Rituelen voor kinderen: veiligheid en vertrouwen geven

De chocolademelk bij het ontbijt, het welterustenliedje ’s avonds en je kind kan er altijd op rekenen dat je hem op tijd van de kleuterschool of school haalt. Rituelen zijn enorm belangrijk voor kinderen omdat …

Rituelen voor kinderen: veiligheid en vertrouwen geven

Mutter und Kind kuscheln im Bett und lachen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Rituelen voor kinderen: veiligheid en vertrouwen geven
Welke positieve toegevoegde waarde hebben rituelen?

Kinderen hebben terugkerende rituelen nodig voor een gestructureerd dagelijks leven in het kinderdagverblijf en thuis. Ze geven hen zekerheid en veiligheid.

Waarop moet worden gelet bij de invoering van rituelen?

Gestructureerde routines in het dagelijks leven en in de loop van het jaar zijn essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Daarom moet u als ouder bedenken welke rituelen belangrijk zijn voor uw gezin.

Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van rituelen?

Als geritualiseerde processen zoals vaste etenstijden, tijd samen lezen en spelen en het vieren van jaarlijkse hoogtepunten ontbreken, missen kinderen oriëntatie in het dagelijks leven en daarmee de basis voor een onbezorgde jeugd.

De chocolademelk bij het ontbijt, het welterustenliedje ’s avonds en je kind kan er altijd op rekenen dat je hem op tijd van de kleuterschool of school haalt. Rituelen zijn enorm belangrijk voor kinderen omdat ze hen stabiliteit geven. Ontdek hier welke andere functies rituelen hebben en hoe je ze gemakkelijk kunt integreren in de dagelijkse routine.

[button]Boeken over rituelen voor kinderen online kopen[/button]

1. betekenis: Rituelen voor kinderen in het onderwijs

Rituelen in het onderwijs

Ochtendkring, lunch, creatieve les: In de crèche en kleuterschool worden rituelen voor kinderen bewust ingezet als hulpmiddel. Gestructureerde dagelijkse routines helpen de pedagogisch medewerkers om groepen kinderen door de dag heen te begeleiden.

Rituelen zijn terugkerende handelingen die het leven en het dagelijks leven een ritme geven. Voor baby’s en kinderen op jonge leeftijd is een geritualiseerde dagelijkse routine erg belangrijk. Zij zijn in de eerste levensjaren nog op zoek naar oriëntatie in een leven dat nog een kleurrijk smörgåsbord van ontdekkingen is.

Pas geleidelijk aan leren ze de gezinsregels: We staan elke ochtend op en we gaan elke avond naar bed. We eten ’s morgens, ’s middags en ’s avonds en gaan elke dag naar de crèche. Zo geven rituelen kinderen steun en de nodige structuur die als steun dient om zich in de kleine en grote avonturen van de kindertijd te storten. Want ze weten dat hun ouders er voor hen zijn en ze hebben een beschut huis waar het gezin elke dag samenkomt om samen te lachen, te eten en te spelen.

Als kinderen in gezinnen leven waar geen structuur is, zoeken de kleintjes oriëntatie. Als zij niet weten wanneer er weer te eten zal zijn, zullen zij angstig op zoek gaan naar iets te eten, onrustig kunnen worden en geen tijd hebben om zich op andere dingen te concentreren.

Kinderen die precies weten dat er ’s morgens cornflakes zullen zijn, de lunch op het kinderdagverblijf en het samenkomen aan de eettafel ’s avonds, kunnen zich op andere dingen concentreren.

2. rituelen in het dagelijks leven geven zekerheid

Kinder mit Eltern in der Kita beim Morgenritual
In het kinderdagverblijf worden rituelen zoals de ochtendkring gebruikt om kinderen een structuur te bieden.

Rituelen zijn niet alleen leuk bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen en Kerstmis. Structureer je dagelijkse leven met gezinsregels, zodat je kind planningszekerheid heeft. Zo weet hij of zij ’s ochtends al dat je hem of haar ’s avonds een verhaaltje voorleest en voor het slapen gaan een bordspel speelt.

Meestal wordt de dag al bepaald door de werktijden van de ouders en de aanwezigheid op een kinderdagverblijf of school. U kunt echter zorgen voor een rustige start van de dag door uw kind zo mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te maken en ervoor te zorgen dat de routine wordt herhaald.

U kunt bijvoorbeeld samen afspreken wanneer uw kind zich aankleedt, zijn of haar tanden poetst en ontbijt. Dit zorgt voor duidelijkheid in de planning en na de noodzakelijke taken van de ochtend is er eventueel tijd om te spelen.

2.1 Rituelen voor kinderen in het dagelijks leven

Kinderen hebben in het dagelijks leven behoefte aan rituelen en gezinsregels. Die geven hun de nodige zekerheid. Daarom hebben wij in de volgende tabel typische voorbeelden van rituelen voor kinderen in het dagelijks leven verzameld:

Ritueel Procedure
Ochtendritueel Maak je kind wakker met een rijmpje, knuffel nog eens vijf minuten in bed of luister naar de favoriete muziek van je kind voor het ontbijt.
Tanden poetsen Tandenpoetsen is een nogal impopulaire gezinsregel voor kinderen. Maar juist omdat het een vaste plaats heeft in de dagelijkse routine, wordt deze plicht gemakkelijker.
Afscheidsrituelen Vooral voor kleine kinderen is afscheid nemen van hun ouders moeilijk. Met een leuk ritueel op het kinderdagverblijf of ’s ochtends thuis krijgt het afscheid nemen een positieve context en is het gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor kinderen die ’s avonds niet graag alleen zijn. Een avondritueel kan het afscheid makkelijker maken.
Avondeten Steek voor het avondeten een kaarsje aan en vertel elkaar wat de mooiste ervaring van de dag was. Zo kunnen alle gezinsleden ’s avonds weer bij elkaar komen en over de dag praten.
Verhaaltjes voor het slapen gaan Kinderen aan het eind van de dag een verhaaltje voorlezen is een beproefd ritueel.

3. rituelen in de loop van het jaar geven zekerheid

In de loop van het jaar zijn er veel geritualiseerde gelegenheden waar kinderen wekenlang naar uitkijken. In de kleuterschool worden feesten zoals carnaval, Pasen en Kerstmis gethematiseerd en geïntegreerd in het pedagogisch concept. Er worden liedjes, verhalen en knutselideeën gekozen die passen bij de gelegenheid en die de kinderen in de loop van het jaar bewuster maken van dergelijke rituelen.

3.1 Verjaardagen

Kinder feiern Geburtstag
Verjaardagen worden ook op een geritualiseerde manier gevierd, want de verjaardagstaart ontbreekt nooit.

Voor kinderen is hun eigen verjaardag zeker een van de belangrijkste feesten van het jaar. Een leuk ritueel is de verjaardagskaars op de ontbijttafel en de cadeautafel. Misschien bak je ook elk jaar de lievelingstaart van je kind of geef je elke verjaardag een motto.

3.2 Seizoenen

Als u graag knutselt en decoreert, kunt u er met uw kind een ritueel van maken om raamdecoraties, zelfgemaakt speelgoed of plaatjes te maken die bij het seizoen passen.

Bloemen verzamelen om te persen in de zomer, kastanjes in de winter en dennenappels als kerstboomversiering kan een dierbaar ritueel zijn voor kinderen.

3.3 Pasen

Ter voorbereiding op Pasen kun je paaseieren uitblazen, beschilderen enin elkaar plakken – de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je een balkon of een tuin hebt, kun je een kleurrijke decoratie maken om de voorpret van Pasen te verhogen.

Er zijn ook veel rituelen voor Pasen zelf. Deze omvatten samen paaseieren zoeken, een paasdiner met de hele familie en een paasvuur in de tuin.

3.4 Advent en Kerstmis

Kind schmückt mit Vater Weihnachtsbaum
Tijdens de advent creëert elk gezin gezelligheid met rituelen.

Advent is een sterk geritualiseerde tijd van het jaar. Elke dag wordt een deurtje van de adventskalender geopend, elke week wordt een andere kaars op de adventskrans aangestoken en in elk gezin zijn er andere individuele rituelen zoals het voorbereiden van een kerstspel in het kinderdagverblijf of het bezoeken van een kerstmarkt.

U heeft toch ook een precies idee van hoe de kerstvakantie zal verlopen. Geef tradities zoals het samen versieren van de kerstboom of het zingen van kerstliedjes door aan uw kind.

4. koop online boeken over rituelen voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten