Zomerfeest in de kleuterschool: tips en spelideeën voor buiten

Het zomerfeest is een speciale attractie voor kleuters. Voor dit feest worden zowel ouders als broertjes en zusjes en vriendjes uitgenodigd. Om te profiteren van het mooie weer in deze tijd van het jaar kunnen …

Zomerfeest in de kleuterschool: tips en spelideeën voor buiten

Schild Sommerfest im Kindergarten an Holzzaun
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Festiviteiten in de kleuterschool
 8. »
 9. Zomerfeest in de kleuterschool: tips en spelideeën voor buiten
Hoe plan je een zomerfeest op het kinderdagverblijf?

Bij een zomerfeest op het kinderdagverblijf kun je verschillende spelstations inrichten waar de deelnemers winstpunten kunnen verdienen.

Via wie kun je ondersteuning krijgen bij de organisatie?

Betrek de kinderen en ouders bij de organisatie van het zomerfeest. Vooral de ouders kunnen leuke knutselideeën of spelideeën voor buiten aandragen.

Hoe maak je het zomerfeest bijzonder?

Je kunt het zomerfeest organiseren volgens een bepaald motto.

Het zomerfeest is een speciale attractie voor kleuters. Voor dit feest worden zowel ouders als broertjes en zusjes en vriendjes uitgenodigd. Om te profiteren van het mooie weer in deze tijd van het jaar kunnen de meeste kinderspelen buiten plaatsvinden.

In onze gids leert u hoe u een onvergetelijk zomerfeest in de kleuterschool kunt organiseren. We laten u verschillende spelideeën zien voor buiten en geven u een paar ideeën voor motto’s waaronder u het zomerfeest kunt organiseren.

[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]

1. leuke spelletjes die het feest onvergetelijk maken

Kinder machen Geschicklichkeitsspiele für draußen
Je kunt de verschillende spelstations aanpassen aan het thema.

De zon schijnt en het is al aangenaam warm buiten – het jaarlijkse zomerfeest luidt het zomerseizoen en de komende vakantie in. Gezamenlijke spelletjes zorgen voor veel plezier voor zowel kinderen als volwassenen. Hiervoor kun je de speelruimte indelen in verschillende stations met verschillende moeilijkheidsgraden.

U kunt de volgende spelletjes aanbieden op de verschillende speelplekken om het zomerfeest in de kleuterschool kleurrijk en spannend te maken:

De populaire eierrace:
Voor dit spel worden de deelnemers in twee verschillende groepen verdeeld. De begin- en eindpunten moeten worden gemarkeerd met een lijn. Het doel van deze race is het ei op een lepel van de start naar de finish te brengen zonder het te breken. Degene die het eerst aankomt, wint. Een andere mogelijkheid is om deze wedstrijd als estafette te organiseren.

Blikgooien:
Dit spel is een absolute klassieker, zowel op kinderfeestjes als op de kermis. De andere spelers moeten balgevoel, precisie en nauwkeurigheid tonen. Daartoe worden ongeveer 6-10 blikjes als een piramide op een tafel geplaatst. Vanaf een vaste afstand gooien de spelers nu tennisballen om zoveel mogelijk blikjes omver te werpen. De speler die na drie rondes de meeste blikjes heeft omgegooid, wint het spel.

Ballondans:
Voor dit spel heb je alleen maar ballonnen nodig en muziek die goede humor verspreidt. Twee spelers vormen een paar. Nu is het de taak om een opgeblazen ballon in de lucht te houden zonder de handen te gebruiken. De ballon kan bijvoorbeeld tussen de buiken worden gehouden. Wie de bal verliest, is uitgeschakeld. De spelers dansen nu op de muziek totdat er slechts één paar overblijft.

Natuurlijk zijn er nog veel meer spelideeën die van het feest een onvergetelijke dag maken. In de categorie kinderspelen voor buiten zijn er bijvoorbeeld waterspelen, kringspelen of een kinderolympiade.

Tip: Om de kinderen te motiveren kunt u bij elk station winnende punten toekennen. De eindwinnaar kan dan een kleine prijs winnen in de vorm van een knuffel of schilderspullen.

2. betrek de ouders bij de planning

Kinder mit Essen und Getränken
Op een zomerfeest moet er voldoende eten en drinken aanwezig zijn.

Een zomerfeest in de kleuterschool moet goed gepland worden. Verzamel ideeën en maak dan een concept. Je kunt zowel de kinderen als de ouders bij de organisatie betrekken.

Allereerst moeten alle gasten worden voorzien van voldoende eten en drinken. Voor kinderfeestjes zijn gegrilde worstjes, salades en brood op stokjes bijzonder geschikt. U kunt ook een klein buffet opzetten waar de kinderen en volwassenen vers fruit en groenten ter verfrissing kunnen krijgen. Water, fruitspritsen en gekoelde, ongezoete thee zorgen voor verfrissing. Voor zoetekauwen kunt u ook zorgen voor muffins, wafels en gebak.

Als elk gezin iets bijdraagt aan het buffet, blijven de kosten van het gastheerschap binnen de perken. Om het terrein te versieren kunt u de kinderen van tevoren versieringen laten maken. Populaire knutselideeën zijn bijvoorbeeld papieren zonnebloemen of kleurrijke slingers. Veel ouders zijn ook bereid toezicht te houden op de verschillende stations.

Entertainment wordt ook geboden door optredens, dansen, schminken en een springkussen. Als u het zomerfeest organiseert rond het thema circus, kunt u bijvoorbeeld ook een clown uitnodigen die dierenballonnen maakt of met ballen jongleert.

Deelname aan groepsspelletjes is bijzonder nuttig voor de opvoeding. Het traint de vaardigheden van kinderen op het gebied van teamwerk en conflicthantering enorm.

3. geef het zomerfeest een motto

Kinder bei Märchenaufführung
Een schimmenspel rond het thema sprookjes voert het publiek mee naar een andere wereld.

Veel zomerfestivals worden tegenwoordig georganiseerd volgens een bepaald motto. In het volgende krijg je een klein overzicht van motto’s die je kunt gebruiken om het zomerfeest in de kleuterschool vorm te geven.

 • Een reis rond de wereld
 • Mythische wezens
 • Cowboys en indianen
 • Sprookjesachtig
 • Dieren
 • Kasteelfeest

Er zijn geen grenzen aan uw creativiteit bij het kiezen van een thema. Om de verschillende thema’s uit te voeren, kunt u vermommingen aanbieden, de decoraties dienovereenkomstig vormgeven en geschikte spelletjes kiezen.

Wij laten u zien hoe u een zomerfeest met sprookjes als thema kunt organiseren aan de hand van het volgende voorbeeld:
Allereerst kunt u een verhalenverteller of een goochelaar uitnodigen op het feest. In een rustig hoekje kunnen de kinderen in een andere wereld duiken en gefascineerd raken door magische trucs. Een andere leuke optie is het opvoeren van een geselecteerd sprookje dat u vooraf met de kinderen repeteert.

Thema midzomer in Zweden

Je kunt het zomerfeest op de kleuterschool ook vieren volgens de gebruiken van het beroemde Zweedse midzomerfeest. Hier vind je informatie over welke tradities daar gebruikelijk zijn.

Je kunt ook verschillende stations inrichten, elk met een bepaald sprookjesfiguur in de hoofdrol. Terwijl kinderen bij het station Rapunzel bijvoorbeeld hun vlechten kunnen laten vlechten, is het bij het station Assepoester de taak om balletjes te sorteren (de goede in het potje, de slechte in het potje). Als u een ballenbad huurt, kunt u het station Kikkerprins aanbieden, waar de kinderen gouden ballen moeten zoeken in het ballenbad.

Net als in dit voorbeeld kun je nog vele andere thema’s implementeren. Met het vriendjesthema kunt u de kinderen bijvoorbeeld kennis laten maken met beste vrienden uit bekende verhalen of films. Met het kleurenthema kun je het meeste effect bereiken door de decoratie. Vooral met het kleurenthema kunnen veel kinderspelletjes gemakkelijk buiten worden uitgevoerd. De muren raken tenminste niet beschadigd tijdens het vingerverven.

Als je het thema kermis kiest voor je zomerfeest, zijn kleine kraampjes een goed idee waar kinderen hun oude speelgoed of boeken kunnen verkopen voor een beetje geld. Het thema beroepen is ook heel interessant voor kinderen. Een mogelijkheid is om ouders te vragen hun beroepen te presenteren op verschillende stations.

4. verdere literatuur over het thema

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten