PiA: Interessante feiten over de praktijkgeïntegreerde opleiding tot opvoeder

Depraktijkgeïntegreerde opleiding voor opvoeders, kortweg PIA, bestaat sinds 2012. Aanvankelijk was het programma alleen beschikbaar in Baden-Württemberg, maar sindsdien heeft het zich uitgebreid en stelt het toekomstige opvoeders in staat om tijdens hun opleiding niet …

PiA: Interessante feiten over de praktijkgeïntegreerde opleiding tot opvoeder

Azubi liest Kindern vor
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. PiA: Interessante feiten over de praktijkgeïntegreerde opleiding tot opvoeder
Waarom is de praktijkgeïntegreerde opleiding ingevoerd?

Het doel van een in de praktijk geïntegreerde opleiding voor opleiders is meer gekwalificeerd personeel aan te trekken.

Hoeveel verdien ik tijdens de opleiding?

Het salaris tijdens de PiA staat vast, want u wordt betaald volgens de cao. Daarnaast krijg je elk opleidingsjaar iets meer geld.

Voor wie is de praktijkgeïntegreerde opleiding geschikt?

Financiële prikkels in het kader van de opleiding spreken vooral oudere kandidaten aan die al een andere opleiding hebben afgerond of die hun loopbaan willen veranderen. In de meeste gevallen is het door levensomstandigheden niet meer mogelijk om zonder salaris te zitten.

Depraktijkgeïntegreerde opleiding voor opvoeders, kortweg PIA, bestaat sinds 2012. Aanvankelijk was het programma alleen beschikbaar in Baden-Württemberg, maar sindsdien heeft het zich uitgebreid en stelt het toekomstige opvoeders in staat om tijdens hun opleiding niet zonder salaris te zitten.

In ons artikel lees je hoe hoog de opleidingstoelage is, aan welke eisen je moet voldoen en in hoeverre er verschillen zijn tussen de deelstaten.

[button]Boeken kopen over de opleiding tot opvoeder[/button]

1. de PIA-opleiding wordt positief aanvaard

Erzieherin in der Kita
Je brengt een deel van je opleiding door in het dagverblijf.

Om opvoeder te worden in Duitsland is een 3 tot 5-jarige opleiding vereist, afhankelijk van de deelstaat. De toelatingseisen tot de respectieve technische hogescholen variëren, zodat je in sommige deelstaten aanzienlijk langer nodig hebt om opvoeder te worden.

In tegenstelling tot de reguliere opleiding worden bij de PIA de opleiding tot opvoeder op school en het praktijkgedeelte in de betreffende instelling beter op elkaar afgestemd.

Er is geen strikte scheiding, die aanvankelijk voorziet in een louter schoolse opleiding die alleen wordt onderbroken door stages. Veeleer moet een aankomend opvoeder van meet af aan theoretische inhoud en praktijk kunnen combineren.

Inde regel gebeurt dit door de opleiding, die gemiddeld drie jaar duurt, te verdelen in een driedaagse schoolfase en een tweedaagse praktijkfase in de respectieve instelling.

Een kort kijkje in het dagelijks leven tijdens de lerarenopleiding krijgt u in deze YouTube-video:

2. betaald krijgen vanaf de eerste dag – een droom voor veel aspirant-onderwijzers

Leute sitzen in der Fachschule für die Ausbildung zum Erzieher
De baan als opvoeder is niet alleen interessant voor vrouwen.

Geen wonder dat Baden-Württemberg zich bij de invoering van de PIA-opleiding in 2012 nauwelijks kon redden van sollicitaties: Iedere aspirant-opvoeder en natuurlijk iedere opvoeder kon zich immers verheugen op een vast maandinkomen.

Door de invoering van de PIA werd het mannenquotum in het tot dan toe eerder door vrouwen gedomineerde beroepsveld aanzienlijk verhoogd. Er zijn dus niet alleen vrouwelijke opvoeders, maar ook steeds meer mannelijke opvoeders.

Slechts korte tijd later besloot ook NRW een PIA-opleiding in te voeren. Maar het bleef niet bij NRW, zodat het nu ook in Beieren mogelijk is. Steeds meer deelstaten voeren dit of soortgelijke modellen in om geschoolde werknemers te stimuleren en ook oudere kandidaten een kans te geven in aanmerking te komen voor een deeltijdopleiding tot opvoeder. In Saksen is het bijvoorbeeld mogelijk om in het kader van een vierjarige opleiding vanaf het begin betaald te worden.

3. het salarisniveau in de PIA-opleiding

Sinds 2019 kunnen alle pedagogen in opleiding die een PIA-opleiding doen zich verheugen op uniforme salarissen. Deze zien er als volgt uit:

  • In het eerste opleidingsjaar heb je recht op € 1.140,69.
  • In het tweede opleidingsjaar ontvang je € 1.202,07.
  • In het derde en laatste opleidingsjaar kunt u zich zelfs verheugen op een indrukwekkende € 1.303,38 per maand.

Daarnaast heb je recht op 30 vakantiedagen en een speciale jaarlijkse uitkering (kerstbonus).
Het bedrag is afhankelijk van je opleidingsplaats en het opleidingsjaar:

Opleidingsjaar Tariefgebied Oost Tariefgebied West
1e jaar 736,22 € 981,62 €
2e jaar 777,65 € 1.036,86 €
3e jaar 846,03 € 1.128,03 €

De actuele tabel volgens de cao vindt u hier (TvAÖD – zorgsector).

Daarnaast ontvang je een bonus van 400 € als je aan het eind van je opleiding slaagt voor het eindexamen. Daarmee ben je eindelijk officieel een door de staat erkende opleider.

De term kleuterleidster mag in geen geval pejoratief worden opgevat. Aangezien opvoeders ook met jongeren kunnen werken, is het soms gemakkelijker om de term kleuterleidster te gebruiken, die vroeger vaker werd gebruikt.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Frau hat Bücher und ein Sparschwein in den Händen
Het is niet altijd gemakkelijk om een opleiding te financieren.
Aan welke eisen moet ik voldoen om de PIA opleiding te kunnen volgen?

De voorwaarden verschillen helaas sterk per deelstaat. In sommige gevallen is de Fachhochschulreife noodzakelijk, terwijl het ook voldoende kan zijn om een Hauptschulabschluss met aansluitende praktijkopleiding te hebben.

De toelatingseisen kunt u het besterechtstreeks bij de betreffende plaatselijke instelling navragen. Het belangrijkste is dat de vakschool of de school voor sociale pedagogie en de kleuterschool samenwerken.

Kan ik mijn opleiding ook in deeltijd volgen?

Over het algemeen is de opleiding bedoeld voor 3 jaar voltijds. Het is echter ook mogelijk om de opleidingsfase te verlengen. Dit gaat echter gepaard met een overeenkomstige salarisverlaging.

Waar moet ik solliciteren?

Je moet je aanmelden bij de betreffende beroepsschool. Je hebt echter ook een opleidingsplaats nodig bij een nabijgelegen opleidingsinstituut, dus moet je je ook daar aanmelden.
De verantwoordelijkheid voor de opleiding ligt echter bij de beroepsschool. In geval van twijfel kunnen de beroepsscholen je ook helpen bij het vinden van een opleidingscentrum bij jou in de buurt.

5. koop verdere boeken over de opleiding tot opvoeder

No products found.

Gerelateerde berichten