De oorzaken liggen grotendeels in de genetica en de sociale omgeving.
Consequent optreden en duidelijke regels kunnen kinderen helpen hun gevoelens beter te reguleren. Lees hier meer tips.
Ouders kunnen voor agressieve kinderen hulp zoeken bij een vroegtijdig interventiecentrum of onderwijsbegeleidingscentrum. In sommige gevallen is gedragstherapie bij een psychotherapeut nodig.
Gisteren zoet als suiker en morgen uitdagend en stekelig. Deontwikkeling van kinderen doorloopt verschillende fasen. Maar als uw kind steeds vaker agressief gedrag vertoont, moet u beslist passende tegenmaatregelen nemen. Want de gezondheid van kinderen moet voor ouders altijd de hoogste prioriteit hebben.
Dat geldt vooral als kinderen bijten, schoppen en slaan. Maar wat kan ik doen tegen agressief gedrag bij jonge kinderen? Wat zijn de oorzaken en wat is de behandeling?
In onze gids leggen we uit hoe je kunt zien of je kind agressief is. We leggen ook uit waar agressief gedrag bij kinderen tegenover ouders en andere kinderen vandaan komt. Ook geven we tips over hoe u en uw gezin het beste met de situatie kunnen omgaan. U leert waar u advies kunt krijgen en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. agressieve kinderen willen de aandacht op zich vestigen
Bijna elk kind vertoont tijdens zijn ontwikkeling van tijd tot tijd agressieve trekjes. Dat is heel normaal, want kinderen moeten eerst leren omgaan met problemen en conflicten. Als de agressie bij kinderen echter gedurende langere tijd aanhoudt, moeten de redenen daarvoor in twijfel worden getrokken.
Agressief gedrag uit zich meestal in kinderen die bijten, duwen, krabben of slaan. Het kan zijn dat het kind alleen thuis agressief is. Soms is de peuter ook agressief tegen andere kinderen. In principe is de woede echter gericht tegen mensen, dieren of voorwerpen.
Door middel van agressie laat het kind zien dat het hulp nodig heeft en niet weet hoe het met bepaalde situaties moet omgaan. Agressie kan zich uiten in de volgende vormen:
- Verbale agressie
- Fysieke agressie (tegen mensen, dieren, voorwerpen)
2. oorzaken van agressief gedrag bij kinderen
Waarom sommige kinderen opvallend agressief gedrag vertonen is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers gaan er tegenwoordig echter van uit dat woede bij kinderen deels genetische oorzaken heeft. Genetische invloeden kunnen echter niet als de enige oorzaak worden beschouwd.
Ook desociale omgeving speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van agressie. De sociale omgeving omvat:
- het ouderlijk huis
- familieleden
- vrienden en klasgenoten
- de buurt
Kinderen leren bepaald gedrag door imitatie. Dit betekent dat zij zowel positief als negatief gedrag van verzorgers imiteren. Als een kind agressief is tegen zijn moeder, heeft het kind dit gedrag vaak in het gezinsleven geleerd. Ouders hebben dus een belangrijke voorbeeldfunctie.
Tijdens de uitdagingsfase testen peuters hun grenzen. Als ze hun zin niet krijgen, gaan ze huilen en worden ze boos. In deze situaties is het belangrijk dat ouders consequent zijn en hun kinderen niet aanmoedigen tot dit agressieve gedrag.
Let op: als uw kind bijvoorbeeld een stuk chocolade wil, hoewel de lunch al op het fornuis staat, moet u niet toegeven. Anders leert uw kind dat zijn agressief gedrag tot het gewenste resultaat leidt.
Als agressief gedrag voorkomt bij kinderen op school, moet u zeker praten met de verantwoordelijke leerkrachten. Dit is de enige manier om erachter te komen welke situaties de agressieve aanvallen bij kinderen uitlokken.
Andere oorzaken voor het bijten van een kind op de kleuterschool zijn bijvoorbeeld psychologische factoren of voorstellingen van geweld in de media.
3 Omgaan met agressieve kinderen
Omagressieve kinderen weer normaal gedrag te laten vertonen, zijn vooral de ouders nodig. Zij zijn de belangrijkste verzorgers die het goede voorbeeld kunnen geven.
Allereerst moetuw kind leren dat zijn agressieve gedrag niet het gewenste succes oplevert. Praat met uw kind en vraag specifiek welke situaties de woede uitlokken. Als kinderen niet over hun gevoelens kunnen praten, laten ze die vaak de vrije loop in de vorm van fysiek geweld.
Agressie bij kinderen
Agressie bij kinderen komt steeds vaker voor. Over het algemeen vertonen jongens drie tot vier keer vaker agressief gedrag.
Om woede bij kinderen te verlichten kunnen ook sportieve activiteiten worden geprobeerd. Lichamelijke activiteit verlicht stress. Deze vorm van woedebeheersing bij kinderen is meestal zeer succesvol.
Het is ook belangrijk om uw kind zo vaak mogelijk te prijzen. Door gerichte lof wordt het zelfvertrouwen van de kinderen opgebouwd. Zo leren ze hun kracht kennen en kunnen ze beter omgaan met hun zwakheden.
Maak thuis regels waaraan alle gezinsleden zich moeten houden. Zo weet iedereen precies welk gedrag gewenst en ongewenst is. Stevige structuren bieden ook veiligheid en zorgen ervoor dat agressieve kleuters zelfvertrouwen opbouwen.
Hier een overzicht van alle tips:
- Wees consequent
- Gebruik je voorbeeldfunctie
- Praat over gevoelens
- Gebruik sport als agressietherapie voor kinderen
- Gericht prijzen/versterken
- Regels en vaste structuren
4. adviescentra en therapiemogelijkheden
“Mijn kind is agressief tegen mij en ik weet niet meer wat ik moet doen.” Met deze of soortgelijke zinnen wenden veel ouders zich tot opvoedadviescentra. Eerst krijg je tips over wat je kunt doen als je kind agressief wordt. Maar de hulpverleners stellen ook samen met u een plan op hoe u het samenleven rustiger kunt maken.
U kunt hier een adviescentrum bij u in de buurt vinden.
Het is echter ook belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van het agressieve gedrag of taalgebruik. Want alleen als de oorzaken worden verholpen, kunnen kinderen uit de vicieuze cirkel van agressie en afwijzing komen.
Als de maatregelen niet helpen, moet gedragstherapie worden overwogen. Professionele ondersteuning door een psychotherapeut kan in sommige gevallen worden aangevuld met het toedienen van medicatie. Voordat men echter zijn toevlucht neemt tot sterke tabletten, kan men een agressief kind laten behandelen met homeopathie.
5. verdere literatuur over het onderwerp
No products found.
No products found.
No products found.