Waarom kinderen moeten schilderen: Meer dan kleuren en vormen?

Bijna elk kind vindt het heerlijk om een wit vel papier om te toveren tot een eigen kunstwerk met felle kleuren. Maar hoe belangrijk is het voor kinderen om te schilderen? Welke vaardigheden worden daarbij …

Waarom kinderen moeten schilderen: Meer dan kleuren en vormen?

kinder malen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Waarom kinderen moeten schilderen: Meer dan kleuren en vormen?
Waarom zouden kinderen moeten schilderen?

Schilderen bevordert veel belangrijke cognitieve vaardigheden die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

Hoe verloopt de schilderontwikkeling van een kind?

Kinderen beginnen eerst met eenvoudige krabbels. Na verloop van tijd ontwikkelen zij een steeds betere techniek om creatieve afbeeldingen te maken.

Hoe kan ik mijn kind aanmoedigen om te schilderen?

Om kinderen aan te moedigen om te schilderen, moet u ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk verschillende materialen aanbiedt. Aangezien peuters nog geen grenzen kennen, is het zinvol een zo groot mogelijk oppervlak ter beschikking te stellen.

Bijna elk kind vindt het heerlijk om een wit vel papier om te toveren tot een eigen kunstwerk met felle kleuren. Maar hoe belangrijk is het voor kinderen om te schilderen? Welke vaardigheden worden daarbij bevorderd? En in hoeverre kunnen ouders hun kinderen aanmoedigen om te schilderen?

Schilderen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. In onze gids leest u welke vaardigheden door schilderen worden bevorderd en welke ontwikkelingsfasen het kind doorloopt. We geven u ook enkele ideeën over hoe u uw kind kunt stimuleren om te schilderen.

[button]Kleurmateriaal voor kinderen kopen[/button]

1. schilderen bevordert cognitieve vaardigheden

Gehirn in bunten Farben
Schilderen traint de cognitieve vaardigheden van een kind, wat weer een positief effect heeft op de intelligentie.

Schilderen is in eerste instantie een soort vrijetijdsbesteding voor kinderen. Op de kleuterschool brengen ze bijvoorbeeld vele uren door met het schilderen van een mooi schilderij voor hun ouders. Maar ook als het buiten slecht weer is, nemen kinderen graag een schrijfblok en potloden ter hand. Er is immers altijd wel een geschikte gelegenheid om te schilderen.

Bij het schilderen of tekenen leren kinderen hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Door middel van tekeningen vertellen ze verhalen die ze met taal niet kunnen uitdrukken. Met behulp van papier, een paar stiften en kleuren kun je iets eigens en nieuws creëren.

Na verloop van tijd ontwikkelen kinderen hun schildertechniek, zodat de afbeeldingen steeds beter en gedetailleerder worden. Zo wordt ook de ruimtelijke verbeelding verder ontwikkeld. De eerste pogingen trainen natuurlijk de grove motoriek. Door middel van fijne tekeningen kunnen kinderen echter in de verdere loop van de tijd ook hun fijne motoriek trainen.

Als kinderen tekenen, bevinden ze zich in hun eigen wereld. Ze concentreren zich volledig op wat ze met de tekening willen uitdrukken. Om het concentratievermogen van uw kind te trainen, moet u ervoor zorgen dat er tijdens het schilderen een rustige en aangename sfeer heerst.

Zodra het schilderij klaar is, is het tijd voor de presentatie. Kinderen laten hun ouders trots zien wat ze zojuist hebben gemaakt. Door positieve kritiek wordt het gevoel van eigenwaarde van het kind enorm versterkt.

Samengevat bevordert schilderen de volgende cognitieve vaardigheden bij kinderen:

 • Creativiteit en ruimtelijke verbeelding
 • Grove en fijne motoriek
 • Hand-oog coördinatie
 • Concentratievermogen
 • Zelfbewustzijn en het vermogen tot zelfkritiek

Schilderen geeft kinderen de mogelijkheid om hun dagelijks leven en gevoelens te verwerken. Ze schilderen ervaringen uit het verleden of geven uiting aan hun verwachting van een bepaalde gebeurtenis.

2 De ontwikkeling van het schilderen doorloopt verschillende fasen

Gelijkheid in kindertekeningen

Toen kinderen in de jaren zestig en zeventig werd gevraagd ontdekkingsreizigers te tekenen, waren deze mensen in 99% van de gevallen mannen. Uit een nieuwe studie van de Northwestern University blijkt dat kinderen tegenwoordig 44% van de tijd vrouwen afbeelden.

Elk kind kan en moet tekenen. Er kan altijd een bepaalde ontwikkeling worden vastgesteld met betrekking tot het schilderproces. Baby’s beginnen al met krabbelen vanaf 1 jaar oud. Deze fase wordt ook wel de krabbelfase genoemd. Ze duurt tot ongeveer het einde van het 2e levensjaar.

In de volgende fase, de pre-schema fase, beginnen kinderen vormen zoals cirkels te tekenen. Een populair motief is de zogenaamde koppotige. Dit bestaat uit een hoofd met een gezicht en armen en benen.

Kinderen leren dan dingen te tekenen zoals ze die in het dagelijks leven begrijpen. Hiervoor worden passende kleuren en vormen gebruikt. Motieven als de zon, dieren, huizen of bloemen zijn populair. Kinderen vinden het ook bijzonder leuk om hun eigen familie uit te beelden.

In de volgende jaren worden de afbeeldingen en tekeningen steeds gedetailleerder. U kunt uw kinderen aanmoedigen door uw belangstelling te tonen voor wat zij hebben geschilderd. Vraag wat er op het schilderij staat en wat de betekenis van de afzonderlijke elementen is.

3. tips om kinderen aan te moedigen om te schilderen

Kleines Mädchen malt an die Wand
Kinderen gebruiken graag bijzonder grote vlakken om een kunstwerk te maken.

In principe moeten ouders hun kinderen laten schilderen wat ze willen.

Omdat niemand zich met dit proces bemoeit, ontstaan de beste schilderijen. Er zijn echter altijd fasen waarin kinderen niet echt weten wat ze moeten schilderen.

In die gevallen kunt u hen natuurlijk helpen. Hieronder geven we enkele ideeën over hoe u uw kind kunt aanmoedigen en animeren.

Tip: Als u merkt dat uw kind een bijzonder talent heeft voor schilderen of er een grote passie voor ontwikkelt, kunt u hem of haar ook inschrijven voor een overeenkomstige cursus.

3.1 Zorg voor veel verschillende materialen

Om kinderen aan te moedigen om te schilderen, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende materialen aanbiedt. Aangezien peuters nog geen grenzen kennen, is het zinvol om een zo groot mogelijk gebied ter beschikking te stellen. U kunt voorwerpen afdekken om ze te beschermen.

De gebruiksvoorwerpen moeten echter ook aangepast zijn aan de leeftijd. Geef kleine kinderen bijvoorbeeld grotere potloden die gemakkelijker vast te houden zijn.

De volgende materialen zijn geschikt om mee te schilderen:

 • Papier
 • Canvas
 • Behang
 • Houten planken
 • Kleurpotloden
 • Waskrijt
 • Krijt
 • Waterverf
 • Verfkwast
 • vingerverf
 • Ongevoelige schilderspads

3.2 Gebruik huidige gelegenheden

Kinder bemalen zusammen Ostereier
Er zijn geen grenzen aan de creativiteit bij het beschilderen van paaseieren.

Komende feesten, zoals Pasen of Kerstmis, zijn bijzonder geschikt om te schilderen en te knutselen. Gebruik deze gelegenheden om samen met uw kinderen passende decoraties of unieke cadeaus te maken.

Met Pasen kunt u samen met uw kind paaseieren beschilderen of raamschilderingen maken die u vervolgens met Window Color op het raam kunt schilderen. Vlak voor Kerstmis kunt u uw kind aanmoedigen om versieringen voor de kerstboom te maken.

Kinderen kijken er ook naar uit om hun ouders een persoonlijke tekening te schilderen voor moeder- of vaderdag.

3.3 Bied verschillende schilderspelletjes aan

Kinder malen zusammen an einem Bild
Samen schilderen zorgt voor een plaatje waarin iedereen zijn individuele vaardigheden kan laten zien.

Om de creativiteit van je kinderen aan te moedigen, kun je schilderen ook combineren met andere spelletjes. Creëer nieuwe impulsen door thema’s te geven of van schilderen een gezamenlijke taak te maken. Zo voorkom je dat de kinderen steeds met dezelfde motieven bezig zijn.

Hieronder geven we u enkele ideeën over hoe u uw kind kunt aanmoedigen om creatief te schilderen.

 • Verhalen schilderen: vertel uw kind een verhaal dat u heel gedetailleerd beschrijft. Zorg ervoor dat u er zoveel mogelijk mensen of voorwerpen bij betrekt. Vraag je kind vervolgens om een tekening te maken die past bij het hele verhaal of een enkele scène.
 • Maak samen kunstwerken: Samen met je kind kunstwerken schilderen creëert een gevoel van saamhorigheid. Dit idee is ook prachtig voor een kinderfeestje. Leg een groot vel papier of een stuk behang in het midden van de tafel. Nu kan elk kind een plek kiezen waar het wil schilderen.
 • Mandala’s inkleuren: Met mandala’s en kleurplaten kunnen kinderen heel creatief zijn, vooral wat betreft het inkleuren. Tegelijkertijd wordt de fijne motoriek getraind door nauwkeurig te kleuren. Zorg voor een aangename en rustige sfeer, zodat uw kind zich kan ontspannen. Op internet zijn vaak gratis bijbehorende sjablonen te vinden.

Meer leuke kleurideeën vindt u in de volgende video:

4. kleurplaten voor kinderen kopen

No products found.

Gerelateerde berichten