Muziekinstrumenten worden meestal ingedeeld in verschillende categorieën. Uit elk segment hebben we hier de bekendste opgesomd.
Kinderen leren muziekinstrumenten bijzonder snel vanwege hun hoge begripsniveau. Maar ook volwassenen kunnen een muziekinstrument leren bespelen.
Dat hangt helemaal af van het aanbod bij u in de buurt. Wel kunnen we u enkele richtlijnen geven voor de aanschaf van het betreffende instrument.
Piano, gitaar, drums, klarinet – met al deze muziekinstrumenten kunnen we gevoelens uitdrukken en andere mensen inspireren. Muziek en de verschillende muziekinstrumenten bepalen al sinds mensenheugenis ons leven. Maar sinds wanneer bestaan muziekinstrumenten eigenlijk en hoe lang duurt het om ze te leren?
Inonze gids leggen we alles uit over muziekinstrumenten. We leggen uit hoe lang ze al bestaan en hoe ze kunnen worden ingedeeld. Ook laten we zien welke muziekinstrumenten geschikt zijn voor beginners en welke meer geschikt zijn voor gevorderden.
[button]Eerste muzikale ervaringen voor de allerkleinsten[/button]
Inhoudsopgave
1. zelfs neanderthalers bezaten muziekinstrumenten
Muziekinstrumenten zijn waarschijnlijk zo oud als de mens zelf. In de jaren negentig ontdekten onderzoekers dat zelfs Neanderthalers muziekinstrumenten maakten en gebruikten. In Slovenië werden fragmenten van een fluit van berenbotten gevonden.
De eerste instrumenten waren voornamelijk fluiten, trommels of fluitjes. Vermoedelijk werden ze eerst gebruikt om dieren te lokken of om over grotere afstanden te kunnen communiceren. In de loop der jaren werden ze van verschillende materialen gemaakt. Zoals klei, steen, bamboe, garen, metaal, klei, leer, hout en pompoenvruchten.
Er is geen precieze informatie over hoeveel muziekinstrumenten er precies zijn. Om ze in te delen worden ze echter vaak in verschillende categorieën ingedeeld. Meestal worden ze ingedeeld naar het soort geluidsproductie, de grondstof of het gebruik volgens de spelers. Er zijn echter nog vele andere manieren om de verschillende instrumenten te sorteren.
Om je een klein overzicht te geven van de wereld van de muziekinstrumenten, hebben we ze hieronder gerangschikt volgens hun gebruik door de speler:
Soort gebruik | Instrumenten |
---|---|
Snaarinstrumenten |
|
Slaginstrumenten |
|
Getokkelde instrumenten |
|
Keyboard instrumenten |
|
Blaasinstrumenten |
|
2. een muziekinstrument leren kost tijd en moeite
Je hoort vaak dat je een muziekinstrument op jonge leeftijd moet leren bespelen. Deze bewering is echter niet helemaal waar. Natuurlijk is het makkelijker als je als kind al gewend bent aan het muziekinstrument. Dat komt omdat kinderen en jongeren een veel beter waarnemingsvermogen hebben. De hersenen zijn actiever, zodat er veel beter verbindingen kunnen ontstaan.
Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is om een muziekinstrument te leren als je ouder bent. Want ook de fysieke omstandigheden spelen een grote rol. Een muziekinstrument leren heeft ook veel voordelen. Het bevordert de concentratie en het begrip en helpt zelfs bij het leggen van sociale contacten.
In het algemeen geldt: hoe vroeger de muzieklessen beginnen, hoe beter!
De beste tijd om een muziekinstrument te leren is echter nog steeds de kindertijd. Maar niet elk instrument is geschikt voor elke leeftijdsgroep. Het beste instapinstrument om een blaasinstrument te leren is de blokfluit. Kinderen kunnen zeer snel hun eerste successen boeken en vervolgens overstappen op de fluit, hobo of andere instrumenten.
Maar ook piano, cello of viool zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Hier is vroeg leren bijzonder belangrijk om de juiste houding en coördinatie te verwerven.
Natuurlijk vergt het goed bespelen van een muziekinstrument veel oefening. Hoeveel tijd dat kost, verschilt sterk van persoon tot persoon. Kinderen gaan vaak naar een muziekschool of maken gebruik van een privéleraar. Er is echter ook de mogelijkheid van zelfstudie. Via geschikte boeken, video’s en correspondentiecursussen kunnen vooral volwassenen zijdelings een muziekinstrument leren bespelen.
3. kosten en noodzakelijke uitrusting
Het leren bespelen van een muziekinstrument brengt een aantal kosten met zich mee. Deze bestaan uit eenmalige en maandelijkse kosten.
De eenmalige kosten zijn de aanschaf van het muziekinstrument. De prijzen lopen echter sterk uiteen. Allereerst speelt het een grote rol welk muziekinstrument het is. Terwijl blokfluiten erg goedkoop zijn, is een piano meestal aanzienlijk duurder. Verder speelt het een rol of het een goedkoop model is of een merkproduct.
In principe is het verstandig om eerst een iets goedkoper model te kopen. Als u of uw kind na verloop van tijd nog steeds met plezier speelt, kunt u voor een duurder product gaan.
Hieronder krijgt u een klein overzicht van de gangbare prijsklassen van de populairste muziekinstrumenten:
- Blokfluit: 10-60 euro
- Gitaar: 90-400 Euro
- E-piano: 350 Euro, Piano: 3500 Euro
- Viool: 80-500 Euro
- Drums: 230-450 Euro
Natuurlijk is de prijs in principe open naar boven. Als u het beste muziekinstrument op de markt wilt, kunt u veel meer geld uitgeven. U moet er dan wel rekening mee houden dat u accessoires nodig heeft, zoals een instrumentenkoffer, een muziekstandaard, een stemapparaat of versterkers, die extra kosten met zich meebrengen.
De maandelijkse kosten daarentegen bestaan uit de muzieklessen. Hoewel een muziekschool vaak veel goedkoper is, kunnen lessen met een privéleraar indien nodig effectiever zijn. Natuurlijk, welk type je kiest hangt grotendeels af van hoeveel geld je beschikbaar hebt of zou willen besteden aan muzikale ondersteuning.
Het juiste instrument vinden
Door vroegtijdig muziekonderwijs kunnen kinderen het instrument vinden dat het beste bij henpast. Daar kunnen ze eerst een muziekinstrument kiezen dat hen op het eerste gezicht het meest aanspreekt. Sommige kinderen hebben al rolmodellen zoals David Garrett of Jimi Hendrix, die ze natuurlijk willen evenaren. Als kinderen daarentegen onzeker zijn, kunnen ze verschillende soorten geluiden uitproberen.
Om het juiste instrument te vinden zijn naast voorkeur ook fysieke omstandigheden van belang. Vijf- tot zesjarige kinderen zijn voor sommige instrumenten gewoon te kort of te arm, zodat ze hun toevlucht moeten nemen tot een ander muziekinstrument.
Populairste muziekinstrumenten
Volgens een onderzoek uit 2015 zijn de piano, de gitaar en de viool de drie populairste instrumenten onder Duitse muziekstudenten.
Het is altijd het beste om uw kind zelf te laten beslissen welk muziekinstrument het wil bespelen. Leren spelen vergt immers veel oefening, en uw kind moet er plezier in hebben. Met zoveel verschillende instrumenten is er voor elk kind een geschikt instrument.
Terwijl sommige instrumenten, zoals de drums, gericht zijn op ritme, vereisen andere, zoals de piano of de gitaar, behendigheid. Vraag daarom, voordat u zelf een instrument koopt, aan de verantwoordelijke muziekleraar welk muziekinstrument het meest geschikt is.
5 Eerste muzikale ervaringen voor heel jonge kinderen
No products found.