Reizen met kinderen: Tips voor een probleemloze vakantie

Reizen met kinderen kan echt vermoeiend zijn. Aan de andere kant zijn er ook prachtige momenten die het gezin als zodanig binden en een leven zonder hen onmogelijk maken. Om uw vakantie zo onvergetelijk mogelijk …

Reizen met kinderen: Tips voor een probleemloze vakantie

Reisen mit Kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Reizen met kinderen: Tips voor een probleemloze vakantie
Hoe lang moet een gezinsvakantie duren?

Vooral met een groot gezin zijn korte reizen vermoeiend. Het is beter een paar extra dagen voor de vakantie te plannen, zodat u ook kunt ontspannen en niet de helft van de tijd bezig bent met in- en uitpakken.

Moeten er speciale verzekeringen worden afgesloten?

In ieder geval moet u zich wat grondiger verzekeren als u met kinderen reist. Een ziektekostenverzekering voor buitenlandse reizen en een reisannuleringsverzekering zijn daarom vooral aan te raden voordat het avontuur kan beginnen.

Welke hotels zijn geschikt voor een gezinsvakantie?

Vooral als u als stel af en toe wat ruimte voor uzelf wilt hebben, zijn grotere hotels met animatie voor kinderen en de mogelijkheid om kleinere kinderen korte tijd onder toezicht te laten staan de moeite waard.

Reizen met kinderen kan echt vermoeiend zijn. Aan de andere kant zijn er ook prachtige momenten die het gezin als zodanig binden en een leven zonder hen onmogelijk maken.

Om uw vakantie zo onvergetelijk mogelijk te maken en niet negatief beïnvloed te worden door onnodige stress, geven wij u in onze gids talrijke tips om ontspannen uw bestemming te bereiken en optimaal te genieten van uw vakantie met baby of kind.

[button]Reisspelletjes voor kinderen[/button]

1. reizen met kinderen – (bijna) alles is mogelijk

Familie am Flughafen
Voor kinderen is hun eerste vakantie een heel bijzondere ervaring.

Of u nu een gezinsvakantie in Duitsland plant, een wandelvakantie in de bergen van Italië wilt maken of een verre reis wilt boeken – dit alles is natuurlijk mogelijk zonder, maar ook met kinderen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheid om in een familiehotel te verblijven als u naar het buitenland bent getrokken en uw vakantie aan zee wilt doorbrengen. Als u zich daarentegen meer aangetrokken voelt tot bestemmingen in de buurt van een stad, zoek dan naar aanbiedingen waar deelname is toegestaan.
Kindermusea of gezinsvriendelijke stadsrally’s zijn leuk voor het hele gezin.

All-inclusive of individueel – bedenk hoeveel tijd u aan planning wilt besteden en in hoeverre uw budget dat toelaat.

2. denk na over waar u naartoe trekt

Maak je geen zorgen en denk in eerste instantie niet aan mogelijke problemen als je met kinderen wilt reizen.

Familie vergnügt sich gemeinsam im Pool
Veel bestemmingen lokken je met verschillende voordelen.

Bedenk in plaats daarvan wat je zou willen doen. Al het andere is slechts een kwestie van planning en kan op de een of andere manier mogelijk worden gemaakt.

Misschien helpen de volgende vragen u om erachter te komen wat voor soort vakantie u het leukst vindt:

 • Ben je actiever of heb je graag je rust op vakantie?
 • Vind je het goed om te vliegen of zijn er ook bestemmingen in de buurt die je opwinden? Maakt u zich zorgen over wat er gebeurt als uw kinderen ziek worden in het buitenland?
 • Moet u in de vakantie gaan of is het laagseizoen ook een optie voor u?
 • Zijn uw kinderen oud genoeg om met u te praten over de mogelijke bestemming?
 • Waar wilt u naartoe? Naar de zee? Naar de bergen? Naar een stad? Moet het warm, gematigd of eerder koel zijn?

