U kunt gemakkelijk professionele oppassers vinden in advertenties of op het internet via oppasbureaus. Het voordeel van deze bureaus is dat het zoeken naar een geschikte babysitter heel eenvoudig is met behulp van de profielen.
Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het betalen van babysitters. Het aantal kinderen, het aantal werkuren per week en de opgedane ervaring spelen een belangrijke rol.
Een oppas moet zowel een ongevallenverzekering als een aansprakelijkheidsverzekering hebben, zodat iedereen gedekt is in geval van schade. Het is zowel voor de werkgever als voor de werknemer voordelig om de tewerkstelling als mini-job te registreren.
Wil je regelmatig wat tijd alleen met je partner doorbrengen? Maar als u familieleden of vrienden niet steeds bezig wilt houden, kunt u op zoek gaan naar een oppas. Zij zorgen voor uw geliefden in een vertrouwde omgeving, terwijl u kunt genieten van uw vrije tijd. In tegenstelling tot een kinderoppas past een oppas niet de hele dag op uw kinderen, maar slechts enkele uren per week. Maar hoe vind ik een oppas en hoeveel kost het?
Onze gids geeft antwoord op al uw vragen over oppaswerk. Je komt te weten hoe je een oppas vindt en hoe de betaling is. We geven je ook belangrijke informatie over alle juridische kwesties waarmee je rekening moet houden als je een oppas inhuurt.
[button]Verder lezen over kinderarbeid[/button]
Inhoudsopgave
1. vind de juiste oppas
Op zoek naar een oppas? Hoewel oppasbanen erg populair zijn, vooral onder tieners en jongvolwassenen, is het niet zo eenvoudig om een geschikte kandidaat te vinden. In de meeste gevallen is een oppasbaan interessant voor studenten.
Soms is er wel iemand in de buurt die deze baan graag voor een paar uur per week op zich wil nemen. De voordelen hiervan zijn dat je de persoon misschien al wat beter kent en dat het traject erg kort is. Vraag ook aan andere ouders of zij al iemand in dienst hebben om op de kinderen te passen. Zo kun je profiteren van hun ervaring.
Een andere mogelijkheid is het bekijken van de oppas vacatures op internet of in diverse kranten. Je kunt daar natuurlijk ook zelf een oppasadvertentie plaatsen. Het nadeel van deze advertenties is dat ze meestal slechts summiere informatie bevatten en weinig zeggen over de opdrachtgever of de opdrachtnemer.
Speciale positie: surrogaat oma
Surrogaat oma’s worden ook steeds populairder. Zij kunnen niet als babysitter of kinderoppas worden aangemerkt. Ze worden vaak geplaatst door liefdadigheidsorganisaties. In de meeste gevallen werken huuroppassers op vrijwillige basis en worden ze dus niet betaald. Ze ontvangen echter graag een kleine vergoeding.
Oppasbureaus zijn daarentegen heel anders gestructureerd. Op deze portalen kunnen babysitters en gezinnen elkaar gemakkelijk vinden. Aanbevolen agentschappen zijn Babysitter24 in Oostenrijk, Babysitting24 in Zwitserland en Hallobabysitter in Duitsland. De registratie bij deze portalen is in eerste instantie meestal gratis.
Als u zorg zoekt, kunt u vervolgens een vacature aanmaken. Hoe gedetailleerder de vacature, hoe groter de kans dat u snel iemand vindt met de juiste eisen. Natuurlijk kunt u ook zorg zoeken zonder een advertentie te plaatsen. U kunt uw zoekopdracht verfijnen op locatie en gewenste criteria met behulp van filterfuncties. Als u vervolgens contact legt met een geschikte oppas, zijn daar plaatsingskosten aan verbonden.
Na het eerste contact is het zinvol om een proefafspraak te maken. Zo kunt u elkaar beter leren kennen en zien of de chemie tussen u, uw kinderen en de oppas goed is. Het belangrijkste is dat u een goed gevoel heeft en de oppas kunt vertrouwen.
Tip: Sommige kinderen hebben wat langer nodig om aan vreemden te wennen. Geef je kind de tijd die het nodig heeft!
2. de kwalificatie van babysitters
Als er een oppas nodig is, vragen veel ouders zich af of ze hun kind met een goed geweten aan een vreemde kunnen toevertrouwen. De zorgen zijn natuurlijk begrijpelijk. Sommige ouders voelen zich beter als ze hun toekomstige oppas beter kennen of als de oppas al ervaring heeft opgedaan in de kinderopvang.
Ik wil graag babysitten. Heb ik daar een opleiding voor nodig? Je hebt geen speciale kwalificaties of opleiding nodig om oppas te worden. In zeldzame gevallen werken opgeleide opvoeders als babysitter. De meeste tieners of jongvolwassenen doen aan babysitten als bijbaantje om wat bij te verdienen. Verschillende organisaties, zoals het Duitse Rode Kruis, bieden tegenwoordig echter oppascursussen aan om oppassers op hun baan voor te bereiden.
In deze cursussen leren de deelnemers waar ze op moeten letten als ze met kinderen omgaan en hoe ze ze moeten verzorgen en voeden. Ze leren ook hoe ze moeten reageren in geval van nood of kleine ongelukjes. Bovendien krijgen ze tips over hoe ze de kinderen het beste op een aan hun leeftijd aangepaste manier kunnen bezighouden. Veel ouders voelen zich meer op hun gemak als ze hun kind toevertrouwen aan iemand die verstand heeft van kinderopvang en weet wat te doen in geval van nood.
Ook al wordt er veel kennis bijgebracht in oppascursussen, deze opleiding mag niet als enige selectiecriterium worden gebruikt. Het is veel belangrijker dat u een goede relatie heeft met uw babysitter en dat uw kind zich prettig en veilig voelt in zijn of haar aanwezigheid.
3. tips voor de omgang met babysitters
Oppasbaantjes worden, zoals gezegd, vaak gedaan door tieners of jongvolwassenen. Los van de leuke bijverdienste, doen de meesten het werk omdat ze goed zijn met kinderen. Daarom is het belangrijk dat je de oppasser met respect behandelt en, in het beste geval, hem of haar accepteert als een lid van het gezin. Hoe beter en hechter de relatie tussen uw gezin en de oppas is, hoe prettiger iedereen zich voelt.
Om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomstige kinderopvang, is het belangrijk dat iedereen elkaar eerst leert kennen. Ook moet vooraf duidelijk worden gemaakt voor welke taken de oppas verantwoordelijk zal zijn. Naast de kinderopvang kan dat ook autorijden of licht huishoudelijk werk zijn. Om misverstanden te voorkomen legt u dit alles best vast in een arbeidscontract dat beide partijen ondertekenen. Ook het exacte salaris van de oppas moet daarin worden opgenomen.
Zodat de oppas weet wat te doen in geval van nood of kleine ongelukjes, kun je een oppaschecklist maken. Het beste is om daar op te schrijven in welk geval er eerst contact moet worden opgenomen. Op deze checklist kunt u ook noteren op welke tijden de kinderen hun maaltijden krijgen, wanneer het bedtijd is en welke rituelen belangrijk zijn voor de kinderen.
Een uitgebreide checklist zou er als volgt uit kunnen zien:
- Mobiele telefoonnummers en adressen van ouders
- Noodnummers (huisarts, spoedarts, antigifdienst, brandweer)
- favoriete activiteiten van kinderen
- mogelijke voedselintoleranties van kinderen
- maaltijd- en bedtijden
- Tijdstip van inname van medicatie
- Welke vrijetijdsactiviteiten zijn toegestaan? Welke zijn verboden?
4. betaal de babysitter eerlijk
Iedereen wil eerlijk betaald worden voor zijn werk en prestaties. Dat geldt natuurlijk ook voor oppassers. Maar wat houdt een eerlijk loon in? Hoeveel salaris is gebruikelijk voor kinderopvang? Deze vraag is niet over de hele linie te beantwoorden. Gemiddeld moet een gezin rekening houden met zo’n acht tot tien euro per uur voor het oppassen. Om een idee te krijgen van een eerlijk loon, moet met verschillende factoren rekening worden gehouden.
Allereerst speelt de plaats van tewerkstelling een grote rol. Terwijl babysitten in de stad veel beter betaald wordt, krijgen kindermeisjes op het platteland gemiddeld minder loon. Dat komt vooral omdat er in agglomeraties als Berlijn of Hamburg meer concurrentie is, waardoor het moeilijker is om een geschikte oppas te vinden.
Een ander criterium is de leeftijd van de oppas. In veel gevallen werken jongeren van 14 of 15 jaar voor vier tot vijf euro per uur. Vanaf de leeftijd van ongeveer 16 jaar moet het uurloon met enkele euro’s stijgen.
Afhankelijk van uw financiële situatie kunt u jongeren natuurlijk ook meer betalen!
Dan is het natuurlijk belangrijk om na te gaan welke kwalificaties de persoon in kwestie heeft. Een meisje van 16 met geen tot weinig ervaring in de kinderopvang kan natuurlijk niet hetzelfde uurloon krijgen als een opgeleide opvoeder die zowel veel vakkennis heeft als veel ervaring heeft opgedaan.
Tot slot komt daar nog bij hoeveel kinderen de oppas doorgaans moet opvangen. Hoe meer kinderen er te verzorgen zijn, hoe meer werk de oppas moet doen. Belangrijk is ook of alleen de zorg voor de kinderen of ook extra taken moeten worden overgenomen. Dit kunnen kleine huishoudelijke klusjes zijn of het doen van de boodschappen.
U kunt hetbeste zelf bepalen hoeveel u uw oppas per uur wilt betalen. Als u niet zeker weet of het loon dat u hebt vastgesteld eerlijk is, kunt u de onderstaande factoren als leidraad gebruiken. Je hebt echter geen speciale rekenmachine voor het uurloon nodig. Bovendien hebben babysitters soms al een gewenst uurloon opgegeven in de profielen op portalen als Babysitter 24.
Hier volgt een overzicht van de belangrijkste factoren voor het berekenen van het uurloon:
- Geografische ligging van de werkplek
- leeftijd van de verzorger
- kwalificatie en ervaring
- aantal kinderen
- Omvang van de taken
5. juridische details waarmee u rekening moet houden bij het babysitten
Zodra de juiste oppas is gevonden, is het nu tijd om de juridische aspecten van het babysitten aan te pakken.
Vooraf moet je al nadenken over de details die zeker in het contract moeten staan.
Door een oppas in te huren, treedt u automatisch op als werkgever.
Dit betekent dat u zich zorgen moet maken over verzekeringen, aansprakelijkheid en belastingen.
5.1 Controleplicht en aansprakelijkheid
Normaal gesproken hebben ouders de plicht om toezicht te houden op hun kinderen. Naast het toezicht op de kinderen houdt de toezichtsplicht ook in dat u hen beschermt tegen schade. Dit betekent dat u uw kind altijd in de gaten moet houden en moet ingrijpen in gevaarlijke situaties.
Wanneer een oppas wordt ingehuurd, gaat de toezichtsplicht voor de duur van de opvang op hem of haar over. Deze overdracht gebeurt automatisch en hoeft dus niet in een contract te worden opgeschreven. Als u zich echter voor alle eventualiteiten wilt indekken, kunt u de toezichtsplicht ook contractueel regelen. Om de oppas in staat te stellen de toezichtsplicht volledig na te komen, moet hij of zij uitvoerig worden geïnformeerd over de ontwikkelingsfase en de kenmerken van het kind.
De toezichtsplicht houdt automatisch in dat u aansprakelijk bent voor het kind in geval van schade. Om geen risico’s te nemen, moet de oppas altijd vooraf met de ouders overleggen of bepaalde plaatsen kunnen worden bezocht of dat ze te gevaarlijk zijn voor het kind. Als de oppas opzettelijk of door nalatigheid de toezichtsplicht schendt, moet hij of zij zowel civielrechtelijke als strafrechtelijke gevolgen verwachten.
5.2 Verzekering
Om hoge financiële claims bij schade te voorkomen, moet de oppas zeker een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze keert uit bij schade in alledaagse situaties. Als bijvoorbeeld een dure vaas tijdens het ballen kapot gaat, betaalt de verzekering dat. Meestal hebben jongeren een aansprakelijkheidsverzekering via hun ouders. Voor oppassen is deze bescherming echter niet voldoende. Aangezien babysitten een arbeidsverhouding is, moet de verzekering worden uitgebreid met de clausule “verzorging in opdracht en tegen vergoeding “.
Wanneer babysitters worden ingehuurd, worden zij wettelijk beschouwd als huishoudelijke hulp. Dit betekent dat u als werkgever voor hen een ongevallenverzekering moet afsluiten. Het maakt niet uit of het om een kortdurende of een vaste arbeidsrelatie gaat. Via deze ongevallenverzekering is de oppas zowel tijdens de verzorging van de kinderen als op weg naar het werk gedekt.
5.3 Registratie en belasting van babysitters
Omdat het inhuren van een oppas een arbeidsrelatie schept, moeten zij ook officieel geregistreerd zijn. Dit betekent dat u extra sociale bijdragen moet betalen. Registratie heeft echter ook veel voordelen voor jullie beiden.
Allereerst leidt registratie bij de Minijob-Zentrale automatisch tot opname in de ongevallenverzekering. Dit betekent dat beide partijen goed gedekt zijn bij eventuele schade.
De registratie zelf is zeer ongecompliceerd. U kunt het formulier op de website van de Minijob-Zentrale eenvoudig invullen en verzenden. Het enige wat u nodig heeft zijn de gegevens van beide partijen, het volksverzekeringsnummer van de werknemer en de gegevens over de arbeidsrelatie.
Een ander voordeel is dat u de kosten voor kinderopvang kunt declareren bij de belasting. Dit geldt tot een bedrag van 4.000 euro per jaar.
U kunt echter maximaal 2/3 van de kosten fiscaal aftrekken.
Basisvoorwaarde is wel dat u de arbeidsrelatie contractueel vastlegt. De betaling mag alleen per bankoverschrijving gebeuren en niet contant, zodat alle kwitanties beschikbaar zijn voor de belastingdienst.
6 Belangrijke vragen en antwoorden
Vanaf welke leeftijd mogen jongeren als babysitter werken?
Jongens en meisjes mogen babysitten vanaf 13 jaar. Dit mag echter alleen in particuliere huishoudens. De duur van twee uur per dag mag niet worden overschreden. Vanaf 15 jaar mogen babysitters maximaal acht uur per dag werken tijdens schoolvakanties.
Zijn er apps die ik kan gebruiken om kinderopvang te vinden?
Ja, sommige portalen bieden ook een oppas-app aan. Een voorbeeld is Babysits.de. Deze app maakt het nog makkelijker voor oppassers en gezinnen om elkaar te vinden.
Wat betekent oppas delen?
Oppas delen betekent dat meerdere gezinnen samen een oppas delen. Dit heeft als voordeel dat alle kinderen tijdens de opvangtijd samen spelen en de kosten gedeeld kunnen worden. Wel is het uurloon meestal hoger omdat de oppas op veel kinderen tegelijk moet passen.
Kan ik ook ’s nachts een oppas inschakelen?
Dat is mogelijk. Natuurlijk moet je dit van tevoren bespreken en ervoor zorgen dat het voor alle betrokkenen oké is. Je moet dan natuurlijk wel een slaapplaats regelen en de extra kosten voor de extra uren incalculeren.
7. verdere literatuur over kinderarbeid
No products found.