In een kinderkamer kunt u het beste tapijt of kurk leggen. Beide zijn veerkrachtig en vangen een val op. Aangezien kinderen graag soms op de vloer vallen, is dit erg handig.
Als u de kamer van uw kind wilt inrichten en rondkijkt op de meubelmarkt, moet u vooral letten op het gebruikte hout. Massief hout is de beste keuze.
Let bij het kiezen van speelgoed vooral op de aanwijzingen van de fabrikant. Vaak wordt een bepaalde leeftijd voor gebruik aanbevolen. Ook testzegels kunnen een hulp zijn bij het kiezen van speelgoed.
Als u de kamer van uw kind wilt inrichten, speelt niet alleen de smaak van uw kind een grote rol, maar ook de veiligheid. In deze gids lees je tips over veiligheid in de kinderkamer. We leggen uit waar je op moet letten bij de inrichting van het speelparadijs.
[button]Getest speelgoed voor kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. de basis: ramen, vloer, stopcontacten
Kinderkamers betekenen niet automatisch kindvriendelijk. Toch kunt u bij de keuze of de bouw van uw eigen huis vanaf het begin letten op de algemene veiligheid van de toekomstige kinderkamer. Voordat u de kinderkamer inricht, moet u dus de basisveiligheidsnormen voor kinderen en peuters in acht nemen.
Kleine kinderen kunnen gevaren nog niet goed inschatten of begrijpen gewoon niet waarom een onschuldig uitziend stopcontact gevaarlijk kan zijn. Daarom moet je in de kinderkamer altijd kinderbeveiliging voor het stopcontact installeren. Zo komen de kleintjes niet eens op het idee om er potloden, stokken of ander klein speelgoed in te stoppen.
De situatie is vergelijkbaar met elektriciteitskabels. Zelfs als ze geen directe elektriciteitsval zijn, zolang ze niet beschadigd zijn, mag het risico van vallen en struikelen niet worden onderschat. Daarom moeten de kabels voor bedlampjes, radio’s en dergelijke bij voorkeur langs de muur lopen en daar worden bevestigd.
1.2 Raambeveiliging voor kinderen: ramen en vensterbanken goed beveiligen
Kinderen zijn nieuwsgierig, observeren en verwonderen zich graag. Zeker als er buiten de eigen voordeur veel gebeurt en het kind graag klimt, moeten de ramen voldoende beveiligd zijn. Dat begint al bij de vensterbank: vooral brede vensterbanken nodigen kinderen uit om omhoog te klimmen. Voor de veiligheid in de kinderkamer moet u daarom zorgen voor vrij smalle vensterbanken. Om te voorkomen dat uw kind zich aan de scherpe randen van de vensterbank stoot, zijn er ook modellen met afgeronde hoeken. Als alternatief is er extra vulling voor scherpe randen.
Tip: Het raam kan ook extra worden beveiligd. U kunt bijvoorbeeld sloten in de raamgrepen laten integreren.
1.3 Lampen aan het plafond en tapijt op de vloer
De kinderkamer is vooral een plek om te ravotten. Omdat kinderen vaak op de vloer vallen, is het het beste om tapijt of kurk in de kamer te leggen. Beide zijn veerkrachtig en vangen valpartijen op. Verlichting moet ook aan het plafond of aan de muur worden bevestigd om ongelukken te voorkomen. Staande lampen kunnen tijdens een stoeipartij snel omvallen en in het ergste geval breken. In het algemeen mogen lampen in de kinderkamer geen hogere spanning hebben dan 24 volt.
Tip: Tips en trucs over hoe u niet alleen in de kinderkamer, maar in het hele huis voor veiligheid kunt zorgen, leest u in dit artikel.
2. wees voorzichtig met de keuze van het meubilair
Bij het ontwerpen van een kinderkamer moet u niet alleen letten op de schoonheid van het meubilair, maar ook op de veiligheid ervan. Het is heel gemakkelijk om veilig kindermeubilair te herkennen aan een paar kenmerken.
2.1 Goed hout voor goede meubelen
Als u de kinderkamer wilt inrichten en rondkijkt op de meubelmarkt, moet uw aandacht vooral uitgaan naar het gebruikte hout. Massief hout is de beste keuze. Dergelijke houten meubelen zijn bijzonder stabiel en resistent. Toch is het raadzaam om, indien mogelijk, kasten en planken aan de muur te bevestigen om de veiligheid in de kinderkamer te waarborgen.
Tip: Test het kindermeubilair voordat het kind de kamer betrekt.
Bij lades moet u ervoor zorgen dat ze een uittrekbeveiliging hebben, zodat de inhoud niet op de kleine wordt gelost als ze worden uitgetrokken. Bovendien moet u geen meubels zoals stoelen of tafels voor het raam plaatsen. De kinderkamer wordt vaak gebruikt om te klimmen en vormt in dat geval een veiligheidsrisico.
2.2 Zonder schadelijke stoffen: kwaliteitslabels helpen bij de oriëntatie
Vooral bij het online bestellen van kindermeubilair is voorzichtigheid geboden. Niet alle fabrikanten gebruiken schadelijke stoffen in hun meubels. Gekleurde verven van lage kwaliteit kunnen dampen en gassen in de kamer uitstoten.
Om te voorkomen dat u een verkeerde aankoop doet of de gezondheid van uw kind in gevaar brengt, worden hoogwaardige en milieuvriendelijke kindermeubels voorzien van keurmerken. Onder andere het Ral-keurmerk of het GS-keurmerk dienen als leidraad. Het eerste beoordeelt de hoge kwaliteit van de meubelen, het tweede de veiligheid. Als op de verpakking van het product een blauwe engel staat, is het product op een bijzonder milieuvriendelijke manier vervaardigd en dus vrij van schadelijke stoffen.
Een ander keurmerk wordt in deze video gepresenteerd:
2.3 Veiligheid van het kinderbed
Babyfoon
Met de babyfoon blijft u ook ’s nachts in contact met uw kind. Er zijn nu zelfs modellen met videotransmissie.
Baby’s en peuters slapen meestal nog in een kinderbedje. Let er bij de aanschaf op dat de spijlen smal genoeg zijn, zodat het kind zijn hoofd, laat staan lichaamsdelen, er niet doorheen kan steken en bekneld kan raken.
Als het ledikant een verstelbare bodem heeft, moet deze zeer laag worden ingesteld zodra het kind zich aan de spijlen kan optrekken of zelfs al in het bed staat. Natuurlijk moet u er ook voor zorgen dat er geen schroeven uit het bed steken wanneer het klaar en gemonteerd is. Een stabiele lattenbodem is aan te bevelen omdat kinderen het bed graag als springkussen gebruiken.
2.4 Geen stapelbed onder de 6 jaar
Het stapelbed is bijzonder populair bij kinderen. Ze zijn er nu in talloze uitvoeringen met een klimrek, glijbaan of als prinsessenkasteel. Vooral in dit deel van de kinderkamer is veiligheid het allerbelangrijkste. Vooral in het geval van het tweepersoons stapelbed moet je ervoor zorgen dat het kantelveilig is. Bevestig hem voor de zekerheid aan de muur. De ladder moet altijd tot aan de vloer reiken en daar extra worden bevestigd. Vooral voor het bovenste niveau moet er een stabiele uitvalbeveiliging op het bed zijn, zodat het kind ’s nachts niet uit het bed kan vallen.
3. Speelgoed moet regelmatig worden gecontroleerd
Bij het inrichten van een kinderkamer mag het speelgoed niet ontbreken. Let bij het kiezen van speelgoed vooral op de aanwijzingen van de fabrikant. Zij bevelen vaak een bepaalde leeftijd voor gebruik aan. Playmobil en Lego zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor kleine kinderen vanwege de vele kleine onderdelen. Ook testzegels kunnen een hulp zijn bij het kiezen van speelgoed.
Je moet het speelgoed ook regelmatig inspecteren. Afneembare of splinterende onderdelen moeten onmiddellijk uit de kinderkamer worden geweerd. Het is ook belangrijk om de kwaliteit en eventuele schadelijke stoffen te controleren van speelgoed dat cadeau wordt gegeven.
Vooral elektronisch speelgoed moet worden gecontroleerd op gebreken. Anders kunnen zij elektrische schokken bij het kind of brand in de kamer veroorzaken. Bovendien hoort speelgoed niet thuis in plastic zakken! Er bestaat verstikkingsgevaar als kinderen ze over hun hoofd trekken.