133.080 mensen hebben in 2016 huiselijk geweld meegemaakt en dit incident ook gemeld. 109.000 van deze mensen waren vrouw.
Geweld dat plaatsvindt binnen het gezin of partnerschap staat meestal los van sociale afkomst en sociale klasse. Vrouwen, die vooral tot de slachtoffers behoren, zijn dus niet alleen in de omgeving van sociale hotspots slachtoffer van geweld.
Ouders moeten begrijpen dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders spiegelen. Als je op harde toon met je kinderen communiceert, voed je op den duur ook de kinderen op om te schreeuwen en te gillen.
Geweld in het gezin is niet ongewoon, maar er rust vaak een taboe op. Vrouwen zijn vaak het slachtoffer van geweld binnen het gezin of het geweld van psychische of fysieke aard is gericht tegen kinderen. Als er sprake is van geweld in het gezin, is het moeilijk een oorzaak te vinden. Deze gids laat zien welke vormen van huiselijk geweld er zijn en waar getroffenen terecht kunnen.
[button]Literatuur over het thema geweld in gezinnen[/button]
Inhoudsopgave
1. Geweld in het gezin is een wijdverbreid verschijnsel.
De omvang van huiselijk geweld is opvallend, zoals het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend met statistieken online onderstreept: Volgens deze statistieken krijgt elke vierde vrouw – minstens één keer in haar leven – te maken met seksueel of fysiek geweld. In 80 procent van de gevallen zijn vrouwen het slachtoffer van zogenaamd “intiem partnergeweld”. Meer dan de helft van deze gevallen valt onder de noemer “geweld in het gezin”, omdat vrouwen in deze gevallen in hetzelfde huishouden wonen als de gewelddadige persoon.
De misdaadstatistieken van 2016 laten deze cijfers zien:
- 133.080 mensen maakten in 2016 huiselijk geweld mee en deden ook aangifte van dit incident. 109.000 van deze mensen waren vrouwen.
- De meest voorkomende geweldsdelicten tegen vrouwen waren eenvoudig lichamelijk letsel met opzet (69.700 gevallen), bedreiging (16.700 gevallen), gevaarlijk lichamelijk letsel (11.900 gevallen), stalking (7.600 gevallen) en doodslag/moord (357 gevallen).
- Bijna uitsluitend vrouwen zijn slachtoffer van aanranding en verkrachting. Bij stalking en bedreiging zijn zij in 90 procent van de gevallen slachtoffer.
Tip: Om vrouwen te helpen die slachtoffer zijn geworden van geweld in het gezin is de hulptelefoon ingesteld. Onder het nummer 08000-116 016 is de klok rond en het hele jaar door een contactpersoon bereikbaar die gratis en anoniem advies en hulp biedt. Daarnaast zijn er vele regionale interventiecentra die begeleiding bieden bij geweld binnen het gezin en ook preventief optreden.
Deze video toont een anti-agressietraining die ook bedoeld is voor preventie:
2. geweld in het gezin volgt niet op specifieke risicofactoren
Veel statistieken over het onderwerp “geweld in het gezin” zijn het over één punt eens: geweld dat binnen het gezin of het partnerschap plaatsvindt, is meestal onafhankelijk van sociale afkomst en sociale klasse. Vrouwen, die in de eerste plaats tot de slachtoffers behoren, zijn dus niet alleen slachtoffer van geweld in het milieu van sociale brandhaarden, maar ook in de midden- en hogere sociale en opleidingslagen. De belangrijkste punten die vaak in de aanloop naar een gewelddaad konden worden vastgesteld, waren voornemens tot scheiding in de relatie en ervaringen met geweld in het verleden.
Let op: Naast deze in de statistieken opgenomen cijfers is er een grote onbekende: het aantal niet-gemelde gevallen. Dit is het aantal gevallen dat zich heeft voorgedaan maar niet in officiële statistieken is opgenomen.
3 Geweld in het gezin heeft verschillende gezichten
Geweld binnen het gezin kan vele gezichten hebben. Deze casestudies laten zien welke vorm van preventie mogelijk is en hoe idealiter op de individuele situaties kan worden gereageerd:
3.1 Geweld tussen broers en zussen, tegen ouders en tegen kinderen
Geweld in het gezin omvat heel verschillende soorten gevallen. Gezinsgeweld kan betekenen dat ouders geweld gebruiken tegen kinderen, dat broers en zussen geweld gebruiken tegen elkaar en ook dat kinderen geweld gebruiken tegen hun ouders . Al deze gevallen zijn voorbeelden van geweld in het gezin, dat in geen enkel geval getolereerd mag worden.
Het is waar dat kinderen en het gezin niet alleen het grootste geschenk in het leven zijn, maar soms ook de grootste uitdaging in het leven. Elk lid van het gezin draagt gevoelens met zich mee: liefde en vreugde, maar ook agressie en woede. Het verschil is echter dat de controle over deze emotionele wereld verandert met de leeftijd en beter beheersbaar wordt.
De oorzaken voor het uitbreken van kindergeweld kunnen…
- …fysiek geweld en verbaal geweld in de opvoeding zijn, omdat kinderen leren in de relatie met hun ouders en van het gedrag van hun ouders. Dit heeft gevolgen voor kinderen en hun eigen gedrag.
- …het gevolg zijn van een misverstand over de rollen in het gezin, omdat ouders te veel als “vrienden” gezien willen worden, zonder een opvoedingsconcept te hebben ontwikkeld dat positief gezag toont…
Tip: Ouders moeten begrijpen dat kinderen vaak het gedrag van ouders spiegelen. Als je op een harde toon met je kinderen communiceert, voed je op den duur ook de kinderen op om te schreeuwen en te gillen.
3.2 Misbruik, mishandeling en verwaarlozing: Geweld kan verschillende gradaties van ernst hebben
Mishandeling kan psychisch en fysiek zijn. Fysieke mishandeling, die een vorm van geweld tegen kinderen, maar ook tegen vrouwen kan zijn, is duidelijker herkenbaar. Geestelijke mishandeling daarentegen is veel minder duidelijk – noch voor de slachtoffers, noch voor derden die zouden kunnen ingrijpen en helpen.
- Fysieke mishandeling wordt door een kind ervaren door slagen, duwen, maar ook door schudden en stikken. Geestelijke mishandeling wordt door een kind ervaren door beledigingen , afwijzing, kleinering en vernedering.
- Mishandeling volgt vaak op straf. Het gevaar schuilt vooral in de soepele overgang en in de onmiddellijke en langdurige schade voor het kind: Fysieke mishandeling verwondt het lichaam en de waardigheid van het kind, alsook de psyche van het kind op lange termijn.
- Het achterwege laten van noodzakelijke kinderverzorging kan overgaan in verwaarlozing. De oorzaken moeten gedifferentieerd worden bekeken, want een gebrek aan zorg kan te wijten zijn aan een gebrek aan empathie, aan een gebrek aan kennis, maar ook aan een vastberaden bedoeling.
- (Seksueel) misbruik is een vorm van seksueel geweld waarbij seksuele handelingen tegen de wil van het kind plaatsvinden. Vaak kan een kind door zijn eigen ontwikkelingsfase niet inschatten wat er gebeurt. De gevolgen voor kinderen kunnen echter verstrekkend zijn als het misbruik psychisch van aard is.