Ontspanningsspelletjes voor kinderen: spelideeën voor ontspanning in kinderdagverblijven en scholen

Ontspanning is niet iets dat alleen voor volwassenen van groot belang is. Ook kinderen hebben voldoende rust nodig tussen verschillende taken door. In ons artikel presenteren we verschillende ontspanningsspelletjes die geschikt zijn voor de kleuterschool, …

Ontspanningsspelletjes voor kinderen: spelideeën voor ontspanning in kinderdagverblijven en scholen

kind liegt entspannt auf der wiese
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Ontspanningsspelletjes voor kinderen: spelideeën voor ontspanning in kinderdagverblijven en scholen
Waarom zijn ontspanningsspelletjes überhaupt nodig?

Ontspanningsspelletjes helpen om kinderen wat rust te geven wanneer dat nodig is. De geest kan alleen ontspannen en groeien als er periodes van inactiviteit zijn.

Vanaf welke leeftijd zijn ontspanningsspelletjes geschikt?

Kleuters vanaf 3 jaar kunnen leren hun lichaam te ontspannen. Complexere oefeningen zijn daarentegen pas geschikt voor kinderen vanaf 5 of 6 jaar.

Zijn er ontspanningsspelletjes die meer geschikt zijn voor oudere kinderen?

Tot rust komen is belangrijk op elke leeftijd. Hier vindt u enkele ideeën om de ontspanning te verbeteren en de concentratie op school te bevorderen.

Ontspanning is niet iets dat alleen voor volwassenen van groot belang is. Ook kinderen hebben voldoende rust nodig tussen verschillende taken door.

In ons artikel presenteren we verschillende ontspanningsspelletjes die geschikt zijn voor de kleuterschool, school of zelfs thuis.[button]Probeer meer ontspanningsspelletjes voor kinderen[/button]

1. ontspanning in de kleuterschool – elk kind heeft tijd nodig om na te denken

kind macht entspannungsspiele auf der wiese
Stress komt niet alleen bij volwassenen voor.

Van de ene taak naar de andere snellen en voortdurend uitgedaagd worden is helemaal niet de bedoeling van goed vroegtijdig leren. Het vereist veeleer een constante afwisseling tussen fasen van actieve betrokkenheid en concentratie en perioden van meer gerichte ontspanning.

Ontspanningsspelletjes beginnen precies op dit punt en zorgen ervoor dat kinderen in alle rust een taak kunnen aanpakken zonder onder druk te worden gezet.

Vooral bij concentratieproblemen, onevenwichtig of zelfs agressief gedrag helpen gerichte ontspannings- en concentratiespelletjes om de emotionele draaimolen te doorbreken.

Hoge verwachtingen en een overvolle kalender met mogelijke activiteiten maken het voor jonge en oudere kinderen niet altijd gemakkelijk om zichzelf te vinden.

Ontspanning speelt echter een cruciale rol in hoe geconcentreerd kinderen kunnen zijn op andere taken en helpt om het plezier in leren en spelen op de lange termijn te behouden of te ontwikkelen.

Tip: Wees een goed rolmodel en straal kalmte uit. Dit geldt zowel voor kleuterleidsters, schoolmeesters als ouders thuis.

2 Integreer ontspanningsspelletjes in het dagelijks leven

Kinderen brengen een groot deel van de dag door met het spelen van allerlei spelletjes. Het is niet altijd nodig om speciale spelletjes voor ontspanning en concentratie uit te proberen.
In feite komen kinderen vanzelf op verschillende ideeën voor spelletjes, in groepjes of alleen.

Als u echter merkt dat kinderen zich niet concentreren of een beetje overprikkeld zijn, zijn ontspanningsspelletjes een goed idee.

In de volgende paragrafen hebben we enkele ideeën voor ontspanningsspelletjes op een rijtje gezet waarvoor geen materiaal nodig is.

2.1 Ontspanningsspelletjes voor op de crèche en thuis

kleiner junge sammelt steine mit einem roten eimer
Het verzamelen van stenen heeft iets meditatiefs.
 • Stenen verzamelen:
  Verzamel samen met kinderen stenen, dennenappels of kastanjes. De rustige activiteit zorgt voor rust en sereniteit. Daarna kun je met de verzamelde gebruiksvoorwerpen kastanjemannetjes maken of stenen beschilderen.
 • Schud een boom, schud een boom:
  Bij dit eenvoudige spel moet een kind zich voorstellen dat het een boom is in de wind. Eerst worden de armen uitgeschud. Dan zijn de benen aan de beurt, de schouders worden omcirkeld en de hoofd- en nekspieren moeten worden ontspannen door zachtjes heen en weer te schudden.
  Hoewel deze oefening meer klinkt als activiteit, worden vooral onstuimige kinderen veel meer ontspannen.
 • Dierenontspanning:
  Elk kind mag een dier kiezen en dienovereenkomstig bewegen. De eerste bewegingsreeks gaat over snelle bewegingen (Hoe loopt een leeuw? Hoe beweegt een aap?). Daarna hebben de kinderen steeds de opdracht om het dier rustig na te doen (Hoe sluipt een kat? Hoe zwemt een vermoeide vis?).
  Daarnaast kunt u de ontspanning ondersteunen met passende muziek.

2.2 Ontspanningsspelletjes voor leerlingen in het basisonderwijs

Stress neemt toe:

Volgens een onderzoek van het DAK blijft stress gedurende de hele kindertijd toenemen. Ongeveer 30 % van alle leerlingen voelt zich zelfs vaak gestrest.

 • Haal snel adem in de klas:
  Vorm een kring. Nu sluiten alle kinderen hun ogen en stellen zich een stijgende en dalende golf in de zee voor. Ze ademen samen in door de neus en dan weer uit door de mond.
  De fase van het inademen moet iets korter zijn dan de fase van het uitademen. Tussen de twee fasen moeten de kinderen hun adem even inhouden.
  Na vijf rondes kan de les worden voortgezet (hopelijk iets meer ontspannen).
  Het beste is om voor de eerste doorloop iets meer tijd te nemen.
 • Ontwerp de tuin:
  Er is veel te doen in de tuin. Kinderen kunnen bloemen planten, groenten helpen oogsten, een verhoogd bed bouwen of paden aanleggen.
  Verdeel duidelijke taken en zorg ervoor dat het werk rustig gebeurt.
 • Wisselen:
  Dit spel werkt in teams van twee en is goed voor ontspanning tijdens de gymnastiek van kinderen of als onderdeel van lessen lichamelijke opvoeding.
  Eén kind gaat op zijn of haar buik liggen. De partner heeft nu de taak om verschillende weersomstandigheden (zon, regen, hagel, wind, storm) te simuleren, die u als spelleider aangeeft. Het hele proces moet zo voorzichtig mogelijk verlopen.
  In het jeugdwerk mag een evaluatie met de kinderen niet ontbreken, maar op school kan het spel ook gewoon ter ontspanning worden gebruikt.

3 Een overzicht van ontspanningstechnieken voor kinderen

Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen voor kinderen die al op de kleuterschool gebruikt kunnen worden. In het algemeen moet je er echter vooral op letten dat kleuters of kinderen op de basisschool niet al overbelast zijn.

kleines maechen sitzt in yogahaltung auf dem bett
Er zijn veel verschillende ontspanningsmethoden voor kinderen.

Helaas blijkt in de praktijk vaak dat ontspanningstechnieken alleen tot succes leiden als er een blijvende verlaging van het stressniveau is.

Er zijn echter enkele manieren, zoals autogene training voor kinderen, die ontspanning wat gemakkelijker maken.
Hieronder volgt een overzicht van enkele van deze ideeën:

 • Span en ontspan afzonderlijke spierdelen en het hele lichaam (progressieve spierontspanning).
 • Ontspannen ademhaling (4 seconden inademen, 4 seconden de adem inhouden, 7 seconden uitademen, 4 seconden de adem inhouden en opnieuw beginnen)
 • Droom-, fantasie- of ontspanningsreizen (een te volgen verhaal is geschikt voor jonge kinderen)
 • Lachen en glimlachen (als het je lukt om 2 minuten lang je mondhoeken omhoog te trekken zonder een beetje vrolijker te worden, doe je iets verkeerd)
 • Een stiltehoek voor kinderen creëren (die dient als rustige zone)
 • Train kinderen om stil te zijn (kinderen moeten zich bewust proberen te concentreren op hun omgeving zonder te bewegen of te praten)

U kunt zien of horen hoe een fantasiereis zou kunnen werken in deze YouTube-video:

4. probeer meer ontspanningsspelletjes voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten