Integratie kleuterschool: Wat je moet weten over het kleuterconcept

Samen leren, spelen en voortdurend ontwikkelen – dat is het concept van de integratiekleuterschool voor gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen. Maar kan dit echt worden uitgevoerd? In ons artikel nemen we het concept onder de loep …

Integratie kleuterschool: Wat je moet weten over het kleuterconcept

Integrationskindergarten-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. Pedagogische concepten
  8. »
  9. Integratie kleuterschool: Wat je moet weten over het kleuterconcept
Wat onderscheidt een integratiedagverblijf?

In een integratiedagverblijf is er geen scheiding tussen kinderen met en zonder handicap.

Hoeveel kinderen gaan er naar een integratiecrèche?

In de regel gaan er niet meer dan drie of vier kinderen die extra ondersteuning nodig hebben naar een kleuterschoolgroep.

In hoeverre worden de voorzieningen ondersteund?

Om aan de toegenomen behoefte aan ondersteuning tegemoet te komen, zijn extra financiële middelen beschikbaar voor de integratievoorzieningen.

Samen leren, spelen en voortdurend ontwikkelen – dat is het concept van de integratiekleuterschool voor gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen. Maar kan dit echt worden uitgevoerd?

In ons artikel nemen we het concept onder de loep en bekijken we hoe het in de praktijk wordt uitgevoerd. U leert hoe de integratie verloopt en wat het gemiddelde aandeel gehandicapte kinderen in een groep is.

[button]Verder lezen over integratie in de Kita[/button]

1. leren van elkaar – zo simpel is het

soziale Aufgaben
Het is de bedoeling dat kinderen door contact van elkaar leren.

Het basisconcept van de integratiekleuterschool is gebaseerd op het feit dat gezonde en zieke kinderen van elkaar kunnen profiteren.
Integratie, of beter inclusie, moet al op de kleuterschool plaatsvinden om de angst voor contact in een vroeg stadium te verminderen.

Een integratiecrèche richt zich op de gerichte bevordering van elk individueel kind. Dit betekent dat zowel kinderen met een handicap op bepaalde gebieden specifiek worden getraind als dat er voor gezonde kinderen tal van aanbiedingen zijn om hun eigen mogelijkheden uit te breiden.

Veel ouders zijn bang dat hun kinderen zonder handicap niet genoeg ondersteuning krijgen. Zij gaan er juist van uit dat de inclusieve instellingen kinderen met een handicap alleen maar een voordeel geven.

Vaak wordt vergeten dat de snelheid in een integratiegroep niet afhangt van de zwakke kinderen. Individuele begeleiding maakt het mogelijk om sommige kinderen die op bepaalde gebieden een inhaalslag moeten maken specifiek te helpen. In sommige gevallen wordt de groep voor een korte periode gescheiden.

De meeste kinderen vertonen echter alleen zwakke punten op individuele gebieden, zodat de behoefte aan ondersteuning beperkt is. In sommige gevallen zijn lichamelijk of geestelijk gehandicapte kinderen op bepaalde ontwikkelingsgebieden zelfs beter dan andere kinderen.

Tip: In de regel wordt de integratie in de kleuterschool zo opgezet dat er niet meer dan drie of vier integratiekinderen in één groep zitten.

[kita_suche]U zoekt een integratiecrèche? Vind nu een kinderdagverblijf bij u in de buurt!

2. een gericht ondersteuningsplan biedt structuur in de integratiecrèche

Kontakt in der Kita
Met gerichte ondersteuning zijn goede resultaten te behalen.

Hoewel volgens de huidige cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek het aandeel ernstig gehandicapten snel toeneemt, vooral naarmate ze ouder worden, kampen ook veel kinderen met een min of meer uitgesproken lichamelijke of geestelijke handicap.

Vroegtijdige ondersteuning helpt mensen met een handicap om voet aan de grond te krijgen in het leven, naar een reguliere school te gaan en zo als volwassene op eigen benen te leren staan.

Om deze doelen te bereiken is veel inzet nodig van zowel de opvoeders als de ouders. Specifiek aanvullend aanbod helpt om de bestaande tekorten zo klein mogelijk te houden.
Zo is er het volgende aanbod op het gebied van integratieve dagopvang:

  • taalondersteuning (meestal verzorgd door een logopedist)
  • zintuiglijke ondersteuning (hier wordt gewerkt met slechthorende, dove of blinde kinderen)
  • psychologische, sociale en bezigheidstherapie (vaak voor kinderen met ontwikkelingsproblemen)
  • fysiotherapeutische diensten (op dit gebied werken de specialisten aan de verbetering van de motorische vaardigheden)

3. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Integrationskindergarten FAQs
Krijg hier antwoord op de meest gestelde vragen.
Welke kinderen worden meestal toegelaten tot een inclusieve kleuterschool?

Elke instelling, of het nu een crèche, kleuterschool of kinderdagverblijf is, bepaalt zelf welke kinderen kunnen worden toegelaten. De bijkomende zorgbehoeften en de mogelijkheid tot integratie spelen hierbij een doorslaggevende rol.
In het algemeen worden kinderen met

  • het syndroom van Down,
  • gehoor- of visuele problemen,
  • algemene ontwikkelingsproblemen
  • of ook autistische kinderen

kunnen worden opgevangen in een inclusieve kleuterschool.

Is elke kleuterschool voor integratie op dezelfde manier gestructureerd?

In het algemeen zijn de concepten vergelijkbaar, maar er zijn soms grote individuele verschillen, zodat kinderen met specifieke behoeften veel beter af zijn in een integratiekleuterschool dan in een andere voorziening.
Informeer daarom altijd ter plaatse naar de mogelijkheden van zorg en vooral gerichte ondersteuning.

Hoe worden integratieve kinderopvangvoorzieningen gefinancierd?

De kosten voor een integratief kinderdagverblijf liggen aanzienlijk hoger dan die voor een regulier kinderdagverblijf. Er is met name meer personeel nodig om gerichte ondersteuning te kunnen bieden.
Als een voorziening als integratief wordt erkend, is voor deze peuterspeelzalen aanvullende overheidsfinanciering beschikbaar via het bureau voor maatschappelijk welzijn.

In sommige gevallen worden de voorzieningen, zoals Caritas, ook gefinancierd uit eigen middelen en in beperkte mate uit ouderbijdragen.
In veel gevallen hebben de ouders van een gehandicapt kind dat afhankelijk is van aanvullende hulp, recht op een eigen vergoeding.
[kita_suche]Ben je op zoek naar een integratiekleuterschool? Vind nu een kleuterschool bij u in de buurt!

4. verdere literatuur over integratie in de Kita

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten