Een moeder-kind-kuur aanvragen: hoe verkrijgt u deze medische voorziening?

Er zijn heel verschillende redenen die u ertoe kunnen brengen na te denken over het aanvragen van een moeder-kind-kuur. Enerzijdskan het uw eigen gezondheidstoestand zijn die een kuur noodzakelijk maakt voor preventie of revalidatie. Dan …

Een moeder-kind-kuur aanvragen: hoe verkrijgt u deze medische voorziening?

Mutter mit Kind auf Arm
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Een moeder-kind-kuur aanvragen: hoe verkrijgt u deze medische voorziening?
Op welke gronden kan een moeder-kind-kuur worden toegekend?

De moeder-kind cure is een bijzonderheid in die zin dat uit het verzoek moet blijken dat een gezonde moeder-kind relatie in gevaar lijkt te komen, bijvoorbeeld door scheiding, echtscheiding of ziekte.

Wat heb ik nodig om een moeder-kind-kuur aan te vragen?

Een verklaring van de huisarts waarin staat dat hij of zij de moeder-kind-kuur aanbeveelt, is in principe voldoende. In de verklaring worden de klachten of symptomen nader omschreven. Ook moet u een aanvraagformulier invullen.

Bestaat er ook een moeder-vader-kind-kuur?

In uiterst zeldzame gevallen wel. Zo’n kuur is denkbaar als het kind zelf ernstig ziek is en beide ouders van specialisten moeten leren omgaan met de ziekte. Ook het overlijden van een broer of zus kan deze maatregel rechtvaardigen.

Er zijn heel verschillende redenen die u ertoe kunnen brengen na te denken over het aanvragen van een moeder-kind-kuur. Enerzijdskan het uw eigen gezondheidstoestand zijn die een kuur noodzakelijk maakt voor preventie of revalidatie. Dan kan uw kind (tot 12 jaar) u begeleiden. Het is ook zinvol en belangrijk om een moeder-kind-kuur aan te vragen als uw kind ziek is, gedragsproblemen vertoont of door een ziekte professionele begeleiding nodig heeft. In dit artikel leggen we je met tal van tips uit waar je rekening mee moet houden.

[button]Literatuur over de moeder-kind-kuur[/button]

1. u vraagt de moeder-kind-kuur aan voor uw kind of uzelf

Mutter Kind und Teddy im Bett
In principe is het ook mogelijk dat uw kind gebruik maakt van een kuur als medisch voordeel – bijvoorbeeld als hij of zij chronisch ziek is.

Wie een moeder-kindkuur wil aanvragen, heeft het over een medische uitkering met een duur van drie weken. Deze wordt meestal gefinancierd door de ziekenfondsen (AOK, Barmer, TK, enz.).

Er zijn twee soorten van deze uitkering, elk met een andere focus:

  • De preventieve aanpak. Hierbij ligt de nadruk op preventie, waarbij wordt getracht de invloed van risicofactoren die een ziekte kunnen veroorzaken, uitlokken of verergeren tot een minimum te beperken.
  • Het idee van rehabilitatie. Hier moeten de gevolgen van reeds opgetreden gezondheidsschade worden verlicht in het kader van de revalidatie. Daarnaast kan het erom gaan dat men gemakkelijker met een ziekte kan omgaan.

Tip: De moeder-kind-kuur is een bijzonder geval in die zin dat uit de aanvraag zal blijken dat een gezonde moeder-kind relatie in gevaar lijkt te komen (bijvoorbeeld door scheiding, echtscheiding of ziekte). Wie wil weten of een kuur de juiste weg is, kan online een test doen bij het Müttergenesungswerk.

1.1 Een moeder-kind-kuur kan u en uw kind helpen

Elke maatregel wordt specifiek op uw behoeften afgestemd, afhankelijk van het advies. Het kan gaan om therapiesessies (individueel of in een groep), maar ook om begeleiding op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, ontspanning, enz. Tijdens de duur van uw behandelingen wordt het kind verzorgd door professionals, terwijl u het middelpunt bent van de moeder-kind-kuur. U kunt zich laten vergezellen door kinderen tot 12 jaar, uitzonderingen bestaan tot 14 jaar.

Als uw kind lijdt aan ademhalings- of huidziekten, gedragsstoornissen vertoont of vatbaar is voor infecties, kan uw kind ook de hoofdrol spelen in de moeder-kind-kuur of na overleg met de behandelend kinderarts alternatieve therapieën en behandelingen krijgen.

1.2 Ook tijdens de moeder-kind-kuur wordt zorg en voorlichting gegeven.

Mutter und Kind lachen
Als de moeder-kindkuur nodig is vanwege een luchtwegaandoening, vindt de kuur vaak plaats aan de Noordzee of Oostzee.

Als het meereizende kind geen therapie nodig heeft, is een medische verklaring niet nodig. Er is dan echter geen recht op therapie-uren. Als een behandeling noodzakelijk is, heeft u vooraf al een bijbehorend formulier van de arts ontvangen.

Buiten de vakantieperiodes krijgt uw kind speciaal verlof en vinden de lessen direct ter plaatse plaats. Voor de allerkleinsten zijn er peuterspeelzalen en zelfs kleuterscholen. In ieder geval is er professionele zorg, zodat u tot rust kunt komen, kunt ontspannen en bijkomen.

Waar u naartoe gaat voor uw kuur kan afhangen van uw klachten of die van uw kind. Als u een kuur aanvraagt, krijgt u een kuurkliniek toegewezen die bij de inhoud past. Heeft u bijvoorbeeld huidproblemen of aandoeningen aan de luchtwegen, dan is een kliniek aan de Oostzee of de Noordzee vaak een goede keuze.

2 Uw ziekenfonds controleert of u een moeder-kind-kuur krijgt.

Voor een intramurale maatregel houdt elk ziekenfonds (of het nu TK, Barmer, AOK of een ander ziekenfonds is) rekening met deze drie gebieden:

  1. Hoeveel last heeft de moeder van haar werk en dagelijks leven? Is de kuur nodig vanwege uitputting? Gedraagt uw kind zich opvallend of heeft u moeite met de opvoeding? Heeft uw kind een handicap, een chronische ziekte of heeft het om andere redenen meer van uw aandacht nodig?
  2. Wat zijn de levensomstandigheden van uw kind? Zijn de ouders gescheiden of zijn er problemen met de partner? Is de moeder weduwe of heeft zij een dierbare verloren? Heeft het gezin financiële zorgen of last van voortdurende tijdsdruk?
  3. Wat is de algemene gezondheidstoestand? Is er sprake van geestelijke en lichamelijke uitputting of lijkt de rol als moeder overweldigend? Zijn er andere ziekten aanwezig zoals angst, constante hoofdpijn of zelfs depressie?

Dit alles moet u samen met uw arts aangeven bij uw aanvraag. Samen met de verklaring van uw arts moet er een verband bestaan tussen uw kwakkelende gezondheid en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van het kind.

3. het aanvragen van een moeder-kind-kuur is snel gedaan.

Een verklaring van de huisarts dat hij een moeder-kind-kuur aanbeveelt, is in principe voldoende. In de verklaring worden de klachten of symptomen nader omschreven (burn-out, depressie, rouwverwerking, enz.). Nu moet u een zeer officiële aanvraag invullen. U vindt de formulieren online op de homepage van het betreffende ziekenfonds.

Verschillende adviescentra geven tips voor het invullen ervan. Zij weten ook wat er precies op het attest moet staan. Daarnaast kan je er ook een zelfverklaringsformulier krijgen, dat de verplichte documenten aanvult. Daar heb je de mogelijkheid om je hele situatie te beschrijven. Je kunt ook wijzen op bijkomende lasten, zoals een ziek kind of financiële problemen voor alleenstaande moeders. Vervolgens dien je alle documenten in bij je ziekenfonds.

formular mutter-kind-kur
Een medisch attest volstaat al voor de goedkeuring van de moeder-kind-kuur. Adviescentra kunnen u helpen bij het invullen ervan.

De behandeling van een aanvraag kan enkele weken of zelfs maanden duren. Als u werkt, kunt u ook worden doorverwezen naar de pensioenverzekeringsinstellingen. Zorgverzekeraars als Barmer, TK of AOK kunnen dan aanvoeren dat u door de kuur weer kunt werken. Dit gebeurt vooral als de gezinslast de belangrijkste reden is voor de aanvraag. Hier moet u de zorgverzekeraar tegenspreken.

3.1 Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt de zorgverzekeraar de kosten.

Zodra de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de financiering. De wettelijke ziekenfondsen nemen de kosten van de moeder-kind-kuur voor hun rekening. Net als bij een verblijf in het ziekenhuis betaalt u tien euro per kalenderdag. Anders is het met de privé-zorgverzekeraars. Die betalen alleen als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. U moet de kosten voor uw kind betalen als uw kind niet ook een behandeling nodig heeft.

Hoe zit het met uw werk? U moet uw werkgever tijdig informeren over de komende behandeling. Omdat de kuur medisch noodzakelijk is, kan hij u niet verbieden deze te ondergaan. U hoeft hiervoor uw vakantieverlof niet op te gebruiken. Bovendien moet de werkgever de loondoorbetaling betalen.

3.2 Moeder-vader-kind-kuur

De tegenhanger van de moeder-kind-kuur is de vader-kind-kuur. Deze wordt toegepast als bijvoorbeeld de moeder ziek wordt of zelfs overlijdt. De moeder-vader-kind-kuur daarentegen is uiterst zeldzaam. Een moeder-vader-kind-kuur is denkbaar als het kind zelf ernstig ziek is en beide ouders van specialisten moeten leren omgaan met de ziekte. Ook het overlijden van een broer of zus kan een moeder-vader-kind-kuur rechtvaardigen.

4. literatuur over de moeder-kind-kuur

No products found.

Gerelateerde berichten