Gezinsbegeleiding kan ook huwelijks-, gezins- en levensbegeleiding worden genoemd. Bij de gezinsbegeleidingscentra kunt u namelijk terecht voor advies over de opvoeding van kinderen, huwelijkscrises of een levenscrisis.
Allereerst vindt er een eerste gesprek plaats. Zodra het probleem duidelijk is, probeert de hulpverlener samen met het gezin een oplossing te vinden. Pas daarna begint de eigenlijke begeleiding.
Wij hebben een lijst samengesteld van organisaties waar u hulp kunt krijgen bij opvoeding of begeleiding bij scheiding. Onder andere de Vereniging Caritas biedt deze dienst aan.
Voor veel mensen is de samenhang binnen een gezin het allerbelangrijkste. Er zijn echter ook situaties waarin het niet goed gaat in huis. Dat is heel normaal en hoeft echtparen en ouders niet meteen zorgen te baren. Als de problemen echter steeds ernstiger worden, is het soms nodig om hulp van buitenstaanders te zoeken. Gezinstherapie kan helpen om de relatie tussen gezinsleden te verbeteren. Maar wat is gezinstherapie precies en bij welke problemen kan een gezinstherapeut helpen?
In onze gids geven we je veel informatie over gezinsbegeleiding. We leggen uit wat gezinsbegeleiding inhoudt en wie gebruik kan maken van gezinshulp. Ook kom je te weten hoe gezinsbegeleiding werkt en hoeveel het kost. Tot slot laten we je zien hoe je goede begeleiding kunt vinden.
[button]Verder lezen over het onderwerp gezinsbegeleiding[/button]
Inhoudsopgave
1. gezinsbegeleiding voor problemen en conflicten binnen het gezin
Veel ouders en echtparen kunnen bevestigen dat het niet altijd harmonieus loopt in een gezin. Vooral in de puberteit is de interactie tussen pubers en hun ouders moeilijk. Veel problemen lossen zich echter vaak vanzelf op. Als er geen oplossing gevonden kan worden, is het zinvol om steun te zoeken.
Gezinsbegeleiding kan ook huwelijks-, gezins- en levensbegeleiding worden genoemd. Bij de gezinsbegeleidingscentra kun je namelijk terecht voor advies over de opvoeding van kinderen, huwelijkscrises of een levenscrisis.
Hetdoel van counseling is het oplossen van psychosociale conflicten binnen de relatie. Bij gesprekstherapie onderzoekt de hulpverlener eerst de oorzaken van de problemen. Zodra de gezinsleden weten waarom bepaald gedrag wordt vertoond, kunnen ze daarop reageren.
Systemische gezinsbegeleiding wordt gebruikt wanneer de sociale relaties de belangrijkste rol spelen. De persoon wordt holistisch en binnen de sociale structuur bekeken en geanalyseerd. Systemische counseling kan worden uitgevoerd in individuele sessies, sessies met koppels of als gezinsbegeleiding.
In de volgende gevallen is het zinvol naar een centrum voor gezinsbegeleiding te gaan:
- Opvoedingsproblemen
- Gezinscrises
- relatieproblemen
- Psychosomatische klachten
- Problemen in het sociale gedrag van de kinderen
1.1. gezinsbegeleiding bij opvoedingsproblemen
Ouderschap is meestal allesbehalve gemakkelijk. Omdat ook de ontwikkeling per kind verschilt, moeten ouders individuele maatregelen nemen voor hun kind. Maar hoe weet ik wat het beste is voor mijn kind en het gezin? Veel ouders stellen zich deze vraag. Een duidelijk antwoord is er echter niet.
Als u zich echter overweldigd voelt en niet weet wat u moet doen, moet u beslist naar een opvoedings- en gezinsadviseur gaan. Gezinsbegeleiders zijn meestal maatschappelijk werkers, psychologen, artsen of kinder- en jeugdpsychotherapeuten.
Alle gesprekken die plaatsvinden zijn uiteraard vertrouwelijk. De hulpverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim en mogen dus geen informatie doorgeven aan de kleuterschool, de school of het bureau jeugdzorg zonder jouw toestemming.
Er zijn verschillende redenen om opvoedingsadvies in te winnen. De meest voorkomende redenen zijn:
- Spraakstoornissen
- Plassen of poepen
- Ontwikkelingsachterstand
- Eetstoornissen
- Slaapstoornissen
- Schoolangst
- Psychosomatische klachten
- gedragsproblemen
Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom ouders of jongeren opvoedadvies zoeken. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat er een oorzaak achter de problemen zit. Dat kan zijn scheiding van ouders, pesten op school of economische problemen. In een adviesgesprek worden de oorzaken van het betreffende gedrag onderzocht. De hulpverleners kunnen dan gerichte tips en hulp geven.
1.2 Gezinsbegeleiding bij relatieproblemen
Als de kinderen problemen veroorzaken en gedragsstoornissen vertonen, kan dit ook worden uitgelokt door problemen in het partnerschap of huwelijk van de ouders. Veelvuldige ruzies gaan namelijk niet zonder een spoor na te laten aan kinderen voorbij. Ze merken dat er iets mis is en zoeken in het ergste geval de fout bij zichzelf. De echtelijke crisis mag echter niet escaleren tot een gezinscrisis waar de kinderen onder moeten lijden.
Tip: Zover laat je het best niet komen! Zoek in een vroeg stadium huwelijks- en gezinstherapie.
Niet elk partnerschap hoeft overboord gegooid te worden zodra er problemen ontstaan. Het is heel belangrijk om met uw partner over de conflicten te praten. Alleen als de gevoelens en behoeften openlijk op tafel komen, kunnen oplossingen worden uitgewerkt.
Huwelijkstherapie kan zelfs nieuwe mogelijkheden openen. Vaak leren de partners elkaar in psychologische begeleiding van een geheel nieuwe kant kennen. Doordat de hulpverlener vanuit een neutraal perspectief naar het partnerschap kijkt, kunnen bijvoorbeeld communicatieproblemen worden opgelost. Ook leren beide partijen in therapie weer als gelijken met elkaar om te gaan.
Natuurlijk is niet elke relatie te redden met counseling of therapie. Soms is het zelfs beter als de ouders of stellen hun eigen weg gaan. Toch is een modderstroom niet nodig. Bovendien gaat dit vaak ten koste van de kinderen.
Als u een scheiding of echtscheiding zonder complicaties wilt doormaken, kunt u het beste scheidingsbegeleiding zoeken. Deze begeleiding wordt aangeboden door liefdadigheidsorganisaties. U kunt echter ook een echtscheidingsadvocaat raadplegen. In een eerste consult zal hij of zij u uitleggen wat de gevolgen van een scheiding zijn en hoe een rozenoorlog kan worden voorkomen.
2 Het proces van gezinsbegeleiding
Gezinsbegeleiding is in de eerste plaats bedoeld om de afzonderlijke gezinsleden te helpen de weg naar elkaar terug te vinden. Daartoe vindt een eerste gesprek plaats waarin de geschillen en problemen in grote lijnen aan de orde komen. Vervolgens proberen de hulpverleners samen met het gezin een oplossing te vinden. In deze fase is het van groot belang dat ieder gezinslid actief meewerkt en zijn eigen gevoelens en behoeften kenbaar maakt.
Hierna vindt het eigenlijke begeleidingsproces plaats. De counsellor beslist of de counseling met alle of alleen met individuele gezinsleden plaatsvindt. Omdat de doelen binnen de counseling altijd kunnen veranderen, wordt voor elke sessie besproken of nog steeds dezelfde of inmiddels andere doelen worden nagestreefd.
Dewijze waarop de counseling plaatsvindt, hangt vooral af van de gezinssamenstelling en de aard van de problemen.
De volgende vormen van begeleiding zijn mogelijk:
Type counseling | Wanneer wordt het gebruikt? |
---|---|
Preventief | Counselling vindt plaats voordat zich acute problemen voordoen; de counselors leggen uit welke maatregelen de gezinsleden kunnen nemen om die problemen te voorkomen. |
crisisgerelateerd | zoekt een snelle oplossing; wordt gebruikt in noodsituaties; oplossingsgerichte counseling |
probleemgerelateerd | Geschillen en problemen worden besproken en bediscussieerd; het doel is een gezamenlijke oplossing te vinden. |
Decounselor past de duur en de frequentie van de counselingsessies aan elk gezin afzonderlijk aan. Terwijl sommige conflicten na enkele sessies kunnen worden opgelost, is het in andere crisissituaties zinvol de counselingsessies over een langere periode uit te voeren.
Goede counseling vinden
Als je hulp nodig hebt bij het opvoeden van kinderen of een relatiecrisis hebt, kun je terecht bij verschillende counselingcentra. De centra voor gezinsbegeleiding hebben verschillende sponsors. Dit zijn onder andere bureaus voor jeugdzorg, publieke en onafhankelijke organisaties.
Naast deze verschillende organisaties bieden bijvoorbeeld ook psychologische praktijken gezinsbegeleiding aan. Naast counseling zijn er ook veel aanbiedingen zoals koppel- of individuele therapieën. Deze begeleidingsdiensten zijn echter soms erg duur.
U kunt bij deze organisaties terecht voor hulp bij opvoeding of begeleiding bij scheidingen:
- Vereniging Caritas
- Diakonisches Werk
- Vereniging voor welzijn van werknemers
- Paritaire Welzijnsvereniging
Hier kunt u nagaan welke adviescentra zich in uw omgeving bevinden.
FAQ – Belangrijke vragen en antwoorden
Hoeveel kost gezinsbegeleiding?
Gezinsbegeleiding door kerkelijke, openbare of non-profitorganisaties is gratis. Wilt u echter therapie in een psychologische praktijk, dan zijn daar kosten aan verbonden. In sommige gevallen kunnen de gemaakte kosten worden vergoed door het bureau jeugdzorg of de sociale dienst.
Hoe kan ik contact opnemen met een centrum voor gezinsbegeleiding?
Voor het maken van een eerste afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met het adviescentrum. In dit telefoongesprek kunt u al globaal uw zorgen beschrijven. In sommige gevallen kunt u ook rechtstreeks met een hulpverlener spreken. In veel voorzieningen zijn er ook open spreekuren, die u zonder afspraak kunt bijwonen.
Kan ik ook online begeleiding krijgen?
Ja, sommige counselingcentra bieden naast counseling op locatie ook online counseling aan. U kunt uw zorgen of vragen invoeren in een beveiligd formulier. Om het antwoordformulier te kunnen ontvangen, hoeft u alleen een account aan te maken met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Wie kan deelnemen aan gezinsbegeleiding?
In principe kan iedereen naar een centrum voor gezinsbegeleiding gaan. Kinderen en jongeren kunnen ook zonder hun ouders naar een consultatiebureau komen. Ook leerkrachten of opvoeders kunnen van dit aanbod gebruik maken.