Oh nee, het kinderdagverblijf gaat dicht! Kinderopvang tijdens de zomervakantie: Ontdek wat u kunt doen voor vakantieopvang

Wanneer het kinderdagverblijf sluitingstijden aankondigt, raken veel ouders in paniek. Sommige ouders kunnen voor die tijd geen spontaan verlof opnemen of de werkgever staat het niet toe. Dit is echter geen reden tot ongerustheid. In …

Oh nee, het kinderdagverblijf gaat dicht! Kinderopvang tijdens de zomervakantie: Ontdek wat u kunt doen voor vakantieopvang

Ferienbetreuung ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. Oh nee, het kinderdagverblijf gaat dicht! Kinderopvang tijdens de zomervakantie: Ontdek wat u kunt doen voor vakantieopvang
Hoe kunnen ouders zorgen voor kinderopvang tijdens sluitingstijden?

Ook al is de werkgever niet verplicht om u voor die periode verlof te verlenen, u hebt wettelijk recht op kinderopvang.

Waar kunt u het kind laten opvangen?

Een mogelijkheid is om het kind tijdens de sluitingstijden in een ander kinderdagverblijf onder te brengen.

Welke alternatieven zijn er voor het kinderdagverblijf?

U kunt uw kind ook een buitengewone ervaring bezorgen op een vakantiekamp of een andere kinderopvang.

Wanneer het kinderdagverblijf sluitingstijden aankondigt, raken veel ouders in paniek. Sommige ouders kunnen voor die tijd geen spontaan verlof opnemen of de werkgever staat het niet toe.

Dit is echter geen reden tot ongerustheid. In ons artikel leggen wij de juridische situatie van ouders uit en laten wij u verschillende mogelijkheden voor vakantieopvang zien.

[button]Juridische gids voor ouders[/button]

1. Sluitingsdagen van de Kita – Is dat toegestaan?

Ferienbetreuung organisieren Kleinkinder
Veel kinderdagverblijven in Duitsland zijn tijdens de schoolvakanties gesloten.

Veel werkende ouders hebben geen particuliere kinderopvangmogelijkheden – bijvoorbeeld via grootouders of andere familieleden – en zijn daarom aangewezen op kinderdagverblijven en kleuterscholen. De schok is des te groter als het kinderdagverblijf zijn uren kent. De vraag rijst al snel: Hoe organiseer ik opvang tijdens de zomervakantie? En mag het kinderdagverblijf zomaar sluiten?

Of de Kita wel of niet mag sluiten hangt in hoofdzaak af van het kinderopvangcontract dat u met de Kita heeft afgesloten. In sommige gevallen kan het inderdaad zo zijn dat het contract oorspronkelijk niet voorzag in vakantieperiodes. In dat geval mag de Kita niet zonder meer sluitingsdagen invoeren. Een overeenkomst is immers bindend voor beide partijen en kan dus niet eenzijdig worden gewijzigd. Dit is vaak het geval bij kinderdagverblijven in de nieuwe deelstaten.

In de meeste gevallen ligt het recht echter aan de kant van de kinderdagverblijven, omdat zij meestal een overeenkomstige paragraaf in het kinderopvangcontract hebben staan. In principe mag de Kita naar eigen inzicht sluitingsdagen vaststellen. Zelfs twee of drie weken waarin de Kita tijdens de zomervakantie gesloten is, is in heel Duitsland de regel. In sommige deelstaten is slechts een maximumaantal sluitingsdagen per jaar vastgesteld.

Ouders moeten dus de sluiting van het kinderdagverblijf of de kleuterschool accepteren en in het beste geval proberen in dezelfde periode verlof op te nemen.

Moet de werkgever verlof verlenen?

Steeds weer lezen we dat ouders met jongere kinderen die zorg nodig hebben, recht zouden hebben op verlof tijdens vakantieperiodes. Maar dit recht bestaat niet. De Duitse Arbeidswet bepaalt slechts dat bij de toekenning van verlof rekening moet worden gehouden met de wensen van de werknemer, maar dat ook de belangen van de werkgever voorrang moeten krijgen.

Uittreksel uit §7 lid 1 BUrlG

(1) Bij de vaststelling van het tijdstip van de vakantie moet rekening worden gehouden met de vakantiewensen van de werknemer, tenzij de inachtneming daarvan in strijd is met dringende bedrijfsbelangen of vakantiewensen van andere werknemers die uit sociaal oogpunt voorrang verdienen.

Concreet betekent dit dat de werkgever kan afwegen of hij u verlof verleent tijdens de sluitingsdagen van het kinderdagverblijf. Als operationele overwegingen dit niet toelaten, is er geen recht op. Ook hoeven ouders met kinderen juridisch gezien tijdens de zomervakantie geen voorrang te krijgen op kinderloze collega’s, ook al is dat in de praktijk vaak wel het geval.

Ouders die absoluut op vakantie willen tijdens de zomervakantie moeten altijd met hun collega’s en leidinggevenden praten en hopen op begrip en consideratie. Het zal niet mogelijk zijn het recht op vakantie wettelijk af te dwingen.

Als het om professionele redenen niet mogelijk is om tijdens de sluitingsdagen verlof op te nemen, kunnen andere mogelijkheden voor kinderopvang tijdens de vakantie worden overwogen.

3. is er een algemeen recht op zorg?

Het goede nieuws voor alle werkende ouders is dat zij in het algemeen recht hebben op kinderopvang tijdens de vakantie. Dit is geregeld in het Sociaal Wetboek Boek VIII in § 22a lid 3 zin 2.

“Als voorzieningen tijdens de vakantieperiodes gesloten zijn, moet het openbare bureau voor jeugdzorg zorgen voor alternatieve opvang voor de kinderen die niet door hun wettelijke voogden kunnen worden opgevangen.” (§ 22a lid 3 zin 2 SGB VIII)

Dit recht geldt het hele jaar door, ook tijdens de zomervakantie. U hoeft dus niet te wanhopen als uw Kita u sluitingsdagen van meerdere weken aanbiedt. De staat biedt u een legitiem alternatief voor de zomeropvang dicht bij huis. In de meeste gevallen wordt dit u rechtstreeks door de kleuterschool aangeboden. Als dit niet het geval is, kunt u ook op eigen initiatief uw recht op kinderopvang tijdens de zomervakantie doen gelden en passende alternatieven eisen.

Let op: U kunt uw recht op kinderopvang tijdens de sluitingsdagen alleen doen gelden voor kinderdagverblijven die een openbare aanbieder hebben. Dit recht geldt niet voor zelfstandige voorzieningen. Controleer met name het kinderopvangcontract dat u hebt ondertekend.

4. alternatieve vakantieopvang in andere kinderdagverblijven

Ferienbetreuung für Babys
De kinderdagverblijven helpen u bij het vinden van geschikte vakantieopvang.

In de meeste gevallen willen de kinderdagverblijven zelf de ouders handige oplossingen bieden. In de meeste gevallen is het mogelijk om de kinderen tijdens de sluitingsdagen in een ander kinderdagverblijf te plaatsen. Daartoe sluiten kinderdagverblijven vaak samenwerkingsovereenkomsten die zorgen voor wederzijdse opvang tijdens de vakantieperiodes. Dit is vooral gemakkelijk bij kinderdagverblijven die door een overheidsorganisatie worden beheerd. In de meeste gevallen hoeven de ouders niet veel zelf te doen, maar worden zij tijdig geïnformeerd over de sluiting van het kinderdagverblijf met een bijgevoegd formulier waarop zij hun behoefte aan kinderopvang kunnen registreren. Deze oplossing wordt vaak toegepast en is waarschijnlijk het gemakkelijkst voor de ouders. Toch zijn er ook enkele nadelen.

  • Ongecompliceerde oplossing
  • Het kind wordt opgevangen in een vergelijkbare voorziening
  • Er zijn geen extra kosten.
  • De aanbieder is dezelfde, eventuele problemen zijn gemakkelijker op te lossen.
  • Het kind wordt voor korte tijd in een volledig vreemde omgeving geplaatst.
  • U kunt niet zelf beslissen over de voorziening, dus u heeft geen controle over de kwaliteit van de zomeropvang.
  • De vervangende opvang hoeft niet per se in de directe omgeving te zijn.

Het idee alleen al dat het eigen kind tijdens de zomer alleen gelaten wordt met volslagen vreemden en onder toezicht van onbekende opvoeders, beangstigt veel ouders. In het eigen kinderdagverblijf was er een gewenningsperiode, maar nu wordt het kind letterlijk in het diepe gegooid. Niet alle kinderen kunnen deze onbekende situatie aan. Tranen zijn dan vaak voorgeprogrammeerd.

Vooral gevoelige kinderen zijn misschien beter af bij een kinderoppas.

Let op: Uw recht op kinderopvang is niet duidelijk afgebakend tot bepaalde tijden van de dag. Het kan zijn dat het kinderdagverblijf waar de vakantieopvang wordt aangeboden andere opvangtijden aanbiedt. Het kan ook zijn dat er in de vakantie geen hele dag opvang voor u beschikbaar is. Ga dit tijdig na om onaangename verrassingen te voorkomen.

5. vakantieopvang via een kinderoppas

Ferienbetreuung günstig finden
Een kinderoppas biedt een goed alternatief voor vakantieopvang.

Het is niet altijd mogelijk om het kind tijdens de zomervakantie bij een alternatief kinderdagverblijf onder te brengen. Een veelgebruikt alternatief is de kinderoppas. Kinderdagverblijven bieden kindvriendelijke opvang in kleine groepen van maximaal vijf kinderen in een huiselijke sfeer. Zelfs als het kind zich ongemakkelijk en angstig voelt bij mensen die hij of zij niet kent, voelt het zich veel prettiger in zo’n kleinere groep in een zeer besloten omgeving en kan het hier ook zachter kennismaken met de verandering.

Kinderverzorgsters werken op freelance basis, maar worden meestal opgeleid via het bureau jeugdzorg en krijgen ook jaarlijks de nodige bijscholing voor hun kwalificatie. Er zijn kinderleidsters in bijna elke regio in Duitsland. Contactadressen kunt u opvragen bij het verantwoordelijke bureau voor jeugdzorg. Vaak zijn de kinderverzorgers in een regio ook gezamenlijk georganiseerd, zodat u ook via een bepaalde centrale contactpersoon te weten kunt komen welke kinderverzorger in uw regio beschikbaar is en nog vrije capaciteit heeft voor de vakantieperiode.

Tip: Kinderdagverblijven kondigen aan het begin van het jaar meestal vroeg hun sluitingstijden aan. Gebruik deze tijd om een geschikte oppas voor de vakantie te vinden. Plaatsen zijn schaars, vooral bij goede kinderdagverblijven, omdat zij maar vijf kinderen tegelijk mogen opvangen. Als u uw oppas vroeg hebt gevonden, is er ook de mogelijkheid om het kind alvast te laten wennen door af en toe af te spreken.

6. andere kinderopvangmogelijkheden

Kinderopvang en alternatieve kinderdagverblijven bieden u de mogelijkheid om uw kind tijdens de vakantie op te vangen. Maar er zijn ook andere alternatieven. Vakantieperiodes kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de horizon van uw kind te verbreden en hem of haar nieuwe ervaringen te laten opdoen.

Andere mogelijkheden voor kinderopvang kunnen zijn:

  • Zomervakantieopvang door de stad, gemeente
  • Vakantiekamp
  • Vakantiekampen met een educatieve achtergrond
  • Kinderopvang op eigen initiatief
  • Kinderopvang op eigen initiatief

6.1. zomervakantieopvang in gemeentelijke voorzieningen

Ferienbetreuung Sommercamps
Zomerkampen bieden kinderen bijzondere mogelijkheden om de natuur te ontdekken.

Juist omdat veel gemeenten en steden zich bewust zijn van de problemen waarmee ouders in de vakantieperiode worden geconfronteerd, streven zij er vaak naar om kinderen in de zomervakantie een aantrekkelijk programma aan te bieden. Veel steden en gemeenten organiseren vakantiespelen die één of twee weken duren. In Berlijn bijvoorbeeld is er een zeer gevarieerd vakantieprogramma. Maar ook kleinere steden in heel Duitsland hebben zich aan de situatie aangepast en proberen een uitgebreid vakantieprogramma of spannende vakantiekampen samen te stellen. Hier doen meestal vrijwillige begeleiders spelletjes met de kinderen, zijn creatief bezig en bezoeken in vakantiegroepen andere educatieve aanbiedingen in de stad. Zo staan bijvoorbeeld bezoeken aan de bioscoop of het museum of een uitstapje naar een nabijgelegen pretpark op het programma.

Voor ouders is deze optie bijzonder interessant omdat de kinderen niet alleen worden opgevangen, maar ook tijd vrij hebben van het kinderdagverblijf en iets beleven. Plezier staat bij deze evenementen voorop. Het voordeel: deze openbare aanbiedingen worden gesubsidieerd en kunnen dus vrij goedkoop worden geboekt.

6.2 Vakantiekampen

Oudere kinderen vinden zomervakantiekampen bijzonder leuk, omdat ze meerdere dagen duren en overnachtingen omvatten. Dit belooft een groter avontuur te worden. Voor werkende ouders is het voordeel van deze optie dat zij niet gehaald en gebracht hoeven te worden. Voor één of twee weken worden werkende ouders ook ontlast.

Vakantiekampen worden aangeboden door openbare instellingen, particuliere instellingen zoals sportclubs of schoolontwikkelingsverenigingen, maar ook door kerkelijke instellingen. Kijk uit naar aankondigingen en flyers. De relevante informatie is ook te vinden op de websites van de afzonderlijke instellingen.

6.3 Vakantiekampen met een educatieve achtergrond

Ferienbetreuung Sommercamps
Voor oudere schoolkinderen zijn ook taalreizen of sportkampen een optie.

Waarom de zomervakantie niet gebruiken om iets nieuws te leren en kinderopvang te combineren met educatief verlof? Ook hier zijn er leuke aanbiedingen. Taalreizen zijn bijvoorbeeld interessant voor oudere kinderen. Voor kinderen vanaf zes jaar zijn er al veel sportieve aanbiedingen zoals paardrijvakanties of voetbalkampen. Dit is natuurlijk meer aan te raden als vakantieopvang voor schoolgaande kinderen die al wat zelfstandiger zijn.

6.4 Kinderopvang met bedrijfsondersteuning

Wat in andere landen zoals Frankrijk of de Verenigde Staten al lang normaal is, wordt ook hier steeds populairder. Grotere bedrijven bieden vaak ook de mogelijkheid om gebruik te maken van bedrijfsondersteunde kinderopvang. Hier hebben werkende ouders het voordeel dat ze niet hoeven te reizen en dat de kinderopvang individueel kan worden afgestemd op de werktijden. Als deze mogelijkheid in uw bedrijf nog niet bestaat, is het de moeite waard om te proberen het initiatief te nemen en bedrijfsopvang te initiëren. Als er in uw bedrijf een ondernemingsraad is, is dit het eerste aanspreekpunt.

6.5 Toezicht op eigen initiatief

Is er geen vakantieopvang die aan je verwachtingen voldoet? Dan is er de mogelijkheid om privé met andere moeders te organiseren. Op veel plaatsen hebben moeders hun krachten gebundeld en passen ze om de beurt op kleinere groepjes kinderen tijdens de vakantie. Het voordeel is dat dergelijke varianten u niets kosten, uw kind is samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes in een vertrouwde omgeving en u weet precies welke vorm van toezicht gegarandeerd is.

Omdat het hier natuurlijk niet om gekwalificeerde opvang gaat, is dergelijke vakantieopvang op eigen initiatief natuurlijk puur privé van aard en vindt plaats op eigen verantwoordelijkheid.

Aanbevolen vakantie aanbiedingen volgens leeftijdsgroepen:

Leeftijdsgroep peuter Leeftijdsgroep schoolkinderen 6 – 10 jaar leeftijdsgroep tieners 10 jaar en ouder
alternatief kinderdagverblijf alternatieve naschoolse opvang aanbod eendaagse workshops
noodkleuterschool Vakantiespelen, tentenkampen vakantiespelen, kampen
Kinderoppas Kinderoppas Groepsreizen

7. belangrijke vragen over vakantieopvang

Wat kost vakantieopvang?

De kosten voor vakantieopvang zijn uiteraard sterk afhankelijk van de opvangmogelijkheid die u kiest. Als het kind in een andere voorziening van dezelfde aanbieder wordt geplaatst, zijn er geen extra kosten.

Bij kinderoppas is dat anders. Zij hanteren uurtarieven die per regio verschillen. U betaalt zelf de kosten voor de kinderoppas. Als de kosten uw financiële mogelijkheden te boven gaan, kan het bureau jeugdzorg passende ondersteuning bieden.

Vakantieprogramma’s zoals vakantiespelen, vakantiekampen enz. zijn zuiver vrijwillig en kunnen zeer kostenintensief zijn, afhankelijk van het aanbod. Onder bepaalde omstandigheden is ook hier een overheidssubsidie mogelijk als uw inkomen laag genoeg is.

Waar registreer ik mijn recht op kinderopvang?

Het kinderdagverblijf heeft het recht om tijdens de vakantie te sluiten. Het Bureau Jeugdzorg moet u een alternatieve opvangmogelijkheid aanbieden.

Belangrijk: Als uw kinderdagverblijf sluit en u uw recht op opvang wilt laten gelden, moet u contact opnemen met het verantwoordelijke Bureau Jeugdzorg.

Wie mag vakantieopvang aanbieden?

In principe mag elke instelling vakantieopvang aanbieden. Scholen en kleuterscholen zetten hiervoor alleen gekwalificeerd personeel in. Hetzelfde geldt voor kinderverzorgers die door het Bureau Jeugdzorg worden geplaatst. In andere instellingen zoals parochies, verenigingen, enz. zijn de verzorgers meestal vrijwilligers zonder speciale opleiding. Wij raden ouders die op zoek zijn naar de juiste vakantieopvang dan ook aan zich vooraf te informeren en zo mogelijk persoonlijk met de verzorgers te praten.

8. gids voor juridische kwesties voor ouders

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten