Sommige sportcentra bieden al cursussen aan voor baby’s van enkele maanden oud. Maar omdat kinderen dan nog niet kunnen lopen, blijft de ervaring beperkt tot bewegingsbevorderende maatregelen.
Bij peutergymnastiek gaat het niet alleen om klassieke gymnastiekoefeningen zoals salto’s, trampolinespringen of balanceren. Ook ideeën als klimmen of balspelen staan op het programma om van kinderen echte bewegingstalenten te maken.
Plezier moet altijd op de voorgrond staan. Het verbeteren van de algemene conditie, de coördinatie en het uithoudingsvermogen zijn echter aangename neveneffecten die kinderen het best voorbereiden op latere trainingen in een sportclub.
Bijna alle kinderen genieten van beweging. Kindergymnastiek of ouder-kind-gymnastiek zijn daarom perfecte mogelijkheden om de natuurlijke bewegingsdrang te stimuleren en kinderen op jonge leeftijd enthousiast te maken voor sport. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van peutergymnastiek? Zijn er oefeningen die bijzonder geschikt zijn?
In ons artikel gaan we in op de verschillende mogelijkheden van peutergymnastiek, leggen we uit welke verschillende cursussen er zijn en welke positieve ervaringen kinderen kunnen opdoen met gymnastiek en bewegingsspelletjes.
[button]Ideeënboeken voor peutergymnastiek online kopen[/button]
Inhoudsopgave
1. peutergymnastiek als voorbereiding op een sportief leven
Sommige sportcentra bieden al cursussen aan voor baby’s van slechts enkele maanden, waarbij de nadruk ligt op de onderlinge relatie. Tijdens babygymnastiek worden vaak samen liedjes gezongen en kleine spelletjes gespeeld.
Aangezien kinderen in dit stadium echter nog niet kunnen lopen, blijft de ervaring beperkt tot bewegingsbevorderende maatregelen.
Wat later is ouder-kind-gymnastiek veel actiever. In de gymnastiekgroep U3 ligt de nadruk op eenvoudige bewegingen. Veilig lopen is voor veel kinderen geen probleem meer, zodat geleidelijk aan enkele turntoestellen kunnen worden gebruikt.
Een kort voorbeeld van hoe ouder-kind gymnastiek er in de praktijk uit zou kunnen zien zie je in dit YouTube filmpje:
In de volgende fase gaat peutergymnastiek zelfs zonder ouders. Op dit punt zijn kinderen gewend om alleen naar de kleuterschool te gaan, dus contact met leeftijdsgenootjes zonder hun ouders is geen probleem meer. De nadruk ligt in deze fase vooral op bewegingsspelletjes om de motoriek te verbeteren en de eerste gymnastiekoefeningen die wat meer coördinatie vereisen.
Pas dan, vanaf ongeveer 5 jaar, begint de klassieke kindergymnastiek, waarmee de meeste ouders vertrouwd zijn. De basismotoriek mag dan geen probleem meer zijn, kort voordat de kinderen naar school gaan.
2. verbeteren van de motoriek
Helaas heeft een groot deel van de kleuter- en schoolkinderen een vrij slechte fijne en grove motoriek. Om ervoor te zorgen dat uw kind niet tot deze groep behoort, is peutergym bijna perfect.
In de eerste levensjaren leren kinderen heel snel veel. Ze willen iets ontdekken en hebben specifieke prikkels nodig om hun bewegingsdrang te volgen. Zelfs vrij rustige kinderen vinden het moeilijk om rustig te blijven zitten tijdens de gezamenlijke gymnastieksessies als alle andere kinderen om hen heen kruipen, ravotten en balanceren.
Bij peutergymnastiek gaat het echter niet alleen om klassieke gymnastiekoefeningen zoals salto’s op de mat, trampolinespringen of balanceren. Ook ideeën als klimmen of balspelen staan op het programma om van jonge kinderen echte bewegingstalenten te maken.
Tip: Kinderen leren al vroeg omgaan met andere kinderen, zodat peutergymnastiek een positief effect heeft op sociaal gedrag.
3. oefeningen voor peutergymnastiek
Er zijntalrijke oefeningen op verschillende gebieden om de verschillende vaardigheden van kinderen te bevorderen door middel van spelletjes. De nadruk ligt op plezier maken. De verbetering van algemene conditie, coördinatie en uithoudingsvermogen zijn echter aangename neveneffecten die kinderen het beste voorbereiden op latere training in een sportclub.
In de volgende paragrafen presenteren we enkele populaire spelletjes voor peuters, die bedoeld zijn om het brede scala van peutergymnastiek te illustreren of als inspiratie dienen voor uw eigen sportles.
3.1 Hindernisbaan als uitdaging
Vooral bij peutergym komen veel kinderen samen die al heel verschillende capaciteiten hebben. Terwijl sommige kinderen nog lang niet kunnen lopen, hebben oudere kinderen vaak al een sterk ontwikkeld evenwichtsgevoel en kunnen ze grotere uitdagingen aan.
Cursussen zijn een zeer goede manier om kinderen ondanks hun verschillende niveaus individueel te ondersteunen. Met grote en kleine matten, dozen, banken, parallelle stangen, hoepels, kegels en een trampoline kan in de gymzaal in een handomdraai een uitdagend parcours worden opgezet.
Hier zijn enkele ideeën voor je eigen parcoursje voor peutergymnastiek:
- Gebruik kegels voor een slalomloop
- Balanceer over een normaal of ondersteboven bankje
- Plaats bankjes onder een hoek op een doos (om te oefenen met op en neer gaan of kruipen)
- Bankjes om overheen te springen (links, rechts of meerdere achter elkaar als kleine hindernissen; als alternatief kunnen kinderen onder de bankjes door kruipen of over een bankje springen en onder het volgende bankje door kruipen)
- Hang 4 tot 5 touwen aan een stang: De kinderen moeten zich nu met hun handen vasthouden en op elk touw stappen om de hindernis te overwinnen.
- Plaats een bankje tussen twee hoge boxen (vergeet de matten ertussen niet) zodat de kinderen wennen aan de hoogte en niet bang worden.
- Gebruik ringen voor een korte vlucht Zet dozen op, leg matten neer, hang aan de ringen, duw je van de dozen af en vlieg even, vergeet niet los te laten
- Leg een matje voor een muurbalk, bevestig een paar touwen aan de bovenste balk zodat de kinderen moeten klimmen.
3.2. vangen – het beste voor de opwarming op elke leeftijd
Tikkertje is een tijdloos spel dat op talloze manieren kan worden aangepast aan de groep in kwestie. Hier volgt een overzicht van enkele mogelijke tikspelletjes:
- De lijn oversteken: Kies een of twee vangers die zich op de middenlijn van de zaal opstellen. Op uw commando moeten alle andere kinderen proberen van de ene kant van de zaal naar de andere kant te komen. De twee vangers mogen alleen op en neer de middenlijn bewegen. Alle kinderen die daarbij gevangen worden, worden nu ook vangers, zodat vroeg of laat alle kinderen in het midden staan.
- Kettingvangen: Vorm twee groepen met elk twee kinderen die elkaars hand moeten vasthouden. Alle andere kinderen verspreiden zich in de zaal en de twee groepen proberen je te vangen. Wie gevangen wordt, verlengt de ketting. Als er vijf kinderen in een groepje zitten, wordt het groepje weer opgesplitst.
- De hete aardappel: Eén kind krijgt een softbal (de hete aardappel). Nu wordt de muziek gestart en moet het kind de bal doorgeven of gooien (afhankelijk van leeftijd en vaardigheid). Elk kind moet de bal zo snel mogelijk doorgeven, want zodra de muziek stopt, is het kind met de hete aardappel in zijn hand uitgeschakeld. Het heeft zichzelf verbrand.
3.3 Balspelletjes voor kleuters
Voeg wat afwisseling toe aan de gymnastiek van uw peuters met balspelletjes. Gebruik de volgende ideeën om balvaardigheden en lichaamsbewustzijn te ontwikkelen:
- Rollende ballen: Een kind krijgt een grote oefenbal om voor zich uit te rollen. Het doel van het spel is om een ander kind te raken. Als dit lukt, verandert de vanger.
Het beste is om dit spel in een heel klein gebied of met meerdere vangers te spelen, omdat het vangen anders relatief moeilijk is. - Laat de ballen in het doel rollen: Vorm een startlijn en zet een doel op. Nu moeten alle kinderen proberen hun softbal in het doel te rollen. Het wordt wat uitdagender als je een schuine bank neerzet van waaruit de kinderen hun bal in het doel laten rollen.
- Doel gooien: Zet een klein kastje op dat de kinderen moeten raken met kleine softballen. Voor oudere kinderen kun je altijd de afstand vergroten of een schoenendoos naast een omgekeerde doos zetten om het mikken moeilijker te maken.
Tip: Als je nog geen geschikte club hebt gevonden, neem dan een kijkje op de website van de Duitse Gymnastiek Federatie. Hier vind je gedetailleerde informatie voor je zoektocht. Bovendien worden de door de overheid gefinancierde gymnastiekclubs gekenmerkt door gunstige prijzen.
4. idee boeken voor peutergymnastiek online kopen
No products found.
No products found.
No products found.