Sporten met kinderen: Ideeën voor gezamenlijke oefeningen met uw protegé

Kinderen proberen graag nieuwe dingen uit. Daarom is er meestal niet veel motivatie nodig om kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor sport. Maar wat zijn de mogelijkheden om met kinderen te sporten? Welke …

Sporten met kinderen: Ideeën voor gezamenlijke oefeningen met uw protegé

Vater und Kind machen sich bereit für ein Wettrennen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Sporten met kinderen: Ideeën voor gezamenlijke oefeningen met uw protegé
Wat zijn de voordelen van sporten met kinderen?

Naast de motorische vaardigheden en de algemene fitheid die worden bevorderd, verbetert sport met kinderen de ouder-kindrelatie.

Waar moet ik op letten als ik met kinderen sport?

Bij het sporten met kinderen moet de nadruk liggen op plezier maken. Te veel ambitie is schadelijk voor de ontwikkeling.

Welke sporten kunnen met kinderen worden uitgeprobeerd?

Naast verschillende balsporten is samen zwemmen of fietsen ook een goed idee. Meer sportideeën voor kleuter- en schoolkinderen lees je hier.

Kinderen proberen graag nieuwe dingen uit. Daarom is er meestal niet veel motivatie nodig om kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor sport. Maar wat zijn de mogelijkheden om met kinderen te sporten? Welke sporten zijn bijzonder geschikt en wat zijn de voordelen? In ons artikel laten we u graag kennismaken met sporten met kinderen en laten we u zien welke ideeën u kunt gebruiken om bewegen te bevorderen.

[button]De populairste sporttoestellen voor kinderen[/button]

1. gebruik maken van de natuurlijke drang om te bewegen

Mutter und Tochter machen Yoga
Samen sporten schept een bijzondere band tussen ouders en kinderen.

Als een baby ter wereld komt, is alles eerst nieuw en onbekend. Het is dus een kwestie van de omgeving leren kennen en langzaam ontdekken. Na de eerste kruippogingen, het langzaam opstaan en de eerste, veilige stapjes op eigen benen zetten, kunnen kinderen hun eerste sportervaringen opdoen.

Bij babyzwemmen of in kruipgroepen staat de relatie tussen ouder en kind centraal. Beweging is meer een prettige bijkomstigheid.

Zodra een peuter echter veilig kan lopen, is er niets op tegen om een beetje te sporten met kinderen. Aanvankelijk kan dat natuurlijk nog in zeer beperkte mate. Zorg er daarom voor dat u leeftijdsgericht te werk gaat en niet te vroeg te veel van uw kind verwacht. Sporten moet leuk zijn voor u en uw kind.

Dus als u met een twee- of driejarige peuter buiten op het gras voetbalt, zijn een paar minuten meestal voldoende om kinderen hun grenzen te laten bereiken.

Tip: Laat uw kind zo vroeg mogelijk veel verschillende oefeningen zien om zijn eigen mogelijkheden uit te dagen. Houd echter altijd rekening met de ontwikkelingsfase om uw kind niet te overbelasten, maar actief te ondersteunen.

2 Sporten met kinderen verbindt

Meer tijd voor kinderen:

Volgens een studie van de Universiteit van Californië brengen ouders tegenwoordig aanzienlijk meer tijd door met hun kinderen dan 50 jaar geleden, ook al gaan steeds meer moeders werken.

Voor ouders en kinderen is het bijzonder belangrijk om niet alleen veel tijd samen door te brengen, maar deze tijdook effectief in te delen. Wetenschappers schatten de kwaliteit van de tijd veel hoger in dan de kwantiteit. Als je bij je kind bent, maar voortdurend op je smartphone kijkt, haal je niet het maximale uit jullie tijd samen. Sporten met kinderen daarentegen geeft je de kans om je volledig op je kind te concentreren en het je volle aandacht te geven.

Door te sporten met kinderen bevordert u niet alleen uw gezondheid en die van uw kind, maar zorgt u ook voor meer harmonie en samenhang binnen het gezin.

Omdat gezondheid, sport en voeding nu eenmaal bij elkaar horen, moet u proberen uw kinderen ook bij de voedselbereiding te betrekken. Zo ontwikkelen ze al vroeg inzicht in gezonde voeding en een actieve levensstijl. Op een speelse manier leren kinderen verschillende voedingsmiddelen kennen en merken ze in hoeverre deze verenigbaar zijn met sport.

Tip: Probeer voor afwisseling te zorgen en laat uw kind veel verschillende oefeningen en sporten zien.

3. sporten die je met kinderen kunt doen

Mädchen beim Bouldern
Stel jezelf samen uitdagingen.

Om de groei te bevorderen, spieren op te bouwen en het hart te versterken, is er geen betere manier dan te sporten.
Toch is er niet één bepaalde sport die alles combineert. Het is veel belangrijker dat kinderen plezier hebben tijdens het ravotten en plezier in bewegen ontwikkelen.

Toch kunt u uw kind op elke leeftijd begeleiden en ondersteunen. Gebruik de gezamenlijke mogelijkheden om zelf nieuwe dingen uit te proberen en misschien wat sportiever te worden.

3.1 Sport voor kleuters

Kinder mit Bällen in der Hand
Balsporten hebben voor veel kinderen een grote fascinatie.

Op vier- of vijfjarige leeftijd is de aandachtsspanne bij kinderen meestal zo groot dat kinderen verschillende sporten kunnen leren.

Samen fietsen is bijvoorbeeld geschikt voor het begin. Als je je kind eenmaal hebt leren fietsen, staat niets een, aanvankelijk kort, zondags uitje in de weg.

Balsporten zoals voetbal, basketbal of tennis zijn bijzonder geschikt voor heel jonge kinderen. Bij tafeltennis of volleybal leveren de tafel of het net in het begin nog problemen op, zodat u twee of drie jaar moet wachten voordat u deze sporten als idee overweegt.

Gymnastiek is erg populair bij kleuters. Hier leren kinderen:

  • basis motorische vaardigheden,
  • strekken om leniger te worden,
  • en verbeteren hun algemene conditie.

Let op: Probeer de oefeningen eenvoudig te houden. Korte uitleg en snelle spelletjes (niet langer dan 10 tot 15 minuten) zijn beter voor het begin, omdat zowel concentratie als uithoudingsvermogen zich nog moeten ontwikkelen.

3.2 Sport op school

Zodra kinderen naar school gaan, zijn er nauwelijks beperkingen met betrekking tot verschillende soorten sport. Alleen met krachttraining moet niet te vroeg worden begonnen. Vanaf 12 jaar kan ook gerichte haltertraining op het programma staan.

Vater und Sohn spielen Baseball
Stimuleer je kinderen al vroeg.

Dit betekent niet dat kinderen hun lichaam niet op jonge leeftijd kunnen trainen. De training moet echter niet expliciet gericht zijn op het opbouwen van spieren, maar eerder op de gebieden van

   • uithoudingsvermogen
   • algemene conditie
   • mobiliteit
   • coördinatie

omvatten

Dus ga samen joggen, voetballen, kajakken of klimmen.

Ga mee met de voorkeuren van je kind. Probeer echter altijd een open geest te houden, maar motiveer hem tegelijkertijd om niet elke twee weken een nieuwe sport te proberen.
Veelzijdigheid is prachtig, maar mag er niet toe leiden dat de ontwikkeling stilvalt, want je kind is altijd op zoek naar iets beters.

4. Samen fit worden – een goed idee op elke leeftijd

Door met kinderen te sporten, bevorder je niet alleen de lichamelijke conditie. Het is ook bewezen dat sport het evenwicht en de intelligentie verbetert.

eine Familie beim Jogging
Word fit als gezin.

Gebruik dus je ideeën om samen actief te worden. Ga de natuur in, verken nieuwe paden en ontdek de verscheidenheid aan sporten.

Durf iets te doen, ook al heb je tot nu toe weinig of niet gesport. U zult verrast zijn hoeveel plezier u aan een of andere sport zult beleven.

Het is heel belangrijk om de zaak met een open geest te benaderen en ook exotische sporten een echte kans te geven.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de volgende ideeën?

   • Zwemmen (in het openluchtzwembad of in het zwemmeer in de zomer).
   • Inline skaten of schaatsen (misschien ontdekt u uw passie voor ijshockey)
   • Boulderen (kan zonder ervaring en zonder veiligheidsuitrusting)
   • Atletiek (organiseer bijvoorbeeld kleine wedstrijden met verspringen, korte sprints of doelwerpen)

Als u uw hele lichaam fit wilt houden, is functionele training de beste keuze. Hoe een minitraining voor twee personen eruit kan zien, zie je in de volgende YouTube-video:

Tip: Houd een open geest en wees niet zuinig met lof. Als het niet zo goed gaat, zet dan door. Stel jezelf concrete doelen om jezelf en je kinderen te motiveren.

5 De populairste sportartikelen voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten