Moeders of vaders worden als alleenstaande ouders beschouwd als zij alleenstaand, weduwe, duurzaam gescheiden of gescheiden zijn. Het middelpunt van het leven van het kind moet bij één ouder liggen.
Als alleenstaande ouder krijgt u steun van de staat. Daarnaast heeft u meestal aanspraken op de vader of moeder van het kind.
Ja, alleenstaande ouders moeten adviescentra bezoeken om zich te informeren over hun individuele geval. Alleen zo kunnen zij de best mogelijke financiële steun krijgen.
Het idee dat een gezin in principe bestaat uit vader, moeder en kind is al lang geen werkelijkheid meer. Het aantal alleenstaande ouders in Duitsland neemt gestaag toe. Ongeveer 20% van de ouders is nu alleenstaand. Maar wanneer is men eigenlijk alleenstaande ouder? En waar heeft een alleenstaande ouder recht op?
In onze gids leest u hoe u als alleenstaande ouder ondersteuning kunt krijgen. We leggen uit hoe u steun kunt aanvragen en welke hulp u van de overheid kunt krijgen. We geven ook informatie over waar u uitgebreid advies kunt krijgen over alle uitkeringen.
Wij informeren u over uw rechten ten opzichte van de vader of moeder van het kind. Daarnaast krijgt u een overzicht van de verschillende vormen van alimentatie.
[button]Meer literatuur voor alleenstaande ouders[/button]
Inhoudsopgave
1. alleenstaand ouderschap – wat het betekent
Het aantal alleenstaande ouders in Duitsland neemt elk jaar toe. Momenteel groeien ongeveer 2,4 miljoen kinderen op met slechts één ouder.
Alleenstaande ouders zijn zogenaamde eenoudergezinnen. Dit betekent dat één ouder alleen zorgt voor de opvoeding van ten minste één kind onder de 18 jaar. Deze definitie van alleenstaande ouder is geregeld in §21 lid 3 van SGB II (het Tweede Sociaal Wetboek).
Alleenstaande ouders zijn dus moeders en vaders die
- alleenstaand
- weduwe of weduwnaar zijn
- duurzaam gescheiden of
- gescheiden
zijn
In Duitsland zijn het vooral vrouwen die alleenstaande ouder zijn. In 2014 waren er 1,5 miljoen alleenstaande moeders en slechts 180.000 alleenstaande vaders. In de meeste gevallen gaat het om echtscheidingen die ertoe leiden dat het kind het middelpunt van het leven alleen bij de vader of moeder heeft. Zodra het kind evenveel tijd met de moeder als met de vader doorbrengt, worden de personen niet langer als alleenstaande ouders beschouwd.
Als je alleenstaande ouder bent, is dat niet gemakkelijk. Naast de verantwoordelijkheid die je alleen voor je kind moet dragen, zijn er ook de financiële aspecten. Want alleenstaande ouders hebben in de meeste gevallen weinig recht op geld. Volgens het armoederapport van het Paritätische Wohlfahrtsverband valt bijna de helft van alle alleenstaande ouders in de categorie “arm”.
Natuurlijk hangt het ervan af of de alleenstaande ouder een sociale uitkering ontvangt, een baan van een halve dag heeft of een voltijdse baan. Om te voorkomen dat u met uw kinderen in armoede moet leven, is er financiële bijstand voor alleenstaande ouders. In het volgende hoofdstuk laten we u zien welke uitkeringen u in deze situatie kunt krijgen.
2. welke uitkeringen je krijgt als alleenstaande moeder/vader
Net als echtparen hebben alleenstaande ouders recht op een ouderschapsuitkering. Dat betekent dat je 14 maanden lang ouderschapsuitkering kunt krijgen als je alleen voor je kind zorgt en minder dan 30 uur gaat werken. Je krijgt ook een voorkeursbehandeling als het gaat om kinderopvang. U wacht bijvoorbeeld minder lang dan andere gezinnen op een plaats in de kinderopvang.
Stellen hebben het daarentegen meestal veel gemakkelijker. Terwijl de ene ouder gaat werken en het geld naar huis brengt, kan de andere ouder voor het kind of de kinderen zorgen en ze opvoeden. Natuurlijk is dit vereenvoudigd, want zelfs daar is het geld voor veel gezinnen niet genoeg om fatsoenlijk van te leven.
Alleenstaande ouders hebben echter vanaf het begin geen keuze. Om voor het kind of de kinderen te kunnen zorgen, moeten zij onvermijdelijk gaan werken. Tegelijkertijd moeten ze er echter ook voor zorgen dat de kleintjes goed verzorgd en opgevangen worden. En dat kan heel wat zenuwen kosten.
Om deze situatie voor alleenstaande ouders draaglijker te maken, is er overheidsbijstand voor alleenstaande moeders en vaders. Afhankelijk van de leefsituatie kan worden gedacht aan verschillende vormen van bijstand.
2.1 Kinderalimentatie en voorschotten op alimentatie
Als je een alleenstaande ouder bent en geen werk hebt, moet je je persoonlijk inschrijven voor werkloosheid bij het arbeidsbureau. Je moet wel actief naar werk blijven zoeken. Tijdens deze periode ontvangt u een werkloosheidsuitkering I (ALG I). Het bedrag van de werkloosheidsuitkering is gebaseerd op het vastgestelde loon. ALG I wordt echter gedurende maximaal 12 maanden betaald.
Is deze periode verstreken of heeft u geen recht op ALG I, dan heeft u recht op ALG II (in de volksmond Hartz IV genoemd) en een sociale uitkering voor uw kind. Als u weinig verdient, kunt u ook op deze manier uw salaris “aanvullen”.
Zowel een alleenstaande moeder als een alleenstaande vader krijgen steun met betrekking tot de woonsituatie. Zelfs het zoeken naar een flat is vaak erg moeilijk voor alleenstaande ouders. Met een laag inkomen kunnen zij zich niet veel flats veroorloven.
Misschien hebt u zelfs recht op sociale huisvesting. U moet hierover contact opnemen met uw plaatselijke woningbureau. Daar kunt u nagaan of u het nodige woonrechtcertificaat kunt krijgen. Alleenstaande ouders krijgen meestal voorrang.
Een andere hulp voor alleenstaande werkende moeders of vaders kan de huursubsidie zijn. Of je er recht op hebt, controleer je bij het kantoor van de huursubsidie. Bepalende factoren zijn de hoogte van de huur, de hoogte van het inkomen en het aantal gezinsleden.
3. Vorderingen op de andere ouder
Een scheiding is nooit gemakkelijk. Dat geldt zowel voor de partners als voor de kinderen, die natuurlijk onder de situatie moeten lijden. Daarom is het belangrijk dat u als ouders vroegtijdig afspraken maakt over regelingen en geldzaken. Een alleenstaande moeder heeft immers rechten ten opzichte van de vader, die zij in ieder geval moet laten gelden. Andersom geldt dat natuurlijk ook.
3.1 De prioritaire aanspraak op kinderalimentatie
Zoals gezegd is het recht op kinderalimentatie gebaseerd op de tabel van Düsseldorf. Bent u een alleenstaande ouder met een kind, dan kunt u deze aanspraak doen gelden jegens de vader of moeder van het kind.
Deze verplichting heeft voorrang op alle andere vorderingen, dus voorrang. Omdat u als alleenstaande ouder afhankelijk bent van alimentatie, kunt u de vordering tot alimentatie voor uw kind ook bij de rechter afdwingen als dat nodig is.
Probeer echter eerst tot een minnelijke schikking te komen. Maak wel duidelijk dat u de vorderingen waarop u recht heeft voor de rechter zult afdwingen als dat nodig is.
3.2 Alimentatie gedurende de eerste drie levensjaren van uw kind
Als u getrouwd was, kunt u daarnaast aanspraak maken op scheidingsalimentatie. Deze wordt berekend volgens de 3/7-methode. Eenvoudig gezegd worden uw beide inkomens vergeleken en ontvangt u 3/7 van het verschil.
Let wel, alleen het gecorrigeerde inkomen wordt als basis genomen. Uw ex-partner kan op voorhand tal van posten van zijn inkomen aftrekken.
Partneralimentatie wordt altijd betaald als u gescheiden bent. De berekening gebeurt op dezelfde manier als bij scheidingsalimentatie. U hebt echter een grotere verplichting om te werken. Als je de mogelijkheid hebt om te werken, moet je dat doen.
Als alleenstaande ouder kan van u worden verwacht dat u de zorg voor het kind vanaf ongeveer drie jaar aan anderen overlaat. Meestal hoeft u echter niet fulltime te werken ondanks de kinderopvang. In de meeste gevallen is een baan van een halve dag voldoende, zodat u toch recht heeft op partneralimentatie.
4. Begeleiding voor alleenstaande moeders en vaders
Omdat de juridische situatie van tijd tot tijd verandert, moet je zeker advies inwinnen. Dit is vooral belangrijk omdat je dan te weten komt waar je in jouw individuele geval echt recht op hebt.
U kunt contact opnemen met
- het plaatselijke arbeidsbureau
- het arbeidsbureau of
- een adviescentrum
contact opnemen.
In deze voorzieningen worden u alle mogelijkheden getoond om uw financiële situatie te verbeteren. Ze geven je tips die je dagelijks leven een stuk makkelijker kunnen maken. Vraag bijvoorbeeld of u subsidie kunt krijgen voor een vakantie voor alleenstaande ouders. In sommige deelstaten wordt deze toelage toegekend. Bovendien bieden welzijnsorganisaties goedkope vakantiecentra aan voor eenkindgezinnen.
Een andere optie is om te kijken op een forum voor alleenstaande ouders. Daar kun je met andere ouders praten over jouw situatie. Daar vind je ook waardevolle tips over hoe je met het dagelijks leven met een kind kunt omgaan.
5 Verder lezen voor alleenstaande ouders
No products found.
No products found.
No products found.