Koekjes bakken met kinderen: Eenvoudige en heerlijke recepten

[button]Koop koekjesvormers[/button] Er zijn elk jaar tal van gelegenheden om met kinderen koekjes te bakken. Vooral de periode vóór Kerstmis is populair, omdat de meeste mensen dan veel tijd binnenshuis doorbrengen. In ons artikel laten …

Koekjes bakken met kinderen: Eenvoudige en heerlijke recepten

Plätzchen backen mit Kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Koekjes bakken met kinderen: Eenvoudige en heerlijke recepten
Vanaf wanneer kunnen kinderen koekjes bakken?

Er is geen ideale leeftijd voor het bakken van koekjes met kinderen. Wel moet je het soort hulp aanpassen aan de betreffende leeftijd.

Wat kun je nog meer doen naast koekjes bakken?

Je kunt ze zelf misschien niet zien, dus een beetje afwisseling is nodig. We hebben hier enkele alternatieven voor klassieke koekjes voor je verzameld.

Hoe maak je van koekjes bakken een echte happening in de aanloop naar Kerstmis?

Maak van koekjes bakken met kinderen een belevenis voor het hele gezin. Ook kleuter- of schoolvriendjes zijn welkom. Vooral het versieren van de koekjes is het leukst met de beste vriendin.

[button]Koop koekjesvormers[/button]

Er zijn elk jaar tal van gelegenheden om met kinderen koekjes te bakken. Vooral de periode vóór Kerstmis is populair, omdat de meeste mensen dan veel tijd binnenshuis doorbrengen.

In ons artikel laten we je kennismaken met verschillende recepten en geven we tips om koekjes bakken met kinderen leuk te maken.

1. hoe bak je gegarandeerd succesvol koekjes met kinderen

Kinder beim Plätzchen backen
Kinderen leren zelfstandig te werken.

Om ervoor te zorgen dat de focus op plezier ligt en onaangename situaties in de keuken direct worden vermeden, neem je de volgende tips ter harte als je koekjes wilt bakken met je kroost. Het belangrijkste is de factor tijd. Heb geduld en plan het koekjes bakken op een moment dat je niet over twee uur een andere belangrijke afspraak hebt.
Anders is het gevaar groot dat de ervaring allesbehalve ontspannen zal zijn.
Maar genoeg over tijd en meteen naar de belangrijkste tips:

 • Kies voor jonge kinderen eenvoudige recepten. Zo wordt het voor uw kinderen gemakkelijker om mee te helpen.
 • Laat uw kinderen zoveel mogelijk van het werk doen. Zie jezelf als assistent, want het gevoel van voldoening zal groter zijn naarmate de kinderen meer zelf gemaakt hebben.
 • Leg veel nadruk op de versiering, want dit kan van vrij eenvoudige koekjes al snel iets heel bijzonders maken.
 • Het resultaat is niet zo belangrijk. Als de smaak goed is, zijn de misschien wat misvormde koekjes prachtig. Er is tenslotte veel liefde in gaan zitten. Dus laat je kinderen zien dat je trots bent en help jezelf aan de kerstkoekjes.

Tip: Heel jonge kinderen kunnen goed helpen met het versieren. Maak daarom het deeg van tevoren klaar, zodat kinderen alleen de leuke kant van het bakken kunnen ervaren en creatief kunnen zijn.

2. biscuitstekers zijn in een handomdraai klaar

Hilda broodjes:

Wie wat meer wil knutselen, kan ook Hilda-broodjes bakken waarbij het uitgesneden midden uit jam bestaat. Het basisrecept verandert echter niet.

Het recept

Als uw kinderen nog erg klein zijn of als u ze zo snel mogelijk wilt maken, kunt u het volgende eenvoudige recept voor koekjesvormpjes gebruiken:

Je hebt nodig:

 • 250 g tarwebloem
 • 125 g boter
 • een medium ei
 • een snuifje zout
 • een snuifje bakpoeder
 • 40 tot 100 g suiker

Afhankelijk van hoe zoet je het lekker vindt, varieert de hoeveelheid suiker enorm. Maar omdat de koekjes achteraf met chocolade of glazuur worden bedekt, smaken ze ook met iets minder suiker heerlijk.

