Gelukkige kinderen opvoeden: Tips voor een succesvolle ouder-kind relatie

Voor bijna alle ouders is het hebben van gelukkige kinderen van immens belang. Maar zijn er universele tips voor het opvoeden vangelukkigekinderen ? In ons artikel gaan we op zoek naar geluk en laten we …

Gelukkige kinderen opvoeden: Tips voor een succesvolle ouder-kind relatie

glückliche Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Gelukkige kinderen opvoeden: Tips voor een succesvolle ouder-kind relatie
Hoe voed ik mijn kind op tot een evenwichtige volwassene?

Een gezond zelfvertrouwen maakt deel uit van de beheersing van de grote en kleine uitdagingen van het leven. Die beginnen meestal in de kinder- en puberjaren, en daarom moet je letten op een evenwichtige hoeveelheid aandacht en waardering in de omgang met je kind.

Welke rol speelt geld in een gelukkige jeugd?

Natuurlijk is het leuk voor ouders en kinderen om kleinere en grotere wensen van hun kind voor verjaardagen en dergelijke te kunnen vervullen. Geld alleen is echter geen factor voor een gelukkige jeugd.

Hoe moet men omgaan met conflicten met het kind?

Veelvuldig schelden verslechtert de ouder-kind relatie. Probeer in plaats daarvan rustig te blijven.

Voor bijna alle ouders is het hebben van gelukkige kinderen van immens belang. Maar zijn er universele tips voor het opvoeden vangelukkigekinderen ?

In ons artikel gaan we op zoek naar geluk en laten we zien hoe opvoeden eruit zou kunnen zien om tot goede ouder-kind relaties te komen.

[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. gelukkige kinderen hebben geen geld nodig

Eine Wippe mit einem Sack voller Geld und einem Herz auf der anderen Seite
Geld kan liefde en tijd niet vervangen.

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat geld niet gelukkig maakt. Dit geldt echter niet alleen voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. Dure cadeaus zijn weinig waard als de samen doorgebrachte tijd tekort schiet. Neem daarom bewust tijd voor het gezin en gebruik de beschikbare tijd.

In de eerste levensmaanden bouwen kinderen hun basisvertrouwen op in hun moeder en vader. Voor baby’s zijn nabijheid en betrouwbaarheid van elementair belang bij het opbouwen van dit zo belangrijke vertrouwen. Neem daarom bewust tijd om te knuffelen en te spelen.

Tip: Liefde is de sleutel tot geluk. Het doet echter weinig goed als het aanwezig is maar niet naar buiten wordt getoond.

2 Geef het goede voorbeeld

Onderzoek naar geluk:

Steeds weer buigen onderzoekers zich over de vraag of en in hoeverre geluk te meten is en welke factoren het gelukkig zijn bevorderen.
Meer informatie over de aspecten van geluksonderzoek vindt u hier.

Een optimistische instelling leidt automatisch tot een succesvoller leven. Ook al klinkt dit misschien wat opvallend, er zit veel waarheid in deze zin.
Als je de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet en niet alles bij voorbaat negatief ziet, ben je op een goede weg naar het opvoeden van gelukkige kinderen.

Kinderen laten zich automatisch leiden door het gedrag van hun ouders. Dus als u gelukkig en tevreden bent, straalt dat ook af op uw kinderen.
Hoewel het voor veel mensen niet altijd gemakkelijk is om te glimlachen, moeten je kinderen daar zo min mogelijk van merken.

Tip: Onthoud dus altijd dat er weliswaar een deur dichtgaat, maar dat er altijd nieuwe deuren opengaan. Dit geldt vooral tijdens een relatiebreuk, waarbij emoties even moeilijk onder controle te houden kunnen zijn.

3. Sta emoties toe, maar beheers ze

Kind schreit
Kinderen moeten eerst leren omgaan met hun emoties.

Het gaat er in de opvoeding niet altijd even harmonieus en vredig aan toe. Soms vliegen de vonken eraf, gaan kinderen tekeer van woede of gooien ze met voorwerpen in de uitdagende fase. Laat je kinderen op deze momenten zien dat je hun emoties begrijpt, maar dat het niet oké is om ze te uiten.

Om woede te kanaliseren en te verminderen kan een kort sprintje of een anti-stressbal helpen. Steun uw kinderen bij het vinden van passende uitlaatkleppen.

Het is echter belangrijk om in deze situaties consequent te blijven en bestaande regels niet af te zwakken. Kinderen hebben een veilige haven en betrouwbaarheid nodig om zich vrij en vol vertrouwen te kunnen ontwikkelen.

Kinderen mogen ook af en toe ongelukkig zijn. Het leven bestaat uit ups en downs. Pas als kinderen dat leren, kunnen ze echt gelukkig zijn.

4. geef erkenning en aandacht

Mutter küsst Kind auf die Stirn
Laat je kind zien wanneer je trots bent.
.

Gelukkige kinderen voelen zich geliefd zonder iets terug te hoeven doen. Waardering tonen voor specifieke prestaties op school, sport of eenvoudige activiteiten helpt je kinderen zelfvertrouwen te krijgen.

Laat uw kinderen zien dat u enthousiast bent over de hobby’s en steun uw kinderen als zij iets willen proberen.
Zelfs als niet alle wensen kunnen worden gerealiseerd, moet u altijd een open oor hebben en problemen proberen uit te leggen.

Behandel elkaar altijd met respect, ongeacht of uw kinderen nog op de kleuterschool zitten, naar school gaan of al aan een opleiding zijn begonnen. Waardering en een vriendelijke toon lonen op elke leeftijd.

5 Aanmoedigen, maar niet overbelasten

Vater und Tochter spielen Tennis
Open kansen voor je kinderen.

Creëer altijd mogelijkheden voor kinderen om dingen uit te proberen. Als je individuele vaardigheden aanmoedigt, zal de positieve houding verbeteren. Er is een gevoel van prestatie en het inzicht dat het werk loont.

Houd altijd in gedachten dat plezier centraal moet staan bij alle aanmoedigingen. Lach samen en probeer succes niet ten koste van alles uit te lokken. Als ouders bent u in een positie om mogelijkheden voor uw kinderen te openen, maar uiteindelijk moeten uw kinderen ze zelf gebruiken.

Let op: Zeer hoge verwachtingen leiden meestal tot frustratie en een negatieve houding. Gelukkige kinderen raken zelf enthousiast over dingen en leren ook omgaan met een nederlaag.

Laat uw kinderen zien dat u er bent, ook als het niet goed gaat. Geef je kind een knuffel als het een slecht cijfer haalt of een voetbalwedstrijd verliest, in plaats van meteen de fouten te analyseren. Er is later genoeg tijd voor verbetering en dat kan veel gemakkelijker met een meer ontspannen houding.

6 Blijf ontspannen

Mutter tröstet trauriges Kind
Stel je kind gerust.

Er zullen altijd ups en downs zijn tijdens de jaren samen. Probeer ontspannen te blijven tijdens de slechte momenten. Het is maar een fase en slechte tijden zullen voorbijgaan, hoe moeilijk ze ook zijn.
Maak er dus een gewoonte van om een positieve houding aan te nemen en vraag jezelf af of kleine dingen die misgaan eigenlijk wel een heftige reactie rechtvaardigen.

Zorg er wel voor dat je empathie toont en grote problemen in het leven van je kind, die voor jou belachelijk klein aanvoelen, niet naar beneden praat. Wees altijd ontvankelijk voor je kind en zorg voor een goede basis voor communicatie.

7. Elk kind is anders

lächelndes Kind sitzt im Gras
Sommige kinderen hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn.

Er zijn gelukkige kinderen die bijna de hele dag met een glimlach op hun gezicht rondlopen. Andere kinderen die ook gelukkig zijn, laten dat niet zo duidelijk zien, maar hebben vrede met zichzelf en hun leven. Pas je opvoedingsstijl daarom individueel aan en zet vraagtekens bij algemene opvoedingsadviezen.

Elk kind heeft zijn sterke en zwakke punten en er is niet één opvoeding die geschikt is voor alle kinderen. Om gelukkige kinderen op te voeden, moet u daarom altijd in het hier en nu leven en rekening houden met de respectieve behoeften.

Tip: Strenge regels en streng ouderschap leiden vaak tot angst en een negatieve gedachtenspiraal.
Meer gematigde opvoedingsmodellen zijn veel kansrijker voor het opvoeden van gezonde en gelukkige kinderen.

8 De belangrijkste tips op een rijtje

Familie lässt einen Drachen steigen
Actieve gezinnen zijn gelukkiger.
 • Laat je kind zien dat je zelf gelukkig bent.
 • Creëer een harmonieuze sfeer binnen het gezin.
 • Open mogelijkheden voor je kind om je beter te leren kennen.
 • Geefjullie leven samen actief vorm en zorg voor een gezonde levensstijl (voeding, sport).
 • Duidelijke regels scheppen vertrouwen en zorgen voor een vrije persoonlijkheidsontwikkeling binnen een kader.
 • Wees er in elke situatie voor uw kind en geef hem aandacht en nabijheid.
 • Geef uw kind tijd en ruimte om zijn eigen ideeën na te streven.

Onthoud in alle opzichten altijd dat liefde, waardering en respect de basis vormen voor het opvoeden van gelukkige kinderen.

9 Verder lezen over dit onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten