Sporten voor kinderen: Een overzicht van de populairste sporten met vereisten en kosten

De lijst van mogelijke sporten voor kinderen is lang. Naast klassieke sporten als voetbal, volleybal of zwemmen zijn er nog vele andere sporten mogelijk. In onze tekst willen we verschillende sporten voor kinderen kort introduceren. …

Sporten voor kinderen: Een overzicht van de populairste sporten met vereisten en kosten

Kind mit Bällen in der Hand
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Sporten voor kinderen: Een overzicht van de populairste sporten met vereisten en kosten
Wat zijn de voordelen van een fysiek actieve opvoeding?

Hoe vroeger u lichaamsbeweging bij uw kinderen aanmoedigt, hoe groter de kans dat gezondheidsrisico’s, zoals obesitas en stress, kunnen worden beperkt.

Hoe duur is sport voor kinderen?

Het lidmaatschap van een club is in de kindertijd meestal nog heel betaalbaar. De kosten stijgen slechts licht in de adolescentie.

Welke sport is geschikt voor mijn kind?

Aangezien er veel verschillende soorten sporten voor kinderen zijn, zullen bijna alle kinderen een sportieve hobby vinden die bij hen past. Het kan echter zijn dat uw kinderen eerst een of andere sport moeten uitproberen voordat ze de sport van hun keuze vinden.

De lijst van mogelijke sporten voor kinderen is lang. Naast klassieke sporten als voetbal, volleybal of zwemmen zijn er nog vele andere sporten mogelijk. In onze tekst willen we verschillende sporten voor kinderen kort introduceren. U leert over welke vaardigheden kinderen moeten beschikken, in hoeverre de betreffende sport van invloed kan zijn op hun ontwikkeling en welke kosten u moet verwachten.

[button]Kindersporttassen bieden ruimte voor sportkleding en uitrusting[/button]

1. de meeste sporten voor kinderen zijn goedkoop

verschiedene Sportarten für Kinder
Veel sporten voor kinderen kunnen met een klein budget.

Veel sportclubs, waar een hele reeks verschillende sporten voor kinderen mogelijk is, worden door de overheid gefinancierd.
Daarom variëren de kosten van het lidmaatschap tussen de 5 en 10 euro per maand. In de regel wordt de contributie halfjaarlijks of jaarlijks in rekening gebracht, wat betekent dat je 30 tot 60 euro per half jaar of 60 tot 120 euro per jaar betaalt.

Sommige clubs vragen ook een eenmalige toegangsprijs, maar die bedraagt zelden meer dan 50 euro.
In de meeste gevallen stijgt de contributie licht wanneer je de puberteit bereikt.

Daarnaast moet u inschrijfgeld en reiskosten berekenen als uw kinderen aan wedstrijden willen deelnemen. Deze kosten zijn echter meestal goed beheersbaar.

Bij veel lokale sportclubs krijgen kinderen de kans om veel verschillende sporten uit te proberen en zijn ze niet meteen gebonden aan één sport.
Maak gebruik van deze mogelijkheid of ga naar een proeftraining om uit te vinden welke sport het beste bij uw kind past.

Tip: Wie een uitkering van het arbeidsbureau ontvangt, heeft recht op terugbetaling van de kosten van een sportclub voor zijn kinderen.

2. beweging is een must voor kinderen

Kind hängt an einer Seilbahn
Lichaamsbeweging is belangrijk, hoe het er ook concreet uitziet.

Elk kind moet bewegen om verschillende vaardigheden te ontdekken. Helaas speelt beweging in het dagelijks leven van veel ouders slechts een ondergeschikte rol, zodat kinderen op de kleuterschool of op school vaak tekorten vertonen op zowel fijn- als grofmotorisch gebied.

In de sport krijgen meisjes en jongens de kans om zichzelf uit te dagen en de grenzen van hun kunnen op te zoeken. Sport is onmisbaar voor een voldoende ontwikkeling van het lichaam, een goede ontwikkeling van spieren en pezen en het behoud van mobiliteit.

De manier waarop kinderen hun lichaam uitdagen is van secundair belang. Veel belangrijker dan de keuze van geschikte sporten voor kinderen is het feit dat kinderen sport als vanzelfsprekend leren beschouwen.

Tip: Een gezonde voeding is direct gekoppeld aan een sportieve levensstijl. Gebruik dit als een kans voor het hele gezin om fit te blijven of te worden. Zo voorkomt u dat kinderen al op jonge leeftijd aan afvallen moeten denken.

Een korte verklaring over het thema bewegen voor kinderen zie je in deze YouTube-video:

3. sport voor kinderen – er zijn veel mogelijkheden

De populairste sporten voor kinderen:

Statistieken van de afgelopen jaren over de ledenaantallen van kinderen, jongeren en volwassenen per afzonderlijke sport zijn te vinden op de website van de Duitse Olympische Sportbond.

Ook al zouden klassieke genderstereotypen in deze tijd geen bestaansrecht meer mogen hebben, toch kom je bij vechtsporten of voetbal nog steeds maar weinig meisjes tegen. Ook jongens die ballet willen dansen hebben het niet gemakkelijk.

Ongeacht het geslacht van uw kind moet u elk kind de kans geven om de sport te beoefenen die uw kind boeit. Alleen zo leren kinderen met vertrouwen te presteren en de sportieve uitdaging aan te gaan.

In de volgende paragrafen willen we u daarom wat uitgebreider laten kennismaken met verschillende populaire sporten voor kinderen.

3.1 Voetbal – de belangrijkste van alle sporten voor jongens

Kind mit einem Fußball in der Hand
Ballen oefenen een grote fascinatie uit op veel jonge kinderen.

Voetbal heeft een extreem hoge status in de Duitse sportwereld. Een groot deel van alle jongens droomt ervan voetbalster te worden. Bovendien zijn er zelfs in het kleinste dorp meestal meerdere voetbalclubs in de buurt.

Bij voetbal ligt de nadruk op tactische vaardigheden, behendigheid en uithoudingsvermogen. Kinderen trainen op een relatief veelzijdige manier, zodat ouders niet bang hoeven te zijn hun kind te veel te belasten.

Naast de kosten van het clublidmaatschap hebben kinderen meestal een shirt, een sportbroekje, een paar voetbalschoenen, scheenbeschermers en een bal nodig.

Lidmaatschap van de plaatselijke voetbalclub is meestal mogelijk vanaf de leeftijd van drie of vier jaar.

Let op: Er bestaat een risico op blessures, vooral aan de knieën en enkels, door het soms harde lichaamscontact.

3.2 Gymnastiek – ideaal voor een goed lichaamsgevoel

Kind macht einen Purzelbaum
Tijdens het turnen leren kinderen verschillende bewegingspatronen.

Turnen is het meest geschikt voor jonge kinderen. Als kennismakingssport daagt turnen kinderen op verschillende manieren uit door middel van verschillende turnoefeningen. Zo leren ze veilig te bewegen en beheersen ze verschillende turnoefeningen.

Terwijl veel kleinere kinderen nog moeite hebben met de salto, kunnen oudere kinderen de rekstok of de ringen al uitproberen.

Behalve gymschoenen en gewone sportkleding hebben de kinderen geen andere uitrusting nodig. De kosten zijn over het algemeen laag.

Als turnen echter als wedstrijdsport wordt beoefend, is het risico van overbelasting groot. Door de relatief sterke focus op krachttraining bereiken veel kinderen niet hun werkelijke grootte.

3.3 Vechtsporten omvatten veel verschillende sporten voor kinderen

Kinder beim Karate-Training
Vechtsporten leren kinderen de controle over hun lichaam te nemen.

Het terrein van de vechtsporten is breed. Kinderen kunnen zich uitleven in judo, karate of aikido, maar ook leren boksen of meer acrobatische vechtsporten zoals kung fu of taekwondo uitproberen.

In tegenstelling tot sommige andere sporten voor kinderen is de start wat later. Meestal beginnen kinderen tussen hun zesde en achtste jaar met trainen.

De krijgskunst is echter minder gericht op direct contact met elkaar, maar vormt eerder een effectieve training voor het hele lichaam. Vooral angstige kinderen kunnen meer zelfvertrouwen ontwikkelen door een vechtsport te leren.

De kosten voor het lidmaatschap van een club zijn echter hoger dan voor veel vrij eenvoudige sporten. De kosten voor de aanschaf van extra materiaal zijn echter beperkt. Ouders hoeven zich geen zorgen te maken over het gevaar.

Meer informatie over vechtsporten voor kinderen vindt u hier.

3.4 Tennis vereist veel vaardigheid

Kind beim Tennistraining
Tennis is een van de meer technische sporten voor kinderen.

De sport, die vroeger voorbehouden was aan de meer welvarende klassen, heeft zich ontwikkeld tot een sport die in een relatief brede sociale laag is ingeburgerd. Qua kosten is er echter een groot verschil tussen de klassieke clubtraining en de professionele training met het oog op wedstrijden.

Terwijl de kosten voor het reguliere clublidmaatschap redelijk beheersbaar zijn, drukt specifieke wedstrijdgerichte training zwaar op het gezinsbudget.

Over het algemeen vereist tennis een hoge mate van vaardigheid. Vooral de coördinatie is voor kinderen in het begin een grote uitdaging, zodat de sport meestal pas geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar.

Blessures treffen vaak de kniegewrichten en de pols, waarmee het racket wordt vastgehouden.

3.5 Ballet en dans bevorderen de concentratie

Mädchen beim Ballett-Unterricht
Ballet vereist een hoge mate van concentratie.

De sporten, die dicht bij gymnastiek liggen, vereisen slechts een mini-uitrusting, zodat er bijna geen kosten aan verbonden zijn.

De training zelf wordt deels in clubs georganiseerd, maar ook deels privé, zodat de kosten wat hoger liggen dan bij voetbal of volleybal.

Naast een goed lichaamsgevoel hebben kinderen vooral gevoel voor maat en ritme nodig. En om delicate bewegingen te kunnen uitvoeren en het eigen lichaam tot in de vingertoppen onder controle te hebben, is veel werk nodig.

Vooral bij wedstrijdballet krijgen de voeten het zwaar te verduren.

3.6 Zwemmen belast het hele lichaam

Kind taucht
Sommige kinderen houden van het water.

Elk kind moet eerst leren zwemmen. Of dit in een zwemclub gebeurt of tijdens een vakantie in het zwembad of in het meer is aan u als ouders om te beslissen.

Als de eerste stappen zijn gezet en de zwempogingen lukken, rijst de vraag of deze hobby niet geschikt is als sport.

Zwemtraining bevordert in de eerste plaats het uithoudingsvermogen en de kracht. Daarnaast moeten aanvankelijk verschillende zwemtechnieken worden aangeleerd om zo efficiënt mogelijk door het water te glijden.

De kosten van de uitrusting zijn beperkt tot een zwembril en een zwembroek of bikini. Ook het lidmaatschap van de club is betaalbaar.

3.7 Atletiek omvat veel verschillende sporten voor kinderen

Kinder laufen gegeneinander
Atletiek omvat vele subdisciplines.

Als uw kinderen zich thuis voelen op het gebied van atletiek, hebben ze relatief veel verschillende mogelijkheden om zich op lange termijn in een bepaalde richting te oriënteren. Allereerst richten veel clubs zich echter op veelzijdigheid om pas later talent op bepaalde gebieden te kunnen ontwikkelen.

Lopen, werpen en springen zijn de drie basisdisciplines voor de komende wedstrijden. Er zijn echter grote verschillen qua training en specifieke ondersteuning.

Kinderen die bijvoorbeeld de 50m of 100m in een fabelachtige tijd lopen, kunnen nog lang geen 800m afleggen. Misschien ligt het talent echter meer bij het discuswerpen of polsstokhoogspringen.

Een goede coach let er altijd op in welk spectrum van atletiek de fysieke capaciteiten van uw kind beter tot hun recht komen.

3.8 Klimmen en boulderen – een Olympische sport vanaf 2020

Kind bouldert
Kinderen kunnen op de klimwand hun grenzen testen.

De laatste jaren komen er steeds meer klim- en bouldercentra in Duitsland. Zo wordt de sport, die vroeger voorbehouden was aan de Alpengebieden, toegankelijk voor de massa.

De meeste kinderen klimmen als vanzelfsprekend. In tegenstelling tot volwassenen vinden zij het veel gemakkelijker om technieken toe te passen, omdat dit overeenkomt met hun natuurlijke instinct.

Klimmen is gericht op kracht, conditie en coördinatie. De kosten voor clublidmaatschap en het benodigde materiaal zijn betaalbaar, maar niet goedkoop.

3.9 Paardrijden – exotisch en duur

ein kleines Mädchen strigelt ihr Pferd
Paardrijden is zeer arbeidsintensief.

Hoewel veel meisjes ervan dromen een paard te bezitten, blijft deze wens voor de meesten waarschijnlijk onbetaalbaar. Alleen al de huisvesting van een paard kost een paar 100 euro per maand, dus weinig ouders zullen deze hobby steunen.

In het algemeen vergt paardrijden veel geduld en tijd. Als paardrijden als wedstrijdsport wordt beoefend, hebben kinderen vooral een zeer goede lichaamsspanning en gevoel voor hun paard nodig.

4. de kosten van verschillende sporten voor kinderen op een rij

Om het voor u wat gemakkelijker te maken om de afzonderlijke tarieven te vinden en u meteen een globale oriëntatie te geven, vindt u de kosten van de afzonderlijke sporten voor kinderen gesorteerd in de volgende tabel.
Ter vereenvoudiging hebben we ze onderverdeeld in lage, gemiddelde en hoge kosten.

Sport Kosten lidmaatschap Kosten voor uitrusting Kosten voor wedstrijden
Voetbal laag gemiddeld laag
Gymnastiek laag laag laag
Vechtsporten gemiddeld gemiddeld laag
Tennis gemiddeld tot hoog gemiddeld tot hoog gemiddeld tot hoog
Ballet en dans gemiddeld laag laag
Zwemmen laag laag gemiddeld
Atletiek laag laag laag
Klimmen en boulderen gemiddeld gemiddeld gemiddeld
Paardrijden hoog hoog gemiddeld

5. sporttassen voor kinderen bieden ruimte voor sportkleding en -uitrusting

No products found.

Gerelateerde berichten