Je kunt het basisrecept wat verfijnen door echte vanille of een beetje citroenschil toe te voegen. Kaneel, kardemom, kruidnagel of steranijs zijn geschikt voor kerstkoekjes.

Kind sticht Kekse aus
Zelfs kleine kinderen kunnen al koekjes uitsnijden.

Van de ingrediënten tot het afgewerkte koekje

Meng alle ingrediënten met een handmixer en kneed het deeg daarna nogmaals met je handen. Laat de boter best nog even op de verwarming staan, zodat hij gemakkelijker te smeren is.

Rol het deeg tot een bal en wikkel het in huishoudfolie. Het deeg moet nu minstens een uur in de koelkast rusten. U kunt het deeg echter ook de dag ervoor bereiden.

Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven werkvlak zodat het ongeveer 3 tot 4 mm dik is. Gebruik nu de koekjesvormpjes voor Kerstmis of andere gelegenheden.

Sterren, sneeuwmannen, dennenbomen, rendieren of engelen zijn prachtige kerstkoekjes. Misschien probeert u ook zelf een of twee figuren te maken zonder koekjesvormers.

Leg de boterkoekjes na het snijden op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 170 °C (190 °C boven- en onderwarmte).

Hoe koekjes bakken met kinderen er in de praktijk uit kan zien, zie je in deze YouTube-video:

3. vergeet de decoratie van de boterkoekjes niet

Als de boterkoekjes eindelijk zijn afgekoeld, begint het versieren. Bij het bakken van koekjes met kinderen is dit onderdeel extra belangrijk.

Zet een pan water op het fornuis, breng het aan de kook, zet het vuur uit en smelt de chocolade in een kom erboven. Doop nu de individuele koekjes er kort in.

Natuurlijk kunnen uw kinderen deze taak ook overnemen. Spannender is echter het bestrooien met suikerparels, kralen, goud- of zilverpoeder en andere versieringen.

In plaats van chocolade kunt u ook gemakkelijk glazuur maken. U hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • 150 g poedersuiker
 • 2 eetlepels water

Meng de twee ingrediënten tot je een ietwat stroperig maar glad mengsel hebt. Hiermee kun je dan de kerstkoekjes of een taart versieren.

4. alternatieve recepten om samen met kinderen snel koekjes te bakken

Suikerverbruik:

Mensen bakken veel, vooral in de kersttijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het suikerverbruik per hoofd van de bevolking volgens gegevens van het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft een indrukwekkende 33,8 kg per jaar bedraagt.

Koekjes

Koekjes zijn snel en gemakkelijk te maken, en je hoeft ze achteraf niet te versieren. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor ongeveer 30 koekjes:

 • 250 g bloem
 • 150 g gemalen amandelen of noten
 • 200 g boter
 • 100 tot 200 g suiker (afhankelijk van de smaak)
 • een snuifje zout
 • 2 middelgrote eieren
 • een theelepel bakpoeder
 • 150 g chocolade (grof gehakt)
Haferflockenkekse
Laat je havermoutkoekjes niet te donker worden.

Meng alle ingrediënten tot een glad deeg en vorm met een eetlepel elk tot een licht afgeplat koekje dat op een met bakpapier beklede bakplaat past.

Verwarm de oven voor en bak de koekjes op 170 °C convectieoven (190 °C boven-/onderwarmte) gedurende ongeveer 12 tot 15 minuten.

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes zijn even gemakkelijk en snel te maken. Je hebt nodig:

 • 250 g boter
 • 150 g suiker
 • 200 g havervlokken (grof)
 • 100 g tarwebloem
 • een medium ei
 • een beetje vanillesuiker naar smaak

Meng nu alle ingrediënten door elkaar en leg dan individuele klodders op een met bakpapier beklede bakplaat.

Plaats de koekjes vervolgens ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven op 160 °C convectieoven (180 °C boven-/onderwarmte).

Als u liever zonder eieren bakt, kunnen ze in bijna elk recept worden weggelaten. De binding kan echter iets slechter zijn. Qua smaak zijn er echter nauwelijks verschillen.

5. koekjesvormers kopen

No products found.

Gerelateerde berichten