Spelletjes voor kinderfeestjes: ideeën en tips voor een geslaagd verjaardagsfeestje

[button]Koop decoraties voor het kinderfeestje[/button] Als de volgende kinderverjaardag er binnenkort aankomt, rijst al snel de vraag welke spelletjes het meest geschikt zijn voor het verjaardagsfeestje.De kinderspelen zijn immers bepalend voor het succes van de …

Spelletjes voor kinderfeestjes: ideeën en tips voor een geslaagd verjaardagsfeestje

Kindergeburtstag Spiele
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Spelletjes voor kinderfeestjes: ideeën en tips voor een geslaagd verjaardagsfeestje
Hoe lang moet een kinderfeestje duren?

De duur van het feestje hangt vooral af van de leeftijd van de kinderen. Spelletjes zijn essentieel om de dag structuur te geven ondanks de opwinding.

Welke spelletjes zijn geschikt voor welke tijd van het jaar?

In de zomer zijn buitenspelen een goed idee. Denk echter altijd aan alternatieven voor het geval het weer roet in het eten gooit.

Welke spellen zijn geschikt voor jongens en/of meisjes?

Sommige kinderverjaardagsspelletjes zijn uitstekend geschikt voor jongens of meisjes. Veel ideeën zijn echter ook interessant voor gemengde groepen.

[button]Koop decoraties voor het kinderfeestje[/button]

Als de volgende kinderverjaardag er binnenkort aankomt, rijst al snel de vraag welke spelletjes het meest geschikt zijn voor het verjaardagsfeestje.
De kinderspelen zijn immers bepalend voor het succes van de dag.

In ons artikel presenteren we verschillende spelletjes voor kinderverjaardagsfeestjes, waarvan sommige geschikt zijn voor buiten en andere voor binnen, en die passen bij de betreffende leeftijdsgroep. Bovendien krijgt u tips om de dag leuk en spannend te maken voor zowel de ouders als het jarige kind.

1. spelletjes op het kinderfeestje bieden structuur

Dosenwerfen
Veel klassieke spelletjes zijn erg populair bij kinderen.

Al te snel eindigt een verjaardagsfeestje nogal chaotisch. Vooral bij jongere kinderen wordt het moeilijk om ze onder controle te houden.
Met verschillende gezelschapsspelletjes voor jong en oud en een vooraf geplande volgorde slaagt u er snel in om wat rust in de dag te brengen.

Geef een feestje bij u thuis, begin tijdig met de planning en stel de tijdspannen voor de afzonderlijke spelletjes op het kinderfeestje niet te lang.

In geval van twijfel is het verstandiger het ene of het andere spel over te slaan, maar in het algemeen de mogelijkheid te hebben het eventueel te spelen.

Hoewel rustperiodes over het algemeen een goed idee zijn, zijn ze niet geschikt voor een verjaardagsfeestje. Zorg, indien mogelijk, voor doorlopende activiteiten. Ook al klinkt dit stressvol, het zal uw zenuwen sparen.

Tip: Uitnodigingskaarten die van tevoren worden uitgedeeld helpen u om de grootte van de groep in te schatten en dienovereenkomstig te plannen.

2. spelletjes voor kleuters en peuters

Het gebruik van videospelletjes neemt toe:

Uit een recente studie blijkt dat de tijd voor de pc of console voor sommige kinderen en jongeren een echt probleem aan het worden is. Het is dus des te leuker als de spelletjes op het verjaardagsfeestje van een kind nu eens geen digitale verbinding hebben.

De eerste verjaardagsfeestjes beginnen meestal als kinderen 4 jaar worden. Op deze leeftijd zijn de groepen meestal wel te overzien en is het geen probleem om het thuis te vieren.

De ballondans is een geweldige manier om de groep in beweging te krijgen. Alles wat je nodig hebt zijn wat gevulde ballonnen en muziek en je bent klaar om te gaan.

Alle kinderen komen samen in groepjes van twee. Nu krijgt elk tweetal een ballon, die ze tussen hen in moeten houden zonder elkaar of de ballon met hun handen aan te raken. Nu begint de muziek en moeten ze dansen. Wie niet beweegt of wiens ballon naar beneden valt, ligt eruit.

Het spel is iets moeilijker en daarom ook geschikt voor kinderen van 6 of 7 jaar als de ballon alleen met bepaalde lichaamsdelen mag worden aangeraakt.

Voor de stopdans heb je helemaal geen accessoires nodig. Als de muziek eindigt, moet je stilstaan. Als de muziek begint, beginnen de bewegingen.

Kinder rennen über eine Wiese
Pas de spelletjes voor kinderfeestjes altijd aan aan hun leeftijd.

Bij competitief blazen op de grond gaat het om precisie en snelheid. Elk kind krijgt een rietje waarmee het van het begin tot het einde watten moet blazen.
Het indoorspel wordt veel uitdagender als je een klein parcours opzet om doorheen te blazen. Het beste kun je hier een pingpongbal gebruiken in plaats van de wattenbol.

Het spel “Verander van plaats” is ideaal voor buiten. Leg wat hoelahoepen of met touwen wat cirkels in de tuin. Je hebt één cirkel minder nodig dan de kinderen die deelnemen aan de spelletjes op het kinderfeestje.
Elk kind behalve het jarige kind staat in een kring. Op het commando “Verander van plaats” moeten alle kinderen proberen een nieuwe cirkel te vinden.
Het kind dat overblijft zegt het volgende commando. Je kunt het spel natuurlijk ook met eliminatie spelen of naar binnen verplaatsen en met stoelen als stoelendans spelen.

Nog meer spelletjes voor het kinderfeestje zie je in deze YouTube-video:

Kinderen van 4 of 5 jaar hebben nog geen bijzonder lange aandachtsspanne, dus de afzonderlijke spelletjes moeten snel worden uitgelegd.

3. spelletjes voor kinderfeestjes vanaf 6 jaar

3.1 Chocolade uitpakken

Als alle kinderen al op school zijn, zijn kinderspelletjes zoals pottenkijken meestal minder populair. Als er echter nog een paar snoepjes te winnen zijn, is het spel “chocolade uitpakken” een goed idee.
Voor het spel heb je nodig:

Tafel Schokolade
Wie de chocoladereep weet uit te pakken, wint het spel.
 • een reep chocolade
 • wat verpakkingsmateriaal
 • handschoenen
 • bestek of ander gereedschap
 • een blokje

Wikkel de chocoladereep eerst zorgvuldig in verschillende lagen zodat het uitpakken niet te gemakkelijk gaat.
Elk kind gooit nu om de beurt met de dobbelsteen. Zodra er een 6 wordt gegooid, mag het kind snel de handschoenen aantrekken en het bestek pakken om te proberen de chocoladereep uit te pakken.
Gedurende deze tijd blijven de andere kinderen dobbelen. Als er weer een 6 wordt gegooid, worden de handschoenen snel verwisseld en mag het volgende kind proberen de reep te bevrijden.

Wie de chocoladereep volledig heeft uitgepakt, wint het spel en mag hem nu verdelen. Sommige 6-jarigen zijn verrassend gul.

3.2 Zaklopen en driebenige race

Gruppe Kinder beim Sackhüpfen
Wie finisht er als eerste?

Breng de groep in beweging met de kinderspelletjes zaklopen of driebenenrace. Bij zaklopen krijgt elk kind een zak waarmee het zo snel mogelijk langs een vast parcours moet huppelen.
Met een paar hindernissen wordt het wat moeilijker om de finish te bereiken.

Bij de driebenige race daarentegen heb je enkele touwen nodig. Vorm nu tweetallen. Elk paar krijgt een touw en moet zich met elk een been aan elkaar binden, zodat het lijkt alsof het paar drie benen heeft.
Nu nemen de teams het tegen elkaar op in een parcours. Je kunt ook een prachtig spelletje tikkertje spelen.

4. een themafeest voor kinderen

Op een bepaalde leeftijd staan speciale wensen altijd centraal. Dit geldt echter niet alleen voor de cadeautjes, maar vaak ook voor de spelletjes op het kinderverjaardagsfeestje. Om deze wensen in vervulling te laten gaan, kun je bijvoorbeeld een themafeestje vieren, waarbij de spelletjes hierop worden aangepast.

Als je kind bijzonder geïnteresseerd is in piraten, is een leuke speurtocht samen een goed idee, waarbij een groot deel van de dag al gevuld is. In tegenstelling tot een speurtocht moeten alle kinderen hier samenwerken om het doel te bereiken.

Mottoparty für ein Mädchen
Veel kinderen willen een uniek feestje.

Hier zijn enkele ideeën voor een mottofeestje binnen je eigen vier muren:

 • Ruimte
 • Wilde Westen
 • Middeleeuwen
 • Jungle (eventueel aangevuld met een bezoek aan de dierentuin)
 • Onderwater (ideaal te combineren met een bezoek aan het aquarium)

Natuurlijk kun je ook minder tijdloze maar meer actuele thema’s gebruiken. Bijvoorbeeld Bob de Bouwer of Brandweerman Sam voor de kleintjes en Star Wars of Spiderman voor de oudere jongens.
Meisjes laten zich meestal inspireren door Hello Kitty of Prinses Lillifee.

5. koop decoraties voor het kinderfeestje

No products found.

Gerelateerde berichten