Conflicten in het gezin oplossen: tips voor harmonieus samenleven

Geschillen binnen het gezin zijn al voorgeprogrammeerd. Als het zover komt dat eigen oplossingsrichtingen niet meer werken, biedt gezinsbegeleiding de mogelijkheid om professionele hulp te krijgen. Het is echter beter om conflicten vanaf het begin …

Conflicten in het gezin oplossen: tips voor harmonieus samenleven

Kinder und Erwachsene streiten sich
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Conflicten in het gezin oplossen: tips voor harmonieus samenleven
Wat is de basisregel voor het oplossen van conflicten binnen het gezin?

Voor een harmonieus samenleven is het belangrijk dat ouders weten hoe ze geschillen binnen het gezin moeten oplossen. Een basisvoorwaarde is dat je nooit willekeurig handelt of je zelfbeheersing verliest.

Wat kan worden gedaan als conflicten niet kunnen worden opgelost of steeds terugkeren?

Als uw eigen aanpak om het probleem op te lossen niet werkt en het conflict steeds terugkomt, moet u hulp van buitenaf zoeken om het conflict op te lossen.

Waaraan moet worden gedacht als u van de andere ouder gaat scheiden?

De kans op conflicten is bijzonder groot bij een echtscheiding of scheiding. In dit geval moeten de ouders speciale aandacht besteden aan hun kinderen.

Geschillen binnen het gezin zijn al voorgeprogrammeerd. Als het zover komt dat eigen oplossingsrichtingen niet meer werken, biedt gezinsbegeleiding de mogelijkheid om professionele hulp te krijgen. Het is echter beter om conflicten vanaf het begin te voorkomen. In het volgende artikel geven we je een aantal nuttige tips om een liefdevol en harmonieus gezinsleven te creëren.

[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]

1. conflicten in het gezin oplossen – Er zijn veel mogelijke benaderingen van conflictoplossing.

Helaas kunnen wij u niet “de ene” perfecte aanpak voor het oplossen van conflicten vertellen die op magische wijze alle conflicten in de toekomst zal oplossen. Maar we kunnen u wel enkele nuttige adviezen geven over hoe u conflicten kunt tegengaan en hoe u in geval van nood kunt bemiddelen.

1.1 Wees er voor elkaar, wat er ook gebeurt

Große Familie
Vooral in grote gezinnen is de kans op conflicten meestal groot.

De behoefte om bij een groep te horen is een van de meest oer-menselijke driften. Natuurlijk leidt dit soms tot conflicten, maar zolang alle betrokkenen weten dat ze in geval van nood op elkaar kunnen rekenen, zijn geschillen meestal snel opgelost.

Probeer ook op onharmonische dagen een gevoel van veiligheid en geborgenheid te bieden. Dit zal de kans op conflicten aanzienlijk verkleinen. Het is vooral belangrijk hoe u op negatieve situaties reageert. Kinderen moeten altijd weten dat alleen hun daden en nooit hun persoon zullen worden bekritiseerd.

Elk gezinslid moet altijd een schouder hebben om op te leunen. Steun van het gezin is uiterst belangrijk. Als uw kinderen weten dat zij thuis gesteund worden, kan niets hen van hun stuk brengen. Dit maakt het dagelijks leven gemakkelijker en vermindert de kans op frustraties.

1.2 Je moet niet doen alsof binnen het gezin

Altijd goed opgevoed als kind? Nooit een huiselijke ruzie in een partnerschap? Altijd de vrolijke vader of de perfecte moeder gespeeld? Op den duur gaat dit meestal mis en is het niet meer mogelijk de schijn op te houden. In een gezin zou niemand een masker moeten dragen en zich anders moeten voordoen dan hij is.

Als je thuis bent, kun je je een beetje laten gaan, openlijk je eigen mening geven, zwakheden tonen of om hulp vragen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook voor alle andere gezinsleden. Zo kun je voorkomen dat de frustratie zich ophoopt, die je vervolgens onbedoeld op je familieleden afreageert.

1.3 Een beetje optimisme kan nooit kwaad

Een optimistische houding betekent dat geen probleem te groot is en geen hindernis onoverkomelijk – er is altijd een oplossing voor familieconflicten. Als de nakomelingen deze houding al vroeg aannemen omdat hun ouders het voorbeeld geven, kan het gezin een bron van kracht worden. Veel ouders doen dit instinctief vanaf het begin, bijvoorbeeld door de krijsende baby in de armen te nemen en hem rustig heen en weer te wiegen.

Tip: Op volwassen leeftijd kan deze positieve houding het gemakkelijker maken om met conflicten om te gaan. Ze kunnen dus de basis leggen voor een optimistische aard in de kindertijd en zo ook het ontstaan van conflicten tegengaan.

1.4 Creëer vaste rituelen

In veel harmonieuze gezinnen zijn er kleine rituelen die de cohesie bevorderen. Dat kan bijvoorbeeld een avondlezing zijn , een liedje voor het slapen gaan, gezamenlijke sportoefeningen of een gezamenlijke maaltijd. Gezinnen die gemeenschappelijke rituelen hebben geïnternaliseerd, beschikken meestal ook over een solide systeem voor conflictbeheersing.

Rituelen bieden duidelijke structuren in het dagelijks leven en geven kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Bovendien zorgen ze voor een harmonieuzer samenzijn in het algemeen. Bovendien zijn kleine familierituelen gewoon leuk als je er eenmaal aan gewend bent.

2 Gelijke rechten voor iedereen

De kans op conflicten hangt af van een aantal factoren

Hoe meer kinderen een gezin heeft, hoe groter het conflictpotentieel. Dit hangt ook af van de ontwikkelingsfasen van de kinderen – er is natuurlijk een bijzonder conflictpotentieel tijdens de puberteit.

Het is belangrijk dat elk lid van het gezin de kans krijgt zijn of haar individuele wensen kenbaar te maken. De kinderen moeten bijvoorbeeld ook begrijpen dat de ouders of de oudere broers en zussen ook af en toe rust nodig hebben.

Hier kan het nuttig zijn om vaste tijden in te voeren voor spelen, ravotten en ook voor rust. Op die manier kunt u conflicten tussen ouders en kinderen gericht tegengaan.

Als het toch tot ruzie komt, moeten ouders hun gezag duidelijk maken om het conflict op te lossen, maar ook uitleggen waarom het kind niet luidruchtig mag zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor andere conflictsituaties.

Integreer uw kinderen in het dagelijks leven

In een achterhaald idee van familie zijn er eigenlijk twee kampen – de “groten” en de “kleinen“. Beide kampen ergeren zich vaak aan elkaar, wat regelmatig tot conflicten leidt. Hierdoor ontstaan gemakkelijker “vader-zoon conflicten” of “moeder-dochter conflicten”. Als je van dit “kampdenken” afkomt, kun je een veel harmonieuzer gezinsleven creëren.

Het is beter te zorgen voor een liefdevol samenzijn en de kinderen te integreren in het dagelijks leven. De “groten” moeten de “kleintjes” niet van bovenaf behandelen en het moet de “kleintjes” duidelijk worden gemaakt dat een respectvolle behandeling en het in acht nemen van bepaalde grenzen belangrijk zijn.

Echtscheiding hoeft niet in het nadeel van de kinderen te zijn.

Scheidungsprozess
Soms is een scheiding niet te voorkomen. Als ouders moet je er echter voor zorgen dat het niet ten koste gaat van je kinderen.

In elke relatie komen van tijd tot tijd familieconflicten voor. In sommige gevallen loopt de situatie zo vast dat een scheiding het laatste redmiddel is. Dit hoeft echter niet altijd ten koste te gaan van de kinderen.

Kinderen zijn altijd de dupe van een scheiding – een zin die niet altijd juist is. Natuurlijk is een scheiding van de ouders een stressvolle situatie voor de kinderen, die ook op school voor extra problemen kan zorgen. Maar lijden kinderen niet veel meer wanneer ouders dag in dag uit echtelijke ruzies hebben?

Als u uw kind wilt helpen bij een scheiding, leg hem dan uit waarom het zover is gekomen. Het is belangrijk dat kinderen zich niet schuldig voelen en dat ze regelmatig contact kunnen hebben met beide ouders.

Tip: U moet uw kinderen vroeg in de scheidingszaak informeren en niet wachten tot de laatste dag. Leg uw kinderen uit wat er na de scheiding zal gebeuren. Dit zal hen een gevoel van veiligheid geven. Probeer ook respectvolle relaties te onderhouden met uw ex-partner – zelfs als er een geschil is over alimentatie.

Hieronder vindt u de eerste video van een driedelig gesprek over conflicten in de familie:

4. conflicten in het gezin oplossen – in geval van nood kunnen verschillende adviescentra helpen.

Op internet kunt u snel informatie vinden over mogelijke plaatsen voor gezinstherapie, gezinsbemiddeling of de “juiste” manier om met conflicten om te gaan. In sommige gevallen kan alleen professionele begeleiding helpen. Schaam u niet om gebruik te maken van deze vorm van conflictbeheersing.

Goede plaatsen waar u terecht kunt zijn bijvoorbeeld:

  • DGSF (Duitse vereniging voor systeemtherapie, counseling en gezinstherapie)
  • MIKK e.v.

5. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten