Grasmaaierouders: de nieuwe generatie helikopterouders

Terwijl kinderen in de afgelopen decennia relatief ruw werden behandeld, hebben ouders tegenwoordig de neiging hun kinderen te overbeschermen. Zo ruimen ze alle conflicten en problemen voor hun kinderen uit de weg. In vakjargon worden …

Grasmaaierouders: de nieuwe generatie helikopterouders

Hand hält regen von familie ab
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Grasmaaierouders: de nieuwe generatie helikopterouders
Wat zijn grasmaaierouders?

Grasmaaierouders zijn een stapje hoger dan de bekende helikopterouders. Ze ruimen elk obstakel uit de weg voor hun kinderen.

In welke sociale klasse komen grasmaaierouders voor?

Grasmaaierouders zijn vooral te vinden in de opgeleide middenklasse. Het gezin is vaak welgesteld en heeft een gereguleerde omgeving.

Wat zijn de gevolgen voor kinderen van grasmaaierouders?

Kinderen van grasmaaierouders zijn vaak niet in staat om zelfstandig taken uit te voeren. Ze hebben het moeilijk om zelfstandig beslissingen te nemen en zichzelf te motiveren. Bovendien zijn ze vaak overweldigd wanneer ze met problemen en uitdagingen worden geconfronteerd.

Terwijl kinderen in de afgelopen decennia relatief ruw werden behandeld, hebben ouders tegenwoordig de neiging hun kinderen te overbeschermen. Zo ruimen ze alle conflicten en problemen voor hun kinderen uit de weg. In vakjargon worden deze ouders grasmaaierouders genoemd.

De meeste ouders vergeten dat dit soort ouderschap gevolgen heeft. In dit artikel leer je echter waarom het belangrijk is dat kinderen hun eigen ervaringen opdoen en nederlagen lijden.

[button]Anekdotes van leerkrachten over overbezorgde ouders[/button]

1. grasmaaier ouders maaien elk obstakel neer

Frau mit Rasenmäher
Net als een grasmaaier zorgen grasmaaierouders ervoor dat problemen en obstakels gewoon neergemaaid worden.

Er zijn nu veel verschillende opvoedingsstijlen, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Het woord “helikopterouder” is inmiddels voor veel mensen een begrip. Dat zijn per definitie overbezorgde ouders die altijd in de buurt van hun kinderen zijn om ze in de gaten te houden en te beschermen.

Grasmaaierouders zijn zelfs een stap hoger dan deze overbezorgdheid. Zij cirkelen per definitie niet meer over hun kinderen heen, maar zitten er middenin, zodat ze op elk moment kunnen ingrijpen. Ze worden in elke situatie gecontroleerd en beheerst.

Problemen en obstakels die zich voordoen in het leven van hun kinderen worden letterlijk neergemaaid. En dit is voordat de kinderen beseffen dat deze conflicten zelfs maar bestonden.

De gevolgen van deze opvoeding zijn vooral duidelijk op schoolgebied. Het is niet ongewoon dat ouders het huiswerk voor hun kinderen maken, zodat ze er goed uitzien voor de leraren. De moeder en/of vader zijn bang dat hun kinderen een slecht cijfer zullen krijgen en teleurstelling zullen ervaren.

Maar deze angst en onzekerheid heeft ook gevolgen voor de sociale omgeving. Grasmaaierouders grijpen in bij alle conflictsituaties die zich in het dagelijks leven van hun kind voordoen. Als hun kind ruzie heeft met het kind van de buren, wordt dit niet door de betrokken kinderen zelf, maar door een ouder beëindigd.

2. onderwijs is meestal onbewust

Druk om te presteren

Niet alleen ouders, maar ook leerlingen voelen de prestatiedruk die in de maatschappij heerst. Volgens gegevens van de Kaufmännische Krankenkasse lijden naar schatting 1,1 miljoen kinderen en jongeren aan psychische aandoeningen die worden veroorzaakt door stress en hoge druk om op school te presteren.

Het staatbuiten kijf dat de meeste ouders alleen het beste voor hun kind willen. Geen enkele ouder wil dat zijn eigen kind teleurstelling ervaart en met een nederlaag te maken krijgt. Helaas zijn veel ouders zich niet bewust van het belang en de gevolgen van deze opvoedingsstijl.

Grasmaaierouders zijn vooral te vinden in de opgeleide middenklasse. Het gezin is vaak welgesteld en heeft een gereguleerde omgeving. Zij willen dat hun kinderen een zekere toekomst hebben. Omdat goede cijfers de basis zijn voor professioneel succes, zijn ze zelfs bereid het huiswerk van hun kind te maken.

Leraren melden keer op keer dat ouders zelfs bereid zijn hun toevlucht te nemen tot wettelijke middelen als de cijfers aan het eind van het schooljaar niet goed genoeg zijn.

3. Kinderen van grasmaaierouders hebben het moeilijk in het leven.

Frau sitzt verzweifelt am Schreibtisch
Conflicten en uitdagingen kunnen leiden tot paniek en angst, zowel in het dagelijks leven als op het werk.

Veel ouders vergeten echter dat falen bij het leven hoort. En kinderen moeten dat ook leren. Als ouders beslissingen voor hun kind nemen en alle obstakels uit de weg ruimen, kunnen kinderen niet zelfstandig worden.

Alleen als kinderen fouten mogen maken, doen ze levenservaring op en begrijpen ze wat persoonlijke verantwoordelijkheid is. Ook het belang van vastberadenheid, discipline en ijver verdwijnt volledig naar de achtergrond. Omdat hun ouders alles voor hen doen, hoeven zij zich niet in te spannen om hun doel te bereiken. Dit kan later in het leven een groot probleem worden.

Kinderen van grasmaaierouders zijn daardoor hun leven lang niet in staat om zelfstandig taken te beheren. Ze hebben het moeilijk om zelfstandig beslissingen te nemen en zichzelf te motiveren. Bovendien zijn ze vaak overweldigd en raken ze in paniek bij problemen en uitdagingen.

In een studie ontdekten onderzoekers van de universiteiten van Minnesota, North Carolina en Zürich dat kinderen met overbezorgde ouders moeite hebben hun emoties onder controle te houden. Als gevolg daarvan hebben ze vaak problemen om zich in de maatschappij staande te houden.

4. Geef kinderen vertrouwen

Vater hält Hand seines Kindes
Ouders moeten leren hun kinderen los te laten en hen te vertrouwen.

De meeste ouders zijn zich er niet eens van bewust dat zij ook tot de zogenaamde grasmaaierouders behoren. Als u echter merkt dat u deze opvoedingsstijl ook bij uw kind toepast, moet u beslist wat veranderingen aanbrengen om de ontwikkeling van uw kind niet te schaden.

Zelfs als u alleen uit liefde handelt, moet u uw kind de ruimte geven. Laat los en geef je kind vertrouwen. Natuurlijk betekent dit ook dat u uw eigen angst moet overwinnen.

Door zulke hoge verwachtingen te hebben, geef je je kind het gevoel dat het zich geen misstap kan veroorloven. Als je kind dan ook nog slechte cijfers mee naar huis neemt, zal hij of zij komende taken nog minder aandurven.

Dit betekent niet dat u uw kind niet moet steunen. Wees er als uw kind u nodig heeft. Zorg er wel voor dat uw kind zijn of haar eigen beslissingen neemt, ook al blijken dat achteraf fouten te zijn.

Alleen als een kind leert dat het zich niet hoeft te schamen om fouten te maken, zal het later in het leven met mislukkingen kunnen omgaan.

5. anekdotes van leerkrachten over overbezorgde ouders

No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten