Door middel van waarnemingsspelen leren kinderen de verschillende zintuigen te gebruiken.
Er zijn in totaal vijf zintuigen: ruiken, proeven, zien, voelen en horen. Hoe je bijvoorbeeld de reukzin kunt uitdagen, lees je hier.
Waarnemingsspelen richten zich meestal op één zintuig. Bij complexere spellen zijn de verschillende zintuigen tegelijk nodig.
Wat zijn belevingsspelen en wat zijn ze? Welke punten staan centraal en op welke leeftijd is het zinvol om waarnemingsspelen te integreren?
In onze gids behandelen we al deze vragen. Je leert welke spelideeën er zijn en welke voordelen belevingsspelen met zich meebrengen. Ook leggen we verschillende spellen uit die je met een groep kinderen kunt spelen.
Inhoudsopgave
[button]Diverse belevingsspelletjes voor kinderen[/button]
1. waarnemingsspelletjes verscherpen de zintuigen
Het doel van waarnemingsspellen is de individuele zintuigen aan te spreken en de omgeving actief en bewust waar te nemen. Wat voor velen misschien heel logisch klinkt, is echter niet bij elk kind bijzonder uitgesproken. Bovendien, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Ohio, functioneert de waarneming van kinderen anders dan die van volwassenen.
Sommige kinderen doen weinig met bepaalde zintuigen. Zij zien de voordelen ervan (nog) niet in. Daarom moet je leren je waarneming te verbeteren met behulp van speciale spelletjes.
Naast pure sensibilisering voor de verschillende zintuigen zijn veel waarnemingsspelletjes erop gericht om reeds verworven vaardigheden te gebruiken om het spel ermee op te lossen. Spelletjes op het gebied van zintuiglijke waarneming hebben betrekking op de vijf zintuigen:
- Ruiken
- Horen
- Voelen
- Proeven
- Zie
Door bewust bepaalde zintuigen aan of uit te zetten, leren kinderen het belang van zintuigen. Bovendien ervaren ze dat ze ondanks het verlies van een of meer zintuigen toch in staat zijn een gestelde taak op te lossen.
2. daag de reukzin uit
Onze reukzin laat in vergelijking met veel dieren veel te wensen over. Toch hebben we genoeg reukcellen om duizenden verschillende geuren te kunnen onderscheiden. Een spel om dit zintuig te testen is het geheugen met geuren.
Voor dit spel heb je een aantal filmblikken (als die er nog zijn van vroeger) of lege roomblikken nodig. Het is belangrijk dat ze ondoorzichtig zijn. Vul nu verschillende kruiden in de blikjes. Elke specerij moet in twee blikjes zitten.
Sluit vervolgens het deksel en prik er een paar gaatjes in. Nummer nu de afzonderlijke blikjes met nummers en noteer de geur tussen haakjes. De dubbele specerijen krijgen natuurlijk hetzelfde nummer.
Meng de blikjes door elkaar en het geheugenspel kan beginnen. De winnaar is degene die de meeste paren opsnuift.
Tip: Zorg er tijdens het spel voor dat geen van de kinderen de potjes omdraait en naar de nummers kijkt.
Naast specerijen zijn natuurlijk ook veel andere geuren geschikt. Het enige belangrijke is dat de geur relatief duidelijk waarneembaar is. Als u niet op zoek bent naar kleuterspelletjes, maar het spel wilt aanpassen voor volwassenen, waarom probeert u dan geen exotische geuren?
3. train auditieve waarneming
Elke dag wordt een kind overvallen door talloze geluiden. Dat kan een auto zijn, een grasmaaier of zelfs een vogel die zingt. Maar hoe zit het met de classificatie van geluiden? Het spel Concert van de Dieren dient om dit aspect te trainen.
Bij dit kleuterspel ga je met je groep in een kring zitten. Wijs nu elk kind een dierenstem toe. Dit moeten dieren zijn waarvoor elk kind een geluid kan toewijzen, bijvoorbeeld:
- Hond
- Kat
- Varken
- Koe
- Ezel
- Kikker
Eén kind komt nu naar het midden van de cirkel. Blinddoek het. Draai het kind nu kort zodat het niet meer precies weet wie er zit. Alle kinderen beginnen nu tegelijkertijd het geluid te maken van het dier dat je hen hebt toegewezen.
De taak van het kind in het midden is om een bepaald dier te kiezen dat u toewijst. Als de kinderen al wat ouder zijn en de taak heel gemakkelijk is, kunt u altijd hetzelfde geluid aan twee kinderen toewijzen. De nieuwe taak is dan om de paren aan elkaar te koppelen.
Tip: Omdat kleinere kinderen soms snel vergeten welk dier ze toegewezen hebben gekregen, kunt u werken met dierenkaartjes die u in de groep uitdeelt.
4 De tastzin in het dagelijks leven en in de natuur
Voelen en aanraken:
De termen worden in vaktaal ook wel aangeduid als haptische en tactiele waarneming.
Kinderen raken voorwerpen vaak aan om vormen te onthouden. Ondertussen stoppen baby’s bijna elk voorwerp dat je ze geeft in hun mond om het te voelen. Na verloop van tijd krijgt de visuele waarneming echter de overhand, zodat steeds minder voorwerpen worden aangeraakt.
Om de belangrijke tastzin te versterken, zijn waarnemingsspelletjes in de natuur perfect. Ga met een groep kinderen het bos in. Ga naar een plek waar zoveel mogelijk verschillende bomen staan.
Blinddoek vervolgens een kind en leid het naar een boom. Geef het kind één tot twee minuten om de boom te voelen. Leid het kind nu weer terug. Verwijder de blinddoek en de zoektocht naar die ene boom kan beginnen.
Natuurlijk kun je de tastzin niet alleen buiten bevorderen. Een van de spelletjes voor binnen is een nieuwe variant van het klassieke geheugenspel. Plak met verschillende materialen kaartjes per twee op en speel het waarnemingsspel geblinddoekt.
Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld watten, kurk, karton, vilt, boomschors, zand of gruis.
5. smaken leren kennen en onderscheiden
Voedsel wordt vaak waargenomen en geïnterpreteerd. Maar hoe ziet het er eigenlijk uit als we niets kunnen zien? Eenvoudige waarnemingsspelletjes moedigen kinderen aan om verschillende onbekende dingen uit te proberen.
Doe een smaaktest. Snijd verschillende soorten fruit in stukjes van dezelfde grootte. Bijna alle soorten fruit en veel groenten zijn geschikt om te testen, zoals appels, peren, bananen, kiwi’s, pruimen, nectarines, maar ook paprika’s, wortels of tomaten.
Zorg voor een bord voor elk kind. Bedek de borden met een muts zodat niemand vooraf iets kan zien. Blinddoek nu het kind wiens beurt het is en laat het testen.
Sommige kinderen kunnen veel soorten fruit herkennen, anderen hebben hier duidelijke tekorten.
Om het spel wat spannender te maken, kun je ook intensere vruchten gebruiken, zoals citroenen of gember.
Let op: Overleg vooraf met de ouders of er voedselallergieën zijn.
6. oefeningen in visuele waarneming
Er zijn veel spelideeën voor kinderen op het gebied van visie. Ga bijvoorbeeld samen de natuur in. Laat de kinderen nu veel verschillende dingen zoeken die verschillende kleuren hebben. Daarbij bewegen de kinderen veel en zijn ze voorlopig goed bezig.
Dan is het tijd om ze samen te sorteren. Welk voorwerp heeft welke kleur? Je kunt heerlijk werken met kleuren. Je kunt elke kleur een naam geven, ze sorteren op helderheid of ze in gemeenschappelijke groepen plaatsen.
Voor iets oudere kinderen is het spel Gidsen geschikt. Een kind leidt een ander geblinddoekt door een kamer. Daarbij moeten alle dingen die een obstakel vormen of zich op bepaalde plaatsen bevinden worden uitgelegd.
Dit spel in combinatie met beweging traint ook de concentratie en brengt verantwoordelijkheidsgevoel over.
De verschillende zintuigen combineren
Als je waarnemingsspelletjes doet, hoeft de nadruk niet altijd op één zintuig te liggen. Werk bijvoorbeeld met ballen of met ballonnen om verschillende aspecten te combineren.
Vorm eerst teams van twee. Nu is het de taak van elk team om een ballon, bal of iets dergelijks tussen hun ruggen te houden terwijl ze bewegen. Daarnaast kun je voorwaarden opnemen zoals, alleen bewegen als
- de muziek speelt (om een gevoel van ritme te geven)
- of de oefening geblinddoekt doen (meestal te moeilijk voor jonge kinderen).
U kunt ook de positie veranderen. Houd een ballon bijvoorbeeld tussen de hoofden, de buiken of de billen. Dit spel kan goed worden gespeeld met verstandelijk gehandicapten (afhankelijk van hun beperkingen) omdat het niet veel uitleg of taal vereist.
8. verschillende waarnemingsspelletjes voor kinderen
No products found.
No products found.
No products found.