Leren zwemmen: Hoe leer je je kind zwemmen?

De meeste kinderen spelen graag met en in het water. Vooral in de zomer zijn het pierenbadje, het openluchtzwembad of de zee verleidelijk. Maar zwemmen is niet alleen heel leuk, zwemvaardigheid kan ook levens redden. …

Leren zwemmen: Hoe leer je je kind zwemmen?

Kleinkinder Schwimmen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Leren zwemmen: Hoe leer je je kind zwemmen?
Hoe kan ik met mijn kind het zwemmen oefenen?

De meeste kinderen leren zwemmen op het kinderdagverblijf of op school. Dat weerhoudt u er natuurlijk niet van om zelfstandig met uw kind het zwemmen te oefenen. We hebben hier een aantal eerste oefeningen voor u verzameld.

Welke zwemhulpmiddelen heeft mijn kind nodig?

Zwemvesten alleen bieden geen 100% veiligheid, maar kunnen wel helpen om de angst van je kind te verminderen. Drijvers of zwembrillen kunnen nuttig zijn bij het leren zwemmen, maar kunnen de waakzame ogen van de ouders niet vervangen.

Wat moet ik mijn kind naast zwemvaardigheid leren?

Een algemene kennis van de meest voorkomende zwemregels is van enorm belang. Op zijn laatst wanneer uw kind de leeftijd heeft bereikt dat het zelfstandig met vriendjes naar de volgende zwemplek kan gaan, moet het bijvoorbeeld weten dat men niet met een volle maag of tijdens onweer in het koele water mag ravotten.

De meeste kinderen spelen graag met en in het water. Vooral in de zomer zijn het pierenbadje, het openluchtzwembad of de zee verleidelijk. Maar zwemmen is niet alleen heel leuk, zwemvaardigheid kan ook levens redden.

[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]

1. zwemoefeningen

De DLRG raadt ouders aan hun kinderen zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met water. Dit kan beginnen met babyzwemmen, waarbij het nog niet gaat om het leren zwemmen, maar om het spelenderwijs in contact komen met water. Er zijn ook watergewenningscursussen, die vaak worden aangeboden voor kinderen tussen 1 en 4 jaar. Ook hier ligt de nadruk op plezier. De eerste eenvoudige oefeningen kunnen kinderen echter al voorbereiden op het zwemmen.

Als kinderen al enige voorkennis hebben, kunnen ze vaak al op 4-jarige leeftijd beginnen met leren zwemmen. Ouders moeten echter niet te ambitieus zijn, maar hun kinderen motiveren en ondersteunen zodra ze interesse tonen in zwemmen. Leren zwemmen moet immers leuk zijn. Niet elk kind besluit zijn watervrees op hetzelfde moment te overwinnen. Dit is gemakkelijker wanneer kinderen vertrouwd zijn met het water.

2. drijfmiddelen

Schwimmutensilien für Kinder
Zwemvesten zijn geen garantie voor veiligheid in het zwembad.

Zwemhulpmiddelen bieden vaak onvoldoende veiligheid. Daarom moeten ouders hun kinderen altijd goed begeleiden, ook met zwemvleugels of soortgelijke hulpmiddelen. Zwemvleugels moeten bestaan uit meerdere afzonderlijke luchtkamers. Klittenband kan onbedoeld opengaan en is daarom niet geschikt als sluiting voor zwemvleugels. Ouders moeten bij de aanschaf van zwemhulpmiddelen altijd letten op kwaliteit en onbesmet materiaal.

Drijvende banden, rubberen dieren of luchtbedden zijn speelgoed, ze bieden kinderen geen veiligheid in het water.

3. zwemregels aanleren

Kinderen en ouders moeten niet alleen in het water voorzichtig zijn, maar ook eromheen. Bespreek daarom de geldende zwemregels met uw kind. De belangrijkste zwemregels zijn te vinden op de website van de DLRG.

4. toezicht is belangrijk ondanks zwemvaardigheid

Schwimmaufsicht bei Kindern
Toezicht is noodzakelijk, ook als de kinderen al kunnen zwemmen.

Zelfs met goede zwemvaardigheden en zwemtoezicht zijn ouders verplicht actief toezicht te houden op hun kinderen. U mag er niet op vertrouwen dat uw kinderen zich bij het spelen en ravotten in het water altijd uit zichzelf aan de zwemregels houden.

Een kind wordt pas als “waterveilig” beschouwd als het onder andere 15 minuten zonder hulp in diep water kan zwemmen en onder water net zo goed zijn weg kan vinden als boven water.

5. bronnen en koppelingstips

Deze en andere informatie is ook te vinden in de brochure “Kinder müssen Schwimmen lernen”, die bestemd is voor ouders, opvoeders en leerkrachten.

De DLRG heeft een schat aan informatie verzameld over veiligheid in en rond het water. Veiligheidstips van de DLRG voor opvoeders, leerkrachten, bewegingsinstructeurs en andere begeleiders vindt u hier.

6. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten