. Wanneer de dag van vertrek is aangebroken, moet u op een vriendelijke maar niet te emotionele manier afscheid nemen van uw kind. Dit zou uw beschermeling alleen maar verder van streek maken. Het is voldoende om het kind van een spannend en plezierig schoolreisje af te halen en het een warme knuffel te geven.
Let op: Zorg ervoor dat u belangrijke contactnummers voor noodgevallen verzamelt en aan uw kind geeft!
2.3 Tips om correct te reageren wanneer uw kind acuut heimwee heeft
Als uw kind u in tranen belt en terug naar huis wil, hebt u in principe twee mogelijkheden: het kind ophalen of het geruststellen zodat het de schoolreis of de reis kan voortzetten.
De volgende lijst met voor- en nadelen illustreert onder welke omstandigheden het zinvol kan zijn uw kind van het schoolreisje eerder naar huis te brengen.
- In geval van pesten is het zinvol het kind eerder naar huis te brengen.
- Zodra heimwee gepaard gaat met lichamelijke ongemakken, moet u het kind eerder van de excursie halen.
- Het kost soms veel moeite om het kind vroegtijdig van het schoolreisje te halen.
- Vaak kunt u de situatie op afstand verbeteren door met uw kind te praten, het aan te moedigen en de plaatselijke begeleiders om hulp te vragen.
Praat zo lang mogelijk met uw kind aan de telefoon voordat u een definitieve beslissing neemt. Vrolijk hem of haar op en probeer zo snel mogelijk te achterhalen welke problemen hem of haar mentale stress bezorgen. Als al het andere faalt, vraag dan eerst hulp aan de plaatselijke begeleiders en ga de volgende dag na of het heimwee van het kind is verbeterd.
2.4 Bachbloemen en Schuesslerzouten om heimwee bij kinderen te verminderen
De helende werking van Bachbloemen
Natuurgeneeskundigen bevelen de natuurlijke middelen uit de homeopathie aan voor baby’s en peuters, maar ook voor pubers en volwassenen.
Bij acute heimwee tijdens een schoolreisje, op de kleuterschool of op een andere plek voelen kinderen zich snel eenzaam, angstig en verloren. Sommige homeopathische middelen moeten helpen om de heimwee van het kind op een natuurlijke manier te behandelen. Dit zijn bijvoorbeeld Bachbloemen reddingsdruppels of Schüssler zouten nr.5.
Het kaliumfosfaat in het zout zou de menselijke zenuwen en spieren stimuleren. Het zou uw kind vooral helpen om de fysieke en mentale uitputting die gepaard gaat met heimwee het hoofd te bieden.
Opmerking: Het veronderstelde werkingsmechanisme van de Bach bloemen is nog niet bewezen en wordt door wetenschappers als ongeloofwaardig beschouwd.
3 Conclusie: Heimwee tegengaan met kalmte en de reislust van kinderen opwekken
Het is aan de ouders om heimwee niet licht op te vatten. Maar je kunt het kind ter plekke geruststellen of er vooraf voor zorgen dat heimwee niet ontstaat. Dat kun je doen door de reislust van je kind aan te wakkeren. U maakt het schoolreisje voor uw kind smakelijk door samen foto’s te bekijken en belangstelling te tonen voor de reis.
Hoe zelfverzekerder en vastberadener, hoe minder onzeker het kind zich zal voelen. Daarna zal het voor uw kroost gemakkelijker zijn om een paar dagen afscheid te nemen en zich op de reis te verheugen zonder de gedachte aan heimwee.
4 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.