Inkomsten van een kinderoppas: schatting en tips over de prijsstelling

Elke kinderoppas moet vroeg of laat nadenken over haar inkomsten. Het uitgangspunt is dat het salaris hoog genoeg moet zijn om er redelijk van te kunnen leven. Veel zelfstandigen maken in het begin fouten, die …

Inkomsten van een kinderoppas: schatting en tips over de prijsstelling

Tagesmutter spielt mit Kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Inkomsten van een kinderoppas: schatting en tips over de prijsstelling
Door wie word ik betaald?

In het kader van particuliere kinderopvang kunt u worden betaald via het bureau jeugdzorg of rechtstreeks met de respectieve ouders over een uurtarief onderhandelen.

Wat ontvangen kinderverzorgers gemiddeld?

Aangezien u als kinderoppas in principe zelfstandig bent, hangt uw maandelijkse inkomen sterk af van het aantal uren dat u daadwerkelijk werkt.

Waar moet ik rekening mee houden in mijn financiële planning?

Vergeet niet dat extra kosten voor uitstapjes en maaltijden apart in rekening worden gebracht.

Elke kinderoppas moet vroeg of laat nadenken over haar inkomsten. Het uitgangspunt is dat het salaris hoog genoeg moet zijn om er redelijk van te kunnen leven. Veel zelfstandigen maken in het begin fouten, die achteraf vaak moeilijk te corrigeren zijn. Om die te vermijden, geven wij u in onze gids tips die u ter harte moet nemen voordat u uw uurloon te laag vaststelt.

Daarnaast krijgt u richtlijnen die u kunt gebruiken als oriëntatie voor uw verdiensten als kinderoppas.
[button]Experttip: Maak een financieel plan voor een overzicht[/button]

1. de inkomsten van een kinderoppas variëren aanzienlijk

Geld in einer Hand
Meestal blijven de verdiensten als kinderoppas achter bij de verwachtingen.

Helaas zijn er in Duitsland geen uniforme regelingen voor de financiering van kinderoppas. Dit leidt onvermijdelijk tot de vraag waarom er überhaupt discussie is over het salaris van een kinderoppas, aangezien zij zelfstandig zijn.

Als kinderoppas heb je echter de keuze om samen te werken met de plaatselijke bureaus voor jeugdzorg of om rechtstreeks met de ouders te praten over de opvang van een kind.

Als u de voorkeur geeft aan de rechtstreekse weg en het hogere financiële risico wilt nemen dat daarmee gepaard gaat, moet u er zelf voor zorgen dat u uw uurloon op een passend niveau vaststelt om ervan te kunnen leven.

Als u samenwerkt met de plaatselijke bureaus voor jeugdzorg, ontvangt u een vast bedrag. De verdiensten per kind verschillen echter aanzienlijk van bureau jeugdzorg tot bureau jeugdzorg en van plaats tot plaats, zodat u in sommige steden en gemeenten in Duitsland niet eens in de buurt van het minimumloon komt.

Een kritisch onderzoek naar het lage salaris in de kinderdagopvang is te zien in deze YouTube-video:

2. voor- en nadelen van volledige of beperkte zelfstandigheid

In de volgende tabel geven wij de belangrijkste voor- en nadelen van de samenwerking met de plaatselijke bureaus voor jeugdzorg weer:

 • directe betaling
 • regelmatige maandelijkse facturering
 • recht op sociale uitkeringen en pensioenuitkeringen
 • recht op subsidies voor voortgezet onderwijs
 • automatische terugbetaling van noodzakelijke materiële uitgaven
 • geen invloed op de prijsstelling
 • tot op zekere hoogte is er sprake van een afhankelijkheidsrelatie
 • beperking van individuele mogelijkheden

Hoewel de voordelen duidelijk wijzen op een samenwerking met het plaatselijke bureau voor jeugdzorg, moet u niet vergeten dat u aan het eind van de maand ook genoeg geld moet verdienen.

Tip: Vraag het bureau jeugdzorg in uw omgeving welke uurtarieven zij betalen voor zorg. Maak vervolgens een vergelijkende berekening om terug te kunnen vallen op een berekening met concrete cijfers.


3. inkomsten als kinderoppas – met al deze factoren moet rekening worden gehouden

Als je als particuliere kinderoppas wilt werken, moet je uitgebreid rekenen, zodat je aan het eind van de maand nietverrast wordt door een laag salaris.

Lupe vor Euro-Münzen und Euro-Scheinen
Denk ook aan de inhoudingen.

Houd bij je berekening rekening met de volgende aspecten:

 • Is er binnen uw woning voldoende ruimte beschikbaar voor kinderopvang? Heeft u een grotere flat nodig of huurt u zelfs een kamer apart?
 • Welke extra kosten maakt u voor water, elektriciteit en verwarming?
 • Wilt u slechts één of twee kinderen opvangen of is het geen probleem om met vijf kinderen te werken?
 • Ben je van plan alleen doordeweeks te werken of ook in het weekend of ’s avonds?

Naast deze vragen die u zich vooraf moet stellen, zijn er ook een paar punten die uw bruto inkomen aanzienlijk verlagen. In detail zijn dit:

 • Belastingen en sociale bijdragen
 • Verzekeringen
 • Kosten van materialen (voor handwerk, spelletjes, enz.)
 • Aandacht voor onbetaalde vakantietijd
 • Brandstofkosten (als u uitstapjes plant of kinderen thuis ophaalt)
 • Opleidingskosten
 • Kosten voor maaltijden

4. Bepaal je eigen prijs – doe jezelf niet tekort

5 Sterne Bewertung
Hoe beter uw kwalificaties, hoe groter de kans dat u een hogere prijs kunt rechtvaardigen.

Als kinderoppas heb je een verantwoordelijke baan. Juist daarom is het ook belangrijk om je verdiensten als kinderoppas niet te laag in te schatten. Bedenk vooral wat jou onderscheidt van andere kinderoppassers.

Speciale kwalificaties kunnen hogere prijzen rechtvaardigen. U moet echter altijd in gedachten houden dat er ouders moeten zijn die de waarde van uw werk dienovereenkomstig waarderen. Als u in een landelijk gebied woont, zijn de kosten van levensonderhoud lager, zodat uw inkomsten als kinderoppas lager kunnen zijn. Als er daarentegen maar weinig gratis plaatsen voor kinderopvang beschikbaar zijn, zal dit een positief effect hebben op uw prijzen.

De prijzen per kind en per uur kunnen sterk variëren. Vooral het aantal kinderen dat u als kinderoppas wilt opvangen en de mate waarin uw dagindeling gevuld is, is bepalend. Het maximum is 5 kinderen.

das Wort Limit aus Holzbuchstaben
Leg je grens niet te laag.

Het bereik ligt tussen €3,00 en €12,00. Laten we voor een klein voorbeeld uitgaan van een gemiddeld tarief van €6,00 per uur voor 3 kinderen als zelfstandige kinderoppas.

18,00 euro per uur klinkt in eerste instantie niet slecht. Met 220 werkdagen per jaar en 6 uur per dag komen we dus op een bruto salaris van € 23.760, dus € 1.980 bruto per maand.

In werkelijkheid zijn de berekende inkomsten meestal nog lager: Vaak komen de kinderen op verschillende tijdstippen en slechts voor een paar uur per week. Van dit salaris moeten ook alle andere kosten worden betaald. Opvoeders verdienen gemiddeld aanzienlijk meer met een startsalaris van ongeveer € 2.600 bruto, maar ook zij moeten een jarenlange opleiding volgen.

Zoals je misschien hebt gemerkt, rekenen we ook met slechts 30 uur per week, omdat je de bureaucratische rompslomp niet moet onderschatten. Voor deze uren krijgt u echter geen vergoeding.

Wilt u zelf kinderoppas worden, dan kunt u in ons aparte artikel lezen hoe u dat doet.

4. Experttip: Maak een financieel plan voor het overzicht

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten