Tuinspelletjes voor kinderen: creatieve ideeën voor spelletjes in de tuin

Het valt helemaal niet mee om peuters langere tijd in de tuin bezig te houden. De jongens en meisjes hebben nog een vrij korte aandachtsspanne en zijn gemakkelijk afgeleid. Als ouders samen met peuters in …

Tuinspelletjes voor kinderen: creatieve ideeën voor spelletjes in de tuin

Kinderspiele im Garten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Tuinspelletjes voor kinderen: creatieve ideeën voor spelletjes in de tuin
Wanneer zijn tuinspelen geschikt voor kinderen?

Kinderen brengen graag tijd buiten door om hun bewegingsdrang te bevredigen. Spelletjes in de tuin zijn een geweldige manier om vrije tijd door te brengen buiten de dierentuin en de speeltuinen. Plezier en beweging zijn in elk jaargetijde mogelijk met de juiste spelideeën. Zowel in de winter als in de zomer leren kinderen door beweging in de buitenlucht over hun omgeving en begrijpen ze belangrijke relaties. Het is belangrijk om buitenspelen aan te passen aan het seizoen. Terwijl in de zomer tuinspelen met water erg populair zijn, is in de winter voldoende beweging belangrijk.

Waarom zijn buitenspelen zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

Kinderen zijn altijd actief en in beweging. Vooral kinderen tussen 0 en 10 jaar vinden het moeilijk om lang stil te zitten. Tuinspelen bevorderen het mentale en fysieke evenwicht. Tegelijkertijd trainen ze het evenwicht en ondersteunen ze de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek. Gemeenschappelijke tuinspelen ondersteunen de samenhang in het gezin en maken een holistische ontwikkeling mogelijk. Zo maken kinderen op een onderhoudende manier kennis met overwinningen en nederlagen. Dit versterkt op zijn beurt het zelfvertrouwen en wakkert de motivatie aan.

Welke tuinspelen zijn bijzonder populair bij kinderen?

Er zijn veel ideeën voor spelletjes in de tuin. Het voordeel is: Gezinnen hebben er niet altijd veel materiaal voor nodig. De favorieten zijn nog steeds klassieke kinderspelletjes zoals voetbal, watergevechten of andere spelletjes met een bal zoals “jager en haas”. Om kinderen in hun vrije tijd bezig te houden is het niet altijd nodig om naar het bos, het park of het strand te gaan. Veel kinderen houden van tuinspelletjes waarbij ze tijd kunnen doorbrengen met het gezin en kunnen ravotten. Veel kinderspelletjes voor in de tuin kunnen worden uitgebreid met verschillende aantallen spelers. Wij hebben een aantal tips voor buiten voor gezinnen samengesteld en laten zien welke tuinspellen bijzonder populair zijn bij kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

Het valt helemaal niet mee om peuters langere tijd in de tuin bezig te houden. De jongens en meisjes hebben nog een vrij korte aandachtsspanne en zijn gemakkelijk afgeleid. Als ouders samen met peuters in de tuin spelen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de spelletjes niet te lang duren. Bovendien moeten de spelregels gemakkelijk te begrijpen zijn. Het spel moet eenvoudig zijn en uit slechts enkele stappen bestaan. Voor kinderen van 2 tot 3 jaar is een spelduur van 10 tot 15 minuten ideaal. In het algemeen ligt de nadruk bij het spelen in de tuin altijd op gedeelde ervaringen[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. DIY modderkeuken voor de familiepicknick

Kinder matschen im Garten
Kinderen zijn dol op modderen met water in de tuin.

Vooral peuters spelen graag met water. En de jongelui zijn dol op spetteren. Zodat de kleintjes zich echt kunnen uitleven tijdens het spelen met water, is een kleine modderkeuken ideaal, die heel eenvoudig in elkaar te zetten is.

Praktisch is een klein tafeltje waarop verschillende plastic schaaltjes kunnen worden geplaatst. De kommen mogen niet te klein zijn. Ook bestek en bakjes om water in te scheppen en te decanteren zijn nodig. Stenen en zand completeren de ingrediënten voor de gezinspicknick.

2. geurdozen met verschillende planten en lentebodes

In de tuin groeien allerlei planten en grassen. Vooral voor kleine kinderen is elke bloesem echt iets bijzonders en brengt vreugde. Gezinnen die zelf tuinspelletjes willen maken, kunnen in een handomdraai voorjaarsgeurdoosjes in elkaar zetten.

Kinderen vanaf 2 à 3 jaar kunnen hier heel goed bij helpen. Voor de geurdozen zijn enkele lege blikken nodig waarin verschillende verse planten of plantendelen kunnen worden bewaard. Het volgende is hiervoor bijzonder geschikt:

 • Bloemen
 • Bladeren van gras
 • Kruiden
 • Aarde
 • vers zand

De natuurlijke schatten worden verdeeld over de blikken. Nu kunnen ze worden gesloten en gemengd. Met gesloten ogen is het nu de taak om te raden wat er precies in de blikjes zit. Knutselen en spelen met de geurdoosjes is ook een leuk idee voor het volgende kinderfeestje in de tuin.

Opmerking: Het idee van ruikende blikken kan gemakkelijk worden aangepast aan gevoelsblikken. Ook hier worden planten verzameld die later geraden moeten worden door eraan te voelen. Belangrijk hierbij is dat de blikjes iets groter zijn.

3. Tuinspelletjes voor kleuters en peuters

Tussen 4 en 6 jaar neemt het concentratievermogen van kinderen steeds meer toe, zodat ze uiteindelijk erg enthousiast kunnen zijn over wat uitgebreidere tuinspelletjes.

Jongens en meisjes kunnen zich op deze leeftijd dus heel goed vermaken met een werpspel. Typische werpspellen zijn:

Ringwerpen

Het houten ringwerpspel is bij verschillende fabrikanten verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. De kinderen moeten ringen van touw op een houten kruis gooien.

Het ringwerpen is ook uitstekend geschikt voor leerlingen van de eerste en tweede klas.

Sponswerpen

Het principe is vergelijkbaar met ringwerpen. Gebruikt worden:

 • gekleurde sponzen of gevulde stoffen zakken
 • Schotels of kommen

De schalen worden op een rij gezet. Nu moeten de spelers proberen de schaal met een spons te raken.

Jager en haas

Dit spelidee is ook geschikt voor kinderfeestjes. Eén speler, de jager, gooit een zachte bal naar de konijnen. Deze worden gespeeld door de andere kinderen. Als een kind met de bal wordt geraakt, worden de rollen verwisseld.

4. spelideeën en tuinspelen voor kinderen van de lagere school

Spielideen und Gartenspiele für Grundschulkinder
Vooral voor basisschoolkinderen is de tuin één grote speeltuin.

Ook al staat het dagelijks leven in het teken van school, het is belangrijk dat kinderen voldoende beweging krijgen. De tuin is hier ideaal voor in de middaguren. De spelletjes voor kinderen van de lagere school mogen wat uitgebreider zijn. Maar klassiekers als zaklopen en eierraces zijn nog steeds populair.

Boccia en blikgooien zijn ook favoriet. Hier kunnen getallen worden gebruikt met verschillende moeilijkheidsgraden. Op die manier worden tellen en rekenen bevorderd naast het spelen van spelletjes. Badminton en tafeltennis kunnen ook heel goed gespeeld worden met kinderen van de basisschool.

Onze tip: blikgooien is natuurlijk verkrijgbaar als kant-en-klaar buitenspel. Maar als u wat geld wilt besparen, kunt u dit spel ook zelf maken. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal lege, schone voedselblikken. De kinderen kunnen ze inkleuren met plakfolie. Een softbal dient als projectiel.

Om beweging te stimuleren en de kinderen uit hun schulp te halen, raden we ook een hindernisbaan aan met verschillende hindernissen die de kinderen moeten overwinnen.

5. waterspelletjes voor in de tuin

Er is nauwelijks een element dat kinderen zo prikkelt als water. Vanaf het begin van de zomer kan water worden gebruikt voor veel speelideeën in de tuin.

5.1 Watergevecht met de familie

Wasserschlacht mit der Familie
Een watergevecht is vooral populair bij kinderen.

Het klassieke waterspel met kinderen is het watergevecht, dat iedereen in het gezin in een goed humeur brengt. Wat is hiervoor nodig:

 • Waterpistolen
 • Lege flessen
 • waterbommen
 • kleinere emmers
 • zwemkleding

Voor grotere groepen is het een goed idee om teams te vormen die het tegen elkaar opnemen.

5.2 Storm in een beker traint behendigheid

Zelfs de jongste kinderen worden uitgedaagd met Storm in een beker. Hierbij worden twee bekers tot de rand met water gevuld en wordt een parcours uitgezet. Vervolgens moeten de spelers de bekers over het parcours dragen. Hoewel ze zo snel mogelijk moeten lopen, mogen ze niet te veel water morsen. De winnaar is de speler wiens beker het meeste water bevat.

5.3 Visspelletjes beloven het beste vermaak

Allerlei soorten visspelletjes kunnen ook zonder veel moeite in de tuin worden opgezet. Een klein pierenbadje of een bijzonder grote kom is hiervoor ideaal. In het water worden nu drie of meer tafeltennisballetjes gelegd. De speler knielt voor het bassin en krijgt een lepel waarmee hij het balletje uit het water moet vissen.

Gerelateerde berichten