Bij babyzwemmen maak je gebruik van de natuurlijke relatie van de kinderen met water. Leren zwemmen staat echter nog niet op het programma.
Zelfstandig kunnen zwemmen versterkt het zelfvertrouwen van kinderen. Voor u als ouders betekent het iets minder verantwoordelijkheid. Als u op vakantie even wegkijkt, hoeft u niet bang te zijn dat uw kind verdrinkt.
Gemiddeld betaal je zo’n 120 tot 180 euro per jaar voor wekelijkse training. Behalve een zwembroek en eventueel een zwembril heb je verder geen materialen nodig.
Vroeg of laat wordt elk kind geconfronteerd met de vraag wanneer het moet leren zwemmen. Maar lang niet iedere volwassene kan zwemmen. Volgens statistieken van de DLRG moesten in 2016 1.071 mensen van de verdrinkingsdood worden gered. Hoe oud je ook bent, het is de moeite waard om te leren zwemmen.
Welke mogelijkheden zijn er? Vanaf welke leeftijd heeft het zin om een zwemcursus voor kinderen te volgen? Wat zijn de kosten?
Onze gids geeft u uitgebreide informatie over leren zwemmen. We leggen uit hoe lang het duurt voordat je kind kan zwemmen en welke verschillende vormen van zwemmen er zijn. Je leert hoe je je kind zelf kunt leren zwemmen en welke mogelijkheden je als volwassene hebt om te leren zwemmen.
[button]Bestel de juiste kinderzwembril online[/button]
Inhoudsopgave
1. babyzwemmen – zin of onzin?
Water is een natuurlijk element voor baby’s. Gedurende de hele zwangerschap zitten kinderen in het water. Er is dan ook bijna geen kind dat bang is voor het water. Bij babyzwemmen gaat het echter nog niet om het leren zwemmen, maar om het contact met het water.
Het doel van een dergelijke cursus is ervoor te zorgen dat baby’s hun aangeboren zintuigen niet verliezen. In tegenstelling tot de meeste volwassenen zijn ze in staat hun ogen open te houden tijdens het duiken. Geen wonder. Ze hebben immers negen maanden de tijd gehad om eraan te wennen.
Het vroegste tijdstip vanaf wanneer u zich kunt inschrijven voor babyzwemmen is de vierde levensmaand van uw kind. Daarvoor is de baby nog niet zo goed in staat om zelf zijn lichaamstemperatuur te regelen.
Hoewel het in het zwembad niet koel is, moet u geen risico’s nemen en niet te vroeg te veel van uw kind verwachten. Plezier moet altijd op de voorgrond staan bij het zwemmen.
Tip: Als u uw baby wilt voorbereiden op het zwemmen, ga dan samen in bad en spetter rond. Verlaag de temperatuur langzaam, zodat uw baby kan wennen aan de omstandigheden in het binnenbad. U kunt uw kind ook laten oefenen met zwemmen in een speciaal babybadje.
2. kinderzwemmen is erg leuk
Ieder kind zou moeten leren zwemmen. Het is aan u om te beslissen of u uw kind zelf wilt leren zwemmen of dat het nodig is uw kind in te schrijven bij een zwemschool. U kunt uw kinderen op zijn vroegst inschrijven voor een zwemcursus als ze 3 1/2 tot 4 jaar oud zijn.
Zelfstandig kunnen zwemmen versterkt het zelfvertrouwen van de kinderen. Voor u als ouders betekent het iets minder verantwoordelijkheid. Als u op vakantie even wegkijkt, hoeft u niet bang te zijn dat uw kind in het water is gevallen en dreigt te verdrinken.
Een klassieke zwemcursus duurt tussen 10 en 15 lessen en vindt één of twee keer per week plaats. Een les duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Omdat kinderen vooral in het begin veel toezicht nodig hebben, zijn de groepen relatief klein. Meestal krijgen niet meer dan zes kinderen tegelijk les.
De leeftijd waarop uw kind zelfstandig kan zwemmen is sterk afhankelijk van individuele voorwaarden. De meeste kinderen hebben op vijfjarige leeftijd aanzienlijk minder problemen met zwemmen, omdat ze dan al voldoende kracht hebben.
Als uw kind echter al gewend is aan het water en een eerste ervaring heeft opgedaan met babyzwemmen of soortgelijke cursussen, is het zinvol om op jongere leeftijd in te schrijven.
De prijzen voor zwemlessen lopen sterk uiteen. Gemiddeld kunt u rekenen op een bedrag tussen 75 en 150 euro. Bijna elk plaatselijk zwembad biedt zwemlessen aan.
Een gemeenschappelijk doel aan het eind is het verdienen van een badge. Het Seepferdchen certificeert dat uw kind
- vanaf de rand van het zwembad in het water kan springen,
- 25 meter per keer kan zwemmen zonder aan de rand te komen.
- en een voorwerp uit schouderdiep water kan halen.
Omdat jonge kinderen het insigne meestal niet kunnen halen in iets kortere cursussen, zien sommige coaches ervan af.
Opgelet: Het zeepaardje betekent niet dat u uw kind op vakantie zonder toezicht in het zwembad moet laten spelen. Zelfs als uw kind zich kan vasthouden en bewegen in het water, is er nog een lange weg te gaan voordat het zelfstandig zijn baantjes kan trekken.
3. de cursus voor gevorderden is niet alleen voor waterratten
Leren zwemmen is verplicht, maar hoe ziet het er eigenlijk uit na de eerste uren in het water? De meeste zwembaden bieden professionele zwemtraining voor kinderen aan. Aanvankelijk is dat meestal één keer per week.
Nu je kind al zelfstandig in het water kan blijven, kunnen iets meer kinderen in zo’n cursus worden opgenomen.
De kosten zijn lager. Gemiddeld betaal je zo’n 120 tot 180 euro per jaar voor een wekelijkse opleiding. Behalve een zwembroek en eventueel een zwembril heb je verder geen materialen nodig.
De meeste kinderen kunnen na de eerste cursus in het water blijven, maar alleen een beetje bewegen. Van veilig zwemmen is nog geen sprake. In de introductiecursussen leren de kleintjes spelenderwijs een zwemtechniek. Er is echter gewoon te weinig tijd voor een goede uitvoering en voldoende spierontwikkeling.
De volgende punten staan op de lijst van zwemlessen:
-
- Zwembadges doen (zeepaardje en ook de andere jeugdzwembadges brons, zilver en goud).
- Leren duiken
- verschillende zwemstijlen leren zoals schoolslag, crawl of rugslag
- ademhalingstechnieken in en onder water leren
Vraag uw kind wat het wil leren. Niet elk kind hoeft perfect te kunnen zwemmen. Maar veiligheid in het water moet altijd een gegeven zijn. Als je naar een meer of de zee gaat, wil bijna geen enkel kind daar eerst leren zwemmen.
4 Het alternatief – leren zwemmen zonder cursus
Voor veel kinderen is het volgen van een zwemcursus zeker de beste optie. Hier leren ze onder professionele begeleiding zwemmen en maken ze misschien nieuwe vriendjes. Maar als u bijvoorbeeld op vakantie bent en merkt dat uw kind klaar is om te leren zwemmen, moet u niet aarzelen.
Neem het zelf in de hand en laat uw kind zien hoe het zich in het water moet bewegen. Het is heel belangrijk dat u veel tijd neemt en niet verwacht dat uw kind na een paar minuten al kan zwemmen.
In principe is de crawl de meest natuurlijke vorm van bewegen in het water. De schoolslag wordt echter aanbevolen voor het begin. Bij twijfel kunt u dit gemakkelijker uitleggen en blijft het kind beter drijven.
Een zwemplankje is een goed eerste hulpmiddel. Uw kind kan zich daaraan vasthouden. De armbeweging speelt in het begin geen rol. Hij of zij kan zich alleen concentreren op de beweging van de benen.
Als de kikkerbeweging van de benen redelijk vloeiend verloopt, kunt u vervolgens de armen erbij betrekken. Houd uw kind altijd stevig vast, zodat het niet dreigt weg te zakken. Het is vooral belangrijk dat de vingers gesloten blijven tijdens het zwemmen om zoveel mogelijk water te verplaatsen.
Als deze beweging ook werkt, combineer dan de twee bewegingen. De meeste kinderen hebben wat langer nodig voor deze coördinatief uitdagende taak. Wees dus geduldig. Op de eerste dag is het al geweldig als uw kind zich met een zwemplankje kan voortbewegen.
Het belangrijkste is vertrouwen. Vertel je kind dat er niets kan gebeuren en sta steeds klaar om in te grijpen. Een kind dat tijdens de eerste zwempogingen in paniek raakt, heeft het daarna meestal moeilijk om vertrouwen te krijgen en te leren zwemmen.
5. belangrijke vragen en antwoorden -FAQ’s
Waar kunnen volwassenen leren zwemmen?
Ongeveer één op de vijf volwassenen kan niet zwemmen. Je bent dus niet alleen. Maar u kunt daar altijd verandering in brengen. Heb de moed en schrijf je in voor een zwemcursus voor volwassenen. Daar leert u goed zwemmen. In de meeste gevallen zul je iets sneller kunnen zwemmen dan kinderen, omdat je meer kracht hebt.
De meeste volwassenen kunnen al na 10 uur en ongeveer 100 euro veilig zwemmen. De rest is een kwestie van training, maar je hoeft niet langer bang te zijn voor het water.
Zijn zwemhulpmiddelen nuttig?
Als kinderen leren zwemmen, worden ze vaak in het water gezien met watervleugels of banden. Voor de eerste zwempogingen zijn zwemplankjes aan te raden. Drijflichamen of zwembanden daarentegen geven je kind alleen een beetje drijfvermogen. Als uw kind niet kan zwemmen, hebben dergelijke zwemhulpmiddelen weinig nut.
Het is beter om vanaf het begin zonder hulpmiddelen te oefenen. Zo zijn kinderen helemaal niet afhankelijk van het drijfvermogen.
Welke vormen van zwemmen zijn er?
De bekendste stijlen zijn crawl, schoolslag, rugslag en dolfijn. De meeste mensen kunnen schoolslag zwemmen, crawl is de meest economische stijl maar vereist veel oefening. Rugslag is bijzonder zacht en dolfijn is uiterst inspannend, zodat zelfs professionele zwemmers deze stijl niet lang kunnen volhouden.
Welke zwemslagen kan een kind doen?
De badges worden uitgereikt door de Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft e.V. (de DLRG). Het zeepaardje is het eerste insigne en dient meer om het zelfvertrouwen van de allerkleinsten te versterken. De jeugdzwembadges brons, zilver en goud zijn daarentegen uitdagender.
Voor de bronzen badge moeten kinderen al 200 m zwemmen in 15 minuten. Een kind dat dit doel in het water haalt, hoeft zich geen zorgen meer te maken.
6. geschikte kinderzwembrillen
No products found.