Opruimspelletjes helpen om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met opruimen en daarbij de orde te herstellen.
Als u kinderen wilt leren opruimen, moet u duidelijke regels stellen en het goede voorbeeld geven.
Zorg al bij de inrichting voor voldoende opbergruimte voor speelgoed. Elk stuk speelgoed moet zijn eigen plek hebben, zodat kinderen zich niet vervelen bij het opruimen, maar precies weten waar de spullen staan.
Opruimen iseen onderwerp van gesprek in bijna alle gezinnen. Het komt al snel tot wat het moet komen: Makkelijk breekbaar speelgoed wordt geplet of halfgevulde glazen vallen om.
Toch is de rommel die kinderen veroorzaken natuurlijk onbedoeld. Wij vertellen u hoe u uw kinderen kunt motiveren om op te ruim en en zo meer rust in uw gezinsleven kunt brengen. Naast enkele ideeën voor opruimspelletjes leggen we uit hoe u het goede voorbeeld kunt geven en wat u liever achterwege laat.
[button]Opruimsystemen voor de kinderkamer[/button]
Inhoudsopgave
1. de beste opruimspelletjes voor kinderen
De meeste onderwijsgidsen zijn het erover eens dat opruimen in kinderhanden thuishoort. Wie rommel maakt, moet de boel weer op orde brengen. Met deze opruimspelletjes wordt de onbeminde activiteit een afwisselend tijdverdrijf met het gezin:
Opruimspel | Spelregels |
---|---|
Gekke opruimdans | Zet de muziek aan en de dans begint! Als DJ Mama op de stopknop drukt, moeten de kinderen elk vijf dingen opruimen. Natuurlijk mogen de kinderen af en toe met hun ouders afwisselen. |
Loterij pot | Opruimopdrachten zoals “het bureau opruimen” of “legoblokjes in de speelgoedkist gooien” worden op individuele lootjes geschreven. De briefjes gaan vervolgens in een loterijpot. Wie een van deze taken trekt, moet het werk doen. |
Quizshow | Dit opruimspel is in veel gezinnen succesvol gebleken. De ouders bedenken een vraag. Wie het goede antwoord geeft, mag één ding opruimen. |
Wekker spel | Een goed idee: als het kind vijf minuten heeft opgeruimd, wordt het beloond met een verhaaltje van vijf minuten. Jong en oud kunnen zelf de lengte en beloning van het opruimspel bepalen. |
1.1 Meer ideeën voor opruimspelletjes: Ruim de rommel in de kinderkamer op met dobbelstenen
Dit zijn slechts enkele suggesties voor opruimspelletjes om het ouders en kinderen gemakkelijker te maken om samen te spelen. Elk van de volgende opruimspelletjes kan echter ook meer orde brengen in je eigen vier muren:
- Dobbelgeluk: Iedereen ruimt evenveel dingen op als het aantal gegooide dobbelstenen.
- Punten verzamelen: Voor elke week worden taken vastgesteld. Als de kinderen een bepaald aantal punten hebben bereikt, mogen ze kleine wensen doen.
- Systematisch opruimen: de kinderen ruimen bijvoorbeeld systematisch eerst alle rode en dan alle blauwe spullen op. Voor oudere kinderen kan dit opruimspel ook met letters worden gespeeld.
Tip: Een kleine omkoping mag af en toe. Dit concept is vooral effectief bij kleine kinderen. Als de kleintjes een bepaald aantal dingen hebben opgeruimd, krijgen ze daar een klein snoepje voor terug.
2. leren opruimen: doorzettingsvermogen wint het
Als je je doel wilt bereiken op opvoedkundig gebied, heb je vaak veel geduld nodig. De volgende tips en trucs helpen u om opruimen leuk te maken voor uw kinderen.
Ten eerste: geef uw kinderen nooit het gevoel dat opruimen een straf is. Met andere woorden: het juiste moment speelt een belangrijke rol.
Rustige of regenachtige dagen zijn het beste moment om de tijd te nemen om op te ruimen. Als vrienden bij elkaar komen om te spelen of als uw favoriete tv-programma op tv is, kan het moeilijk zijn om uw kinderen te motiveren. Opruimmuziek kan ook helpen bij het opruimen.
Aanbeveling: Stel een hanteerbare omvang en tijdspanne vast voor de opruimactiviteit en zet een wekker voor het kind als leidraad. Als “beloning” kunt u de kinderen vrijstellen van andere taken, bijvoorbeeld.
Ouders moeten zelf beslissen of dit soort beloning zinvol is of niet. Aan dergelijke beloningssystemen zijn voor- en nadelen verbonden, die hieronder worden opgesomd:
- in veel gevallen verhogen beloningen de motivatie
- Beloningen dienen om een bepaald gedrag aan te moedigen
- Beloningen zijn meestal effectief als ze spaarzaam worden gebruikt.
- Kinderen kunnen gewend raken aan beloningen
- Beloningen kunnen de intrinsieke motivatie verminderen
- Beloningen brengen niet noodzakelijkerwijs het gewenste succes
2.1 Een opruimsysteem in de kinderkamer belooft zichtbare successen
Op den duur zal je kind alleen leren opruimen als de inspanning gepaard gaat met een gevoel van prestatie. Zorg er daarom voor dat de meest in het oog springende rommel eerst wordt opgeruimd.
Deze plaats is meestal de vloer. Als de vloer opgeruimd is, ziet de kamer er veel opgeruimder uit. Verwijder vervolgens de rommel in de rest van de kamer.
Opmerking: Elk kind heeft behoefte aan een duidelijk systeem van orde in zijn kamer. Bedenk samen met uw kind waar elk voorwerp thuishoort. Duidelijke structuren bevorderen het snel opruimen.
Hoe kun je je kind gevoel voor orde bijbrengen?
Onafhankelijkheid
Hoe ouder een kind is, hoe meer verantwoordelijkheid het op zich moet nemen. Uiterlijk op 14-jarige leeftijd moeten jongens en meisjes zelf orde kunnen handhaven. Gebruik de voorgaande jaren om uw kind geleidelijk vertrouwd te maken met ordehandhaving.
Als u bij uw kind een gevoel van orde wilt ontwikkelen, kunt u het beste het goede voorbeeld geven. Als u een voorbeeld van orde geeft, leert u uw kind de kunst van het sorteren.
Toch moet u ervoor zorgen dat de kinderen het plezier in opruimen niet verliezen. U kunt dit doel bereiken door bijvoorbeeld het aantal speelgoed beheersbaar te houden en duidelijke taken te formuleren.
Meer informatie over het aanleren van orde vindt u in het artikel van Familie.de.
3.1 De kamer netjes houden met duidelijke regels
Duidelijke regels helpen iedereen om de boel netjes te houden. Wij leggen u enkele van deze aanbevelingen voor.
U moet bijvoorbeeld niet toestaan dat het kind de rommel in zijn eigen kamer achterlaat en doorgaat in andere kamers. Weiger bijvoorbeeld naar iets in de kamer van het kind te kijken totdat de rommel op de vloer is opgeruimd.
Let op: Pas op dat u het speelgoed niet te nauwgezet sorteert. Zet bijvoorbeeld liever een paar grote dozen neer dan te veel kleine.
Spreek samen met de kinderen goed af hoeveel rommel er in een lokaal mag liggen. Natuurlijk kunnen opvoeders deze tips voor opruimspelletjes ook in de kleuterklas ter harte nemen.
4. Opruimsystemen voor de kinderkamer
No products found.