Particuliere kinderopvang gezocht: hoe ouders de juiste kinderopvang kunnen vinden

Het thema kinderopvang is vandaag belangrijker dan ooit tevoren. In onze moderne samenleving willenvrouwen steeds vaker werk en gezin combineren. Dit betekent dat u weliswaar kinderen wilt, maar niet uw hele leven huisvrouw wilt blijven. …

Particuliere kinderopvang gezocht: hoe ouders de juiste kinderopvang kunnen vinden

Kinderbetreuung-gesucht-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. Particuliere kinderopvang gezocht: hoe ouders de juiste kinderopvang kunnen vinden
Wat zijn de mogelijkheden voor particuliere kinderopvang?

Opties voor particuliere kinderopvang zijn babysitters, nannies of kinderoppas. Welke optie voor u het beste is, hangt grotendeels af van de omvang van de opvang.

Waar kan ik particuliere kinderopvang vinden?

U kunt kinderopvang vinden via aanbevelingen van vrienden, de krant of het internet. Speciale bureaus voeren vooraf een grondige controle uit.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is essentieel dat een kinderoppas een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering heeft. Stel in ieder geval een arbeidscontract op om uzelf en de kinderoppas te verzekeren.

Het thema kinderopvang is vandaag belangrijker dan ooit tevoren. In onze moderne samenleving willenvrouwen steeds vaker werk en gezin combineren. Dit betekent dat u weliswaar kinderen wilt, maar niet uw hele leven huisvrouw wilt blijven. Om dit mogelijk te maken moeten ouders gebruik maken van kinderopvang.

Een crèche is dan meestal het eerste aanknopingspunt. Het komt echter vaak voor dat ouders jaren moeten wachten op een crècheplaats omdat deze felbegeerde plaatsen zeer beperkt zijn. Dan moet er een andere oplossing gevonden worden. Maar welke mogelijkheden zijn er om mijn kind particulier te laten opvangen? En waar vind ik geschikte opvang?

In onze gids laten we u kennismaken met de verschillende vormen van particuliere kinderopvang. Ook lichten we de juridische aspecten toe. Tot slot krijgt u een overzicht van waar u particuliere opvang kunt vinden.

[button]Meer lezen over dit onderwerp[/button]

1. particuliere kinderopvang – er zijn verschillende mogelijkheden

In de regel laten ouders hun kinderen opvangen in de tijd dat u niet thuis bent of geen tijd heeft. Het maakt niet uit of u in die tijd werkt of een leuke avond met uw partner wilt doorbrengen.

Particuliere kinderopvang is een heel goed alternatief voor een crèche of kinderdagverblijf. Er zijn verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de opvangperiode of voorkeuren zijn een oppas, een nanny of een kinderoppas beschikbaar.

In het onderstaande willen wij u kort de voor- en nadelen van particuliere kinderopvang laten zien:

  • vertrouwde sfeer
  • kleine groepen
  • sociaal contact
  • extra ondersteuning naast zorg
  • flexibel; geen starre openingstijden
  • bij ziekte van de verzorger moet op korte termijn een vervanger worden gevonden
  • hogere kosten

1.1 De oppas voor kortdurende kinderopvang

Babysitter gesucht
De oppasbaan is vooral populair onder jongeren.

De oppasbaan is vrij gewild in Duitsland. Oppassers zijn vooral geschikt als de zorg voor kinderen slechts enkele uren per week is. Hoewel sommige volwassenen oppaswerk als bijbaan doen, zijn oppasbaantjes vooral geschikt voor ongeveer 14-jarigen. Zij kunnen een beetje zakgeld bijverdienen.

Zo kan kinderopvang zorgen voor rustige uurtjes tijdens een bruiloft, terwijl je naar de bioscoop gaat of tijdens een etentje. Je kunt weer gewoon tijd voor jezelf nemen als koppel. Zorg er wel voor dat uw kind of kinderen in deze periode goed worden opgevangen.

Als u een oppas zoekt, zorg er dan voor dat deze geoefend is in de omgang met kinderen en weet wat hij of zij moet doen in geval van nood. Er zijn speciale oppascursussen waar jongeren leren hoe ze met baby’s en kinderen moeten omgaan. Ook krijgen ze verschillende manieren te zien om de kinderen op een leeftijdsadequate manier bezig te houden. Het oppasdiploma is niet verplicht, maar het helpt je als ouder om je kind met een gerust hart in andere handen achter te laten.

1.2 De nanny – kinderopvang en huishoudelijke hulp

Kinderfrau gesucht
De baan als nanny is vooral populair bij opgeleide opvoeders of kinderverpleegkundigen.

Een nanny wordt vaak gezocht als de zorg zich niet beperkt tot enkele uren per week. Een nanny, of ook wel kinderoppas genoemd, zorgt naast de zorg voor de kinderen voor taken die zich dagelijks in het huishouden voordoen. Daarom is het inhuren van een nanny een goede beslissing wanneer men op zoek is naar huishoudelijke hulp en kinderopvang.
Een nanny haalt vaak de kinderen op van school, kookt de lunch en helpt daarna met huiswerk. Als de kinderen bezig zijn of een dutje doen, doet ze huishoudelijke taken. Zeker als je meerdere kinderen hebt, is huishoudelijke hulp met kinderopvang een goede keuze.

De Manny

De mannelijke term voor nanny is manny. Banen in de kinderopvang worden echter vooral door vrouwen uitgeoefend. Het aandeel mannen is slechts ongeveer 5%.

Er is geen speciale opleiding om nanny te worden in Duitsland. Als u een nanny wilt aannemen, moet u er altijd voor zorgen dat zij al ervaring heeft met de zorg voor kinderen. Veel kindermeisjes die op zoek zijn naar een baan als nanny hebben echter een pedagogische opleiding afgerond.

Het inhuren van een nanny is allesbehalve goedkoop. Hoeveel u uiteindelijk betaalt, hangt af van verschillende factoren. Natuurlijk speelt een rol hoeveel kinderen er moeten worden opgevangen, de omvang van de opvang en welke opleiding beschikbaar is. U moet echter minimaal het minimumloon betalen.

1.3 De kinderoppas – de gezinsvorm van opvang

Tagesmutter gesucht
: Een kinderoppas heeft een pedagogische kwalificatie nodig.

Een kinderoppas zorgt, net als een nanny, voor uw kinderen en voedt ze op. Er is echter een groot verschil tussen deze twee beroepen. Terwijl een nanny in uw huishouden werkt en extra huishoudelijke activiteiten op zich neemt, vindt de opvang door een kinderoppas plaats in hun huishouden.

Dit betekent dat u uw kind daar ’s ochtends brengt en ’s middags weer ophaalt. In de meeste gevallen zorgt de oppas niet voor één kind, maar voor maximaal vijf kinderen tegelijk. Door de kleine groepen is het contact toch heel persoonlijk en vertrouwd.
Voor het beroep van kinderoppas is geen opleiding vereist, maar wel een pedagogisch diploma. Dit betekent dat zij een opleiding moeten volgen om de opvangvergunning te krijgen. Daarnaast moeten ze een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen hebben gevolgd.

De kosten voor een kinderoppas lopen sterk uiteen. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 5 euro per uur. Daarmee is het goedkoper dan een nanny, maar duurder dan een plek in een kinderdagverblijf.

2. de wettelijke bescherming

Babysitter Job gesucht
Ook als de kinderopvang slechts een deeltijdbaan is, moet u belangrijke details vastleggen in een contract.

Als u uw kind aan een verzorger geeft, moet u vooraf zeker nadenken over de juridische aspecten.
Tijdens de opvang gaat de toezichtsplicht automatisch over van u naar de verzorger. Dit betekent dat zij de hele tijd verantwoordelijk zijn voor uw kind. Als de toezichtsplicht wordt geschonden, moet de oppas, nanny of kinderoppas voor de schade opdraaien.
Daarom is het essentieel dat de verzorger zich voldoende verzekert.

In detail betekent dit dat zij ten minste

  • een ongevallenverzekering en
  • aansprakelijkheidsverzekering

moet verzekerd zijn.

Soms is het zelfs mogelijk om de te verzorgen kinderen op te nemen in de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsdekking moet echter worden uitgebreid met “verzorging namens” en “tegen betaling”, zodat alle schade zeker gedekt is.

In tegenstelling tot een kinderoppas of een nanny is een oppas in de meeste gevallen alleen werkzaam als miniondernemer. Dit betekent dat hij of zij minder dan 450 euro per maand verdient. Als werkgever hoeft u de oppas dus alleen maar aan te melden bij de Minijob-Zentrale en de ongevallenverzekering over te nemen.

Als u de arbeidsrelatie niet registreert, wordt dit beschouwd als zwartwerk!

De situatie is echter anders voor de tewerkstelling van nannies en kinderoppas. Omdat zij meestal deeltijds of voltijds werken, moet u ook hen bij de belastingdienst inschrijven. Als de kinderverzorgster echter niet in vaste dienst is, maar als zelfstandige werkt, moet zij haar eigen verzekering betalen.

De juiste kinderopvang vinden

Veel ouders weten echter niet eens waar ze een oppas, kinderoppas of babysitter moeten zoeken. Er zijn natuurlijk verschillende opties die u kunt gebruiken, afhankelijk van uw voorkeur. In het onderstaande laten we u de meest voorkomende manieren zien bij het zoeken naar een kinderoppas.

3.1 Aanbevelingen uit uw kennissenkring gebruiken

Suche Babysitter
Oppas gezocht? Vraag het vrijblijvend aan je vrienden
.

Een heel voor de hand liggende optie is om gewoon aan je vrienden en kennissen te vragen of iemand ooit ervaring heeft gehad met particuliere kinderopvang. Als je geluk hebt, vind je misschien een kinderopvangaanbieder waar iemand al positieve ervaringen mee heeft.

Aangezien een baan in de kinderopvang meestal van beperkte duur is, zorgen deze aanbevelingen er ook voor dat de verzorger direct daarna een nieuwe baan krijgt en niet telkens naar vacatures hoeft te zoeken.

Omdat de oppasbaan vooral geschikt is voor schoolkinderen, kunt u ook jongeren uit de buurt vragen of zij de zorg voor een paar uur per week kunnen overnemen. Dit heeft als voordeel dat je de oppas al wat beter kent en kunt inschatten of hij of zij geschikt is voor deze baan. Het is natuurlijk ook een voordeel dat de reis erg kort is.

3.2 Zoeken en plaatsen van krantenadvertenties

Babysitter Stellenangebote
Gebruik het dagblad en zoek kinderopvang via vacatures.

Er staan veel vacatures in dagbladen in de rubriek Particuliere kinderopvang. Om bijvoorbeeld een oppas te vinden, kun je eerst de oppasadvertenties doornemen. Daar staan meestal veel advertenties van jongeren die een oppasbaan willen vinden. Je kunt natuurlijk ook zelf actie ondernemen. Plaats een advertentie met de gewenste criteria.

Het voordeel van deze regionale kranten is dat alleen advertenties uit het betreffende gebied worden opgenomen. Het nadeel is echter dat u uit deze paar regels natuurlijk nauwelijks kunt opmaken of de persoon geschikt is en in uw gezin past. In deze gevallen is het vooral belangrijk dat u een afspraak maakt om elkaar te leren kennen. Daar kun je ontdekken of de chemie tussen jullie klopt.

3.3 Bemiddelingsbureaus inschakelen

Jobbörse Kinderbetreuung
Via bureaus kun je kinderopvang vinden.

Hulp bij het vinden van een geschikte verzorger wordt ook geboden door diverse plaatsingsportalen op internet. U kunt zich daar meestal gratis inschrijven. U kunt dan door de advertenties bladeren of een eigen profiel aanmaken.

De plaatsingsportalen hebben zowel voor- als nadelen. Het mooie is dat zowel de zorgverlener als degene die zoekt een uitgebreid profiel kan aanmaken. Door de verstrekte informatie kun je al een eerste indruk krijgen van de persoon. Ook kunt u de zoekresultaten verfijnen op basis van uw gewenste criteria, zodat alleen advertenties worden getoond die aan uw zoekcriteria voldoen.

Aan de bemiddelingsdienst zijn natuurlijk wel extra kosten voor het bureau verbonden. Deze variëren echter sterk, zodat het de moeite waard kan zijn om op deze manier naar kinderopvang te zoeken.

4 Verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten