Loopfiets: Wanneer heeft het zin en waar moeten ouders op letten?

[Koop een geschikt wiel [/button]. Sinds enkele jaren is de kinderloopfiets een vaste waarde geworden als vervoermiddel voor jonge kinderen. Maar op welk moment heeft het eigenlijk zin dat kinderen gaan oefenen met een loopfiets? …

Loopfiets: Wanneer heeft het zin en waar moeten ouders op letten?

Laufrad ab wann
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Loopfiets: Wanneer heeft het zin en waar moeten ouders op letten?
Vanaf wanneer kunnen kinderen een loopfiets gebruiken?

De leeftijd waarop kinderen een loopfiets kunnen gebruiken, hangt sterk af van hun individuele ontwikkeling.

Waarop moet worden gelet bij de keuze van het juiste wiel?

De loopfiets voor een peuter moet een lage instap hebben om de eerste hindernis te nemen. Ook andere kenmerken mogen niet ontbreken.

Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

Met een loopwiel kunnen kinderen hun evenwichtsgevoel trainen en het bewegen met het stuur oefenen. Naast de voordelen zijn er echter ook enkele nadelen.

[Koop een geschikt wiel [/button].

Sinds enkele jaren is de kinderloopfiets een vaste waarde geworden als vervoermiddel voor jonge kinderen. Maar op welk moment heeft het eigenlijk zin dat kinderen gaan oefenen met een loopfiets? En in hoeverre helpt een vroege betrokkenheid kinderen bij het leren fietsen?

Naast de vraag vanaf welke leeftijd een loopfiets wordt aanbevolen, kun je hier lezen welke maat hij moet hebben en met welke andere punten je rekening moet houden bij de aanschaf ervan.

1. een wiel – wanneer is de aankoop de moeite waard?

Laufrad für Babys mit vier Rädern
Voor de allerkleinsten zijn modellen met vier wielen geschikt.

Er zijn verschillende soorten loopwielen voor kinderen, zodat de vraag op welke leeftijd een loopwiel zinvol is, niet eenduidig kan worden beantwoord.

Klassieke modellen met een lage instap en twee wielen zijn echter geschikt vanaf ongeveer twee jaar. In de regel beschikken kinderen op deze leeftijd over de nodige motorische vaardigheden, kunnen zij hun evenwicht bewaren en beschikken zij over voldoende spierkracht.

Veel fabrikanten baseren zich echter op zeer algemene uitspraken die kinderen tussen twee en vijf jaar simpelweg aanbevelen.

Naast de grootte van het loopwiel, waar we later dieper op ingaan, is de ontwikkelingsfase van uw kind de belangrijkste factor. Als een kind bijvoorbeeld pas met 16 maanden kan lopen, zal het moeilijk zijn om een loopwiel te gebruiken met 24 maanden.

Sommige baby’s zijn echter heel vroeg en staan en lopen al met 9 maanden, dus niets houdt hen tegen om eerder een loopwiel te kopen.

2 Een overzicht van de afzonderlijke modellen

De leeftijd waarop een loopfiets geschikt is, hangt in grote mate af van het model. Als je kind vrij breed is en al veilig kan bewegen, ook al is het nog maar één jaar oud, kun je een loopfiets met 4 wielen gebruiken.
In tegenstelling tot de gebruikelijke modellen met twee wielen vereisen deze niet al te veel stabiliteit.

Junge fährt auf einem Laufrad mit Stange
Sommige modellen hebben een hogere stang.

De bevordering van het evenwichtsgevoel is echter ook navenant beperkt, zodat een dergelijk model de gewone loopfiets kan vervangen, die voor een kind van één jaar nauwelijks bruikbaar is.

Bovendien zijn er verschillende maten voor jongens en meisjes in een breed leeftijdsbereik.

Ruwweg geldt de volgende aanbeveling voor de maat van de banden:

 • twee jaar: 8 tot 10 inch
 • drie jaar: 10 tot 12 inch
 • vier jaar: 12 tot 14 inch

Bovendien moet u erop letten, vooral bij het eerste wiel, dat het een lage instap heeft, d.w.z. dat het geen stang heeft die problemen kan veroorzaken bij het op- of afstappen.
Deze modellen zijn bijzonder geschikt voor een peuter tussen twee en drie jaar oud.

Voor oudere kinderen is er echter niets op de middenstang aan te merken. Maar omdat zo’n wiel meestal wat sneller gaat, is een rem op dit punt een goed idee. Voor kleine kinderen is een rem echter een onnodige motorische uitdaging.

Tip: Bij het instellen van de grootte moet het zadel hoog genoeg zijn zodat het kind met beide voeten de grond kan raken. De knieën kunnen licht gebogen zijn.

3. aandachtspunten bij de aankoop van een wiel

Om niet na korte tijd teleurgesteld te worden en op een nieuw model over te moeten stappen, is het de moeite waard om bij de aankoop op een paar aspecten te letten.

Kind fährt mit einem Laufrad aus Holz
Een houten loopwiel moet ook flexibel zijn.

Elk loopwiel voor kinderen moet

 • een in hoogte verstelbaar zadel en stuur hebben,
 • anti-slip handvatten hebben,
 • luchtgevulde banden hebben,
 • vrij zijn van schadelijke stoffen,
 • een testzegel hebben,
 • en niet meer dan 4 kg wegen.

Ook al hoeft een wiel geen fortuin te kosten, u moet het niet stellen zonder basisvoorzieningen. Als u twijfelt, zult u snel een tweede wiel kopen, wat niet nodig zou zijn geweest als u de juiste keuze had gemaakt.

Tip: naast wielen van metaal of kunststof kunt u ook kiezen voor modellen van hout, die meestal veel minder vervuild zijn.

4. tips om te oefenen – zo leert uw kind rijden op een loopfiets

Mädchen fährt auf einem pinken Laufrad
Laat je kind niet zonder toezicht achter.

Aangezien een loopfiets meer is dan een speeltoestel, maar bedoeld is om kinderen voor te bereiden op het fietsen, is het logisch dat je als ouders op de volgende punten let:

 • Oefen samen met je kind de eerste stapjes, bij voorkeur in een grote ruimte zonder obstakels.
 • Voor de veiligheid moet elk kind een helm dragen. Dit voorkomt ook een raar gevoel bij de latere overstap naar de fiets.
 • Kinderen moeten stevige schoenen dragen, want remmen (zonder handrem) gebeurt met de voeten.
 • Fiets alleen op rechte paden. Zonder remmen kunnen fietsen erg snel worden op hellende paden.

5. voor- en nadelen van wielen op een rij

Hoewel loopwielen over het algemeen vrij positief worden bekeken, zijn er ook deskundigen die twijfelen aan de zin van loopwielen voor kinderen.
Natuurlijk willen we je deze argumenten niet onthouden. Daarom hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet in de volgende lijst:

 • traint het evenwichtsgevoel (als voorbereiding op het fietsen)
 • helpt bij de spieropbouw
 • bevordert de hand-oog coördinatie
 • helpt het gevoel voor snelheid te ontwikkelen
 • bevordert het plezier in bewegen
 • sensibiliseert kinderen om verschillende prikkels tegelijk waar te nemen en op te letten
 • remmen met de voeten kan leiden tot problemen bij het fietsen (handrem of terugtrappen in plaats van de voeten op de grond te zetten)
 • de lage zadelstand op de loopfiets kan ertoe leiden dat het zadel ook op de fiets niet omhoog kan (onveiligheid)
 • draaien op de fiets is moeilijk omdat mensen proberen hun voeten te gebruiken in plaats van het gewicht van hun bovenlichaam te verplaatsen.

6. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Kinder parkt ein Laufrad
Met een standaard kunnen kinderen hun loopfiets ook goed parkeren.

Is er een test door Stiftung Warentest?

Ja, de actuele test uit 2018, waarin 15 loopwielen van verschillende fabrikanten zoals Puky of Hudora onder de loep zijn genomen, vind je hier. Houd er rekening mee dat de volledige test niet gratis beschikbaar is.

Op welk moment heeft een loopwiel met voetplank zin?

Een treeplank wordt gebruikt om de voeten neer te zetten zodat de loopfiets als step gebruikt kan worden. Zo kunnen kinderen hun evenwicht nog beter trainen. In de regel is een dergelijke aanschaf alleen de moeite waard voor kinderen vanaf 3 jaar.

Maar omdat een treeplank onvermijdelijk gepaard gaat met een lage instap, kan een loopfiets met treeplank ook voor kinderen van 2 jaar worden gebruikt.

Wanneer kan ik de loopfiets vervangen door een fiets?

Ook dit hangt sterk af van de individuele capaciteiten van een kind. Als een kind al heel goed beweegt op een loopfiets, is er niets op tegen om de eerste pogingen op de fiets te wagen.

Gemiddeld is het echter niet de moeite waard om met fietsen te beginnen voordat kinderen drie jaar oud zijn. Als uw kind echter vrij klein is, kan het zijn dat u nog een jaar moet wachten, omdat het moeilijk kan zijn om zo’n kleine kinderfiets te krijgen.

7. koop een geschikte loopfiets

No products found.

Gerelateerde berichten