Vingerspelen zijn kleine spelletjes die met de handen worden opgevoerd. Vergelijkbaar met poppentheater wordt een verhaal verteld. In plaats van poppen wordt het verhaal opgevoerd met de handen.
Rijmpjes en gebaren in een vingerspel stimuleren de ontwikkeling van motorische vaardigheden en trainen tegelijkertijd behendigheid en oog-handcoördinatie. Het samenspel van taal, motoriek en gebaren vormt de basis voor de ontwikkeling van het cognitieve denken.
Vingerspelletjes kunnen bij verschillende gelegenheden worden gespeeld en kunnen gemakkelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd. De keuze aan spelideeën is zeer groot.
Het onderwerp vingerspelletjes is al interessant voor baby’s en de kleintjes leren ook kinderrijmpjes op de kleuterschool .Naast plezier en vermaak hebben vingerspelletjes ook een leereffect voor kinderen. In onze gids hebben we een reeks vingerspelletjes samengesteld die gemakkelijk uit te voeren zijn met instructies.
[button]Boeken met vingerspelideeën online kopen[/button]
Inhoudsopgave
1. een verhaal wordt verteld tijdens vingergames
Vingerspelletjes zijn kleine spelletjes die met de handen worden uitgevoerd. Vergelijkbaar met poppentheater wordt een verhaal verteld. In plaats van poppen wordt het verhaal opgevoerd met de handen. De vingers worden gebruikt om kleine acties of verhalen te vertellen. De afzonderlijke vingers nemen verschillende rollen aan van mensen, dieren of dingen.
Vingerspelen zijn al geschikt voor de jongste kinderen. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe makkelijker de vingerspelletjes en rijmpjes natuurlijk zijn. Vingerspelletjes zijn al geschikt in het eerste levensjaar van een baby. Gefascineerd en opgewonden kijken de kleintjes naar het vingerspel. Ze genieten van de aandacht en maken contact met hun omgeving. Door kietelen of wiegen doen kinderen hun eerste lichamelijke ervaringen op.
2. kinderen leren heel snel vingerspelen
Kinderen zijn erg nieuwsgierig, leren snel en imiteren alles wat volwassenen demonstreren. Ze zijn dus ook ontvankelijk voor het leren van vingerspelletjes. Wanneer ouders hun kinderen een vingerspel aanleren, moeten zij blijk geven van kalmte en geen druk uitoefenen op het kind als het het spel in eerste instantie niet onder de knie krijgt. Een ontspannen aanpak is bevorderlijker voor het leerproces dan druk om te presteren.
Tip: Moedig uw kind altijd op een vriendelijke manier aan en zorg voor afwisseling, zodat uw kind zich niet gaat vervelen.
3. er zijn vingerspelletjes voor de kleuterschool voor elke gelegenheid
Voor crèchekinderen of kinderen die al naar de kleuterschool gaan, zijn er talloze vingerspelletjes, bijvoorbeeld met het thema boerderij, zomer, winter, kerst of herfst met instructies. Korte vingerspelletjes die met hulp van een volwassene worden gespeeld zijn het beste voor een baby of peuter. In de tabel vind je een aantal tips en inspiratie voor vingerspelletjes om na te doen.
Vingerspel | Beschrijving |
---|---|
De duim | “De duim plukt pruimen” is een populair vingerspel om kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met alle vingers. Een voor een wordt een vinger van de hand naar het kind uitgestoken en het volgende rijmpje wordt uitgesproken: Dit is de duim, hij schudt de pruimen, hij raapt ze op, hij draagt ze naar huis en hij eet ze allemaal op. |
Tien kleine friemelaars | “Tien kleine friemelaars” is een grappig vingerspel dat erg leuk is voor groepen. Eerst beweeg je alle tien de vingers heen en weer en wiebel je met je handen. Dan zeg je de volgende zin: “Tien kleine friemelaars friemelen heen en weer. Het is niet moeilijk voor tien kleine friemelaars.” Dan wiebel je weer met je vingers en beweeg je je handen van boven naar beneden. “Tien kleine friemelaars friemelen op en neer. Tien kleine friemelaars doen dit steeds opnieuw.” Je herhaalt dit nog een keer, waarbij je de friemelaars in een cirkel beweegt en zegt: “Tien kleine friemelaars friemelen rond. Tien kleine friemelaars, ze zijn helemaal niet dom.” Nadat je de vingers een paar keer hebt laten friemelen, verberg je je handen achter je rug en zeg je: “Tien kleine friemelaars spelen graag verstoppertje. Tien kleine fidget spinners zijn in één keer weg!” Terwijl je de handen achter de rug houdt, vraag je: “Fidgets waar zijn jullie?” Nu kun je de handen weer naar voren brengen en de vingers weer wild laten friemelen. |
Himpelchen en Pimpelchen | Himpelchen und Pimpelchen is een van de bekendste vingerspelletjes. Het rijmpje gaat als volgt: Himpelchen en Pimpelchen gingen een berg op. Himpelchen was een Heinzelmann en Pimpelchen een dwerg. Ze zaten daar lang boven en wiebelden met hun puntmutsen. Maar na drieëndertig weken kropen ze in de berg. Daar slapen ze in alle rust. Wees stil en luister goed! Je beweegt je vingers door eerst beide duimen omhoog te strekken en ze beetje bij beetje omhoog te bewegen. Dan wiebel je met je duimen en verberg je ze in je vuisten. Tot slot houd je je oren tegen je vuisten en luister je of je er iets uit kunt horen. |
Vingerspel met dieren: Daar heb je een daler | Dit vingerspel is de eerste keer dat kinderen spelenderwijs in aanraking komen met geld of getallen. De vingers spelen hier geen belangrijke rol, maar eerder de hand. Je neemt de hand van het kind in de jouwe en aait met de andere hand zachtjes over de hand van het kind met de woorden: “Hier heb je een daler, ga naar de markt. Koop een koe, een kalfje erbij, het kalfje heeft een staartje, kille kille kille kleine gans!” Bij de laatste regel “kille kille gansje” komt de verrassing voor het kind door hem te kietelen. Kinderen kunnen dit spel ook met hun ouders doen, wat voor grote opwinding en vreugde zorgt als ze papa of mama kunnen kietelen. |
Vingerspel voor carnaval in de kleuterschool | Dit vingerspel is wat ingewikkelder omdat het rijmpje veel langer is en gecombineerd moet worden met de bewegingen van de vingers. In het begin kronkelen de vingers: “Al mijn vingertjes willen vandaag vrolijk zijn!”, dan lopen de vingers “Ze gaan naar een carnavalsfeest, niemand kan wachten.” Dan wiebelen de duimen: “Iedereen haast zich – een, twee, drie – is op het carnavalsfeest: aan de kop, helemaal vooraan, gaat de vrolijke springbok;” De wijsvinger zegt: “Hier prinses Tausendschön – met de prins wil ze gaan.” De middelvinger: “Kijk, de heks Hinkeviel, met de magische bezemsteel;” en de ringvinger: “en achter haar zie je ook een clown met een dikke buik!” En tot slot de pink: “En aan het eind, in de laatste rij, staat ook nog een dwerg.” Met “Trara” en met “Tschinbumm” gaat de fanfare rond. Met “Trara” balt men de vuisten en blaast, met “Tschinbumm” klapt men in de handen. “Met “Tschinbumm” en met “Trara”, Fasching, Fasching, hij is hier!” |
Vingerspelletjes met wol | Dit draadspel is ook een behendigheidsspel, ook wel bekend als het heksenspel. Met behulp van een draad of wol worden met de vingers figuren geknoopt. Het spel wordt in tweetallen gespeeld. Het andere kind moet de figuur met zijn of haar eigen vingers losmaken zonder dat de draad eraf valt. |
4. vingerspelletjes bevorderen de competenties van de kinderen
Er zit een enorm potentieel in vingerspelletjes. Door te spelen verwerven kinderen hun eerste vaardigheden. Ze voelen zich opgemerkt en ontdekken hun eigen identiteit. Ze imiteren wat volwassenen hen laten zien en ontdekken hun zelfredzaamheid door te beseffen dat hun vingers van hen zijn en dat ze er iets mee kunnen doen. Ze komen in contact met hun omgeving en bouwen hun eerste relaties op. Dit versterkt hun zelfvertrouwen.
De vertelde verhalen en rijmpjes stimuleren de taal. Met name het taalbegrip wordt versterkt en de woordenschat wordt steeds groter. Peuters krijgen bovendien gevoel voor de verschillende toonhoogtes van een taal. Door zich te concentreren op hun tegenhanger leren kinderen zich langer op één activiteit te concentreren. Het herhalen van versjes en gebaren helpt het geheugen op te bouwen.
Rijmpjes en gebaren in een vingerspel stimuleren de ontwikkeling van motorische vaardigheden en trainen tegelijkertijd handigheid en oog-handcoördinatie. Het samenspel van taal, motoriek en gebaren vormt de basis voor de ontwikkeling van het cognitieve denken. De vingers symboliseren denkbeeldige wezens, dieren of voorwerpen en stimuleren zo ook de fantasie en verbeelding van de kinderen.
De voordelen van vingerspelen op een rijtje:
- Kinderen verwerven hun eerste vaardigheden
- Ze ontdekken hun zelfredzaamheid
- Opbouwen van relaties en vertrouwen
- Ontwikkeling van taalbegrip
- Uitbreiding van de woordenschat
- Trainen van het concentratievermogen
- Ondersteunt het geheugen
- Ontwikkeling van motorische vaardigheden en behendigheid
- Stimuleert de verbeelding
5. boeken met ideeën voor vingerspelen online kopen
No products found.
No products found.
No products found.