De speelgoedvrije crèche is in de eerste plaats in het leven geroepen om verslaving te voorkomen. Het doel is een overvloed aan speelgoed te voorkomen en zo de fantasie te stimuleren.
Dit concept verandert de rol van de opvoeder. Hij treedt niet langer op als “animator”, maar slechts als waarnemer en begeleider.
De dagelijkse routine volgt geen duidelijke structuur, maar bestaat uit vele vrije ruimtes.
In onze verbeelding hoort veel speelgoed thuis in de kleuterschool. Speelgoed is echter een populair consumptiegoed dat tegenwoordig volop verkrijgbaar is. Een speelgoedvrije kleuterschool is een model dat zoveel mogelijk zonder speelgoed doet.
In onze gids nemen we dit bijzondere concept onder de loep. We laten zien welke effecten deze pedagogie heeft op de dagelijkse gang van zaken en hoe het beeld van het kind en de opvoeder verandert. We geven je ook tips over hoe je je dagelijkse routine volgens dit principe kunt inrichten. Tot slot krijg je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van dit concept.
[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. speelgoedvrije kleuterschool als verslavingspreventie

“Kinderen hebben een veel te volle agenda” is de stelling van de initiatiefnemers van het project speelgoedvrije kleuterschool. Dat er geen verveling is, betekent dat er geen ruimte is voor fantasie en creativiteit. Het meeste kinderspeelgoed is al zo geprefabriceerd dat het de kinderen geen vrijheid geeft bij het ontwerpen ervan.
Hetuitgangspunt voor de oprichting van de speelgoedvrije kleuterschool was het werk van een werkgroep over het thema verslaving. In 1993 werd het eerste project over het onderwerp “speelgoedvrije kleuterschool” ontwikkeld.
Deze vorm van onderwijs voor kinderen wordt dus gebruikt als preventieve maatregel tegen verslavingsgedrag. Volgens onderzoekers is het belangrijk om al op de kleuterleeftijd met verslavingspreventie te beginnen, zodat kinderen later niet in verslavingsgedrag vervallen en levensvaardigheden kunnen aanleren.
Werelddrugsrapport
Volgens het World Drug Report kunnen projecten ter versterking van de levensvaardigheden een preventieve invloed hebben op het latere gebruik van verslavende middelen. Het risico kan met ongeveer 20% worden verminderd.
Levensvaardigheden houden in dat kinderen
- participatie ervaren.
- zelfstandig problemen kunnen oplossen.
- zichzelf leren kennen.
- kritisch kunnen denken en beslissingen kunnen nemen.
- zich kunnen verplaatsen in anderen.
- leren omgaan met stress.
Belangrijk: Spelen is een basisbehoefte van kinderen en moet worden aangemoedigd. Aangezien dit model in de meeste gevallen slechts een project is, is het verwijderen van het speelgoed bedoeld voor een beperkte periode.
[kita_suche]Op zoek naar een kleuterschool? Vind nu een kleuterschool bij jou in de buurt![/kita_suche]
2. opvoeders fungeren alleen als begeleiders en helpers

Deaard van de kinderopvang verandert sterk in een speelgoedvrije kleuterschool. Deze verandering betreft zowel de rol van de opvoeders en de kinderen als die van de ouders. Omdat de opvoeders niet langer spelideeën en activiteiten voorschrijven, worden de kinderen aangemoedigd om zichzelf bezig te houden.
In plaats van te sturen, moeten opvoeders de kinderen alleen ondersteunen en begeleiden bij hun activiteiten. Observatie van de kinderen speelt ook een belangrijke rol. Als een kind bijvoorbeeld slecht wordt behandeld door de groep of wordt buitengesloten, is het belangrijk dat de opvoeders ingrijpen en steun bieden.
Een speelgoedvrije kleuterschool wil ook de interactie tussen de kinderen bevorderen. Doordat er nauwelijks nog materialen in de voorziening aanwezig zijn, is het niet meer mogelijk om zich met speelgoed in een hoekje terug te trekken. Dit leidt ertoe dat de kinderen meer met elkaar praten en samen creatieve spelletjes ontwikkelen.
Bovendien kan het concept alleen zinvol worden uitgevoerd als het hele gezin erbij wordt betrokken. Verschillende workshops en ouderavonden zorgen ervoor dat ouders een uitgebreid overzicht krijgen van dit kleuterconcept. Bovendien kunnen zij beslissen of zij dit project thuis willen voortzetten.
3 De dagelijkse routine in een speelgoedvrije kleuterschool

Kinderen moeten ruim van tevoren worden voorbereid op dit project of model. Dit betekent dat opvoeders spelletjes of verhalen gebruiken om hen kennis te laten maken met de doelen van het concept. De kinderen kunnen bijvoorbeeld samen bedenken wat er met verschillende voorwerpen, zoals een stoel of een tafel, gedaan kan worden.
Het speelgoed van dekinderen wordt dan geleidelijk uit de kamers verwijderd. Het is echter een verkeerde veronderstelling dat speelmateriaal volledig wordt weggedaan. Het gaat er veeleer om het speelgoed in de kleuterschool bewust te kiezen. Terwijl kant-en-klaar speelgoed verboden is, zijn natuurlijke materialen, doeken, dekens en het meubilair zeer gewenst.
De totale duur van het project, inclusief voorbereiding en follow-up, kan bijvoorbeeld ongeveer een jaar zijn. Om deze vorm van kinderopvang zinvol te maken, moeten de kinderen zich ook hier aan basisregels houden. Vaste structuren en rituelen moeten daarentegen voor deze tijd worden opgeschort, omdat zij niet met het principe zouden stroken.
Er is niets op tegen om de dag te beginnen met een ochtendkring. Daarna moeten de kinderen echter zelf beslissen wanneer zij bijvoorbeeld willen ontbijten of iets willen spelen. Tijdens deze speelgoedvrije tijd zal er waarschijnlijk ook verveling optreden. Voorstanders zien dit echter eerder als een voordeel, omdat verveling de creativiteit enorm kan bevorderen.
Tip: Gymnastiek, bewegingsspelletjes, liedjes zingen of kringspelletjes kunnen zo worden omgezet dat ze weinig materiaal vergen en zo aan het principe tegemoetkomen.
[kita_suche]Ben je op zoek naar een kleuterschool? Vind nu een kleuterschool bij jou in de buurt!
4. voor- en nadelen van speelgoedvrije kleuterscholen
Inmiddels zijn er in heel Duitsland al veel kinderdagverblijven die dit project met succes hebben uitgevoerd. Over het geheel genomen is het concept een van de meest effectieve modelprojecten in heel Europa. Toch is er natuurlijk ook kritiek geuit op zowel de theoretische opzet als de uitvoering.
Inhet volgende laten wij u de belangrijkste voor- en nadelen van een speelgoedvrij kinderdagverblijf zien:
- bevordering van fantasie en creativiteit
- succesvolle mogelijkheid van verslavingspreventie
- bevrediging van de individuele behoeften van de kinderen
- kinderen krijgen de vrijheid om hun persoonlijkheid te ontwikkelen
- versterking van levensvaardigheden
- niet geschikt voor elk kind
- actieve opvoeding en onderwijs staan op de achtergrond
- kinderen zijn alleen bezig met hun sterke punten, niet met hun zwakke punten
- sommige zinvolle kleuterspelen kunnen niet meer worden uitgevoerd
Belangrijk: Elke kleuterschool kan zelf beslissen in hoeverre dit concept in de instelling wordt toegepast. Je kunt het zowel als project als leidraad voor de kleuterschool gebruiken.
5 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.
No products found.