Denk positief over reizen met kinderen. Zelfs als er één of twee dingen mis kunnen gaan, hebben veel gezinnen samen al een heerlijk ontspannen vakantie doorgebracht.

Tip: Vooral met een groot gezin zijn korte reizen vaak vermoeiend.
Het is beter om een paar extra dagen voor uw vakantie samen te plannen, zodat u daadwerkelijk kunt ontspannen en niet de helft van de tijd bezig bent met in- en uitpakken.

3. Blijf ontspannen – met de juiste voorbereiding lukt het wel

Kinder stehen am Flughafen
Geef je kinderen wat verantwoordelijkheid, zodat ze het gevoel krijgen dat ze nodig zijn.

Reizen met kinderen kan wat stressvoller zijn dan gewoon een paar nachtjes ergens anders doorbrengen met je partner. Maar met de juiste instelling en een slimme voorbereiding zal niets je te snel van je stuk brengen.

Plan vooruit, vooral als je verder weg gaat, en informeer naar de plaatselijke omstandigheden. De twee belangrijkste punten op uw checklist zijn het aanvragen van een kinderpaspoort, dat momenteel 13 euro kost, en het laten uitvoeren of vernieuwen van noodzakelijke vaccinaties.

Meer informatie over verbandtrommels, hygiënevoorschriften en inentingen bij reizen naar het buitenland vindt u op de website van de federale dienst voor het buitenland. Reis- en veiligheidsadvies voor exotische bestemmingen vindt u hier.

In ieder geval moet u voorzorgsmaatregelen nemen als u met kinderen reist. Een ziektekostenverzekering en een annuleringsverzekering zijn daarom bijzonder aan te bevelen voordat het avontuur kan beginnen.

Nog enkele tips om het reizen met kinderen wat aangenamer te maken vind je in deze YouTube-video:

3.1 Tips voor langere autoritten met kinderen

Familie steht an offenem Auto mit Kinder
Er is niets mis met een ongeplande stop.
 • Het beste is om niet meer dan 500 km per keer te rijden. Wordt het toch een langere rit, profiteer dan van de nacht zodat de kinderen kunnen slapen.
 • Bereid een uitgebreid voedselpakket voor, zodat je niet je toevlucht hoeft te nemen tot het vaak te dure eten bij benzinestations langs de snelweg.
 • Vergeet niet om drinken voor de kinderen bij de hand te houden.
 • Gebruik een organiser om kleine spelletjes, drankjes en ander entertainmentmateriaal in op te bergen.
 • Verkort de autorit door samen spelletjes te doen, zoals het raden van kentekens van auto’s of Ik zie iets wat jij niet ziet.
 • Zorg ervoor dat kinderen niet voortdurend lezen of op hun smartphone kijken, want dat leidt vaak tot duizeligheid en maagproblemen.

3.2 Reizen met kinderen – met deze checklist vlieg je rustiger

Vooral als je een alleenstaande ouder bent en de vakantie plaatsvindt zonder de vader of moeder van het kind, kan het snel wat hectischer worden.

Mutter und Kind teilen sich einen Platz im Flugzeug
Allereerst moet er voldoende ruimte zijn in het vliegtuig.

Maak daarom de dag voor vertrek gebruik van het online inchecken om op het vliegveld nauwelijks iets te hoeven doen.

Voor kinderen vanaf twee jaar zijn babystoeltjes beschikbaar die een eigen stoel krijgen. Vraag echter van tevoren hoe dit er bij uw luchtvaartmaatschappij uitziet.

Hoewel kinderen meestal niet kunnen wachten om in het vliegtuig te stappen, is het beter om wat langer te wachten. Anders zit je veel tijd in het vliegtuig zonder dat er iets gebeurt.
Met gereserveerde plaatsen, die je in ieder geval moet hebben, maakt het niet uit als je pas aan het eind van het vliegtuig instapt.

De belangrijkste dingen voor kinderen moet je in je handbagage opbergen:

 • Eten en drinken voor kinderen (let op het instapreglement).
 • Minispelletjes zonder groot speelbord (klittenband memory, kwartetten)
 • luierzakken en luiers
 • een kleine EHBO-doos (medicijnen tegen hoofdpijn en diarree en reiskauwgom enz.)
 • een warme trui, want het wordt snel koud in het vliegtuig en een verkoudheid is bijna voorgeprogrammeerd.

Boek een stoel aan het raam, zodat u tijdens de vlucht naar buiten kunt kijken. U kunt ook het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij zelf vragen of er speciale stoelen voor moeders en kinderen beschikbaar zijn. Dit is vooral de moeite waard voor langere reizen en als je zonder de vader van het kind reist.
Uiteraard gelden dezelfde rechten ook voor mannen die alleenstaande ouders zijn.

Tip: Kinderen jonger dan 2 jaar vliegen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen voor 10 tot 50 % van de reissom, omdat ze nog geen eigen stoel nodig hebben. Zoek uit welke prijsregelingen bij uw luchtvaartmaatschappij gelden om zo goedkoop mogelijk op uw bestemming te komen.

De juiste accommodatie vinden

Familie sitzt mit einem Koffer auf dem Boden
In een vakantiehuis is meer ruimte beschikbaar.

Als u met kinderen reist, speelt de keuze van de accommodatie een centrale rol. Het hoeft echter niet altijd het kindvriendelijke hotel te zijn met directe toegang tot een groot waterpark.

Denk na over de voor- en nadelen van zowel een grotere als een kleinere faciliteit en beslis dan wat geschikter is voor u als gezin.

Vooral als u als stel af en toe wat ruimte voor uzelf wilt hebben, zijn grotere hotels met animatie voor kinderen en de mogelijkheid om kleinere kinderen voor korte tijd onder toezicht te laten staan,de moeite waard.

Als u daarentegen als gezin samen reist, is er niets op tegen een gezellig klein hotel. Hier blijven lange afstanden bespaard en is er geen drukte.
Zelfs bij het eigen zwembad van het hotel hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een ligstoel.

Voor grotere gezinnen is het meestal veel goedkoper om een vakantieappartement of een vakantiehuis te boeken. Zo heb je genoeg ruimte en hebben alle gezinsleden een plek om zich terug te trekken.
Veel huizen bieden ook allerlei speeltoestellen die je met het hele gezin kunt gebruiken.

5. Reis op het juiste moment – let op de plaatselijke omstandigheden

Vater und Kind in den Bergen
Op het optimale tijdstip om te reizen staat niets een avontuur in de weg.

Als je kinderen al naar school gaan, ben je aangewezen op de vakantie. Profiteer daarom van de tijd voordat de school begint en profiteer van aanzienlijk betere omstandigheden.

Aangezien niet alle deelstaten op hetzelfde tijdstip vakantie hebben, loont het uiteraard de moeite om af en toe van vertrekpunt te veranderen. Afhankelijk van uw woonplaats maakt het vaak niet veel uit of u bijvoorbeeld naar Düsseldorf (NRW) of Frankfurt a.M. (Hessen) gaat.

Maar er moet niet alleen rekening worden gehouden met de vakantieperiodes in dit land. Terwijl het in maart prachtig is in Miami, is er in de herfst kans op zware stormen. In Azië moet u rekening houden met het regenseizoen, en in Afrika zijn winter en zomer omgekeerd.

Pas uw reisplannen daarom precies aan het seizoen aan om met het hele gezin prachtige momenten te beleven.

Tip: Ook al moet u van tevoren met een aantal dingen rekening houden, schakel op vakantie een versnelling lager en plan niet elke dag door.
Als een plek bijzonder mooi is, blijf dan zo lang je wilt, ook al gooit dat je planning een beetje in de war. U bent tenslotte op vakantie.

6. reisspelletjes voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten