Kinderopvang: Interessante feiten over het alternatief voor kinderdagverblijven

In de eerste maanden na de geboorte genieten veel moeders en vaders ervan om de hele dag met hun lievelingen door te brengen. Er komt echter vaak een moment dat de ouders weer aan het …

Kinderopvang: Interessante feiten over het alternatief voor kinderdagverblijven

frau spielt mit zwei kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Kinderopvang: Interessante feiten over het alternatief voor kinderdagverblijven
Hoe groot zijn de groepen in de dagopvang?

In de dagopvang worden maximaal vijf kinderen opgevangen door één kinderoppas.

Waar vindt de opvang plaats?

De opvang kan plaatsvinden bij de ouders thuis, bij de oppas thuis of in een andere geschikte ruimte. Qua kosten is dagopvang niet duurder dan een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf?

Let er bij het kiezen van een kinderoppas op dat hij/zij de juiste kwalificaties heeft en goed met uw kind overweg kan.

In de eerste maanden na de geboorte genieten veel moeders en vaders ervan om de hele dag met hun lievelingen door te brengen. Er komt echter vaak een moment dat de ouders weer aan het werk willen.

In deze situatie kunt u zelf bepalen welke vorm van opvang het beste bij u past. Zowel een kinderdagverblijf als dagopvang zijn wettelijk erkende vormen van zorg in dit land. Hieronder laten wij u graag nader kennismaken met dagopvang.
[button]Beroepstip: Materialen voor kinderdagverblijven[/button]

1. kinderopvang is een wettelijk erkende vorm van zorg

Wettelijk recht op een kinderopvangplaats

Sinds 1 augustus 2013 hebben alle kinderen vanaf één jaar wettelijk recht op een kinderopvangplaats. Het maakt niet uit of de kinderen naar een kinderdagverblijf of naar de dagopvang gaan.

In Duitsland kunnen ouders hun kinderen naar een kinderdagverblijf sturen zodat zij weer aan het werk kunnen. Kinderopvang kan echter ook worden verzorgd door een kinderoppas. In dat geval gaat het om kinderopvang. Volgens gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek waren er in 2018 in totaal 44181 dagverzorgers. Dit aantal is sinds 2006 met 43% gestegen.

Dagopvang is sinds 2004 een gelijkwaardige vorm van kinderopvang in Duitsland. Dit betekent dat ouders zelf kunnen beslissen of ze hun kind naar de kleuterschool sturen of laten opvangen door een kinderoppas.

In de meeste gevallen wordt de dagopvang gebruikt door werkende ouders van wie de kinderen tussen één en drie jaar oud zijn. Zo kunnen ook de jongste kinderen in contact komen met leeftijdsgenootjes.

Terwijl sommige kinderen alleen ’s ochtends worden opgevangen, brengen andere kinderen de hele dag door bij de kinderopvangmedewerker.

In deze video krijgt u een kort overzicht van wat dagopvang is:

2. zorg in kleine groepen is vertrouwder

Kinder in der Tagespflege backen zusammen
Dagopvang is als een klein gezin voor kinderen.

De opvang van de kinderen kan

 • in het huishouden van de ouders
 • in het huishouden van de oppas of
 • in andere geschikte ruimten

plaatsvinden.

In zogenaamde grote kinderdagverblijven kunnen maximaal drie kinderverzorgsters samenwerken. Deze regeling is echter slechts in enkele deelstaten, zoals Beieren, toegestaan.

Wie kinderen in de dagopvang wil opvangen, heeft een zorgvergunning van het Bureau Jeugdzorg nodig. Dit is een pedagogische kwalificatie. Overeenkomstige cursussen worden aangeboden door bureaus voor jeugdzorg, centra voor gezinseducatie of centra voor volwassenenonderwijs. Bovendien moeten zij een EHBO-cursus volgen.

De meeste ouders zijn vooral overtuigd van de flexibiliteit binnen de dagopvang. De opvangtijden kunnen vaak individueel met de betreffende ouders worden afgesproken. Door de opvang in kleine groepen voelen de kinderen zich bijna thuis. De oppas wordt een van de belangrijkste hechtingsfiguren voor de kinderen. De aanwezigheid van andere kinderen bevordert ook de sociale en taalkundige ontwikkeling.

Het concept is hetzelfde als in kinderdagverblijven. De kinderen hebben een vast dagritme en worden individueel begeleid naargelang hun capaciteiten en aanleg.

Tip: Sommige kinderdagverblijven bieden extra opvang in het weekend of op feestdagen. Vraag vooraf in hoeverre speciale opvangtijden mogelijk zijn.

3. de plaatsing verloopt via Bureau Jeugdzorg

Mutter hat ein Gespräch mit einer Mitarbeiterin des Jugendamts
Als u een kinderoppas zoekt, kunt u terecht bij het verantwoordelijke bureau jeugdzorg.

De uitbreiding van de kinderopvang is een belangrijke doelstelling van de federale regering. De kinderopvang voor kinderen onder de drie jaar bedraagt al bijna 33%. Daarom draagt ook de federale regering bij aan de financiering van kinderdagverblijven en kinderopvang. De kosten worden verdeeld tussen de staat, de gemeente en de ouders.

Maar hoe hoog zijn de kosten die de ouders moeten betalen? In principe is dagopvang niet duurder dan een kinderdagverblijf. Een kinderoppas wordt meestal geplaatst door Bureau Jeugdzorg. De oppas wordt dienovereenkomstig betaald door het bureau jeugdzorg.

Dekosten van een kinderdagverblijf zijn niet uniform geregeld. De bedragen verschillen sterk van deelstaat tot deelstaat. Bovendien hangt de hoogte van de kosten af van hoeveel de ouders verdienen. Als u helemaal geen inkomen heeft of slechts een laag inkomen, is het mogelijk dat de kosten volledig worden vergoed door het verantwoordelijke bureau voor jeugdzorg.

Als de dagopvang door de overheid wordt gefinancierd, bestaat het tarief van de kinderoppas uit de volgende posten:

 • kosten voor verstrekte maaltijden en speelgoed
 • eventuele reiskosten
 • bijdragen voor een ongevallenverzekering
 • de helft van de bijdrage voor een ouderdoms-, pensioen-, ziekte- en langdurige zorgverzekering
 • tegemoetkoming voor schoolkosten

Let op: Als u een particuliere kinderoppas heeft, moet u onderling afspraken maken over de hoogte van de kinderopvangkosten. Uiteraard is de Wet minimumloon van toepassing.

4. Kinderopvang – waar u op moet letten

Eltern verabschieden sich von ihren Kindern und der Nanny
Zorg ervoor dat je kinderen zich op hun gemak voelen bij de aanbieder van de dagopvang.

Voordat u uw kind in de kinderopvang plaatst, moet u goed nadenken over welke vorm het beste is voor u en uw gezin. Als u voor dagopvang kiest, is het belangrijk om een geschikte kinderoppas te vinden. De kinder- en jeugdzorg helpt u graag bij uw zoektocht. U kunt natuurlijk ook andere instellingen om advies vragen.

In het onderstaande geven wij u graag enkele tips waar u vooraf op moet letten:

 • Kies een kinderoppas die met u meeleeft. Let goed op hoe u en uw kind zich voelen in de aanwezigheid van deze persoon.
 • Zorg ervoor dat de oppas op een liefdevolle en verantwoordelijke manier voor uw kind zorgt.
 • Ga na of de oppas aan alle noodzakelijke kwaliteitscriteria voldoet.
 • Het pand moet ruim, licht en kindvriendelijk zijn en aangepast speelgoed bieden.
 • Vraag of de kinderoppas de kinderen verzorgt volgens een bepaald concept.
 • Er moeten voldoende mogelijkheden zijn voor persoonlijke opvoeding en individuele interesses.
 • Ga na welke mogelijkheden er zijn om buiten te spelen (parken of speeltuinen in de buurt?).
 • Zorg voor een schriftelijke opvangovereenkomst waarin alle belangrijke afspraken zijn geregeld.

5 Beroepstip: Materialen voor kinderdagverblijven

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten