Nicolaas van Myra werd geboren in het huidige Turkije. Volgens de overlevering hielp hij tijdens zijn leven de armen. Na zijn dood werd hij heilig verklaard.
Sinterklaas wordt in bijna elk huishouden gevierd. In een enquête zegt 99% van de ondervraagden een laars te vullen voor Sinterklaas. Knecht Ruprecht maakt echter voor slechts 51% van de respondenten deel uit van het Sinterklaasgebruik.
Populaire klassiekers voor Kerstmis zijn bijvoorbeeld runderroulades of goulashsoep. Als dessert is bijvoorbeeld een gebakken appel met vanille-ijs of Dresdner Stollen een goede keuze.
Sinterklaasavond is voor veel kinderen een bijzondere avond. Ze zijn benieuwd wat de Kerstman in hun laars zal stoppen. Om kinderen een leuk feest te geven, moet je Sinterklaasavond goed voorbereiden. Maar hoe kan een sinterklaasfeest georganiseerd worden?
In dit artikel leer je wie Sinterklaas was en welke gebruiken er bij zijn feest horen. Vervolgens presenteren we enkele ideeën over hoe je het feest met je kinderen kunt vieren.
[button]Boekaanbeveling van de redactie[/button]
Inhoudsopgave
1. Sinterklaas is een beschermheilige
Het vieren van Sinterklaas is al eeuwenlang een traditie. Toch weten sommige mensen niet eens wie Sinterklaas was en waarom we dit feest vandaag de dag nog steeds vieren. Terwijl Sinterklaas ooit echt geleefd heeft, is bijvoorbeeld de Kerstman puur een sprookjesfiguur.
Nicolaasvan Myra werd rond 280 na Christus geboren aan de Middellandse Zeekust van Turkije. Hij werd op 19-jarige leeftijd tot priester gewijd. Omdat zijn ouders rijk waren, erfde hij een groot fortuin. Hij gebruikte dit echter niet voor zichzelf, maar verdeelde het onder de armen en behoeftigen. Er zijn talloze verhalen en legenden die vertellen over de barmhartigheid van deze man.
Ook al is het jaar waarin Nicolaas stierf niet bekend, de verjaardag van zijn dood heeft ook nu nog grote betekenis. Daarom vieren we op 6 december het feest van Sinterklaas. Hoewel het een christelijke gedenkdag is, is Sinterklaas in Duitsland geen nationale feestdag.
Voor de reformatie in de 16e en 17e eeuw werden op deze dag grote geschenken uitgedeeld. Dit werd toen echter vanwege protesten verplaatst naar eerste kerstdag. In de katholieke kerk is Sinterklaas nog steeds de beschermheilige van kinderen en zeelieden.
2. de gebruiken verschillen van streek tot streek
Sinterklaas traditie in Nederland
Sinterklaas wordt in elk land net iets anders gevierd. In Nederland is men al vanaf half november in de Sinterklaasstemming. Het feest wordt niet alleen door kinderen gevierd, maar ook door volwassenen.
Hoe Sinterklaasavond wordt gevierd, verschilt sterk per regio. Er zijn echter twee gebruiken die in bijna elke regio traditie zijn geworden.
Deze zijn als volgt:
- Laarzen vullen: Volgens de legende reist Sinterklaas in de nacht van 5 op 6 december op zijn arrenslee en deelt hij cadeautjes uit. Veel kinderen zetten daarom op Sinterklaasavond laarzen of borden voor de deur of hangen kousen aan de schoorsteen. Deze worden de volgende ochtend gevuld met snoep en kleine cadeautjes.
- Het optreden van Sinterklaas: Op veel plaatsen verschijnt Sinterklaas in eigen persoon om kinderen cadeautjes te geven. Zijn begeleider Knecht Ruprecht is er altijd bij. Terwijl Sinterklaas de cadeautjesgever is, heeft Knecht Ruprecht als taak de wandaden van de kinderen op te sommen en stoute kinderen te straffen.
Sinterklaas wordtin bijna elk huishouden gevierd. In een enquête zei 99% van de respondenten dat ze een laars zouden vullen voor Sinterklaas. Knecht Ruprecht maakt echter voor slechts 51% van de respondenten deel uit van het Sinterklaasgebruik.
Insommige steden zijn er ook traditionele Sinterklaasoptochten. Sinterklaas en zijn gevolg paraderen op versierde praalwagens door de straten. Aan het eind zegent hij vanaf een prachtig schip alle mensen die zich daar hebben verzameld.
3. ideeën om Sinterklaasavond speciaal te maken
Met een paar creatieve ideeën kun je van Sinterklaasavond een onvergetelijk feest maken. Om in de stemming te komen voor de aanloop naar Kerstmis kun je met je kinderen een kerstman maken, een adventskrans ontwerpen en zorgen voor gezellige kerstverlichting.
En natuurlijk mag een heerlijke maaltijd voor Sinterklaasavond niet ontbreken. Populaire klassiekers voor Kerstmis zijn bijvoorbeeld runderroulades of goulashsoep. Als nagerecht is een gebakken appel met vanille-ijs of Dresdner Stollen een goede keuze. Op internet zijn veel leuke recepten te vinden.
Tip: Ook voor kinderen zijn kerstspelletjes een welkome afwisseling. Wie bijvoorbeeld een spel wint, mag het eten voor Sinterklaasavond kiezen.
In het onderstaande geven we graag een paar ideeën over hoe u Sinterklaasavond samen met uw kinderen kunt doorbrengen.
3.1 Het verhaal van Sinterklaas vertellen
Hoewel het onderwerp Sinterklaas zowel op de kleuterschool als op school aan bod komt, weten veel kinderen helaas nog steeds niet wie Sinterklaas eigenlijk was. Het wordt dan nog ingewikkelder om de Kerstman, de kerstman en de kerstvrouw uit elkaar te houden.
Daarom is het zinvol om je kinderen het verhaal van Sinterklaas te vertellen. Op internet en in speciaalzaken zijn veel leuke boeken te vinden die het verhaal van Sinterklaas op een voor kinderen geschikte manier vertellen.
Ook kun je hier een leuk Sinterklaasverhaal vinden om voor te lezen.
Kinderen vinden het ook geweldig als hun vader of opa zich verkleed als Sinterklaas en het verhaal uitbeelden. Om er zo authentiek mogelijk uit te zien kun je een baard opplakken en op een stok lopen. Natuurlijk mag ook de zak met de cadeautjes niet ontbreken.
3.2 Een brief schrijven aan de Kerstman
Een ander leuk idee is het schrijven van een brief aan de Kerstman. Elk jaar komen er meer dan 10.000 brieven binnen waarin kinderen de Kerstman hun zorgen en wensen vertellen. Talrijke vrijwilligers beantwoorden de brieven van de kinderen en geven tips en adviezen om hen op te vrolijken.
Stuur de brief gewoon naar het volgende adres: Sinterklaas, 66351 St. Nicholas.
Let op: Zorg ervoor dat u een afzender toevoegt. Dit is de enige manier om te garanderen dat Sinterklaas zal antwoorden.
3.3 Samen liedjes zingen voor Sinterklaasavond
Kinderen vinden het heerlijk om samen met hun ouders en broertjes en zusjes leuke gedichtjes te zingen of voor te dragen. Er zijn veel speciale liedjes voor Sinterklaasavond. Het bekendste is waarschijnlijk “Laten we vrolijk en stralend zijn”. Maar ook de liedjes “Nikolaus komm in unser Haus” en “Sei gegrüßt lieber Nikolaus” zijn erg populair bij kinderen.
U kunt het lied “Lasst uns froh und munter sein” beluisteren in de volgende video:
Terwijl u naar deze liedjes luistert, kunt u uw kinderen bijvoorbeeld ook een kerstman laten tekenen.
Tip: In het boek “De kerstman en de kerstster” van Salah Naoura staan elf prachtige kerstrijmpjes die u samen met uw kinderen kunt lezen.
4e boekaanbeveling van de redactie
No products found.