Kindveiligheid: hoe maak je je huis kindveilig

In hun eerste levensjaren zijn kinderen waanzinnig nieuwsgierig en proberen zij elke dag iets nieuws te leren over hun omgeving. Tegelijkertijd kunnen zij nog niet onderscheiden welke voorwerpen en situaties gevaarlijk voor hen zijn en …

Kindveiligheid: hoe maak je je huis kindveilig

Kindersicherheit durch Steckdosensicherung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kindveiligheid: hoe maak je je huis kindveilig
Hoe zorg ik voor voldoende veiligheid voor mijn kinderen thuis?

Probeer bij het plannen en inrichten van uw eigen huis bronnen van gevaar tot een minimum te beperken en een veilige omgeving te creëren.

Hoe zijn mijn kinderen veilig als ze buiten zijn?

Maak uw kinderen zo vroeg mogelijk bewust van hun veiligheid. Dit omvat verkeerseducatie en het verplicht stellen van een helm tijdens het fietsen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten thuis worden genomen?

Schoonmaakmiddelen moeten altijd buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Als u kookt of barbecuet, mag u het fornuis, de oven en de grill nooit zonder toezicht van uw kind achterlaten.

In hun eerste levensjaren zijn kinderen waanzinnig nieuwsgierig en proberen zij elke dag iets nieuws te leren over hun omgeving. Tegelijkertijd kunnen zij nog niet onderscheiden welke voorwerpen en situaties gevaarlijk voor hen zijn en welke veilig. Daarom moeten ouders bepaalde kinderveiligheidsmaatregelen nemen.

In onze gids leest u waar de gevaren voor uw kind op de loer liggen. Wij geven u ook enkele veiligheidstips over hoe u mogelijke bronnen van gevaar thuis tot een minimum kunt beperken.

[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]

1. waar je op moet letten in je huishouden

1.1 De juiste woning voor u kiezen

Eltern planen die Kindersicherheit ihres neuen Zuhauses
Houd bij het plannen van uw eigen huis altijd rekening met de veiligheid voor jonge kinderen.

Voor veel nieuwe ouders of zij die ouders willen worden, rijst de vraag naar de juiste woning voor hun gezin. Naast persoonlijke voorkeuren moet u altijd rekening houden met de behoeften van uw kleintjes. In veel gevallen voldoen met name oude gebouwen niet aan de moderne veiligheidsnormen, dus is het de moeite waard om de risico’s zorgvuldig te analyseren en zo nodig extra beschermende maatregelen te nemen.

Als u uw eigen huis wilt bouwen, hebt u het voordeel dat u veel veiligheidsaspecten kunt beïnvloeden. Praat met uw aannemer of architect over het veiligheidsconcept van uw nieuwe huis. U kunt veel geld besparen als u bepaalde veiligheidsmaatregelen, zoals raam- en stopcontactbeveiligingen, tijdens de bouw integreert. Later inbouwen is meestal veel duurder.

1.2 Gevaren in een vroeg stadium herkennen

Treppengitter zum Schutz von Kleinkindern
Traphekjes zijn het meest geschikt voor de veiligheid van kinderen op de trap.

Messen, vuur, scharen, lampen – zijn niets voor kleine kinderen! Als ouder moet je altijd in de gaten houden waar potentiële gevarenbronnen op de loer liggen. Veel gevaarlijke voorwerpen lijken erg interessant voor kinderen. Met de juiste preventie kun je gevaarlijke situaties voorkomen.

Als kinderen een leeftijd bereiken waarop ze zich zelfstandig kunnen verplaatsen, is het zinvol om eerst bepaalde ruimtes in huis af te sluiten. Vooral als er grote hoogteverschillen zijn, moet u traphekjes en raambeschermers voor kinderen installeren. Deze laatste zijn ook nuttig als bescherming tegen inbrekers.

Als u de indruk heeft dat een kamer te onveilig is voor uw kind, bijvoorbeeld omdat er een hete open haard of breekbare voorwerpen in staan, kunt u de kamer ook afsluiten met deurbeschermingsroosters.

Tip: Een andere kortetermijnoplossing is het aanpassen van de deurkruk. Door de klink verticaal omhoog te zetten, kunnen kinderen de deur heel moeilijk openen.

Een vaak onderschatte bron van gevaar zijn instabiele of kantelende meubelstukken. Controleer daarom alle grotere meubelstukken op hun stabiliteit. In geval van twijfel is het raadzaam planken of kasten met deuvels aan de muur te bevestigen. U moet ook zolderbedden beveiligen met valbeveiliging. Buitenruimtes zoals balkons kunt u voorzien van veiligheidsnetten.

Een zogenaamde randbescherming kan ook worden gebruikt om gevaarlijke hoeken en randen te beschermen. Dit voorkomt ernstig letsel bij een val.

1.2 Voorzichtig met elektronische apparaten

Jonge kinderen zijn zich nog niet bewust van het gevaar van elektriciteit. Daarom moet u kinderveilige sloten aanbrengen op stopcontacten in ruimtes die toegankelijk zijn voor kinderen. Dit geldt ook voor andere open stroombronnen, zoals stekkerdozen.

Een van de meest voorkomende verwondingsplaatsen in huis is de keuken. Zodra uw kinderen bij het fornuis kunnen, moet u alleen op het achterste pitje koken. Als dit niet mogelijk is, kunt u een fornuisbeveiliging installeren als kinderbeveiliging om te voorkomen dat uw kind op de kookplaat grijpt of een hete pan omstoot. Zorg er ook voor dat scherpe voorwerpen buiten het bereik van kinderen blijven. U kunt laden eventueel beveiligen met een sleutel of magnetische sloten.

Brandmelder Feuer
Kinderen weten meestal niet wat ze moeten doen bij brand. Daarom is het des te belangrijker om tijdig geïnformeerd te worden.

Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken, breng je geen hete vloeistoffen in de buurt van je jonge kinderen. Thee drinken terwijl je kind op schoot zit is een absolute no-no. Een onhandige beweging kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Als uw huis nog niet is uitgerust met rookmelders, installeer ze dan zo snel mogelijk. In geval van brand hebben kinderen de neiging zich te verstoppen in plaats van het huis te verlaten. Dit kan leiden tot ernstige rookvergiftiging. Daarom is het des te belangrijker dat u of uw buren onmiddellijk worden gewaarschuwd als er brand uitbreekt. Alleen zo kunt u uw kind tijdig redden.

Zonder rookmelders riskeert u niet alleen uw eigen veiligheid, maar ook een flinke boete.

1.3 Houd schoonmaakmiddelen buiten bereik van kinderen

Statistieken over de meest voorkomende oorzaken van ongevallen

Volgens de Duitse Bundesarbeitsgemeinschaft Mehr Sicherheit für Kinder e. V. is verstikking de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan één jaar. Daarom moet u er op deze leeftijd meer op letten dat er geen inslikbare voorwerpen rondslingeren. De volledige statistieken vindt u hier.

Op elke verpakking van schoonmaakmiddelen staat een waarschuwing dat ze buiten het bereik van kinderen gehouden moeten worden. Neem deze waarschuwing serieus. Kinderen kunnen schoonmaakmiddelen gemakkelijk verwarren met een zoete drank. Dit kan leiden tot ernstige vergiftiging en brandwonden. Vertrouw niet op kindveilige sloten en veiligheidsvergrendelingen. Als kinderen een tijdje zonder toezicht zijn, kunnen ze gemakkelijk worden geopend.

Hetzelfde geldt voor medicijnen en cosmetica. Deze kunnen ook ten prooi vallen aan de nieuwsgierigheid van kleine kinderen. Een goede manier om ze te beveiligen is met magnetische kastsloten die achteraf gemonteerd kunnen worden.

2. houd de veiligheid van uw kind in de gaten, ook als u onderweg bent

Kind trägt zur Sicherheit Helm auf Laufrad
Zelfs op loopwielen moeten kinderen een fietshelm dragen voor de veiligheid en om eraan te wennen.

Als kinderen ouder worden, blijft hun leven niet langer beperkt tot hun eigen vier muren. Thuis is het met de juiste maatregelen mogelijk het kind te beschermen tegen alle bronnen van gevaar. Maar zelfs als stadsplanners proberen om de weg naar school zo veilig mogelijk te maken, blijft die weg met grote risico’s verbonden. Daarom moet u uw kind beslist bewust maken van het thema veiligheid. Laat uw kind in detail zien wat belangrijk is op weg naar de kleuterschool of de supermarkt. U moet zelf altijd een rolmodel zijn en alle verkeersregels naleven.

Als u met uw kind op de fiets zit, is het belangrijk dat zowel u als uw kind een fietshelm draagt. In veel grote steden hebben ouders de neiging deze regel te verwaarlozen.

Naast verkeersongevallen is verdrinking de tweede meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen bij kinderen. Daarom moet u uw kroost altijd in de gaten houden als u in bad gaat. Zelfs zogenaamd ondiep water vormt een ernstige bedreiging voor kinderen.

Zelfs spetteren in het bad moet altijd onder toezicht van een volwassene gebeuren.

3. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten