Vaak hebben problemen met inslapen te maken met de omgeving van je kind. Soms is het de overgang naar een peuterbed, dat ineens groter is of zelfs geen spijlen heeft. Daarvoor zijn er bedden die gewoon met het kind meegroeien, zodat de verandering niet te groot is.
Als je peuter niet wil slapen, helpt het niet als je je kind gewoon laat uithuilen. Geduld en routine zijn de beste remedies voor de slaapproblemen van uw kind. Vooral als uw kind last heeft van nachtmerries, is een fijngevoelige aanpak het beste wat u kunt doen.
Verschillende rituelen kunnen worden gebruikt om het kind te helpen in slaap te vallen, het te kalmeren en voor te bereiden op de slaap.
Veel ouders kennen de klaagzang: “Mijn kind wil niet slapen, staat steeds op, huilt of schreeuwt ’s nachts”. Als uw kind problemen heeft met inslapen, wordt ’s avonds naar bed gaan een test van het geduld: als uw kind de nacht niet kan doorslapen, onrustig slaapt of dwangmatig wakker probeert te blijven ondanks dat het moe is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet over wat u kunt doen aan de problemen van uw kind met inslapen, zodat u en uw kind ’s nachts goed kunnen slapen.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. als je peuter niet wil slapen, kan dit verschillende oorzaken hebben
Er zijn verschillende redenen waarom je kind niet in slaap wil vallen. Meestal is het echter niet één oorzaak, maar zijn er verschillende factoren die tegelijk optreden:
- Als de problemen met inslapen uit de hand lopen, is de aanleiding vaak de uitdagingsfase. In deze fase herkennen kinderen tussen twee en vijf jaar zich als zelfstandige individuen en willen ze hun grenzen testen. Het gevolg is dat uw peuter ondanks zijn vermoeidheid gewoon niet wil slapen.
- Stress of veranderingen in de omgeving van het kind zijn ook redenen waarom de peuter moeilijk in slaap valt. Denk bijvoorbeeld aan een verandering van groep op het kinderdagverblijf of spannende dagen of situaties die uw kind bezig houden voordat het in slaap valt.
- Vooral een gebrek aan routine voor het slapen gaan met rustperiodes zorgt ervoor dat het kind hyper en onrustig is voor het slapen gaan. Een overdaad aan prikkels van televisie of video’s kijken kan hier ook de oorzaak van zijn.
2 De juiste omgeving is het beste slaapmiddel voor je peuter.
Als je peuter niet wil slapen, kan dat liggen aan de omgeving.Omdat naar bed gaan meestal scheiding van ouders betekent, is het extra belangrijk dat het kind zich veilig en geborgen voelt. Duisternis maakt kinderen vaak bang voor het slapengaan. Een nachtlampje bij het bed of de deur op een kier laten staan kan al helpen.
Het ontgroeien gaat vaak gepaard met een verandering van kinderbedje. De extra ruimte kan het kind echter beangstigen. Uw kind voelt zich niet prettig en veilig in het bed. Vaak gaat dit gevoel ook gepaard met het verwijderen van de spijlen. Deze verandering neemt ook de veiligheid en het vertrouwen van het kind in zijn omgeving weg. Meestal moet het kind eerst leren wennen aan deze nieuwe omgeving. Om deze aanpassing voor het kind minder moeilijk te maken, zijn er meegroeibedden. Deze bieden het voordeel dat ze uw kind jarenlang vergezellen.
Tip: De temperatuur is ook belangrijk voor het inslapen. Het lichaam wordt eerder slaperig in een warmere omgeving dan in een koele omgeving. Als de kamer echter te warm is, kan uw peuter gaan woelen en draaien en uiteindelijk gefrustreerd raken en niet in slaap willen vallen.
3. Rituelen helpen je kind om tot rust te komen
Kan je kind niet in slaap vallen? De reden is vaak het gebrek aan routine en rituelen. Vooral voor peuters is elke dag spannend en als ze horen te slapen, gaan ze vaak piekeren, de dag doornemen en kunnen ze niet in slaap vallen.
3.1 Vaste bedtijden zijn bijzonder belangrijk
Een eerste stap naar een succesvolle slaaproutine is het instellen van een vaste bedtijd voor je kind. Dit is vooral belangrijk zodat je kind zich ook fysiek kan aanpassen aan het naar bed gaan en ’s avonds beter en sneller kan rusten. Als je peuter niet moe genoeg is en daarom niet wil gaan slapen, kan dat komen doordat de slaapduur van het middag- of nachtslaapje niet is aangepast aan de behoeften van het kind.
Als u niet zeker weet hoeveel uw kind moet slapen op 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar, vindt u hier een overzicht van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.
Let op: deze tabel geeft richtlijnen bij benadering. U moet echter altijd rekening houden met de individuele ontwikkeling van uw kind.
Als de lengte van de nachtrust goed is, maar het kind slaapt niet de hele nacht door, is het ook nuttig om het dutje een paar uur te vervroegen, zodat uw kind moe genoeg is om ’s avonds in slaap te vallen.
3.2 Blijf consistent met de avondroutine
Om uw kind voor te bereiden op het begin van de nacht, stelt u samen met uw partner een dagelijkse avondroutine op. Het is vooral belangrijk dat u zich zo goed mogelijk aan de volgorde houdt. Zo raakt uw kind gewend aan de routines en wordt het met elke stap beter voorbereid op de slaap.
Deze moeder van twee legt uit hoe belangrijk het is om een consistent tijdstip en een regelmatige routine te hebben voor de avondroutine:
Omdat het enige tijd kost om aan de routine te wennen, kan je kind proberen de routine uit te stellen, vooral in het begin. Plotseling is het absoluut noodzakelijk om een tekening af te maken of is een van de vele knuffels ergens in de kamer verstopt. Blijf ook hier consequent. Je kunt reageren met: “Die tekening mag je morgen afmaken” of – als het niet de favoriete knuffel is – “We gaan morgen samen op zoek naar je teddy”.
Tip: Om de avondroutine beter te beginnen, kun je je kind ook een paar minuten van tevoren laten weten: “Speel nog vijf minuten en dan is het tijd om je tanden te poetsen”. Zo zijn ze voorbereid en hebben ze niet zo snel de neiging om smoesjes te verzinnen.
3.3 Hoe u het verzet van uw kind kunt omzeilen
Omdat kinderen in de opstandige fase zich willen laten gelden, kan het nuttig zijn hen zelf kleine beslissingen te laten nemen in de avondroutine. Het is belangrijk het kind altijd een keuze te geven: Laat ze kiezen uit twee paar pyjama’s of tussen drie verhaaltjes voor het slapen gaan. Als u uw kind een oneindige keuze geeft, zal hij of zij die snel gebruiken om te vertragen. Vermijd open vragen als: “Wil je gaan slapen?” – Vraag liever: “Wil je nu gaan slapen of over tien minuten?”
4. als je peuter niet wil gaan slapen, kan dat ook komen door nachtmerries.
Alsje kind onrustig slaapt of helemaal niet in slaap wil vallen, kunnen nachtmerries ook de oorzaak zijn . Deze worden meestal veroorzaakt door stress. Dit kan een verandering zijn in de dagelijkse routine van het kind, bijvoorbeeld op de crèche of nieuwe mensen aan wie het kind eerst moet wennen.
Als uw kind door nachtmerries niet kan doorslapen, is het vooral belangrijk dat u hem of haar een gevoel van liefde, geborgenheid en veiligheid geeft. Laat het kind over de droom praten als het dat wil, maar dwing het niet. Als uw kind daarna weer in slaap moet vallen, moet ook hier veiligheid worden overgebracht. Leg de favoriete knuffel klaar, houd het nachtlampje bij de hand of laat de deur op een kier staan.
Tip: frequente nachtmerries zijn beangstigend en uw kind zal niet alleen in slaap vallen. Ook in dit geval kan een nachtje in het bed van de ouders de nodige geborgenheid en veiligheid teruggeven.
Praat met uw kind over zijn of haar dag om nachtmerries te voorkomen. Zo kan hij of zij samen met u nare indrukken verwerken en krijgt hij of zij er in het beste geval geen bezoek van tijdens de slaap. Als nachtmerries vaak voorkomen, kun je je kind ook wat controle teruggeven. Maak samen een dromenvanger van pijpenragers, meng een droomwerende spray voor je kind van water en een willekeurige geurverfrisser of zoek samen naar het monster onder het bed voordat je gaat slapen.
5 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.