Naast beweging, coördinatie, motoriek en conditie bevorderen teamsporten ook belangrijke sociale aspecten zoals samenspel.
Vaak weten kinderen het beter dan hun ouders en hebben ze al ideeën voor een sport. Informeer naar mogelijkheden in de buurt en vraag naar proeflessen.
Hoewel teamsporten voor veel kinderen heel leuk zijn, vinden niet alle kinderen ze leuk. Sommigen voelen zich prettiger bij individuele sporten.
Bewegen en sport zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Teamsporten zijn bijzonder populair bij veel kinderen. Balsporten zoals voetbal, basketbal of volleybal zijn bijzonder populair, maar teams doen ook mee aan andere sporten zoals dansen, polsstokhoogspringen of roeien.
[Button]Hier vindt u sportkleding voor uw kind[/button].
Inhoudsopgave
1. wat kinderen leren van voetbal en co.
Naast beweging, coördinatie, motoriek en conditie zijn er nog veel meer dingen die kinderen kunnen leren van sport, vooral in teamverband. Bij teamsporten gaat het niet alleen om atletische prestaties, vooral het sociale aspect van sport is hierbij belangrijk.
Want in een goede sportclub leren kinderen samen te werken, elkaar te vertrouwen en te vertrouwen op teamleden. Ze leren ook verantwoordelijkheid te nemen, want het succes van een team hangt af van het feit of iedereen zich aan afspraken en regels houdt. Door sport krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, oefenen ze fair play en leren ze zwakkere teamleden te integreren. Bovendien wordt de ambitie van kinderen gewekt, krijgen ze bevestiging, hebben ze een klein gevoel van prestatie en leren ze dat trainen en oefenen loont.
Sportieve rolmodellen spelen ook een rol, zij het uit het eigen team of in de eigen club. Prominente sporters zoals leden van het nationale voetbalteam kunnen ook rolmodellen zijn en kinderen motiveren.
Hoe vindt uw kind het juiste team?
Vaak hebben kinderen zelf al ideeën en een idee welke sport ze willen proberen. Dit kan zijn omdat vrienden al in een club zitten of omdat ze op school of de kleuterschool al eens een dergelijke sport hebben uitgeprobeerd.
In de sportclub en op veel scholen kunnen ouders te weten komen wat er plaatselijk wordt aangeboden. Veel clubs hebben regelmatig open dagen waar ouders en kinderen de aangeboden sporten kunnen uitproberen. Meestal is deelname aan 1 tot 3 proeflessen gratis. Zo krijgt het kind een eerste indruk van de sport, de training, het team en de coach. Dit is ook een goede gelegenheid voor ouders om de trainingen te observeren en zo de club en de coach te leren kennen.
Als uw kind verder wil trainen, moet het meestal lid worden van de sportclub of zich inschrijven voor de cursus op school. Als deze proeflessen u en uw kind niet hebben overtuigd, zijn er meestal andere sportaanbiedingen en kan het de moeite waard zijn om iets anders te proberen.
Bij het kiezen van een sport moeten ouders rekening houden met de interesses en wensen van hun kind. Hoewel teamsporten voor veel kinderen heel leuk zijn, vinden niet alle kinderen ze leuk. Sommigen voelen zich meer op hun gemak bij individuele sporten, waarbij individuele prestaties meer tellen, maar waarbij meestal samen met andere kinderen wordt getraind.
Soms zijn ouders bang voor afspraken in het weekend, zoals toernooien of trainingskampen, waar ze hun kinderen naartoe moeten rijden. Maar er is veel voor te zeggen om kinderen aan sportactiviteiten te laten deelnemen en hen daarbij te steunen.
3. linktips
Veel steden, bijvoorbeeld Berlijn, geven informatie over de kindersporten die hun clubs aanbieden.
Met het project “Mädchen mittendrin – mehr Chancen für Mädchen durch Fußball” (Meisjes in het midden – meer kansen voor meisjes door voetbal) wil de deelstaat Noordrijn-Westfalen de integratie van meisjes met en zonder migratieachtergrond in sportclubs bevorderen.
De Duitse Olympische Sportfederatie geeft op haar website onder meer informatie over sport voor gezinnen.
4. sportkleding voor uw kind
No products found.