Als de tandenfee op bezoek komt: tips en cadeau-ideeën voor ouders

Wanneer kinderen hun eerste tandje krijgen, is dat een spannende gebeurtenis voor het hele gezin. Ouders moeten daarom al vroeg nadenken over hoe ze deze gebeurtenis willen vieren. Detandenfee is bij veel kinderen bijzonder populair. …

Als de tandenfee op bezoek komt: tips en cadeau-ideeën voor ouders

zahnfee
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Als de tandenfee op bezoek komt: tips en cadeau-ideeën voor ouders
Wanneer krijgen baby’s hun eerste tandjes?

Terwijl sommige baby’s hun eerste tandje krijgen tussen de vierde en zesde maand, krijgen andere kinderen hun eerste tandje pas als ze ongeveer een jaar oud zijn.

Wie is de tandenfee?

De tandenfee is een mythisch wezen. In de loop der eeuwen is zij veranderd van een boze heks in een goede fee. De mythe van de lieve tandenfee raakte vooral bekend door het verhaal “De tandenfee” van Lee Rogow, gepubliceerd in 1949.

Hoe vaak komt de tandenfee?

Terwijl ze in sommige gezinnen alleen komt voor de eerste tand, krijgen andere kinderen een cadeautje voor elke tand die ze verliezen. U kunt uw kind ook uitleggen dat de tandenfee maar af en toe komt.

Wanneer kinderen hun eerste tandje krijgen, is dat een spannende gebeurtenis voor het hele gezin. Ouders moeten daarom al vroeg nadenken over hoe ze deze gebeurtenis willen vieren. Detandenfee is bij veel kinderen bijzonder populair.

In dit artikel leggen we graag uit wat het verhaal van de tandenfee inhoudt. Daarnaast geven we u tips over hoe u het wisselen van de tanden van uw kind kunt organiseren en welke cadeaus geschikt zijn.

[Button]Hier vindt u mooie melktandendoosjes voor uw kind[/button].

1. kinderen verliezen hun melktanden tussen vier en zeven jaar.

Mädchen mit ausgefallenem Milchzahn in der Hand
De eerste losse tand is een heel spannend moment voor kinderen.

Babytanden zijn de eerste tanden die kinderen in de eerste levensjaren vergezellen. Terwijl sommige baby’s hun eerste tandje krijgen tussen de vierde en zesde maand, verschijnt het eerste tandje bij andere kinderen pas als ze ongeveer een jaar oud zijn.

De 20 melktanden groeien en vallen in een bepaalde volgorde uit. In de regel krijgen kinderen hun eerste losse tand tussen de leeftijd van vier en zeven jaar. Het proces kan echter in totaal zes jaar duren.

Ook als de melktanden weer uitvallen, is het enorm belangrijk dat ze goed worden verzorgd. Veel kinderen hebben daar in het begin hulp van hun ouders bij nodig, omdat ze nog niet goed bij alle tanden en kiezen kunnen. Voor een goede gebitsverzorging moeten ouders ervoor zorgen dat het gebit van hun kind regelmatig door een kindertandarts wordt gecontroleerd.

De eerste losse tand is beslist een grote gebeurtenis. De meeste kinderen voelen anticipatie, maar ook een beetje angst, wanneer ze hun eerste tand verliezen. Het verhaal van de tandenfee kan het tandverlies voor kinderen een stuk gemakkelijker maken.

Tip: Moedig uw kind altijd aan om voorzichtig te spelen met de losse tand, zodat deze los kan komen.

Het verhaal van de tandenfee komt oorspronkelijk uit Amerika.

Het melktandgebruik in Polen

Ook in andere landen zijn er interessante tradities rond het wisselen van tanden. In Polen begraven kinderen hun melktand in de tuin, zodat de nieuwe tanden goed zullen groeien.

Het verhaal van de tandenfee komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is nu ook in dit land erg populair. Door dit gebruik zijn kinderen veel minder bang om hun tanden te verliezen. Bovendien zijn de beloningen een goede manier om kinderen te motiveren goed voor hun gebit te zorgen.

De tandenfee is een mythisch wezen. In de loop der eeuwen is zij veranderd van een boze heks in een goede fee, aan wie kinderen zelfs vrijwillig hun tanden geven. De mythe van de lieve tandenfee heeft zich vooral verspreid door het verhaal “De tandenfee” van Lee Rogow, gepubliceerd in 1949.

Kinderen leggen hun verloren tand onder hun kussen. s Nachts komt de goede tandenfee en ruilt de tand voor wat geld of een klein cadeautje. Vaak laat ze ook een brief of een tandenfee-certificaat achter om de kleintjes te belonen.

Maar wat doet de tandenfee met de tanden? Dit is een vraag die niet algemeen kan worden beantwoord, want er zijn veel verschillende benaderingen. Sommige kinderboeken bieden bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:

 • De tandenfee bouwt een fonkelend paleis van alle witte tanden van de kinderen.
 • In plaats van de tanden weg te nemen, bekijkt de tandenfee ze gewoon en beloont de kinderen voor bijzonder goed verzorgde tanden.
 • Alle melktanden worden naar de centrale tandopslagplaats in de Melkweg gebracht, zodat alle pasgeborenen weer tanden kunnen laten groeien.
 • Van alle tanden maken hardwerkende helpers een kunstgebit voor oude mensen die geen tanden meer hebben.

U kunt natuurlijk zelf bepalen wat u uw kind als antwoord op deze vraag wilt geven. Als u uw kind bijvoorbeeld een doosje geeft waarin de melktanden bewaard kunnen worden, is het zinvol een verhaaltje te verzinnen waarin de tandenfee de tanden niet meeneemt.

3. ideeën voor ongebruikelijke tandenfeecadeaus

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor wat de tandenfee kan achterlaten als zij de mooie tanden van de kinderen bekijkt of zelfs meeneemt. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit van de ouders.

Bedenk van tevoren hoe vaak de tandenfee moet komen. Terwijl ze in sommige gezinnen alleen voor de eerste tand komt, krijgen andere kinderen voor elke verloren tand een klein cadeautje. Je kunt je kind bijvoorbeeld ook uitleggen dat de tandenfee maar af en toe komt als ze weer een tand nodig heeft.

U kunt uw kind het beste zelf laten beslissen of het zijn melktanden aan de tandenfee wil geven of dat het ze liever houdt. Creatieve doe-het-zelf opbergmogelijkheden zie je in deze video:

In het volgende presenteren wij u graag verschillende ideeën over hoe u uw kind kunt verrassen bij deze speciale gelegenheid.

3.1 Post van de tandenfee

Een leuke optie is dat kinderen post krijgen van de tandenfee als zij hun tand heeft weggehaald. In deze brief kan de tandenfee het kind bijvoorbeeld prijzen over hoe goed ze voor hun tand hebben gezorgd.

Bijzonder geschikt zijn ook spreuken die het kind aanmoedigen zijn tanden extra goed te poetsen en te verzorgen. Een tekstsuggestie voor een brief van de tandenfee vind je hier.

22 augustus is tandenfeeëndag. Kinderen zullen blij zijn als je op deze dag samen verhalen over de tandenfee voorleest of naar geschikte luisterboeken luistert.

3.2 De traditionele gouden munt

Mutter wirft zusammen mit ihrer Tochter Geld in ein Sparschwein
Kinderen kunnen het geld voor een fantasietand verzamelen in een spaarpot.

De bekendste traditie is dat de tandenfee geld onder het kussen van de kinderen legt als ze de tandmeeneemt. Zoals de New York Times meldt, is de tandenfee de laatste jaren behoorlijk duur geworden. In de jaren zeventig kostte een verloren tand ongeveer 20 cent, maar tegenwoordig kost het wel vijf euro.

Je kunt de geldstukken ook een beetje opleuken door ze te bestrooien met glitter, ze schattig in te pakken of op een tandenfee-certificaat te plakken.

Iets oudere kinderen kunnen op deze manier zelfs leren omgaan met geld. Het kind kan het geld bijvoorbeeld verzamelen in een spaarpot en er later iets leuks mee kopen.

3.3 Kleine cadeautjes

Dose für Milchzähne
Sommige kinderen verzamelen hun melktandjes in een speciaal doosje.

Vooral kleine kinderen kunnen nog weinig met geld, dus in dit geval zijn kleine cadeautjes geschikter.
Hier volgen enkele suggesties voor wat de tandenfee kan achterlaten:

 • een klein doosje waarin de tanden verzameld kunnen worden
 • een mooie nieuwe tandenborstel
 • een individuele tandenborstelbeker
 • kleine speelfiguren om te verzamelen
 • Pixi-boeken
 • audio play CD’s
 • schoolspullen
 • knuffels

Zorg er echter voor dat de individuele cadeaus niet te duur zijn. Kinderen moeten leren dat zelfs een kleinigheid grote vreugde kan brengen.

4. fancy melktandblikken voor uw kind

No products found.

Gerelateerde berichten