Kinderwillkommensfest: Een atheïstisch alternatief voor de doop

Voor veel ouders is de geboorte van een kind een van de mooiste momenten in hun leven. Het leven geven aan een klein mensje en het levenslang kunnen begeleiden vervult hen met geluk en liefde …

Kinderwillkommensfest: Een atheïstisch alternatief voor de doop

kinderwillkommensfest
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderwillkommensfest: Een atheïstisch alternatief voor de doop
Is het Kinderwillkommensfest een vrije doop?

Hoewel het Kinderwillkommensfest vaak ook een vrije doop wordt genoemd, is er bij deze viering geen ceremoniële doop. In plaats daarvan wordt de baby met een gewenst ritueel en een paar mooie woorden welkom geheten in het leven en in de familie.

Is het mogelijk om een freelance spreker de ceremonie te laten begeleiden?

Ja, veel ouders huren een freelance spreker in voor de welkomstceremonie van de baby. In een uitgebreid gesprek neemt de spreker de tijd om u en uw baby te leren kennen, zodat een persoonlijke toespraak kan worden gehouden.

Hoe werkt een welkomstfeest?

De ceremonie zelf duurt gemiddeld maar zo’n 30 minuten. U kunt de kinderwelkomstceremonie individueel vormgeven volgens uw eigen voorkeuren. Na de ceremonie kunt u met uw familie en vrienden feestvieren of gewoon bij elkaar zitten.

Voor veel ouders is de geboorte van een kind een van de mooiste momenten in hun leven. Het leven geven aan een klein mensje en het levenslang kunnen begeleiden vervult hen met geluk en liefde en doet de wereld even stilstaan.

Wat is er dan mooier dan de komst van een baby te vieren met een kinderwelkomstfeest dat aan geen enkele denominatie gebonden is?

In dit artikel laten wij u graag kennismaken met het Kinderwillkommensfest als alternatief voor de traditionele doop. Naast ideeën voor het Kinderwillkommensfest laten we u ook graag kennismaken met rituelen en mogelijkheden voor sponsoring.
[button]Bestel babyschatkistjes direct online[/button]

1. kinderwelkomsfeest als alternatief voor de doop

glueckliche eltern mit ihrem baby
Een kinderwelkomstfeest staat in het teken van het officieel verwelkomen van een baby.

Wanneer een baby het levenslicht ziet, is dat een groot moment van vreugde en een reden tot feest. In het christendom staat de doop bovendien voor opname in de gemeenschap van christenen. En ook andere religies kennen rituelen die lijken op de doop.

Aan de andere kant hoeven degenen die tot geen enkele godsdienst of kerk behoren het niet zonder een dergelijk feest te stellen. Immers, volgens de statistieken heeft ongeveer 41% van de Duitse bevolking geen religieuze binding. Het Kinderwillkommensfest is een seculier alternatief voor de doop, die stevig verankerd is in het christendom.

Het Kinderwillkommensfest wordt soms ook een vrije doop genoemd, hoewel dit een nogal misleidend synoniem is. Bij een kinderwelkomsfeest wordt namelijk geen water over het hoofd van het kind gegoten of worden soortgelijke riten uitgevoerd.

In plaats daarvan gaat het bij dit besloten en vrije familiefeest om het verwelkomen van de baby en het welkom heten in de wereld. Gewoonlijk vindt de viering plaats wanneer de baby een leeftijd tussen 6 en 12 maanden bereikt. Het is echter ook mogelijk om de viering op een latere datum te houden.

Een doop en een welkomstviering hoeven elkaar niet uit te sluiten. Er zijn ook gezinnen die hun kinderen zowel laten dopen als een apart kinderwelkomstfeest houden.

2. peetouders kunnen naar eigen wens worden aangewezen.

De wettelijke verplichting van peetouders

Hoewel het basisidee van peterschap is om een kind op te nemen wanneer de ouders overlijden, is er geen wettelijke verplichting om dit te doen. Dit betekent dat een kind na het overlijden van de ouders niet automatisch bij zijn peetouder komt te wonen. Als de ouders willen dat het gezag naar de peetouder gaat, moeten zij dit vastleggen in een notarieel testament.

Net als bij een religieuze doop kunnen familieleden en vrienden het kind ook sponsoren tijdens een welkomstfeest. In dit geval is de keuze echter niet onderworpen aan voorschriften of eisen zoals bij een katholieke of protestantse doop.

Het benoemen van een peetouder vraagt veel vertrouwen:

  • Het doel van een peetschap is dat de peetouder de verantwoordelijkheid voor het kind op zich neemt als beide ouders iets zou overkomen.
  • Daarnaast hebben peetouders nog een andere belangrijke taak. Zij dienen ook als een andere contactpersoon voor een kind. Bij problemen moet een kind niet alleen bij zijn ouders terecht kunnen, maar ook bij zijn peetouders.

Op een kinderwelkomstfeest kunnen ouders daarom een familielid of een goede vriend als peetouder aanwijzen die deze rol op verantwoorde wijze op zich wil nemen – zonder te hoeven letten op kerkverbanden.

3. vrije sprekers op het kinderwelkomstfeest maken vooral individuele planning mogelijk

eltern besprechen den ablauf der zeremonie mit einer freien rednerin
In een ontspannen sfeer kun je samen met de vrijspreker het precieze verloop van de ceremonie afspreken.

Om de vreugde over de geboorte van een baby uit te drukken, huren veel kinderwelkomstfeestjes freelance sprekers in om de hele ceremonie te leiden. Hoewel het ook mogelijk is dat de ouders zelf of familieleden of vrienden de toespraak houden, vindt een professional vaak de betere woorden.

De speech geeft ouders, familie en vrienden de gelegenheid om herinneringen op te halen. Vanaf het moment van ontmoeting tot de dag van de geboorte van het kleine wonder – alle mooie momenten kunnen in een terugblik worden herbeleefd.

Afhankelijk van hoe oud het kind is, kan een freelance spreker hen ook betrekken bij de speech en hen kleinere opdrachten laten uitvoeren. Als de ouders of familie dat wensen, kunnen afzonderlijke onderdelen ook als verrassing worden vormgegeven.

4. Kinderwelkomstfeest: zo kan de ceremonie plaatsvinden

Het mooie van een kinderwelkomstfeest is dat er geen criteria, riten of structuren aan verbonden zijn waaraan voldaan moet worden. Dit betekent dat de welkomstceremonie voor kinderen geheel volgens individuele wensen en voorkeuren kan worden vormgegeven.

4.1 De voorbereiding

familie feiert im garten ein kinderwillkommensfest
De welkomstceremonie van kinderen wordt vaak in de eigen tuin gehouden.

Om de ceremonie individueel te kunnen plannen is een gedetailleerd en persoonlijk gesprek nodig. Om de sprekers een beeld te geven van de leefsituatie en de gezinsvorm, vindt dit gesprek meestal plaats bij de familie thuis.

In dit gesprek kunt u wensen en ideeën uiten voor het welkomstfeest van de kinderen. De freelance sprekers zullen ook suggesties doen over hoe u het feest kunt vieren. In het beste geval wordt de precieze gang van zaken al in dit gesprek bepaald.

4.2 Het verloop van de officiële ceremonie

De eigenlijke ceremonie van het Kinderwillkommensfest duurt meestal ongeveer 20 tot 40 minuten. Afhankelijk van individuele wensen kan het kinderwelkomsfeest gevierd worden met rituelen, liedjes en teksten. Veel gezinnen zijn blij als de kinderen, familieleden of peetouders bij de ceremonie worden betrokken.

Ook de toespraak maakt deel uit van de ceremonie. En ook hierbij kunnen verschillende symbolische handelingen plaatsvinden waarmee het kind op een individuele manier wordt verwelkomd.

4.3 Populaire rituelen

baum pflanzen
Het planten van een boom symboliseert het begin van het leven.

Een van de populairste welkomstrituelen voor kinderen is het planten van een boom.

Veel ouders willen ook dat alle gasten een paar woorden van liefde en wensen voor het kind opschrijven.

De ouders bewaren de individuele briefjes in een schatkistje, zodat ze die aan het kind cadeau kunnen doen voor zijn of haar 18e verjaardag. Op deze manier kunt u het kind een onvergetelijke herinnering meegeven.

Na de officiële ceremonie kunnen de families opnieuw individueel beslissen hoe ze de rest van de dag willen doorbrengen. Veel families nodigen hun gasten uit om de dag door te brengen met heerlijk eten in hun eigen achtertuin.

5. babyschatdoos om lieve woorden en wensen in te bewaren

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten