Zwembad spelletjes: Leuke ideeën voor spelletjes in het water

[button]Vind zwemspeelgoed voor kinderen[/button] Of het nu gaat om een familie-uitje, een kinderfeestje of zwemles – kinderen houden van het element water en kunnen er geen genoeg van krijgen. Dat geldt vooral voor spannende zwembadspelletjes …

Zwembad spelletjes: Leuke ideeën voor spelletjes in het water

schwimmbad-spiele
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Zwembad spelletjes: Leuke ideeën voor spelletjes in het water
Wat is essentieel bij het uitvoeren van waterpartijen?

Waterspelen in het zwembad moeten in de eerste plaats leuk zijn voor de kinderen. De kleintjes leren echter ook omgaan met het element water.

Wanneer zijn waterspelen geschikt?

Waterspelletjes in het zwembad zijn geschikt voor zowel lessen als kinderfeestjes. Bedenk vooraf of je materialen nodig hebt voor de betreffende spellen.

Waaraan moet dringend aandacht worden besteed om de veiligheid van alle kinderen te garanderen?

In het zwembad heeft u een bijzonder grote toezichthoudende verantwoordelijkheid. Zorg er daarom voor dat alle kinderen kunnen zwemmen.

[button]Vind zwemspeelgoed voor kinderen[/button]

Of het nu gaat om een familie-uitje, een kinderfeestje of zwemles – kinderen houden van het element water en kunnen er geen genoeg van krijgen. Dat geldt vooral voor spannende zwembadspelletjes waarbij ze alleen of in teamverband strijden om de overwinning.

Omdat kinderen zich al na een paar minuten zwemmen vervelen, moet u van tevoren nadenken over enkele waterspelletjes die bijzonder geschikt zijn voor kinderen. In dit artikel laten we u graag kennismaken met enkele spelletjes waarvoor ze geen of slechts enkele materialen nodig hebben.

1. zwembadspellen moeten in de eerste plaats leuk zijn

fröhliches Kind im Wasser
Bewegen in het water traint coördinatievaardigheden.

Water is voor bijna elk kind een spannend en opwindend element. Als gezinnen op vakantie gaan, kunnen kinderen de hele dag in het zwembad doorbrengen. Om ervoor te zorgen dat het spetteren in het koele water niet te saai wordt, kunnen kinderen zich wagen aan verschillende zwembadspelletjes.

Despelletjes moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat de kinderen plezier hebben. Spelen in het water heeft echter ook andere voordelen. Deze zijn:

 • Spelenderwijs leren zwemmen: als kinderen al op jonge leeftijd gewend zijn aan water, zullen ze zich in de loop van de tijd steeds prettiger en zelfverzekerder voelen. Zo kunnen ze ook veel sneller leren zwemmen.
 • Coördinatie bevorderen: de bewegingsvolgorde is bij zwemmen heel anders dan bij bewegen op het land. Door de weerstand van het water moeten kinderen hun bewegingen veel eerder plannen. Dit traint het coördinatievermogen van de kinderen.
 • Bewegingen die gemakkelijk zijn voor de gewrichten: De gewrichten van kinderen zitten nog midden in de groei. Intensieve sportsessies op het land belasten het lichaam zwaar. De bewegingen in het water daarentegen zijn zo zacht dat de banden, pezen en gewrichten nauwelijks worden belast. Toch wordt de spierkracht zeer goed getraind.

Opmerking: Als het een kinderfeestje is, moet u op de verjaardagskaarten al vermelden dat er een uitstapje naar het zwembad is gepland, zodat alle kinderen hun zwemkleding bij zich hebben.

2. waterspelletjes zonder accessoires

Als het bezoek aan het zwembad spontaan is of je hebt geen geschikte materialen bij de hand, kun je het beste kiezen voor spelletjes waarvoor je geen accessoires nodig hebt.

Hieronder presenteren we twee verschillende spelletjes waarvoor je geen materiaal nodig hebt en die toch leuk en gezellig zijn voor de kinderen.

2.1 Visser, visser, hoe diep is het water?

Kind am Beckenrand
De visser aan de andere kant van het zwembad bepaalt hoe de andere spelers het parcours moeten afleggen.

Het spel “Visser, visser, hoe diep is het water?” is een populair spel dat vooral op het land wordt gespeeld. Het is echter ook heerlijk geschikt voor een bezoekje aan het zwembad.

Bij dit spel is één speler de visser die de andere spelers moet vangen. De visser staat aan de rand van het zwembad terwijl de andere spelers aan de andere kant van het zwembad naar hem roepen: “Visser, visser, hoe diep is het water? De visser antwoordt bijvoorbeeld: “4o meter diep”. Nu vragen de andere kinderen: “En hoe komen we aan de overkant? De visser moet dan een commando bedenken dat de andere spelers moeten opvolgen (duiken, op één been springen, enz.).

Terwijl de spelers nu proberen op deze manier de overkant van het zwembad te bereiken, is het de taak van de visser om ze te vangen. Zodra een speler gevangen is, wordt hij automatisch een andere visser. Het spel is afgelopen als alle spelers gevangen zijn.

2.2 Ruitergevechten

Ruitergevecht iseen spel dat jongens graag met hun vrienden spelen. De spelers komen in tweetallen bij elkaar. De ene speler is het paard, de andere de ruiter. De ruiter zit op de schouders van het paard. Twee paren nemen het steeds tegen elkaar op. In de respectieve duels proberen de ruiters elkaar van de respectievelijke paarden af te duwen.

Dit spel kan soms erg wild worden. Let er daarom goed op dat de kinderen zich niet kunnen bezeren. Kies ook een plek waar alle kinderen zonder problemen kunnen staan.

3. zwembadspelletjes waarvoor speciale materialen nodig zijn.

Voor sommige spellen heb je enkele materialen nodig. Als u van plan bent deze spellen te spelen, kunt u van tevoren aan het zwembad vragen of u deze accessoires kunt lenen. Anders moet je de benodigde spullen meenemen naar het zwembad.

3.1 Waterpolorally

kleines Kind mit einem Wasserball im Schwimmbecken
Het doel van de waterpolorally is om de bal naar de overkant te krijgen zonder in contact te komen met water.

Het enige wat je voor dit spel nodig hebt is een bal of een ballon. De kinderen worden verdeeld in twee verschillende teams die voortaan tegen elkaar spelen. Om de wedstrijd spannend te maken, moet de groep uit minstens acht kinderen bestaan.

Een speler van het eerste team neemt het op tegen een andere speler van het tweede team. Het doel is om de bal of ballon van de ene kant van het zwembad naar de andere kant te brengen zonder dat deze het water raakt. De speler die wint krijgt een punt voor zijn team. Welk team aan het eind de meeste punten heeft, wint.

Tip: Voor een grotere motivatie kun je denken aan een kleine prijs voor het winnende team.

3.2 Vind de schat

Kinder tauchen im Schwimmbecken
Bij de schattenjacht is de winnaar degene die de meeste schatten kan terugvinden.

Om dit spel te spelen moeten alle kinderen veilig kunnen zwemmen en duiken. Daarom is dit spel niet geschikt voor de kleuterschool, maar vooral voor kinderen die al naar school gaan.

Je hebt verschillende voorwerpen nodig die zwaar genoeg zijn om te zinken. Deze “verstop” je vooraf op de bodem van het zwembad. Vervolgens gaan alle kinderen het water in. De spelers proberen nu zoveel mogelijk schatten te vinden door te duiken. De spelers kunnen individueel of in teamverband strijden. Degene die de meeste schatten heeft teruggevonden, wint het spel.

Tip: Er zijn speciale duikdieren in de winkels die verschillende scores hebben.

4. veiligheid komt altijd op de eerste plaats

Overdracht van de toezichtsplicht

Als iemand anders de verantwoordelijkheid voor de kinderen op een kinderfeestje op zich neemt, is er sprake van een tijdelijke overdracht van de toezichtsplicht volgens § 832 BGB.

Spelen in het koele water geeft de meeste kinderen veel plezier. De euforie is soms zo groot dat de kinderen overmoedig worden en hun eigen veiligheid uit het oog verliezen. Daarom moet u er speciaal op letten dat niemand gewond raakt.

Hieronder geven wij u enkele tips over waar u op moet letten, zowel in de klas als op een kinderfeestje:

 • Afhankelijk van de grootte van de groep zijn meerdere begeleiders nodig om alle kinderen in de gaten te houden.
 • Zorg ervoor dat de kinderen zich niet te ver van de groep verwijderen.
 • Hoe kleiner de kinderen, hoe meer aandacht je nodig hebt. Alle kinderen moeten zich veilig en op hun gemak voelen in het water.
 • Controleer voordat u naar het zwembad gaat of alle kinderen kunnen zwemmen en eventueel duiken. Als er een niet-zwemmer is, moet al het spel in het kinderbad plaatsvinden.
 • Houd u altijd aan de zwemregels van het betreffende zwembad. Vraag vooraf of het toegestaan is om bijvoorbeeld van de rand van het zwembad te springen.
 • Zorg ervoor dat andere bezoekers niet te veel gestoord worden. Meld bij twijfel uw bezoek aan bij de exploitant van het zwembad.
 • Bouw regelmatig pauzes in waarin de kinderen kunnen bijkomen en eventueel kunnen opwarmen.

Welke gevaren er op de loer liggen in het zwembad zie je in deze video:

5. zwemspeelgoed voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten